واضح آرشیو وب فارسی:سیری در ایران: شهرستان باشت یکی از شهرستانهای استان کهگیلویه و بویراحمد در جنوب ایران است. مرکز این شهرستان شهر باشت است .
شهرستان باشت دارای دو بخش ، یک شهر ، چهار دهستان ، ۱۲۲ روستا و جمعیت این شهرستان بر اساس سرشمارس سال ۱۳۹۰ برابر۰۶۹,۲۰ نفر می باشد که ۱۴ هزار و ۸۸ نفر نیز در روستاهای این شهرستان زندگی می کنند.
این شهرستان از دو بخش مرکزی و باشت که بخش مرکزی شامل ” دهستان های سرآب بیز و کوه مره خامی ” و بخش باشت شامل” دهستان های بابویی و تلخاب ” می باشد .
شهرستان باشت با مساحتی بالغ بر۲۹۸۱ کیلومتر مربع در قسمت جنوب شرقی استان کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است. و در حدود ۱۹درصد وسعت استان را شامل می شود.چرام در شمال ، بویر احمد گرمسیری در شمال غربى و غرب ، رستم ممسنی در شمال شرق و شرق، و سرانجام رودخانة زهره در جنوب ، شهرستان باشت را احاطه کرده است . شهرستان باشت را کوه خامى به دو منطقة پشتکوه و زیرکوه تقسیم مىکند که پشتکوه شامل باشت و کوهمره و زیرکوه شامل پشت بند و زیربند است . پشتکوه از مناطق سردسیر و معتدل و زیر کوه از مناطق گرمسیری است .تعداد روستاهای این شهرستان ۱۲۲ روستا و آبادی می باشد که ۱۴ هزار نفر از جمعیت شهرستان باشت در مناطق روستایی سکونت دارند .پوشش مردمان همان شیوه سنتی و محلی و امروزی است اما پوشش سنتی بیشتر به چشم می خورد. باشت از شهرهای تاریخی و باستانی ایران بوده که پیشینه آن به دوره هخامنشی میرسد . قلعه تاریخی بانو گشنسب از شاهزادگان یکی از پادشاهان هخامنش که وصف آن در شاهنامه آمده است روی کوهی کم ارتفاع به نام دو گوشی مشرف بر این شهر واقع است . وجود پایه ستون های سنگی و تخته سنگهای منقوش به دست آمده که شباهت زیادی به آثار تخت جمشید دارد و همچنین جاده شوش به تخته جمشید در مسیر این شهر و آثار دو گور دو پا که از زمان ساسانی بر پا است قدمت این منطقه را بیشتر نمایان می کند . در سفرنامه ناصر خسرو از این شهر به اسم بست یا بشت یاد شده است . البته در مورد اینکه ساکنان اولیه باشت چه کسانی بودند تردیدهایی وجود دارد . در دوره اخیر باشت دارای اولین مرکز اداری در آن ناحیه بوده است . قبل از تشکیل استان کهگلویه و بویر احمد باشت دارای مرکزیت اداری و انتظامی بوده است. بخشداری باشت در سال ۱۳۰۴ یعنی قبل از انعقاد نطفه شهرستانهای استان: یاسوج مرکز استان، گچساران و دهدشت تشکیل شده است. این شهر برخلاف دیگر مناطق استان از آب و هوای معتدل و کشاورزی و باغداری و دامداری برخوردار است. به نحوی که در دشتهای آن برنج نیز به وفور کشت میشود .
سردار ایرانی آریو برزن که با سپاه اندک خود در مقابل لشکر عظیم اسکندر مقدونی تا سرحد جان مقاومت کرد و دلیرانه فدای وطن شد، متعلق به همین سامان و نبردگاه او با اسکندر در تنگهای به نام تنک تکاب (تکو، به گویش محلی) در باشت بوده است .
شهرستان باشت در مسیر جاده اصلی خوزستان به شیراز قرار دارد که این مسیر از روی رودخانه همیشه جاری بریم می گذرد و پل قدیمی بریم بر روی این رودخانه به عنوان اثری دیدنی برای توریست ها و گردشگرهای داخلی و خارجی است . آب رودخانه بریم همانند شریان حیاتی جان تازه ای به این روستا می بخشد و همواره باغات و مرکبات را سیر آب می کند . پل تاریخی بریم یکی از گذرگاه های مهم در این منطقه به شمار می آید .آنچه مسلم است نقشی است که این جاده از دوره هخامنشیان داشته است و به قولی محل عبور امام هشتم حضرت امام رضا از این راه به خراسان بوده است و به واسطه همین امربقعه متبرک تعداد کثیری از امامزادگان در این شهرستان وجود دارد که حضورشان باعث رونق مهر و صفا در این شهرستان شده است .
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سیری در ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]