واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
دشت سهرین آخرین زیستگاه آهوان شمالغرب و غرب ایران
دشت سهرین آخرین زیستگاه آهوان شمالغرب و غرب ایران محسوب میشود که از مناطق حفاظت شده زنجان است.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، مناطق حفاظت شده به دلیل داشتن حیوانات و گیاهان منحصر به فرد همواره از سوی دولت حفاظت و نگهداری میشوند و بر اساس ضوابط و قوانین خاصی میتوان از این مناطق استفاده یا برداشت کرد. استان زنجان نیز دارای مناطق حفاظت شده زیبایی است که در نوع خود بینظیر و کمنظیر هستند، منطقه حفاظت شده سهرین یکی از این مناطق است که در شهرستان زنجان واقع شده و وسعت آن در حدود 35 هزار هکتار است. آهو، خرگوش، روباه، لاکپشت، چهار گونه مار حیوانات این منطقه هستند که آهوان دشت سهرین از معروفیت بیشتری برخودار بوده و مردم این دشت را به عنوان دشت آهوان سهرین میشناسند اگر چه پرندگانی همچون انواع کرکس، عقاب طلایی، سهره، زنگوله بال و باقری قره نیز در این دشت وجود دارد، اما آهوان آن به دلیل ارتباط بیشتر با مردم از محبوبیت خاصی برخودار هستند و در روزهای سرد زمستان هنگامی که در پایین دست دشت، برای چرا میآیند، مردم از نزدیک این آهوان را تماشا میکنند. این منطقه در حوزه روستای سهرین یکی از روستاهای هدف گردشگری و در نزدیکی فرودگاه زنجان قرار دارد،دشت آهو خیز سهرین بخشی از منطقه حفاظت شده سرخآباد است که به عنوان یکی از مناطق با ارزش و به عنوان آخرین زیستگاه آهوان شمالغرب و غرب ایران محسوب میشود.
عرض متوسط این دشت ده تا دوازده کیلومتر و متوسط ارتفاع آن یک و 650 متر و شیب متوسط دشت سهرین دو تا سه درصد به سمت جنوب غربی است، این دشت یکی از دشتهای مهم استان زنجان است که میتواند در بخش اکوتوریسم پذیرای جذب و جلب گردشگران داخلی و خارجی باشد. *دشت سهرین کریدور گذر آهوان فلات مرکزی این منطقه در گذشته از نظر اکولوژیکی به عنوان یک زیستگاه تابستانی و یک کریدور حیاتی برای گذر مهاجرتی آهوان محسوب میشد و آهوان فلات مرکزی ایران در تابستانها به این دشت مهاجرت میکردند،توسعه راه ها، خطوط انتقال برق و گاز و توسعه شهرها و مراکز مسکونی، روند گذر آهوان را مختل و اثرات سوء خود را نمایان ساخت و در نهایت در بهمن 57 با مصوبه شورای عالی حفاظت محیط زیست در قالب بخشی از منطقه حفاظت شده سرخآباد زیر مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفت. پیچک، تاتوره، گون، خارشتر، ریشبز، گز، درمنهدشتی، بومادران، بابونه، کاکوتی، کاروانکش، درمنه، کلاه میرحسن، پولاف ،ختمی، زرشک، ارغوان، داغداغان، شیرینبیان، گلپر و بید مهمترین گونههای گیاهی منطقه محسوب می شوند،در ارتفاعات این دشت نیز قارچهای خوراکی،ریواس،کنگر، کاکوتی، آویشن و برخی دیگر از گیاهان که مصارف خوراکی و دارویی دارند،میروید که همه ساله در فصل بهار عده زیادی برای جمعآوری این گیاهان به این منطقه مراجعه میکنند.
البته این دشت دارای حیواناتی دیگر نظیر گرگ، شغال، روباه معمولی، رودک، تشی، گراز، خرگوش و پرندگانی چون باقرقره شکم سیاه، کبوتر چاهی، کبک معمولی، سارگپه پابلند، عقاب طلایی، بحری، دلیجه، انواع چکاوک، زنبورخوار، جغد کوچک، سار صورتی و طرلان است. *منطقه حفاظت شده سرخآباد غنیترین مرکز جذب جهانگرد منطقه حفاظت شده سرخآباد در شهرستان طارم و در زمینی به مساحت 100 هزار هکتار قرار گرفته است که دارای پنج جامعه گیاهی درختان و درختچهها،گون و بوتهها،گندمیان و شبه گندمیان،فوربها و پهن برگها و بالشتکیها است. این منطقه دارای 4 هزار گونه گیاهی است و حیوانات وحشی شامل کل و بز، خوک، خرس، پلنگ، خرگوش، گرگر، روباه، 14 گونه خزنده و مار، در آن زیست میکنند، انواع پرندگان از جمله کبک دری، تیهو، کبک، انواع مرغابی، انواع پرندگان شکاری، باقری قره و جغد و آبزیان، دوزیستان و 6 گونه ماهی در آن زندگی میکنند. این منطقه با توجه به وسعت و پوشش گیاهی موجود به عنوان مهمترین زیستگاه حیات وحش محسوب شده و یکی از غنیترین مراکز جلب جهانگرد استان زنجان محسوب میشود. *منطقه حفاظتشده و پناهگاه حیات وحش انگوران یکی دیگر از مناطق حفاظتشده و پناهگاه حیات وحش استان زنجان، حیات وحش انگوران در شمالغرب کشور در ناحیهای کوهستانی در رشته جبال زاگرس است، این منطقه در جنوب غرب استان زنجان در مرز سه استان آذربایجان شرقی و غربی و کردستان واقع شده و از نظر تقسیمات کشوری بخش عمدهای از شمال، شرق و جنوب آن در دو بخش انگوران و ماهنشان قرار گرفته است. این منطقه حفاظت شده دارای90 هزار هکتار مساحت بوده و پناهگاه حیات وحش آن 35 هزار هکتار است،پوشش گیاهی، منطقه از سه گروه بوتهها و درختچهها،فوربها و پهن برگان و گندمیان و شبه گندمیان تشکیل میشود و 29 گونه بوته و درختچه و 96 مورد علفیهای پهن برگ و 46 مورد گرامینه و شبه گرامینه در محدوده مورد مطالعه وجود دارد. این منطقه دارای 33 گونه پستاندار، 107 گونه پرنده، 23 گونه خزنده، هشت گونه آبزی، هفت گونه دوزیست و 78 گونه حشرات هوازی و خاکزی است. اگرچه مناطق حفاظت شده زنجان دارای جاذبههای بسیاری است اما ین جاذبهها مغفول مانده است. انتهای پیام/73003/
93/01/09 - 07:05
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 145]