واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: دولت ترکیه برای حمله به سوریه آماده میشود؟
از روز گذشته، انتشار یک نوار صوتی منتسب به مقامات عالیرتبه ترکیه که در آن، از مقدمه چینی آنکارا برای اقدام نظامی علیه سوریه سخن به میان آمده، بحران جدید و دشواری را برای دولت رجب طیب اردوغان خلق کرده است. به این ترتیب، اردوغان که طی ماه های اخیر با چالش هایی متعدد، از رسوایی مالی گرفته تا موارد دیگر روبرو بوده، باید نسبت به این طرح جدید نیز پاسخگو باشد.
کد خبر: ۳۸۹۱۸۵
تاریخ انتشار: ۰۸ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۵:۴۴ - 28 March 2014
از روز گذشته، انتشار یک نوار صوتی منتسب به مقامات عالیرتبه ترکیه که در آن، از مقدمه چینی آنکارا برای اقدام نظامی علیه سوریه سخن به میان آمده، بحران جدید و دشواری را برای دولت رجب طیب اردوغان خلق کرده است. به این ترتیب، اردوغان که طی ماه های اخیر با چالش هایی متعدد، از رسوایی مالی گرفته تا موارد دیگر روبرو بوده، باید نسبت به این طرح جدید نیز پاسخگو باشد.
به گزارش «تابناک»، روز گذشته فایلی صوتی از سوی مخالفان نخست وزیر ترکیه در سایت «یوتیوب» منتشر شد که از تمایل مقامات ارشد ترکیه برای اقدام نظامی علیه سوریه و زمینه چینی برای انجام چنین اقدامی حکایت داشت.
در این فایل، صدایی منتسب به «هاکان فیدان»، رییس سازمان اطلاعات وامنیت ترکیه (میت) در یک فایل صوتی که روز گذشته از سوی مخالفان اردوغان منتشر شد، می گوید: برای ورود نیروهای نظامی به سوریه من می توانم با برخی اقدامات بهانه لازم بوجود آورم.
گفته شده که این فایل صوتی نتیجه شنود بحث میان هاکان فیدان، رییس سازمان اطلاعات ، احمد داووداوغلو، وزیر امور خارجه، فریدون سینیرلی اوغلو، قائم مقام وزارت امور خارجه وی یاشار گولر، جانشین ستاد ارتش ترکیه در مورد طرح پنهانی برای مداخله نظامی به خاک سوریه می باشد.
در این فایل، صدای منتسب به هاکان فیدان به داوود اوغلو می گوید اگر تصمیم به داشتن بهانه ای برای ورود به خاک سوریه دارید، من می توانم بهانه لازم را آماده کنم. چهار نفز به سوریه می فرستم و آنان 8 موشک به خاک ترکیه شلیک می کنند؛ مثلاً آرامگاه سلیمان شاه ( پدربزرگ عثمان غازی موسس دولت عثمانی) در خاک سوریه را مورد حمله قرار می دهند، پرچم ترکیه را پایین آورده و یک پرچم ساختگی در آنجا نصب می کنند. از این قبیل کارها می توان انجام داد ولی مهم این است که تصمیم گرفته شود.
صدای منتسب به فریدون سینیرلی اوغلو، قائم مقام وزارت امور خارجه ترکیه می گوید که حمله به آرامگاه سلیمان شاه می تواند توجیه بین المللی برای ما داشته باشد و همه در کنار ما قرار می گیرند.
این در حالی است که کمال قلیچدار اوغلو رهبر حزب مخالف «جمهوری خواه خلق» ترکیه چند روز پیش از مطرح شدن مسائل فوق، درباره احتمال اقدام تحریک آمیز گروه های تروریستی در سوریه هشدار داده بود. وی با بیان این که احتمال ماجراجویی نظامی نخست وزیر این کشور در سوریه وجود دارد به رییس ستاد ارتش هشدار داد. وی به رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه هشدار داد، از ماجراجویی در سوریه خودداری کند.
اما نکته جالب درباره فایل صوتی مذکور آن است که وزارت خارجه ترکیه بیانیه ای در تکذیب برگزاری این ملاقات صادر نکرده و فقط گفته است که این نوار صوتی دستکاری شده وانتشار آن، اقدامی کینه توزانه و جرمی خطرناکی است.
نخست وزیر ترکیه نیز سخنی در تکذیب برگزاری چنین نشستی میان مقامات ارشد دولت خود به میان نیاورده و صرفاً انتشار فایل صوتی مربوط به این جلسه را اقدامی «پست، بزدلانه و غیر اخلاقی» توصیف کرده و گفته که افراد مقصر را مجازات خواهد کرد.
در همین رابطه، اندک زمانی پس از انتشار فایل صوتی مذکور، دولت ترکیه دستور مسدود کردن دسترسی شهروندان این کشور به سایت «یوتیوب» را صادر کرد. گفتنی است این دولت اندکی پیش نیز اقدامی مشابه را در قابل سایت «توئیتر» انجام داده بود.
اما در تحلیل ماجرای اخیر و بحران جدید به وجود آمده برای دولت اردوغان، باید اشاره کرد که اساساً تحولات سیاسی اخیر در ترکیه که به تقابلی آشکار میان دولت و احزاب مخالف منجر شده، همگی معطوف به انتخابات شوراهای محلی است که ترکیه در آستانه برگزاری آن قرار دارد.
بر این اساس، از یک سو احزاب مخالف دولت فرصت فعلی را بهترین موقعیت برای آغاز روند سقوط دولت «عدالت و توسعه» از قدرت سیاسی در ترکیه دانسته و معتقدند پس از دشواری هایی که این دولت طی دو سه سال اخیر در عرصه سیاست های داخلی و خارجی خود با آن ها روبرو شد، اکنون بهترین موقعیت برای تضعیف هرچه بیشتر موقعیت حزب عدالت و توسعه در صحنه سیاسی ترکیه است.
از سوی دیگر، به نظر می رسد این بحران ها و توالی آن ها، در عمل قدرت تصمیم گیری و سیاستگذاری صحیح را از مقامات ارشد سیاسی ترکیه گرفته و آن ها را به مسیری سوق داده که می توان تبعاتی بسیار جدی برای کل این کشور به همراه داشته باشد.
بر این اساس و با توجه به فایل صوتی منتشره اخیر، می توان گفت که دولت ترکیه به مرحله ای رسیده که حتی حاضر است برای حفظ موقعیت خود و عطف توجه افکار عمومی داخلی از مسائل داخلی به خارج، دست به ماجراجویی خارجی زده و وارد عرصه درگیری نظامی در سوریه شود. تحلیل مقامات ترکیه این است که در چنین حالتی، از یک سو می توان حمایت عمومی مردم را از دولت به بهانه حفظ وحدت ملی در مقابل «دشمن خارجی» جلب کرد و از سوی دیگر، به همین بهانه به سرکوب مخالفان سیاسی داخلی پرداخت.
با این حال، آنچه مقامات آنکارا به آن بی توجهند، اشتباهات مکرر آن ها در قبال سوریه طی سه سال اخیر و تضعیف جایگاه و وجهه ترکیه در عرصه بین المللی است که در نتیجه این اشتباهات حاصل شده است. به نظر می رسد وارد شدن به فاز نظامی در قبال سوریه، می تواند حتی تیر خلاصی به پیکر کلیت بدنه سیاسی ترکیه باشد و تلاش دولت ترکیه برای بقا، به بهای نابودی کلی این کشور تمام شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]