محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844134154
معرفی خانه های تاریخی اردبیل/ آثاری با تلفیق ماندگار هنر و معماری
واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > شمال > اردبیل گزارش گردشگری مهر/
معرفی خانه های تاریخی اردبیل/ آثاری با تلفیق ماندگار هنر و معماری
اردبیل – خبرگزاری مهر: اردبیل با داشتن تاریخ هفت هزار ساله در زمینه تمدن، فرهنگ، هنر و بویژه معماری اصیل ایرانی – اسلامی از تنوع بسیاری برخورداری بوده و می توان نمونه هایی از این معماری اصیل را در خانه های تاریخی به عنوان ظرفیت گردشگری مشاهده کرد، در این راستا برخی از خانه های تاریخی اردبیل برای گردشگران نوروزی معرفی می شود.
به گزارش خبرنگار مهر، بیشتر خانه های تاریخی اردبیل که در بافت قدیمی مرکز شهر واقع شده مربوط به دوره قاجار بوده و با توجه به نوع معماری و ساخت منحصر به فرد و قدمت خود بخشی از تاریخ این منطقه را تعریف می کند. مهمترین ویژگی خانه های تاریخی اردبیل تناسب با شرایط جوی منطقه بوده و به دلیل موقعیت جغرافیایی و آب و هوای سرد و کوهستانی معماری خانه های اردبیل متناسب با این شرایط ساخته شده و این از جذابیت ممتازی برای گردشگران برخوردار است. از جمله اصول به کار رفته در معماری این خانه ها می توان به استفاده از پلان متراکم و فشرده، استفاده از مصالحی با ظرفیت و عایق حرارتی مناسب، به حداقل رساندن میزان تعویض هوای داخلی و تهویه طبیعی و جلوگیری از ایجاد سوز در داخل و خروج حرارت داخلی به خارج از ساختمان و انتخاب بامهای مسطح و نگهداری برف بر روی بامها به عنوان عایق حرارتی اشاره کرد. تمام این اصول در جهت حفظ گرمای داخل ساختمان به دلیل واقع شدن در منطقه ای که هشت ماه از سال آب و هوای سرد و بارش برف و باران را تجربه می کند؛ استفاده شده است. همچنین استفاده از سطوح خارجی تیره رنگ و پنجره هایی با ابعاد بزرگ در جذب نور خورشید و استفاده از حرارت آن یکی دیگر از اصول قابل توجه معماری خانه های قدیمی اردبیل است. شاخصه های معماری در خانه های تاریخی اردبیل اکثر خانه های قدیمی شامل سردر، هشتی یا ورودی ابتدایی از در خانه به حیاط، حیاط و میانسرا، راهرو یا ورودی از حیاط به اتاقها و سالنهای پذیرایی، اتاقهای سه دری به عنوان اتاق خواب، اتاق پنج دری به عنوان سالن پذیرایی، مطبخ یا آشپزخانه و تالار است.
حیاط در حکم باغ کوچکی بوده که با کاشت درختان و تعبیه حوضچه هایی فضایی آرامش بخش را برای اهالی خانه فراهم می کرده است. همچنین میانسرا با تناسب طائی ایرانی و جهت گیری دستوری خود در تمام سال محیط بهداشتی مطبوعی فراهم و از گردش آفتاب و نور خورشید بهترین استفاده را می برد. نمونه هایی از خانه های تاریخی احیاء شده در اردبیل خانه سید هاشم ابراهیمی: این بنا در بافت قدیم اردبیل در جوار مجموعه جهانی بقعه شیخ صفی کوچه شهید گاه یکی از یادگاریهای اواخر قرن 13 هجری قمری در شهر اردبیل به شمار می رود. خانه ابراهیمی در حال حاضر تحت مالکیت میراث فرهنگی استان اردبیل است. بنای مذکور با یک هشتی کوچک از معبر کوچه وارد حیاط مستطیلی شده و عمارت اصلی شامل دو طبقه همکف و زیرزمین است و تالار نسبتا بزرگ و زیبایی دارد. خانه رضازاده (موزه شهداء): در محله اوچ دکان یکی از محلات ششگانه و قدیمی اردبیل واقع شده که قدمت آن به اواخر دوره قاجار می رسد. سر در ورودی خانه منتهی الیه جنوب شرقی بنا در مقابل میدانچه قرار گرفته که از طریق هشتی به محوطه حیاط وارد می شود. بخش اعیانی ساختمان در دو طبقه به مساحت 640 متر مربع و پلان فعلی شکل ساخته شده که طبقه اول دارای دو اتاق گوشواره با یک راهروی میانه و نیز راهروی دیگر عمود بر آن است که با دو دسته پله به هم مرتبط می شود و طبقه دوم نیز دارای دو اتاق گوشواره با یک تالار یا شاه نشین در وسط است. این بنا تا یک سال پیش به عنوان ساختمان اداره کل میراث فرهنگی استان اردبیل استفاده می شد، اما از سال گذشته به موزه شهدای اردبیل اختصاص یافت. خانه ارشادی: این بنا نیز در محله اوچ دکان قرار داشته که در بدو احداث دارای کاربری مسکونی بوده و یکی از بناهای تاریخی شهر اردبیل و در اواخر دوره قاجار ساخته شده است. در دوران پهلوی دوم آن را برای استقرار مدرسه به آموزش و پرورش واگذار کردند و در حال حاضر خانه ارشادی تحت نظر میراث فرهنگی قرار درد. خانه وکیل الرعایا: در بافت قدیمی شهر در محله طوی واقع شده و از آثار دوران قاجار است. بخش با ارزش بنا یعنی تالار در قسمت غربی ساختمان قرار دارد و ابعاد آن 10 در 5 متر است. ظلع شرقی تالار دارای پنجره ارسی با با شیشه های رنگین است که در سمت ایوانی که با چهار ستون چوبی شکل می گیرد، قرار گرفته اند. آیینه کاری و مقرنس کاریهای با نقاشیهای پیرامونی، از ویژگیهای درون تالار هستند. و این ساختمان هم اکنون مقرر بنیاد ایرانشناسی اردبیل است. خانه مروج: این ساختمان در سال 1311 ه.ق بنا شده و از نظر معماری جزو بناهای درونگرا محسوب می شود که بخش اندرونی آن از بین رفته است. هشتی ورودی ضمن آنکه یک فضای ارتباطی است مانع دید مستقیم از بیرون به فضای درون می شود.
داشتن شکل فعلی و خط تقارن مرکز از ویژگیهای پلان بناست که در مرکز آن یک تالار با ارسی هفت دری قرار دارد. این بنا از سال 1380 به محل فعالیت مرکز پژوهشی آیت الله مروج امام جمعه فقید اردبیل تبدیل شده است. خانه خادم باشی: از بناهای دوره قاجار در محله سرتیپ آباد اوچ دکان قرار دارد. این بنا دارای هشتی ورودی و حیاط اندرونی و بیرونی است، دیوارهای بیرونی بنا از کاهگل ساخته شده و تنها طاق نماهای درونی سردر آجری هستند، قسمت بیرونی بنا دارای تزیینات نقاشی و ارسی زیبا بوده که در آتش سوزی از بین رفته است. خانه میرفتاحی: این بنا که در سال 1250 ه.ق احداث شده در دوران پهلوی اول به عنوان اولین دبیرستان دخترانه کاربری آموزشی داشته سپس در سالهای 1327 تا 30 ه.ق به دبیرستان نظامی اجاره داده شد. خانه میرفتاحی جزو بناهای درون گرا محسوب می شود که در آن هشتی فضا ارتباط دهنده بیرون با میان سرا است. بنای موجود باقی مانده بنای بزرگتری با دو بخش اندرونی و بیرونی است، ساختمان دارای شبستهانهای تابستانی و زمستانی است که ارتباطشان از طریق پله هایی در سر گوشه میان سرا، میسر می شود. در حال حاضر این بنا موزه مفاخر دینی اردبیل است. خانه صادقی: در سال 1283 ه. ق ساخته شده و یکی از یادگارهای دوران قاجار به شمار می رود، این بنا یکی از مجموعه بناهای سه گانه (خانه مبشری، خانه خادم باشی، خانه صادقی) است که در بافت قدیم، محله اوچ دکان قرار گرفته و دارای سه بخش ساختمانی با سه حیاط است. ساختمان مرکزی کاربری بیرونی و ساختمان غربی کاربری اندرونی داشته و هسته اصلی بنا را تشکیل می داد. ساختمان بیرونی شامل یک شاه نشین در قسمت مرکزی بوده که مقرنس کاری، نقاشی دیواری تا ارتفاع دو متر، پنجره های ارسی بزرگ هفت دری و سه دری با طرح اسلیمی و نیز تذهیب و کتیبه آیه الکرسی با خط نستعلیق در دور تا دور بنا، تزیینات آنرا تشکیل می دهند. خانه مناف زاده: در سال 1353 ه. ق ساخته شده و به لحاظ قرار گرفتن در بخش مرکزی حیاط – باغ حالت کوشک مانند دارد. اختلاف سطح بین سمت شمالی و جنوبی معادل گامهای نه پله، موجب شده که نمای جنوبی یک طبقه و شمالی دو طبقه به نظر برسد. این خانه کوشک که پلان مستطیلی دارد با هره چینی آجری دوال بندی و طرح و نقوش هندسی در نما، تزیین شده و هم اکنون ساختمان اداری حوزه هنری اردبیل است. خانه مبشری: از آثار دوران قاجاریه است که در بافت قدیم محله اوچ دکان قرار گرفته و دارای هشتی ورودی و حیاط اندرونی و بیرونی است. مصالح دیوارهای بیرونی از کاهگل است و تنها سر در نمای داخلی بنا مشرف به حیاط آجرکاری شده است. خانه آصف: این بنای قاجاری واقع در کوچه معمار و متعلق به خانواده آصف بوده و خانه ای یک طبقه و یک نیم طبقه به عنوان بالاخانه وتقارن محوری دارد و راهرویی به نام تختگاه دسترسی به سایر فضاها را امکان پذیر میکند. در انتهای این راهرو دری جهت ورود به فضاهای خدماتی تعبیه شده است.
از دو ضلعجانبی آن دسترسی به فضایی به نام اتاق سه دری و یک اتاقک پستو در پشت آن انجام میگیرد، در طرف دیگر وارد اصلی ترین اتاق این بنا، اتاق هفت دری می شود که پنجره هایآن با ارسیهای زیبایی با نقوش گره بندی و شیشه های رنگی تزئین شده، در پشت ایناتاق سه اتاقک به صورت پستو قرار گرفته اند که توسط ارسیهایی از این قسمت جدا شدهاند. داخل این پستوها تزئیناتی از جمله بخاری دیواری و نقاشی دیده می شود و روی اینفضا سه اتاقک با عنوان بالاخانه قرار گرفته اند. بقیه فضاها عینا به صورت قرینه درضلع دیگر اتاق هفت دری تکرار شده اند. دبیرستان صفوی: در زمره بناهایی همچون ساختمان سابق فرمانداری اردبیل قرار دارد که در دوران پهلوی اول معماران آلمانی طراحی و اجرا کرده اند. مصالح به کار رفته عبارت از اره سنگی به ارتفاع حدود 1.20 متر و آجر در بدنه ها است. این ساختمان مثل اکثر بناهای هم عصر و هر طرح خود دو بازو است که در دو طبقه اجرا شده اند. ارتباط طبقه فوقانی از طریق پله هایی است که بلافاصله بعد از ورود به طبقه همکف قرار دارند. قاب بندی آجری دور در و پنجره، هره چینی خط آسمان "دور بام"، کاشیکاری معرق کتیبه بالای سر در اصلی و سر در تالار سخنرانی از مشخصات تزیینی بنا محسوب می شود. ساختمان فرمانداری: تاریخ ساخت این بنا 1310 ه. ق پنچ سال قبل از دبیرستان صفوی است. بنای معروف شهر یعنی شیر و خورشید (بیمارستان فاطمی) مدرسه صفوی و ساختمان فرمانداری سابق با مشاوره معماران آلمانی ساخته شده اند. ساختمان فرمانداری به صورت نئوکلاسیک ایرانی اجرا شده و دارای فرم پلانی "V" شکل است و در واقع اصول معماری ایرانی در کالبد بنا با مصالح جدید و به کارگیری تکنیک ساخت اروپاییان پیاده شده است. در زیرزمین بنای اصلی این ساختمان طاقهای آهنگ به کار رفته است. قسمت شاه نشین به صورت مرتفع و دو بازوی کناری در دو طبقه اجرا شده، پیش بینی سیستمهای تاسیساتی الکتریکی و بهداشتی از مشخصه های ساختمان در مقایسه با وضعیت کالبدی و اجتماعی شهر در زمان احداث بنا به شمار می رود.
۱۳۹۳/۱/۷ - ۱۲:۴۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 167]
صفحات پیشنهادی
فارس گزارش میدهد خانههای تاریخی تبریز جلوه هایی از هنر معماری ایرانی
فارس گزارش میدهدخانههای تاریخی تبریز جلوه هایی از هنر معماری ایرانیخانههای تاریخی تبریز یادآور وقایعی از تاریخ پر فراز و نشیب آذربایجان به ویژه دوران مشروطیت بوده و جلوههایی از هنر معماری ایرانی است به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز رویای زندگی در یک خانه بزرگ با دیوارهای آجگردشگاه های غرب تهران؛ تلفیقی از طبیعت و هنر نیاکان/ از شقایقهای وحشی تا قلعه های تاریخی
استانها مرکز تهران معرفی جاذبه های گردشگری غرب استان تهران گردشگاه های غرب تهران تلفیقی از طبیعت و هنر نیاکان از شقایقهای وحشی تا قلعه های تاریخی غرب استان تهران - خبرگزاری مهر غرب استان تهران با دارا بودن شش شهرستان شهریار قدس ملارد رباط کریم بهارستان و اسلامشهر به لمساجد تاریخی عجب شیر شاهکاری از هنر معماری اسلامی است
مساجد تاریخی عجب شیر شاهکاری از هنر معماری اسلامی است عجب شیر مراغه - ایرنا - مساجد تاریخی و چوبی عجب شیر با جلوه ها و نقوش زیبا و دیدنی شاهکاری از هنر معماری کهن و زیبای اسلامی است مساجد این شهرستان با قدمت دیرینه خود همچنان استوار ایستاده و علاوه بر ویژگی معنوی از ویژگی تاریگشتی در معماری ناب ایرانی - اسلامی/ به دیدار خانه تاریخی مرجع شیعیان جهان برویم
استانها غرب لرستان گزارش تصویری - تشریحی گشتی در معماری ناب ایرانی - اسلامی به دیدار خانه تاریخی مرجع شیعیان جهان برویم بروجرد- خبرگزاری مهر بروجرد دیار زیبایی های معماری ایرانی - اسلامی است که هنوز ساختار تاریخی خود را حفظ کرده و به لحاظ وجود خانه های تاریخی از شهرستانهایخانه های تاریخی به اقامتگاه تبدیل می شوند | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
تاریخ خبر ۱۳۹۲ ۱۲ ۱۹ – خبرگزاری ایمنا مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان از پرداخت شدن تسهیلات برای مرمت خانههای تاریخی و همچنین کمک به سرمایهگذاران برای ساخت اقامتگاه در استان اصفهان خبر داد به گزارش ایمنا محسن مصلحی با اشاره به مشوقهای مالی برای سرمانصف جهان گردی تقارن معماری شرق و غرب در خانههای تاریخی جلفا، اروپای اصفهان
نصف جهان گردیتقارن معماری شرق و غرب در خانههای تاریخی جلفا اروپای اصفهانخانههای تاریخی محله جلفای اصفهان از نظر معماری به اروپا نزدیک شده ولی تزئینات داخلی صفوی دارد که این محله را با سنگفرشهایی مانند شهر رم ایتالیا به اروپایی در اصفهان تبدیل کرده است به گزارش خبرگزاری فامعرفی سابقه فرهنگی و تاریخی شهر در تور اردبیل گردی
استانها شمال اردبیل نقی زاده معرفی سابقه فرهنگی و تاریخی شهر در تور اردبیل گردی اردبیل – خبرگزاری مهر مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل گفت سابقه تاریخی و فرهنگی شهر اردبیل در تورهای اردبیل گردی معرفی می شود به گزارش خبرنگار مهر یحیی نقی زاده صبح دوجاذبه های تاریخی اردبیل به گردشگران معرفی می شود
استانها شمال اردبیل در قالب تور اردبیل گردی جاذبه های تاریخی اردبیل به گردشگران معرفی می شود اردبیل – خبرگزاری مهر سرپرست معاونت گردشگری میراث فرهنگی استان اردبیل گفت جاذبه های تاریخی و طبیعی مرکز استان در قالب تورهای رایگان اردبیل گردی به گردشگران و مسافران نوروزی معرفی مخانه آقازاده ابرکوه نمادی از هنر معماری سنتی ایران زمین است
خانه آقازاده ابرکوه نمادی از هنر معماری سنتی ایران زمین است یزد - ایرنا - خانه آقازاده ابرکوه نمادی از هنر معماری سنتی ایران زمین اثر ماندگاردوران قاجار در ایام نوروز میزبان مسافران نوروزی وگردشگران است به گزارش خبرنگار ایرنا جاذبه های تاریخی گردشگری و دیدنی ابرکوه در دل کویهيچگونه سرقت اشيا تاريخي و حفاري غير مجاز در فارس نداريم/ خانه تاريخي در شيراز تخريب نشده است
استانها جنوب فارس اميري در پاسخ به مهر هيچگونه سرقت اشيا تاريخي و حفاري غير مجاز در فارس نداريم خانه تاريخي در شيراز تخريب نشده است شيراز – خبرگزاري مهر مدير كل ميراث فرهنگي گردشگري و صنايع دستي فارس گفت هيچگونه سرقت اشيا تاريخي و حفاري غير مجاز در فارس نداريم به گزارشسرپرست دبیرخانه کانونهای فرهنگی هنری مساجد فارس: استان فارس رتبه سوم کشور را در تعداد کانونهای مساجد داراست
سرپرست دبیرخانه کانونهای فرهنگی هنری مساجد فارس استان فارس رتبه سوم کشور را در تعداد کانونهای مساجد داراستسرپرست دبیرخانه کانونهای فرهنگی هنری مساجد فارس گفت این استان از نظر تعداد کانونهای فرهنگی هنری رتبه سوم کشور را دارد غلامحسین نیازی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس ددر تکریم از اهالی فرهنگ و هنر رخ داد دیدار امام جمعه اردبیل با هنرمند پیشکسوت اردبیلی
در تکریم از اهالی فرهنگ و هنر رخ داددیدار امام جمعه اردبیل با هنرمند پیشکسوت اردبیلیامام جمعه اردبیل به همراه برخی دیگر از مسئولان استانی از حسن مردانه هنرمند پیشکسوت اردبیلی دیدار کردند ● گزارش تصويري مرتبط------------------------------- به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیلدر گفت و گو با فارس مطرح شد درخواست کارگردان جوان از مدیرعامل خانه هنرمندان/ «روی خط استوا» به شهرها
در گفت و گو با فارس مطرح شددرخواست کارگردان جوان از مدیرعامل خانه هنرمندان روی خط استوا به شهرهای مختلف سفر می کندجمال هاشمی که این روزها نمایش روی خط استوا را در سالن استاد انتظامی اجرا می کند گفت قصد داریم تا این نمایش را برای پویایی تئاتر شهرستان ها در نقاط مختلف کشور اجرامعرفی موزههای مطرح جهان در نگارخانه شیث
معرفی موزههای مطرح جهان در نگارخانه شیث نگارخانه شیث در سال جدید علاوه بر برپایی نمایشگاهها معرفی موزههای مطرح جهان را نیز در دستور کار خود قرار داده است شیث یحیایی مدیر نگارخانه شیث در گفتگو با خبرنگار حوزه تجسمی باشگاه خبرنگاران گفت برنامه های نمایشگاهی نگارخانه شیث برایرئیس سازمان بسیج هنرمندان اردبیل: جشنواره آواها و نواهای انقلابی در اردبیل برگزار میشود
رئیس سازمان بسیج هنرمندان اردبیل جشنواره آواها و نواهای انقلابی در اردبیل برگزار میشودرئیس سازمان بسیج هنرمندان اردبیل گفت سال آینده و برای نخستینبار جشنواره آواها و نواهای انقلابی و مذهبی در اردبیل برگزار میشود به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل عظیم دشتی عصر امروز در جلسهسر كتابخانه مركزي بافت تاريخي بريده شد/ پروژهاي كه 15 سال بلاتكليف بود
استانها شرق یزد مهر گزارش ميدهد سر كتابخانه مركزي بافت تاريخي بريده شد پروژهاي كه 15 سال بلاتكليف بود يزد - خبرگزاري مهر كتابخانه هفت طبقهاي كه قرار بود به عنوان كتابخانه مركزي در يزد احداث شود به دليل واقع شدن در وسط بافت تاريخي يزد متوقف شد و به رغم بودجه هاي بسيارخانه تاریخی ناظری های ساری به میراث فرهنگی واگذار شد
استانها شمال مازندران بزرگ نیا خانه تاریخی ناظری های ساری به میراث فرهنگی واگذار شد ساری - خبرگزاری مهر مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری مازندران از واگذاری عمارت تاریخی ناظری ها یکی از آثار شاخص و ماندگار معماری و فرهنگ دوره قاجاریه برای همیشه به میراث فرهنگی خبر-
گوناگون
پربازدیدترینها