واضح آرشیو وب فارسی:فارس: 24 / ایرانگشت / کردستان
بازار سنندج یادآور خاطرات بزرگان کردستان
بازار سنندج با الهام از بازار نقش جهان اصفهان به صورت مستطیل شکل احداث شده است و از چنان قدمتی برخوردار است که خاطرات گذشتگان و بزرگان کردستان را یادآوری میکند.
به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج، سابقه ایجاد بازار در ایران به زمانهای بسیار دور باز میگردد. طبق اسناد و مدارک تاریخی که از گذشتگان به جا مانده است، بازار در بسیاری از شهرهای قبل از اسلام یکی از عناصر مهم شهری بوده است. پس از اسلام، گسترش شهرهای اسلامی و افزایش ارتباطات اجتماعی، توسعه کاروانسراها، ازدیاد راههای کاروانی و تبادلات اقتصادی موجب شکل گرفتن فضای بازرگانی و تولیدی موسوم به بازار شد.
در شهرهای اسلامی در آن زمان بازار محور اصلی و مرکز اقتصادی شهر محسوب میشد و انبارهای مهم، مراکز توزیع کالاهای گوناگون، مراکز تولیدی و مبادلات پولی در آن جا قرار داشتند. دکانها کمکم در دو سوی راسته اصلی و راستههای فرعی بازار ایجاد میشدند و برخی از راستهها نیز به عرضه کالاهای مخصوص اختصاص داشتند. بازار کفاشها، زرگرها، بزازها و آهنگرها با حضور شاغلان این حرفهها ایجاد و رونق گرفت.
تاریخچه بازار سنندج به سالهای 1046 یعنی 250 سال پیش باز میگردد. نخستین بازار در استان کردستان در دوره صفویه توسط سلیمانخان اردلان احداث شد. این بازار در دو طرف خیابان انقلاب قرار گرفته و در سال 1046 هـ.ق همزمان با مرکزیت یافتن شهر سنندج به عنوان مرکز حکومت اردلانها ساخته شده است. برخلاف تمام بازارهای ایرانی که به صورت خطی شکل گرفتهاند، این بازار با الهام از بازار پیرامون میدان نقش جهان اصفهان به شکل مستطیل ساخته شده است. بازار در اثر خیابانکشی دوران حکومت پهلوی به دو بخش تقسیم شده و بخش شمالی آن بازار سنندجی و بخش جنوبی آن بازار آصف، نام گرفته است. در وسط این مستطیل سراهای مختلفی قرار گرفته است. متاسفانه بازار بر اثر احداث خیابان انقلاب به دو بخش مجزا تقسیم شده است و اکنون بخشی از آن آصف و بخشی را سنندجی مینامند. امروزه از بازار سنندج فقط سه دروازه قدیمی باقی مانده است. بازار کفاشها و طلافروشان در دو بخش بازارچه قرار گرفته و زرگرها نیز در ورودی تا وسط بازار را در بازار سنندجی به خود اختصاص داده است، حمام خان نیز از جاذبههای تاریخی و گردشگری است که وسط این بازارچه قرار گرفته است.
راسته آهنگرها یکی از قسمتهای بسیار جالب این بازار است که صدای پتک آهنگران بر آهن داغ نوای خوشی را به رهگذران هدیه میکند. پیرمرد سالخوردهای که هر چند گذر سالهای عمر گرد پیری را بر موها و سیمایش به یادگار گذاشته است اما قدرت بازوانشان در هنگام کوبیدن بر آهن گداخته شده تصوری جوانی قدرتمند را در ذهن انسان حک میکند. مسیر را از راسته آهنگران به سمت راسته مسیحیان ادامه میدهم بوی تند انواع ادویهجات فضا را کاملاً پر کرده است، اینجا محل فروش انواع ادویجات و داروهای گیاهی است که طرفداران خاص خود را دارد. پارچه و لباسهای محلی بیشترین بخش از بازار سنندج را به خود اختصاص داده، پارچهها در زیر نور چراغها و نور خورشید که از نورگیر سقف به درون میتابد زیبایی خاصی به محیط داده است. هیاهو در بازار سنندج در ایام تعطیلات نوروزی به خاطر حضور گردشگران و مسافران بیش از دیگر ایام است، هر مسافری به فراخور نیاز از مغازههای این بازار دیدن میکند...
سارا احمدی مسافری از دیار کرمانشاه در حالی که از مغازههای پارچهفروشی مشغول خرید است، میگوید: بازار سنندج یکی از جاذبههای بسیار دیدنی این شهر است. خرید در فضای خنک این بازارچه را همیشه دوست دارم و هر دفعه که به این دیار سفر میکنم به این مکان هم سری میزنم. پگاه کریمیانی زن جوانی است که به همراه کودک خردسالش مشغول خرید لباس محلی است، میگوید: ساکن تهران هستیم و این نخستین باری است که به کردستان سفر کردهام. وی افزود: همیشه دوست داشتم لباسهای محلی برای دختر کوچکم بخرم و الان هم با همین هدف به این بازار آمدهام. حوزه نفوذ بازار شهر سنندج بیشتر به حوزه شهر خدمات میدهد و روستاهای اطراف در درجه دوم اهمیت قرار دارند اما با این وجود افراد در روستاهایی که دهها کیلومتر با سنندج فاصله دارند برای تأمین نیازهای خود و رفع مایحتاجشان به شهر مخصوصاً به بازار سنندج و آصف سری میزنند. ============== گزارش از شیرین مرادی ============= انتهای پیام/79002/ذ40/ف4004
93/01/06 - 14:19
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]