تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 2 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):دلى كه در آن حكمتى نيست، مانند خانه ويران است، پس بياموزيد و آموزش دهيد، بفهميد...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843043249




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ارگ بم در تصرف مسافران نوروزی/ فرش قرمز برای گردشگران در بزرگترین بنای خشتی جهان


واضح آرشیو وب فارسی:مهر:


استانها > شرق > کرمان گزارش مهر/
ارگ بم در تصرف مسافران نوروزی/ فرش قرمز برای گردشگران در بزرگترین بنای خشتی جهان
کرمان – خبرگزاری مهر: ارگ بم به عنوان بزرگترین بنای خشتی جهان و با هشت هزار سال قدمت در حالی دروازه های خود را به روی گردشگران باز می کند که باغ شهر تاریخی بم این روزها در ارگ جدید و قدیم بم خود را برای میزبانی از هزاران مسافر نوروزی آماده می کند.



به گزارش خبرنگار مهر، شهر بم از جمله شهرهای مشهور و جهانی ایران محسوب می شود کمتر کسی یافت می شود در صنعت بین المللی گردشگری درحال فعالیت باشد و نام و عکسهای ارگ بم را نشنیده باشد از این شهر به عنوان دروازه شرق یاد می شود. ارگ بم هفتیمن اثر جهانی است که در ایران ثبت جهانی شده است و نکته جالب توجه اینکه نه تنها شهر بم بلکه باغ شهر بم به همراه ارگ تاریخی و هشت هزار ساله اش ثبت جهانی هستند. در واقع پس از زلزله بم و حضور فعالان فرهنگی جهان در این شهر اهمیت این باغ شهر بیش از گذشته برای نهادهای بین المللی نمایان شد و بم به عنوان معدود شهرهایی که منظرش ثبت جهانی است ثبت شد و در واقع بم از این نظر در ایران زمین تنها است. منظر این شهر ثبت جهانی است و حتی در بازسازی این شهر که هم اکنون محکمترین شهر ایران در مقابل زمین لرزه نیز نام گرفته است تمامی اصول ساخت و ساز زیر نظر بازرسان یونسکو انجام شد. وجود خانه باغهای متعدد در این شهر که در نخلستانهای گسترده بنا شده اند نشان از هویت اصلی شهر دارد. بم در واقع گسترده ترین سطح زیر کشت نخل در کشور را به خود اختصاص داده است و وجود این خصوصیات در کنار قناتهای پر آب و ثبت ملی شده این شهرستان بر زیبایی های این شهر سرسبز افزوده است.

بم که از گذشته تا کنون در کانون توجه های قرار داشته است در راه ابریشم قرار دارد و ارگ بم نیز دلیلی برای حفاظت از این شهر پر رونق تاریخی بوده است که یکی از مهمترین مراکز پرورش کرم ابریشم نیز به شمار می رفته است. قطب گردشگری شرق کشور در تصرف گردشگران ارگ قدیم بم از هم اکنون خود را برای بازدید هزاران گردشگر آماده کرده است، سال گذشته نیز این ارگ جزو سه اثر پر بازدید ایران در ایام نوروز بوده است. همچنین وجود منطقه آزاد تجاری بم و مجموعه بزرگ تفریحی رفاحی ارگ بم که یکی از زیباترین مجموعه های تفریحی کشور با هزاران هکتار وسعت با زیر ساختهای بی نظیر گردشگری است محلی مناسب برای اسکان گردشگران است. برپایی جشنواره های متعدد گردشگری و برپایی هر روزه جشنهای نوروزی و برپایی مراسم آتش بازی در طول ایام نوروز از جمله برنامه های سال جاری در بم است. حسین زین الصالحین، فرماندار بم در گفتگو با مهر اظهارداشت: از یک ماه قبل برنامه ریزی گسترده ای برای پذیرایی از میهمانان نوروزی انجام شده است و امیدواریم امسال بهترین امکانات را برای مسافران فراهم کنیم. وی ادامه داد: ارگ بم از مشهور ترین مکانهای گردشگری جهان محسوب می شود و این اثر تاریخی و منظر شهر بم ثبت جهانی هستند که نشان دهنده اهمیت شهر از نظر گردشگری است. وی با اشاره به اینکه در ایام نوروز سال گذشته نیز 600 هزار نفر از شهر بم بازدید کرده اند گفت: ما به صورت ویژه خود را برای میزبانی مسافران آماده کرده ایم و از هم اکنون نیز شاهد حضور میهمانان نورزی هستیم. فرماندار بم ادامه داد: مسیرهای جدیدی برای بازدید گردشگران با تلاش مرمتگران این ارگ فراهم شده است.

وی افزود: هم اکنون کار بازسازی نیز با تلاش گسترده در حال انجام است و در این راستا بخش قابل توجهی از ارگ مرمت شده است. وی از ایمن سازی شدن مسیرهای گردشگری ارگ بم خبر داد و گفت: برنامه های فرهنگی نیز در ایام نوروز در مجاورت ارگ قدیم بم برگزار می شود. زین الصالحین ادامه داد: هم اکنون ارگ بم نیز از لیست آثار در خطر خارج شده است و روند بازسازی در حال انجام است. افزایش پروازهای فرودگاه بم/ برپایی بزرگترین سفره هفت سین ایران در مجموعه فجر فرماندار بم افزود: سه پرواز نیز در مسیر بم – تهران راه اندازی شده است و هر هفته این تعداد پرواز از فرودگاه بم انجام می شود و ناوگان حمل و نقل جاده ای نیز در بهترین شرایط برای خدمات رسانی قرار دارد. فرماندار بم خاطرنشان کرد: بزرگترین سفره هفت سین ایران نیز در مجموعه ورزشی فجر برپا خواهد شد که این کار توسط عده ای از کوهنوردان انجام می شود. وی ادامه داد: سه هتل چهار ستاره نیز در شهر بم به مسافران خدمات رسانی می کند و در مجموعه ورزشی فجر نیز سوئیتهایی برای میزبانی مسافران در نظر گرفته شده است. زین الصالحین افزود: این شهر به جز ارگ بم 104 اثر دیگر تاریخی ثبت ملی دارد که برای بازدید مسافران آماده شده اند. فرماندار بم گفت: 50 مرکز اقامتی و 40 مدرسه نیز برای اسکان مسافران در نظر گرفته شده است.

نمایی از بزرگترین اثر خشتی جهان و هفتمین اثر ثبت جهانی ایران در شمال شرقي شهر بم، بر بالا و دامنه صخره اي عظيم، قلعه اي مستحکم را پي افکنده اند که اهالي محل آن را "ارگ" می نامند که در واقع اين بناي سترگ، شهر قديـم بم است. ارگ بم و شهر آن از جمله قلعه هاي نظامي بسيار مهم و تاريخي به شمار مي رود. ارگ بم نمونه کاملي از شيوه هاي معماري ايران است و نمونه هايي از قرنها معماري در آن به چشم مي خورد. ارگ بم که بزرگترين مجموعه خشتي جهان است، به شکل قلعه هاي پرشکوه برفراز تپه اي به ارتفاع 61 متر چونان تاجي مرصع بر سر بناهاي تاريخي ايران، درخششي جاودانه دارد. پيرامون ارگ بم، حکايت هاي تاريخي که گاه به افسانه مي ماند، فراوان است. ولي سعي بر اين است که مستندترين موضوعات باستان شناسي با مدد از تاريخ و معماري در معرفي هرچه بهتر اين بناي بزرگ دخالت داشته باشد. بنا به تحقیقات آنوبانینی مستشرق، سابقه تاريخي ارگ بم به موجب نوشته هاي تاريخي، از جمله حدودالعالم و تاريخ وزيري به هزاران سال پيش مي رسد.  شواهد زيادي از جمله وضعيت پلان مرکـــزي و تعدادي خشت موجود در خانه حاکم و خانه رئيــس سربازخانه ادعاي فوق را به اثبات مي رساند. در کل، از مجموع نوشته هاي دوران اسلامي و بررسي هاي مقدماتي معماري و باستان شناسي مي توان نتيجه گرفت که ارگ قبل از حکومت ساساني و احتمالا در دوره اشکاني ايجاد شده و چند حصار و دروازه، در اطراف آن وجود داشته است. احتمالا ساکنين قلعه بم معاش خود را از راه کشاورزي و پارچه بافي مي گذرانيده اند. پژوهش در نحوه زندگي و تاريخ ارگ احتياج به يک سري کاوش هاي منظم باستان شناسي دارد. ولي آنچه مسلم است سابقه تاريخي ارگ به قبل از اسلام مي رسد و در طول تاريخ، ارگ، بارها مورد يورش قرار گرفته و بازسازي شده است. ارگ بم تا 150 سال قبل مسکونی بوده است ارگ بم با اين سابقه طولاني تا حدود 180 سال پيش از اين، محل سکونت عده اي از اهالي بم بوده و بعد از ترک و نقل مکان مردم، به دست فراموشي سپرده شده است. در اين مدت که بيش از 150 سال به طول انجاميده خرابي هاي جبران ناپذيري توسط عوامل انساني و عوامل طبيعي بر پيکره ساختمان ها وارد آمده است. مجموعه ارگ بم، شامل شهر قديم و قلعه، قريب به 20 هکتار (طول ضلع غربي ارگ 520 و عرض آن 430 متر مي باشد) وسعت دارد. سه سمت قلعه را باغ و خانه هاي مسکوني و زمين هاي کشاورزي محصور نموده و ضلع شمالي در امتداد رودخانه پشت رود قرار گرفته است. اين شهر قديمي از چهار قسمت تشکيل شده و به طـــور کلي شامل خندق گرداگرد حصـار، برج هاي ديده باني، مدخل قديمي، کوچه ها و خانه ها مي باشد. از سمت شمال شرقي يک حصار و از طرف جنوب چهارحصار قلعه را در بر مي گيرد. دور تا دور قلعه خندقي ژرف وجود دارد که آن را از يورش ها مصون مي داشته است.

در مجموع 38 برج ديده باني در فواصل معين روي باروها قرار گرفته و آخرين بارو را خندقي عميق از اطراف جدا مي نموده است. بدون شک ايجاد قلعه ارگ بم بر بلنداي تپه اي سنگي بايد به دلیل موقعيت سوق الجيشي آن باشد. در ميان اين شهر، عمارت يا قلعه حاکم نشين بر روي صخره اي طبيعي بنا شده است. عمارت داراي پنج طبقه است که از خشت خام ساخته شده است. واحدهاي شناخته شده گوناگون اين بنا به ترتيب عبارتند از: ورودي و محله عام نشين، دروازه دوم و اصطبل، دوازه سوم، سربازخانه و تشکيلات مربوط به آن، ساختمان مرکزي يا حاکم نشين. واحدهاي شناخته شده در عامه نشين عبارتند از: راهرو اصلي بازار، مسجد جامع، نمازخانه، حسينيه، کاروانسرا، آب انبار، ميدان مدرسه، سابات جهودها، حمام و زورخانه و تعدادي خانه هاي قديمي. نمایی از مجموعه معماری ایرانی در محله عام نشين، خانه هاي عمومي کنار کوه روي زمين مسطح بنا شده و از نظر شهرسازي و تشکيلات زندگي شهري مجموعه کاملي است. برخي از خانه هاي عام نشين از اهميت خاصي برخوردارند، زيرا اين خانه ها شامل بيروني و اندروني، بادگير، ايوان، اتاقهاي زمستاني و تابستاني و محلي جهت نگهداري اسب و احشام بوده و داخل حياط هر خانه چاه آبي در نظر گرفته شده است. تقريبا بيشتر خانه هاي عمومي متصل به هم ساخته شده غالب آنها به يکديگر راه دارند. در بعضي خانه ها حمام اختصاصي به چشم مي خورد و در تعدادي از آنها اصطبل را جدا از محل زندگي ساخته اند. تعدادي از خانه هاي ارگ بدون در نظر گرفتن مقاومت و باربري ستون ها دو طبقه ساخته شده اند که اين امر نشانگر روند ازدياد جمعيت در يکي از دوره هاي گذشته است. در ميان خانه هاي عمومي تضادهايي از نظر وسعت حجم و استقامت مشاهده مي شود. بعد از ورودي، يک راه اصلي تا دروازه دوم کشيده شده، قسمتي از اين شاهراه، بازار شهر است که متاسفانه سقف هاي بازار منهدم شده و در حال حاضر ستون ها و قوسها باقي مانده است. آثار مغازه هاي نانوايي، روغنگيري و قفسه هاي خشتي در بازار، نشاني از رونق گذشته آن مي باشد. به موازات شاهراه، دو راه ديگر به دروازه دوم مي رسد.

در دوره اسلامي، در ارگ دو مسجد با نام هاي مسجد جامع و مسجد حضرت محمد و حسينيه شامل يک صحن، يک ايوان دو طبقه قرينه هم و چند اتاق ساخته شده است. سه منبر خشتي در حسينيه وجود دارد. زورخانه ارگ به شيوه ساير ورزشگاه هاي سنتي از چهار ايوان، يک گنبد و گود تشکيل شده است. در ارگ يک کوچه سرپوشيده وجود دارد که به سابات جهودها شهرت دارد. در محله عامه نشین يک حمام عمومي بوده که براثر بي خبري مردم به منظور استفاده از آجرهاي حمام، آن را به کلي منهدم کرده اند. دومين واحد ارگ بعد از دروازه دوم، اصطبل و يک حصار و اطاق هايي براي نگهبانان است. از دروازه دوم تشکيلات مربوط به حاکم نشين واقع شده که اين قسمت از ارگ در شيب و بالاي کوه قرار گرفته است که اصطبل، اولين واحد اين بخش بوده و در محوطه آن آب انبار و در گوشه جنوب شرقي چاه آب تعبيه شده است. با توجه به نوشته ها و کتب تاريخي زمان قاجاريه از جمله تاريخ وزيري، دستگيري لطفعلي خان زند و درگیری او با سربازان محمدعلي خان زابلي، در اصطبل اتفاق افتاده است. پس از اصطبل، دروازه سوم، سرباز خانه و خانه رئيس قشون مستقر در ارگ مي باشد. در برج جنوب غربي سنگ آسيای بادي ديده مي شود. آسياي ارگ تنها آسيای بادي است که در منطقه بم ديده مي شود. اين آسيا در دوره قاجاريه ساخته شده است. چاهي عميق در سربازخانه ديده مي شود که اکنون فاقد آب است. از سربازخانه يک راه به طرف منطقه مرکزي قلعه کشيده شده که اين راه به حياط حاکم نشين مي پيوندد. هسته مرکزي يا حاکم نشين ارگ از دو ساختمان به نام چهار فصل و خانه حاکم تشکيل شده است. برج ديده باني مرکزي، حمام، حوض و چاه آب در اين قسمت وجود دارد. آثار مسير آبي از طرف غرب به سمت شمال و شرق و داخل حصار جنوبي وجود دارد که احتمالا بخشي از قنات به طور مداوم از ارگ مي گذشته است.

عمارت چهارفصل، سه طبقه و قصر حکومت بوده و کليه اوامر و احکام مربوط به شهر و توابع آن در اين محل از طرف حاکم صادر مي شده است. در کنار عمارت چهارفصل، يک حمام اختصاصي و يک چاه آب ديده مي شود. آب آشاميدني ساکنان ارگ از چاه هايي در حياط خانه ها تامين مي شده است. مصالح عمده بناهاي ارگ، خشت خام، ملات، گل رس و کاه و گاه به ندرت در بناي آن سنگ لاشه، آجر و تنه درخت خرما به کار رفته است. ارگ بم تنها يک ورودي دارد که طاق ورودي آن قابل مقايسه با قوس هاي دوره ساساني است و دو برج طرفين و هشتي احتمالا در دوره صفويه به ورودي الحاق شده است. آثار دروازه ديگري در ضلع شمالي ارگ در محلي موسوم به "کت کدم" به چشم مي خورد که به ظاهر استفاده چنداني از آن نشده و يا کمي بعد از ايجاد حصار مسدود شده است.  ارگ بم داراي يک راه اصلي از جنوب به طرف حاکم نشين و دو گذر به موازات آن و چند راسته شرقي و غربي است. 60 متر از راه اصلي بازار سرپوشيده بوده و آثار سنگفرش در قسمتهايي از راسته ها به چشم مي خورد. دستگیری آقا لطفعلیخان آخرین حادثه تاریخی بم از ويژگي هاي ارگ بم چهار حصاري است که از سمت جنوب، حاکم نشين را بر مي گيرد و اولين حصار مطمئن ترين نقطه اتکايي است که مردم را از هجوم مصون مي داشته است. زيرا ارتفاع حصار تا 18 متر مي رسد و در فاصله 30 تا 40 متر برجهايي در نظر گرفته شده و پهناي حصار در مردگرد متجاوز از شش متر است. برجهاي ديده باني در حصار علاوه بر تقويت و استحکام حصار و تسهيل امر ديده باني، محل استــراحت مامورين و نگهبانان بوده و کنگره ها و ترکش ها و برج ها در ديده باني و حراست قلعه نقش ارزنده اي داشته اند. حصار بروني ارگ را خندقي احاطه کرده است. ارگ بم به واسطه اينکه در مسير جاده شرق به غرب قرار گرفته، هميشه در طول تاريخ مورد توجه بوده و از اهميت خاصي برخوردار است. آخرين حادثه تاريخي  که در اذهان مردم از ارگ به يادگار مانده، دستگيري لطفعليخان زند بوسيله محمدعلي خان زابلي حاکم قلعه بم است.  ارگ بم تا سال 1254 هـجري قمري و غائله آقاخان محلاتي مسکوني بوده و تا هشتاد سال قبل، از حاکم نشين به عنوان ژندارمري و مرکز قشون نظامي استفاده شده و به عبارتي زندگي در ارگ از تاريخ ايجاد قلعه تا اواسط دوره قاجار به طور مدوام جريان داشته است.  












































۱۳۹۲/۱۲/۲۷ - ۱۶:۴۵





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن