تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 28 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):روزه گرفتن در گرما، جهاد است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1841966909




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چهارشنبه سوری، آیینی باستانی همراه با نگرانی خانواده های امروزی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

چهارشنبه سوری، آیینی باستانی همراه با نگرانی خانواده های امروزی سنندج - ایرنا - فصل زمستان روزهای واپسین حیات خود را می گذراند و طبیعت برای رستاخیز بهار و رسیدن نوروز آماده می شود، شور و اشتیاق عجیبی بر رفتارهای مردم سایه انداخته تحرکات خانه تکانی، همهمه خرید و...


به گزارش ایرنا، شلوغی خیابان و پیاده روها در شهرها به اوج خود رسیده است و به قولی جای سوزن انداختن نیست، همه مردم مشغول خرید عید هستند، نمایشگاه های بهاره، فروش های فوق العاده حال و هوای ویژه به شهر بخشیده و همه صحبت از بهار و سال نو می کنند.
در این شلوغی فرح بخش بازار، کلمات تکان دهنده دیگری نیز به گوش می رسد، کپسولی، ترقه، دینامیت، بمب های دستی، فشفشه و...
این کلمات وسوسه انگیز، پر خطر از ناحیه دست فروشان به گوش مادران و پدران شناور در سیل عابران می رسد و اگر چه به ظاهر بزرگترها رغبتی به این متاع نشان نمی دهند اما جوانان و نوجوانان، بازار این دست فروشان هم سن و سال خود را گرم کرده اند.
در گذشته هرگاه صحبت از مراسم آخرین شب چهارشنبه سال یا همان چهارشنبه سوری می شد، این سخنان در ذهن مخاطب با رفتارهای شادی بخش دسته جمعی مترادف بود، اما امروز ذکر این مناسبت، تداعی کننده داغ دار شدن برخی خانواده ها و سلب آسایش افراد جامعه است.
امروز آن رفتار شادمان کننده گذشته با ضرب المثل ˈ یک لحظه غفلت یک عمر پشیمانیˈ مترادف شده است، در این روزها که مردم به ویژه جوانان به شدت در جستجوی شادی های دسته جمعی هستند از این سنت کهن هر ساله یاد می کنند، اما در حقیقت این سنت کهن ایرانیان جایگاه خود را به قول امروزی ها با آیین های مدرن عوض کرده است که این امر تازگی ندارد.
سال هاست که آیین های سنتی ایران با موج رفتارهای وارداتی مواجه اند و با عناصر جدید نا همگون با مبانی آیین ها وارد میدان شده است، استفاده از ابزارهایی مانند فشفشه های رنگارنگ و ترقه های جور وا جور از نمودهای عینی تقابل فرهنگی است.
دامنه آثار این روش های وارداتی بر آیین های نوروزی به آنجا کشیده شده که موجب تغییر ماهیت شادی چهارشنبه سوری به داغ و غصه خانواده ها شده است.
سال هاست که استفاده از مواد محترقه و منفجره جایگزین مراسم آرامش بخش و روح نواز نوروزی شده و قشر جوان با کمترین اطلاع از پیشینه فرهنگی و اهداف اخلاقی این آیین ها از اوایل اسفند ماه با زدن ترقه و استفاده از مواد منفجره در معابر عمومی به استقبال نوروز می روند.
امسال نیز مانند سال های قبل آیین های کهن ایرانی در آستانه نوروز برگزار می شود، اما تجربه اندک جوانان جامعه در برگزاری مراسم شاد، با مشکلات و حوادثی نیز همراه می شود.
باید با ارج نهادن به فرهنگ و میراث خودمان مراسم ملی را متناسب با فرهنگ خودمان پیش ببریم و برای پیش بردن این اهداف باید در زمینه فرهنگ خود مطالعه داشته باشیم.
ارکان اصلی جشن چهارشنبه سوری، آخرین شب چهارشنبه پایانی سال با زیبایی هایی چون حاجی فیروز، پریدن از روی کپه های آتش و دعای خیر در حق خود و دیگران، تفعل، قاشق زنی و خوردن آجیل شیرین به امید سالی سراسر از شیرین کامی و دیگر سنت های محلی همراه بوده است.
در مورد فلسفه چهارشنبه سوری بسیار گفته و نوشته اند و از جمله در اشاره به سنت های این روز گفته اند در تقویم ایران باستان، هر سال 12 ماه و هر ماه 30 روز بود با این حساب، طول سال در عمل ‎ 360روز می شد که با سال کامل شمسی پنج روز و اندی فاصله داشت مردم در این پنج روز با خانه تکانی و شست و شو آماده استقبال از نوروز می شدند.
اگر پریدن از روی آتش رسم مشترک این شب باشد که هنوز به شکل گسترده و در تمام نقاط ایران اعمال می شود، رسومی مانند قاشق زنی و فال گوش ایستادن به گستردگی پریدن از روی آتش نیست، سوری از نظر معنا و مفهوم با سرخی و گرما هم معنی است.
چهارشنبه سوری گذشته ما، زیبایی های بسیاری داشت و هنوز هم آثاری از آنها را می توان در برخی اقوام و مناطق که ریشه های قوی تری در سنت ها دارند، دید.
اما، چهارشنبه سوری های این سال ها با پیرایه های خرافی و تحریف، دستخوش تغییراتی با اثرات تخریبی و زیانبار شده و هر سال شاهد اتفاقاتی هستیم که نگرانی خانواده ها و شهروندان را هر چه بیشتر فراهم می آورد که نگاهی به برخی سوابق تخریبی شب چهارشنبه آخر سال گواه آن است.
بنرهای طراحی شده از سوی نیروی انتظامی کردستان با جمله امسال ˈچه کسی مایه عبرت برای دیگران است ˈبسیار تاثیر گذار و عالی است که همه والدین این جملات را برای فرزندان خود تکرار می کنند وهوشدار می دهند.
یکی از کارشناسان ارتباطات اجتماعی در استان کردستان معتقد است عناصر فرهنگی ریشه در تاریخ ملت ها دارند و تغییر آن با روش های فرهنگی صورت می گیرد.
به بیان علی قادری، سنت ها و فرهنگ ها در گذر زمان دستخوش تحول و دگرگونی می شوند که رسم چهارشنبه سوری نیز از این قاعده مستثنی نیست و در گذر زمان در ترکیب با عناصر فرهنگی مدرن، دچار تغییراتی شده است.
وی گفت: در تمام فرهنگ ها، جشن ها آیین های شادی بخش از عواملی است که سبب طراوت و نشاط جامعه می شود اما در جامعه ما از مناسبت ها مختلف برای نشاط جمعی به خوبی استفاده نشده است و همین مسئله با مشکلاتی نیز همراه می شود.
مدیرکل بهزیستی استان کردستان هم در این رابطه می گوید: خانواده ها باید با آموزش مداوم و کنترل فرزندان، آنان را با این خرده نظام فرهنگ ها آشنا کنند.
صباح قریشی نقش خانواده را به عنوان کوچکترین نظام اجتماعی در کنترل ناهنجاری ها بسیار موثر می داند و معتقد است که به همین اندازه می تواند در حفظ بقای نظام اجتماعی موثر باشد.
وی گفت: اگر خانواده ها به وظایف خود در قبال تربیت اجتماعی به درستی عمل کنند و در کنار آن اولیای تربیتی در مدرسه با انتقال الگوهای پرورشی مناسب جوانان و نوجوانان را آگاه سازند، به مراسم چهارشنبه سوری به عنوان یک چالش اجتماعی نگاه نمی شود.
چرا این سنت دیرینه به صورت یک معضل اجتماعی در آمده است؟ سووالی جدی است که هم خانوادها و هم متولیان امور فرهنگی جامعه باید به سهم خود برای آن پاسخ های درستی پیدا کنند.
برخی کارشناسان معتقداند یکی از عواملی که موجب شده است تا این میراث کهن به نقطه ناهنجار کشانده شود عدم اطلاع رسانی صحیح توسط متولیان امور فرهنگی و رسانه های جمعی است.
یکی از کارشناسناسان امر رسانه بر این باور است که حتی امروز نیز که مشکلات اشتباه گذشته نمایان شده باز روش صحیح برای اصلاح امور انتخاب نشده است.
اسعد فرهادی گفت: در حال حاضر رسانه ها و مسوولان امور فرهنگی تنها ترساندن افراد و خانواده ها را از عواقب آیین چهارشنبه سوری در دستور کار دارند در حالی که باید شیوه های سنتی و صحیح گذشته در برگزاری این آیین تبیین شود.
وی افزود: امروز باید رسانه های ما در موضوع حفظ از فرهنگ غنی کشورمان و فرهنگ سازی های لازم از کارشناسان و مسوولان فرهنگی پیشی بگیرند.
امروز تنها نهی از انجام فعالیت های مخرب و فرهنگ های غلط کافی نیست و لازم است راهکارهای انجام صحیح آیین ها و ماهیت فرهنگی آنها را نیز رواج داد تا این که خلاء آگاهی موجب روی آوری جوانان به فرهنگ های خود ساخته، غلط یا وارداتی نشود.
برخی مردم اعتقاد دارند که اگر مسوولان برای ایام چهارشنبه سوری محل هایی خاص را در نظر بگیرند و با بهره گیری از اماکن تفرحی و لوازم استاندارد و فضایی قابل کنترل، اسباب شادی جوانان را فراهم کنند بسیاری از مشکلات پیش روی از میان برداشته خواهد شد.
این سخنی منطقی است که هزینه کردن برای آگاهسازی جامعه نسبت به ریشه های فرهنگی خود، سرمایه گذاری موثر برای حفظ میراث و سنت ها است.
در هیچ کتاب جامعه شناسی و یا در عقاید صاحب نظری در کنترل جامعه جوان به نیروی قهری و نفی بدون جایگزین اشاره نشده است و کمترین هزینه برای کنترل جامعه در سایه مشارکت و همفکری و درک متقابل است.
با اقداماتی شایسته ای که از سوی دستگاه های فرهنگی، رسانه های جمعی، نیروی انتظامی و شهرداری در زمینه نصب بنر و پخش تصاویر در تلویزیون شهری صورت گرفته امیدواریم در سال جاری پیامدهای ناگوار چهار شنبه سوری در کردستان نداشته باشیم.
حضور والدین در کنار فرزندان و مدیریت این مراسم در کاهش پیامد های این آیین بسیار تعیین کننده است پس فرزندانمان را تنها نگذاریم .ک/4
533/7354
انتهای پیام /*










این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن