تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 2 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):چه بسا روزه‏دارى كه از روزه‏اش جز گرسنگى و تشنگى بهره‏اى ندارد و چه بسا شب زنده‏دارى كه...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843100628




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

فارس از رسوم نوروزی دیار اصفهان گزارش می‌دهد جشن «زنده‌رود» و بوی «سمنو» در چهارباغ خاطرات اصفهان


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس از رسوم نوروزی دیار اصفهان گزارش می‌دهد
جشن «زنده‌رود» و بوی «سمنو» در چهارباغ خاطرات اصفهان
کهن دیار سپاهان رسوم باستانی فراوانی برای نوروز دارد که در این میان جشن باران خواهی و جشن زنده‌رود در هاله فراموشی گم شده اما هنوز هر بهار بوی سمنو در چهارباغ دلگشای اصفهان می‌پیچد.

خبرگزاری فارس: جشن «زنده‌رود» و بوی «سمنو» در چهارباغ خاطرات اصفهان


به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، دوباره «ناژوان» غرق شکوفه شده، اگر چه دستان استغاثه شاخسارش بر تمنای زنده‌رود به آسمان نیاز بلند است و خبری از پرندگان مهاجر در کرانه آبگیرهایش نیست و زمزمه‌های چکاوکان نغمه‌خوان و آواز ماهیگیران در هیاهوی خشکسال و این هوای نفس بر گم شده است. بهار امسال اگر چه بی‌حضور خیس چاووش خوان فروردین، قصه تکرار روزمرگی‌های ملال‌آور است ولی قاصدکانی که بر دستان نسیم سحر از «چهارباغ» گذشتند، خبر آوردند که زاینده‌رود دوباره زنده خواهد شد و غبار تکرار را از چهره خشکی زده و پژمرده دیار نصف جهان خواهد زدود. بهار در راه است و از کوچه صدای «باغچه‌بان» می‌آید که مستانه فریاد می‌زند: «باغچه‌بان آمده، گل داریم، سنبل داریم، باغچه را زیبا می‌کنیم...» از پنجره که نگاه می‌کنم، پیرمردی خوش‌صورت و خنده‌رو را می‌بینم که سبدی بزرگ پشت دوچرخه‌اش بسته، عمو باغچه‌بان در سبدش یک دنیا بهار برای خانه‌ها می‌آورد... مادربزرگ دارد کهنه پارچه‌های صندوقش را وارسی می‌کند، می‌گوید: امسال که خشکسالی است لااقل باید رنگ تخم‌مرغ‌های سر سفره هفت‌سین خوش‌رنگ و شاد باشد، چادرش را به کمربسته و هر ساعت به سبزه‌هایی که انداخته سر می‌زند... حالا دیگر ننه سرما بار سفر بسته و پشت چله کوچک از هرم بهار داغ شده و نفس اسفند هم به شماره افتاده است و مردها با قوت تمام قالی‌های روی آویز را چوب می‌زنند و خانه‌های اصفهان یکی‌یکی تکانده و پاکیزه می‌شوند. از همه خانه‌های حیاط‌دار جوی آبی کف‌آلود به کوچه روان است و بوی تند تاید و ضد لکه و وسواس در فضای شهر پاکیزه اصفهان پیچیده تا بار دیگر پاکی این شهر آراسته را تمام قد نثار گردشگران نوروزی کند.

  * بوی سبزه و سمنو در پس کوچه‌های اصفهان امثال اما بوی «سمنو» هم در کوچه پس کوچه‌های اصفهان، این سین معنوی سفره‌های هفت‌سین را به ایام فاطمیه و روضه‌خوانی ها و دعاهای پای اجاق سمنو گره زده است. برای پیدا کردن ردپای دیگر آداب و رسوم دیار سپاهان با یکی از اعضای انجمن دوستداران اصفهان هم صحبت شدیم. این اصفهان پژوه و عضو تشکل دوستداران اصفهان معتقد است: بانفوذ رسانه‌ها در زندگی روزمره مردم و هم‌نشینی دائم مردم با رسانه‌ها، کم‌کم آداب و رسوم نوروز جنبه عمومی پیدا کرده و تفاوت‌های رسوم نوروزی در مناطق مختلف کم رنگ تر و شباهت‌های کلی بیشتر شده است. شاهین سپنتا در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در اصفهان، افزود: اصفهانی‌ها نیز همگام با همه مردم ایران‌زمین از اوایل اسفندماه با خانه‌تکانی و خرید نوروزی به پیشواز نوروز می‌روند و سفره‌های هفت‌سین افزون بر خانه‌ها در مغازه‌ها و مراکز تجاری اصفهان گسترده می‌شود. وی یادآور شد: مردم اصفهان در این روزها، شب بو و سنبل و ماهی قرمز می‌خرند و پوشیدن لباس نو با رنگ‌های شاد از آداب قدیمی مردم اصفهان است و شیرینی‌های اصفهان نظیر «گز و نبات و پولکی» هم پای ثابت پذیرایی اصفهانی‌ها از مهمانان نوروزی است.

  این کارشناس میراث فرهنگی و معنوی، دید و بازدیدهای نوروزی و رفتن سر مزار درگذشتگان را از رسومی اصلی اصفهانی‌ها دانست و «سبزه انداختن» با ماشک و گندم و عدس را که به طرز هنرمندانه‌ای در کنار ماهی قرمز و کتاب و گل و سنبل و سنجد و سیر و سکه و سمنو، سیب، سرکه و سماق در سفره هفت‌سین قرار می‌گیرد را تلفیقی نامید که اصفهانی‌ها هنرمندانه از پسش بر می‌آیند. سپنتا بر این باور است که گذاشتن ماهی قرمز در سفره هفت‌سین از رسوم خوب اصفهانی‌هاست که اگر به درستی انجام گیرد می‌توان سال‌ها این موجودات زیبای کوچک را زنده نگه داشت ولی نابسامانی فروش ماهی قرمز توسط افراد ناوارد وعدم آموزش لازم به خانواده‌ها برای نگهداری از این زیبای سفره هفت‌سین باعث تلفات آن‌ها شده است. * رسوم فراموش‌شده نوروز اصفهان، از «قاشق زنی» تا جشن «باران خواهی» وی همچنین از رسوم فراموش‌شده یاد کرد و گفت: یکی از رسوم منسوخ‌شده در اصفهان که اکنون کمتر دیده می‌شود، رسم شاد قاشق زنی است که کودکان و نوجوانان با زدن قاشق به یک ظرف فلزی، به در خانه‌ها همسایه‌ها می‌رفتند و آن‌ها هم با انداختن شیرینی و شکلات و تنقلات در ظرف کودکان این رسم را گرامی می‌داشتند و شادی را به آن‌ها هدیه می‌دادند. وی برخی سخت‌گیری‌ها را دلیل از یاد رفتن رسوم گذشته قلمداد کرد و افزود: «چهارشنبه سوری» از جشن‌های معنوی ایران باستان است که متأسفانه با گذشت زمان به مراسمی پرهیاهو تبدیل‌شده که دلیل آن بروز برخی سختگیری ها و برخورد غیرفرهنگی با این رسم معنوی است. وی در ادامه از سابقه این رسم کهن سخن به میان آورد وبیان کرد: تا دهه 50 و 60 در اصفهان خانواده‌ها گرد هم می‌آمدند و 3 تا 7 بوته روشن می‌کردند و از روی آن می‌پریدند ولی سختگیری های امروزی سبب به خیابان کشیده شدن این جشن و جنگ و گریز خیابانی شده است. این اصفهان پژوه تصریح کرد: بنیان جشن چهارشنبه به افروختن آتش یا چراغ در سپیده‌دمان در شب آخر سال بر بام خانه و به یاد درگذشتگان باز می‌گردد که با گذشت زمان جای خود را به چهارشنبه‌سوری داده است و زمان آتش‌افروزی به جای سپیده دم به سر شب در شب چهارشنبه آخر سال تغییر یافته است.

  سپنتا از غذاهای محلی و مرسوم ذائقه اصفهانی‌ها یاد کرد و گفت: پختن غذای مخصوص شب عید که سبزی‌پلو با ماهی است، هم از رسوم اصفهانی‌هاست که البته برخی هم به پختن شوید پلو یا باقلا با ماهی یا کوکو سبزی با پلو اقدام می‌کنند. همچنین، در مراسم «سیزده به در نیز متداول‌ترین غذای مردم اصفهانی‌ها جوجه‌کباب است که برخی استامبولی پلو را هم برای این جشن می‌پسندند. به گزارش خبرنگار فارس از اصفهان، به عقیده اکثر مردم، نوروز اصفهان تنها با زاینده‌رودی پرآب معنا پیدا می‌کند و چند سال اخیر فقدان این جاذبه طبیعی باعث ناراحتی مردم و کاهش دلپذیری نوروز برای مسافران و اصفهان دوستان شده است. بهترین تفرجگاه اصفهانی‌ها همیشه بوستان‌های گسترده حاشیه رودخانه بوده که اکنون دیگر با خشکسالی دلپسند مردم نیست. در ایران باستان «جشن باران خواهی» در روز «تیر» از ماه فروردین برگزار می‌شد و امروزه هم برگزاری جشن سیزده به در» و روز طبیعت ریشه در همان مراسم کهن دارد و باور به نحوست 13 نوروز خرافه‌ای است که وارد این جشن فرخنده شده است. مردم اصفهان در «سیزده به در» به بازی‌های محلی با کمترین وسیله و بالاترین جذابیت و شادی می‌پردازند که از این بازی‌ها می‌توان هفت‌سنگ، گرگم به هوا، وسطی، بادبادک پرانی، قائم باشک، گل و پوچ و نان بیار کباب ببر را نام برد. این بازی‌‌های مهیج با کمترین وسیله و در کنار خانواده انجام‌شده و بر شادی و استحکام روابط شاد در این روز می‌افزاید.

  محیط‌ زیست قربانی جشن «سیزده به در» نشود کارشناس میراث معنوی معتقد است: در گذشته مردم اصفهان و یا دیگر شهرها به نزدیک‌ترین محیط طبیعی در دسترس می‌رفتند و جشن «سیزده به در» مخاطرات اکنون را نداشت ولی امروزه مردم با اعتقادی غلط سعی در رفتن به دورترین نقاط را دارند که علاوه بر خطرات جاده‌ای و ترافیک باعث مشکلاتی برای محیط‌زیست می‌شوند. سپنتا، بر این باور است که بردن اتومبیل به دل مناطق حفاظت‌شده و آلودن طبیعت به بقایای مواد غذایی و سبزه در آب رودخانه انداختن از آسیب های «سیزده به در» برای طبیعت است که متأسفانه عدم نظارت بر انجام این مراسم عمومی باعث بروز این مخاطرات شده است. به عقیده کارشناسان باید جابجایی جمعیت بین نقاط شهری و طبیعت و نیز نحوه استفاده از محیط طبیعی و آتش روشن کردن و زباله ریختن مردم با فرهنگ‌سازی و کنترل در این روز نظارت و هدایت شود. به امید برپایی «جشن زنده رود» عضو انجمن دوستداران اصفهان با اشاره به دو رسم قدیمی، بیان کرد: «سبزه گره زدن» و «سبزه در آب انداختن» هم دو رسم کهن اصفهانی‌هاست که نباید با آسیب به طبیعت همراه شود و پیشنهاد می‌شود تنها تعداد کمی سبزه به صورت نمادین توسط مدیران شهر یا سمن ها در آب انداخته شود تا سبب آلودگی آب‌های روان نشود، همچنین سبزه گره زدن باید بدون لطمه زدن به گیاهان و درختان صورت گیرد. سپنتا افزود: سبزه گره زدن هم اشاره به آئینی باستانی دارد که به یاد «مهر و مهریانه» با نیت پیوند بین دو زوج انجام می گرفته که در فرهنگ کهن ایرانی معادل پیوند آدم و حوا بوده است. وی ادامه داد: سبزه در آب انداختن اشاره به رسمی کهن است که مردم سبزه را به «آناهیتا» ایزد بانوی آب‌های روان تقدیم می‌کردند ولی امروز با افزایش جمعیت شهرها انجام این کار به ضرر طبیعت تمام می‌شود. این دوست دار محیط‌زیست تصریح کرد: امسال هم محیط بانان و دوست داران طبیعت با قرار دادن کیسه زباله در اماکن پر تردد گردشگری بر عدم آسیب‌رسانی به طبیعت تاکید می‌کنند و مردم عزیز نیز قطعاً یاریگر این زحمتکشان هستند. سپنتا معتقد است: تا دوران صفویه در 26 اسفند «جشن زنده رود» برپا می‌شد که اکنون تنها یادی از آن باقی است و در این جشن مردم با شکرگزاری به استقبال عید نوروز می‌رفتند که جا دارد در سال‌های آینده با روان شدن دایمی زاینده‌رود این جشن در ابعاد ملی به میزبانی اصفهان برگزار شود. وی خاطرنشان کرد: از دیگر جلوه‌های نوروز میهمان‌نوازی اصفهانی‌هاست که علاوه بر سکونت گردشگران در هتل ها و مسافرخانه‌ها، اصفهانی‌ها هزاران گردشگر را در دل خانه‌های سنتی خود جای می‌دهند.

  * شهد شادی بهاری را با بدعت‌های خرافی تلخ نکنیم به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، هر سال بهار شادمانی‌اش را در سبزه‌ها و بوته‌ها و خنده‌های شاد سیزده گردی می‌پیچد و ما را از دنیای روزمرگی به دامن دشت و دمن می‌برد تا بار دیگر شکوه نو رستن سبزه‌ها و زنده شدن خاک را با چشم جان ببینیم و دمی آواز جلال و جبروت ربانی را بر ساحت چشم‌نواز طبیعت نظاره گر باشیم. چه خوب است ساده بودن و تقسیم کردن مهربانی ها با کودکانی که عید کمتر به خانه‌هایشان سرک می‌کشد و چه زیباست کم کردن برخی آداب غیرضروری برای به دست آوردن دل کسانی که کمتر از عواید عیدانه بهره دارند. نوروز زمانی خوش است که با تحولی در رفتار و کردار آدمی همراه شود و شور و لذت های سال نو با خرافاتی مثل «دروغ سیزده» نوروز آلوده نشود، در سال های قبل شاهد بروز و رشد این بدعت موهن در برخی شهرها بودیم که ناراحتی و آزردگی شهروندانی را به همراه داشت که قربانی بی‌اخلاقی برخی افراد شده و شادی بهاری‌شان به تنش و ناراحتی مبدل شده بود، باشد که امسال دیگر حتی شاهد بروز سهوی این موارد هم نباشیم. انتهای پیام/63001/صا40

92/12/27 - 08:59





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن