محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832285641
فارس از رسوم نوروزی دیار اصفهان گزارش میدهد جشن «زندهرود» و بوی «سمنو» در چهارباغ خاطرات اصفهان
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس از رسوم نوروزی دیار اصفهان گزارش میدهد
جشن «زندهرود» و بوی «سمنو» در چهارباغ خاطرات اصفهان
کهن دیار سپاهان رسوم باستانی فراوانی برای نوروز دارد که در این میان جشن باران خواهی و جشن زندهرود در هاله فراموشی گم شده اما هنوز هر بهار بوی سمنو در چهارباغ دلگشای اصفهان میپیچد.
به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، دوباره «ناژوان» غرق شکوفه شده، اگر چه دستان استغاثه شاخسارش بر تمنای زندهرود به آسمان نیاز بلند است و خبری از پرندگان مهاجر در کرانه آبگیرهایش نیست و زمزمههای چکاوکان نغمهخوان و آواز ماهیگیران در هیاهوی خشکسال و این هوای نفس بر گم شده است. بهار امسال اگر چه بیحضور خیس چاووش خوان فروردین، قصه تکرار روزمرگیهای ملالآور است ولی قاصدکانی که بر دستان نسیم سحر از «چهارباغ» گذشتند، خبر آوردند که زایندهرود دوباره زنده خواهد شد و غبار تکرار را از چهره خشکی زده و پژمرده دیار نصف جهان خواهد زدود. بهار در راه است و از کوچه صدای «باغچهبان» میآید که مستانه فریاد میزند: «باغچهبان آمده، گل داریم، سنبل داریم، باغچه را زیبا میکنیم...» از پنجره که نگاه میکنم، پیرمردی خوشصورت و خندهرو را میبینم که سبدی بزرگ پشت دوچرخهاش بسته، عمو باغچهبان در سبدش یک دنیا بهار برای خانهها میآورد... مادربزرگ دارد کهنه پارچههای صندوقش را وارسی میکند، میگوید: امسال که خشکسالی است لااقل باید رنگ تخممرغهای سر سفره هفتسین خوشرنگ و شاد باشد، چادرش را به کمربسته و هر ساعت به سبزههایی که انداخته سر میزند... حالا دیگر ننه سرما بار سفر بسته و پشت چله کوچک از هرم بهار داغ شده و نفس اسفند هم به شماره افتاده است و مردها با قوت تمام قالیهای روی آویز را چوب میزنند و خانههای اصفهان یکییکی تکانده و پاکیزه میشوند. از همه خانههای حیاطدار جوی آبی کفآلود به کوچه روان است و بوی تند تاید و ضد لکه و وسواس در فضای شهر پاکیزه اصفهان پیچیده تا بار دیگر پاکی این شهر آراسته را تمام قد نثار گردشگران نوروزی کند.
* بوی سبزه و سمنو در پس کوچههای اصفهان امثال اما بوی «سمنو» هم در کوچه پس کوچههای اصفهان، این سین معنوی سفرههای هفتسین را به ایام فاطمیه و روضهخوانی ها و دعاهای پای اجاق سمنو گره زده است. برای پیدا کردن ردپای دیگر آداب و رسوم دیار سپاهان با یکی از اعضای انجمن دوستداران اصفهان هم صحبت شدیم. این اصفهان پژوه و عضو تشکل دوستداران اصفهان معتقد است: بانفوذ رسانهها در زندگی روزمره مردم و همنشینی دائم مردم با رسانهها، کمکم آداب و رسوم نوروز جنبه عمومی پیدا کرده و تفاوتهای رسوم نوروزی در مناطق مختلف کم رنگ تر و شباهتهای کلی بیشتر شده است. شاهین سپنتا در گفتوگو با خبرنگار فارس در اصفهان، افزود: اصفهانیها نیز همگام با همه مردم ایرانزمین از اوایل اسفندماه با خانهتکانی و خرید نوروزی به پیشواز نوروز میروند و سفرههای هفتسین افزون بر خانهها در مغازهها و مراکز تجاری اصفهان گسترده میشود. وی یادآور شد: مردم اصفهان در این روزها، شب بو و سنبل و ماهی قرمز میخرند و پوشیدن لباس نو با رنگهای شاد از آداب قدیمی مردم اصفهان است و شیرینیهای اصفهان نظیر «گز و نبات و پولکی» هم پای ثابت پذیرایی اصفهانیها از مهمانان نوروزی است.
این کارشناس میراث فرهنگی و معنوی، دید و بازدیدهای نوروزی و رفتن سر مزار درگذشتگان را از رسومی اصلی اصفهانیها دانست و «سبزه انداختن» با ماشک و گندم و عدس را که به طرز هنرمندانهای در کنار ماهی قرمز و کتاب و گل و سنبل و سنجد و سیر و سکه و سمنو، سیب، سرکه و سماق در سفره هفتسین قرار میگیرد را تلفیقی نامید که اصفهانیها هنرمندانه از پسش بر میآیند. سپنتا بر این باور است که گذاشتن ماهی قرمز در سفره هفتسین از رسوم خوب اصفهانیهاست که اگر به درستی انجام گیرد میتوان سالها این موجودات زیبای کوچک را زنده نگه داشت ولی نابسامانی فروش ماهی قرمز توسط افراد ناوارد وعدم آموزش لازم به خانوادهها برای نگهداری از این زیبای سفره هفتسین باعث تلفات آنها شده است. * رسوم فراموششده نوروز اصفهان، از «قاشق زنی» تا جشن «باران خواهی» وی همچنین از رسوم فراموششده یاد کرد و گفت: یکی از رسوم منسوخشده در اصفهان که اکنون کمتر دیده میشود، رسم شاد قاشق زنی است که کودکان و نوجوانان با زدن قاشق به یک ظرف فلزی، به در خانهها همسایهها میرفتند و آنها هم با انداختن شیرینی و شکلات و تنقلات در ظرف کودکان این رسم را گرامی میداشتند و شادی را به آنها هدیه میدادند. وی برخی سختگیریها را دلیل از یاد رفتن رسوم گذشته قلمداد کرد و افزود: «چهارشنبه سوری» از جشنهای معنوی ایران باستان است که متأسفانه با گذشت زمان به مراسمی پرهیاهو تبدیلشده که دلیل آن بروز برخی سختگیری ها و برخورد غیرفرهنگی با این رسم معنوی است. وی در ادامه از سابقه این رسم کهن سخن به میان آورد وبیان کرد: تا دهه 50 و 60 در اصفهان خانوادهها گرد هم میآمدند و 3 تا 7 بوته روشن میکردند و از روی آن میپریدند ولی سختگیری های امروزی سبب به خیابان کشیده شدن این جشن و جنگ و گریز خیابانی شده است. این اصفهان پژوه تصریح کرد: بنیان جشن چهارشنبه به افروختن آتش یا چراغ در سپیدهدمان در شب آخر سال بر بام خانه و به یاد درگذشتگان باز میگردد که با گذشت زمان جای خود را به چهارشنبهسوری داده است و زمان آتشافروزی به جای سپیده دم به سر شب در شب چهارشنبه آخر سال تغییر یافته است.
سپنتا از غذاهای محلی و مرسوم ذائقه اصفهانیها یاد کرد و گفت: پختن غذای مخصوص شب عید که سبزیپلو با ماهی است، هم از رسوم اصفهانیهاست که البته برخی هم به پختن شوید پلو یا باقلا با ماهی یا کوکو سبزی با پلو اقدام میکنند. همچنین، در مراسم «سیزده به در نیز متداولترین غذای مردم اصفهانیها جوجهکباب است که برخی استامبولی پلو را هم برای این جشن میپسندند. به گزارش خبرنگار فارس از اصفهان، به عقیده اکثر مردم، نوروز اصفهان تنها با زایندهرودی پرآب معنا پیدا میکند و چند سال اخیر فقدان این جاذبه طبیعی باعث ناراحتی مردم و کاهش دلپذیری نوروز برای مسافران و اصفهان دوستان شده است. بهترین تفرجگاه اصفهانیها همیشه بوستانهای گسترده حاشیه رودخانه بوده که اکنون دیگر با خشکسالی دلپسند مردم نیست. در ایران باستان «جشن باران خواهی» در روز «تیر» از ماه فروردین برگزار میشد و امروزه هم برگزاری جشن سیزده به در» و روز طبیعت ریشه در همان مراسم کهن دارد و باور به نحوست 13 نوروز خرافهای است که وارد این جشن فرخنده شده است. مردم اصفهان در «سیزده به در» به بازیهای محلی با کمترین وسیله و بالاترین جذابیت و شادی میپردازند که از این بازیها میتوان هفتسنگ، گرگم به هوا، وسطی، بادبادک پرانی، قائم باشک، گل و پوچ و نان بیار کباب ببر را نام برد. این بازیهای مهیج با کمترین وسیله و در کنار خانواده انجامشده و بر شادی و استحکام روابط شاد در این روز میافزاید.
محیط زیست قربانی جشن «سیزده به در» نشود کارشناس میراث معنوی معتقد است: در گذشته مردم اصفهان و یا دیگر شهرها به نزدیکترین محیط طبیعی در دسترس میرفتند و جشن «سیزده به در» مخاطرات اکنون را نداشت ولی امروزه مردم با اعتقادی غلط سعی در رفتن به دورترین نقاط را دارند که علاوه بر خطرات جادهای و ترافیک باعث مشکلاتی برای محیطزیست میشوند. سپنتا، بر این باور است که بردن اتومبیل به دل مناطق حفاظتشده و آلودن طبیعت به بقایای مواد غذایی و سبزه در آب رودخانه انداختن از آسیب های «سیزده به در» برای طبیعت است که متأسفانه عدم نظارت بر انجام این مراسم عمومی باعث بروز این مخاطرات شده است. به عقیده کارشناسان باید جابجایی جمعیت بین نقاط شهری و طبیعت و نیز نحوه استفاده از محیط طبیعی و آتش روشن کردن و زباله ریختن مردم با فرهنگسازی و کنترل در این روز نظارت و هدایت شود. به امید برپایی «جشن زنده رود» عضو انجمن دوستداران اصفهان با اشاره به دو رسم قدیمی، بیان کرد: «سبزه گره زدن» و «سبزه در آب انداختن» هم دو رسم کهن اصفهانیهاست که نباید با آسیب به طبیعت همراه شود و پیشنهاد میشود تنها تعداد کمی سبزه به صورت نمادین توسط مدیران شهر یا سمن ها در آب انداخته شود تا سبب آلودگی آبهای روان نشود، همچنین سبزه گره زدن باید بدون لطمه زدن به گیاهان و درختان صورت گیرد. سپنتا افزود: سبزه گره زدن هم اشاره به آئینی باستانی دارد که به یاد «مهر و مهریانه» با نیت پیوند بین دو زوج انجام می گرفته که در فرهنگ کهن ایرانی معادل پیوند آدم و حوا بوده است. وی ادامه داد: سبزه در آب انداختن اشاره به رسمی کهن است که مردم سبزه را به «آناهیتا» ایزد بانوی آبهای روان تقدیم میکردند ولی امروز با افزایش جمعیت شهرها انجام این کار به ضرر طبیعت تمام میشود. این دوست دار محیطزیست تصریح کرد: امسال هم محیط بانان و دوست داران طبیعت با قرار دادن کیسه زباله در اماکن پر تردد گردشگری بر عدم آسیبرسانی به طبیعت تاکید میکنند و مردم عزیز نیز قطعاً یاریگر این زحمتکشان هستند. سپنتا معتقد است: تا دوران صفویه در 26 اسفند «جشن زنده رود» برپا میشد که اکنون تنها یادی از آن باقی است و در این جشن مردم با شکرگزاری به استقبال عید نوروز میرفتند که جا دارد در سالهای آینده با روان شدن دایمی زایندهرود این جشن در ابعاد ملی به میزبانی اصفهان برگزار شود. وی خاطرنشان کرد: از دیگر جلوههای نوروز میهماننوازی اصفهانیهاست که علاوه بر سکونت گردشگران در هتل ها و مسافرخانهها، اصفهانیها هزاران گردشگر را در دل خانههای سنتی خود جای میدهند.
* شهد شادی بهاری را با بدعتهای خرافی تلخ نکنیم به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، هر سال بهار شادمانیاش را در سبزهها و بوتهها و خندههای شاد سیزده گردی میپیچد و ما را از دنیای روزمرگی به دامن دشت و دمن میبرد تا بار دیگر شکوه نو رستن سبزهها و زنده شدن خاک را با چشم جان ببینیم و دمی آواز جلال و جبروت ربانی را بر ساحت چشمنواز طبیعت نظاره گر باشیم. چه خوب است ساده بودن و تقسیم کردن مهربانی ها با کودکانی که عید کمتر به خانههایشان سرک میکشد و چه زیباست کم کردن برخی آداب غیرضروری برای به دست آوردن دل کسانی که کمتر از عواید عیدانه بهره دارند. نوروز زمانی خوش است که با تحولی در رفتار و کردار آدمی همراه شود و شور و لذت های سال نو با خرافاتی مثل «دروغ سیزده» نوروز آلوده نشود، در سال های قبل شاهد بروز و رشد این بدعت موهن در برخی شهرها بودیم که ناراحتی و آزردگی شهروندانی را به همراه داشت که قربانی بیاخلاقی برخی افراد شده و شادی بهاریشان به تنش و ناراحتی مبدل شده بود، باشد که امسال دیگر حتی شاهد بروز سهوی این موارد هم نباشیم. انتهای پیام/63001/صا40
92/12/27 - 08:59
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]
صفحات پیشنهادی
فارس گزارش میدهد دیار نخل و آفتاب چشم به راه میهمانان نوروزی
فارس گزارش میدهددیار نخل و آفتاب چشم به راه میهمانان نوروزیشهرستان بافق با بهرهمندی از جاذبههای گردشگری طبیعی و تاریخی در آستانه بهار طبیعت بر روی گردشگران آغوش گشوده و چشم به راه مسافران نوروزی است به گزارش خبرگزاری فارس از بافق شهرستان بافق در فاصله 120 کیلومتری جنوب شرقفارس از برداشت بیرویه گیاه «بیلهر» در کهگیلویه و بویراحمد گزارش میدهد خطر انقراض بیخ گوش گیاه
فارس از برداشت بیرویه گیاه بیلهر در کهگیلویه و بویراحمد گزارش میدهدخطر انقراض بیخ گوش گیاه بیلهر مسئولان در خواب زمستانیگیاه بیلهر یکی از گیاهان منحصر بفرد خطه زاگرس و کهگیلویه و بویراحمد به علت برداشت بیرویه در معرض خطر جدی انقراض قرار دارد به گزارش خبرگزاری فارس از یاسوجفارس از جشنواره ملی سرزمین نور گزارش میدهد از رونمایی «خلوت خاطرهها» تا اهدای تندیس «مقاومت و
فارس از جشنواره ملی سرزمین نور گزارش میدهداز رونمایی خلوت خاطرهها تا اهدای تندیس مقاومت و ایستادگی به فرمانده سپاه سمنانرونمایی از کتاب خلوت خاطرهها و اهدای تندیس مقاومت و ایستادگی به فرمانده سپاه سمنان از حاشیههای جشنواره ملی سرزمین نور بود سرپرست معاونت روابط عمومی و تبلیغفارس گزارش میدهد سرچشمه آماده میزبانی جشنواره موسیقی «آوای مس»
فارس گزارش میدهدسرچشمه آماده میزبانی جشنواره موسیقی آوای مسشهر سرچشمه رفسنجان آماده برگزاری جشنواره موسیقی آوای مس است ● گزارش تصويري مرتبط------------------------------- به گزارش خبرگزای فارس از رفسنجان جشنواره موسیقی آوای مس فردا در شهر سرچشمه کلید میخورد و 154 اثر بافارس از جاذبههای گردشگری شهرستانهای اصفهان گزارش میدهد فریدن، دیار افسونگر گردشگری طبیعی / جاذبههای حیاتو
فارس از جاذبههای گردشگری شهرستانهای اصفهان گزارش میدهدفریدن دیار افسونگر گردشگری طبیعی جاذبههای حیاتوحش در دامنههای زیبای زاگرسشهرستان فریدن با چند منطقه نمونه گردشگری طبیعی و جاذبههای زیبای روستایی و عشایری همراه با حیاتوحش افسونگرش بر دامنههای دلربای زاگرس در جنوب غفارس گزارش میدهد راهیابی 9 نمایش به سیزدهمین جشنواره استانی تئاتر «کارگاهی و اتود» بوشهر
فارس گزارش میدهدراهیابی 9 نمایش به سیزدهمین جشنواره استانی تئاتر کارگاهی و اتود بوشهر9 نمایش به سیزدهمین جشنواره استانی تئاتر کارگاهی و اتود بوشهر راه یافتند به گزارش خبرگزاری فارس از بوشهر بازبینی آثار سیزدهمین جشنواره استانی تئاتر کارگاهی و اتود از تاریخ 26 تا 30 بهمن ماه بفارس گزارش میدهد استان زنجان، دیاری با تاریخ کهن
فارس گزارش میدهداستان زنجان دیاری با تاریخ کهنزنجان یکی از استانهای مهم کشور با آثار تاریخی قدیمی و کهن است که قابلیتهای فراوانی در زمینه گردشگری و جذب و جلب گردشگران داخلی و خارجی دارد به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان بیشک یکی از استان های مهم کشور در عرصه گردشگری استان زنفارس گزارش میدهد بوی بهار میرسد/ تکاپوی خوزستان برای استقبال از میلیونها مسافر
فارس گزارش میدهدبوی بهار میرسد تکاپوی خوزستان برای استقبال از میلیونها مسافرنوروز و بوی بهار بار دیگر در استان زرخیز خوزستان به مشام میرسد ایامی که سراسر تفریح و شادی است و مردم خود را مهیای سفر به مناطق خوش آب و هوا میکنند به گزارش خبرگزاری فارس از خوزستان بهار موسمی برفارس گزارش میدهد «زرین غار» زنجان پیشنهادی به غارنوردان حرفهای
فارس گزارش میدهدزرین غار زنجان پیشنهادی به غارنوردان حرفهایبازدید از زرین غار به عنوان یکی از غارهای زیبا و جوان ایران در استان زنجان به غارنوردان حرفهای توصیه میشود به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان در میان آثار طبیعی موجود در استان زنجان هستند آثاری که بازدید از آنها نه بهفارس گزارش میدهد ساختمان «رئیس حیاطی» آستارا ثبت ملی میشود
فارس گزارش میدهدساختمان رئیس حیاطی آستارا ثبت ملی میشودساختمان خانه تاریخی رئیس حیاطی در داخل محوطه گمرک آستارا ثبت ملی میشود به گزارش خبرگزاری فارس از آستارا ساختمان قدیمی رئیس حیاطی در سال 1205 ساخته شده و قرار است جزو آثار تاریخی شهر آستارا ثبت شود فرماندار آستارا درفارس گزارش میدهد بافت؛ بام جنوب ایران آماده پذیرایی از مهمانان نوروزی + تصاویر
فارس گزارش میدهدبافت بام جنوب ایران آماده پذیرایی از مهمانان نوروزی تصاویرشهرستان بافت با طبیعت بکر و منحربهفرد برای پذیرایی از مهمانان نوروزی آماده است به گزارش خبرگزاری فارس از بافت شهرستان بافت در 160 کیلومتری مرکز استان کرمان با ارتفاعی حدود 2 هزار و 300 متر از سطح دریفارس گزارش میدهد مصادره «بیدارگر مشرقزمین»، با «خواب مسئولان»
فارس گزارش میدهدمصادره بیدارگر مشرقزمین با خواب مسئولانسید جمالالدین اسدآبادی از مفاخر ایرانی و یک شخصیت بینالمللی است که متأسفانه با ثبت نام ایشان به عنوان سید جمال افغانی در یونسکو تنها بزرگداشتی از ایشان در تقویم ایران ماندگار شد به گزارش خبرگزاری فارس از اسدآباد امروزفارس گزارش میدهد راهاندازی کاروان نوروزی کودکان در زرند
فارس گزارش میدهدراهاندازی کاروان نوروزی کودکان در زرندبرای نخستین بار در شهرستان زرند کاروان شادی نوروزی کودکان همزمان با ولادت حضرت زینب س راهاندازی شد به گزارش خبرگزاری فارس از زرند بعد از ظهر امروز برای نخستین بار در شهرستان زرند کاروان شادی کودکان همزمان با ولادت حضرتفارس به بهانه هفته نیکوکاری گزارش میدهد جشن نیکوکاری؛ نشاندن لبخند بهاری بر لبان یتیمان/ آرامشبخش قلبهای بی
فارس به بهانه هفته نیکوکاری گزارش میدهدجشن نیکوکاری نشاندن لبخند بهاری بر لبان یتیمان آرامشبخش قلبهای بیقرار شب عیددر لابهلای تکاپوی خریدهای مایحتاج زندگی شب عید سهم نیازمندان را کنار بگذاریم و با حضور در جشن نیکوکاری لبخند عیدی و بهاری را به یتیمان هدیه بدهیم به گزارش خبفارس گزارش میدهد هندوستان ایران آماده پذیرایی از گردشگران نوروزی است
فارس گزارش میدهدهندوستان ایران آماده پذیرایی از گردشگران نوروزی استاستان تاریخی و فرهنگی کرمانشاه با داشتن آثار تاریخی فراوان و نقاط دیدنی گردشگری مقصدی مناسب برای تفریح و گردشگری بهویژه در فصل سرسبز بهار است به گزارش خبرگزاری فارس از کرمانشاه استان تاریخی و فرهنگی کرمانشاه بفارس گزارش میدهد رسم و رسوم مردم پلدختر در ایام نوروز
فارس گزارش میدهدرسم و رسوم مردم پلدختر در ایام نوروزچزنک رغو میل فرمایید چزنک رغو از غذاهای محلی لرستان است که از طرفداران زیادی برخوردار است و در بین عشایر و روستاها به نشانه احترام به مهمان و نشان دادن مهمان نوازی تهیه میشود به گزارش خبرگزاری فارس از پلدختر در ایران اسلامیفارس گزارش میدهد «شیندان» شهری بین نقطه صفر مرزی آستارا و جمهوری آذربایجان
فارس گزارش میدهدشیندان شهری بین نقطه صفر مرزی آستارا و جمهوری آذربایجانشهر باستانی شیندان بدون سیمخاردار در نقطه صفر مرزی آستارا و قلعه آن در خاک جمهوری آذربایجان قرار دارد به گزارش خبرگزاری فارس از آستارا شهر باستانی شیندان ایران شهر باستانی شیروان در روستای مرزی ونهبین-
گوناگون
پربازدیدترینها