واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
فالگوشهای چهارشنبه آخر سال در همدان
در آستانه نوروز رسم و رسوم همدانیها در چهارشنبه آخرس سال دیدنی است اما بسیاری از این رسومات به فراموشی سپرده شده است.
به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، در آستانه نوروز و در روزهای پایانی سال همراه با خانه تکانی و شستوشو که برای پاکی محل زندگی انجام میشود، چهارشنبهسوری از سور و سات ویژهای برخوردار است و هیچکس از اعمال این روز غافل نیست. اینکه این موضوع بدین معناست که قدیمیها به علت رسم و رسوم این روز را به یاد داشتند اما در جامعه امروزی از چندین روز مانده به چهارشنبه پایانی، صداهای انفجار و ترقههای آتشزا به نوعی خبر از نزدیکی چهارشنبهسوری میدهد. آتش چهارشنبهسوری در قدیم نشان از مبارزه با ناپاکیها بوده و شادی و پریدن از روی آتش از آداب این شب به شمار میرفته است.
آتش نماد روشنایی است و همانطور که آب به علت روشنایی بودن قداست و جایگاه ارزشمندی در میان مسلمانان به ویژه ایرانیان دارد، آتش نیز با بهرهگیری از رسومات گذشتگان چهارشنبههای ایرانیان را روشن و نورانی میکند. از رسم و رسوم همدانیهای قدیم این بود که قبل از شب چهارشنبهسوری خانواده داماد، هدایایی را به منزل خانواده عروس میبردند بهطوری که در داخل سینی بزرگ تنقلات، شیرینی و هدایایی را برای عروس گذاشته و آن را پیشکش وی میکردند، خانواده عروس نیز متقابلاً برای داماد چیزی به عنوان هدیه میدادند. چهارشنبهسوری در همدان قدیم به عنوان «کوله چهارشنبه» بوده و مردم همدان اعتقاد داشتند که تا چهارشنبهسوری حتماً باید منازل خود را تمیز کرده باشند.
*پرتاب کوزههای گلی از پشت بام در چهارشنبهسوری دلیل تمیز بودن منزل همدانیهای قدیم بر این بود که وقتی «کوله چهارشنبه» ببیند خانهای کثیف است، از خانه رویگردان میشد به همین دلیل مردم سعی میکردند خانه را تا چهارشنبهسوری تمیز کنند. در این شب همدانیها کوپه آتش را روشن کرده و از روی آن میپریدند و بعد به پشت بام رفته و کوزههای گلی را از بالا به پائین میانداختند تا پستی و بلا از خانه دور شود. یکی از رسمهای مهم چهارشنبهسوری فال گوش ایستادن بود، در این رسم زنان در گذر کوچهها ایستاده و به سخن عابران گوش میدادند و اگر حرفی که از عابران میشنیدند، مضمون خوبی داشت، به فال نیک گرفته و در صورت مضمون بد سخنان شنیده، نیت بدی از آن متصور میشدند. *چهارشنبه سوری و مهرهاندازی داخل کوزه آب یکی دیگر از رسومهای همدانیها مهره انداختن بود، به طوری که شب قبل از چهارشنبهسوری از سرچشمه آب آورده و داخل کوزه میریختند و هر کدام از افراد خانواده نشانی از خود را درون کوزه میانداختند. سپس دختر بچهای با روسری قرمز رنگ مهرهها را درآورده و شعر میخواند که از این شعر نیز با توجه به نیت افراد فالی برای خود میگرفتند. همه این رسم و رسومها جدای از اینکه روزهای پایانی سال را به شادی مبدل میکرد، موجب نزدیکی و همدلی اهالی خانواده میشد اما جز آتشبازی بسیاری از این رسم و رسومات به فراموشی سپرده شده و یا از بین رفته است. رمز ماندگاری جشن چهارشنبهسوری را باید در مردمی بودن و شادی آن دانست که روزهای پایانی سال را مردم با خوشی سپری کرده و در انجام رسومات گذشتگان حال خوشی به آنها دست میدهد. اما این روزها این خوشی و شادی با انجام برخی اعمال زشت و ناشایست نه تنها شادیآور نیست بلکه شادی را نیز از آنها سلب کرده، بهطوری که جوانان و نوجوانان با ابزارهای خطرناک، جان خود را به بازی گرفتهاند و این هیچ ربطی به رسم و رسوم گذشتگان ندارد. =================== گزارش از: سیده فریده حسینیفرزام =================== انتهای پیام/89003/ط40
92/12/23 - 00:05
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]