واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > غرب > کردستان مهر گزارش می دهد؛
قصه تكراري آزمون و خطا در پروژه هاي عمراني كردستان/ بي تفاوتي مسئولان به نظرات مردم
سنندج- خبرگزاری مهر: بي تفاوتي و عدم توجه به نظرات كارشناسان و افراد صاحب نظر در راستاي اجراي پروژه هاي عمران شهري كردستان تمامي ندارد و در تازه ترين مورد احداث پل عابر پياده در ميدان آزادي سنندج با مخالفت هاي جدي از سوي مردم و كارشناسان مواجه شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، وجود ترافیک خودرو و عابر در یکی از میادین اصلی شهر سنندج چندین سال است كه به یکی از معضلات این شهر تبدیل شده است و در این راستا هم نسخه های فراوانی از جمله یک طرفه کردن خیابان های منتهی به این میدان از سوی شورای ترافیک شهر و حتی استان برای آن پیچیده شده است ولي اين معضل همچنان پابرجاست. در دولت نهم و در زمان استانداری اسماعیل نجار که فریدون پوررضایی شهردار سنندج بود طرح ایجاد پل عابر در این میدان برای کاهش ازدحام مردم مطرح شد و بعد از گذشت این سال ها اکنون گویا مسئولان شهری استان كردستان عزم خود را برای اجرای آن جزم کرده اند. این تصمیم قطعی برای اجرای این طرح داد اعضای شوراهای اسلامی شهر سنندج را درآورده است و این افراد نحوه تصمیم برای احداث این پل را ناشی از ضعف مدیریت عنوان کرده اند و البته در كنار اين مهم اقشار مختلف مردم و حتي كارشناسان در حوزه هاي مختلف مخالفت صريح خود با اجرايي كردن اين پروژه را عنوان كرده اند. کمبود منابع مالی اجازه ریسک به مدیران را نمی دهد مدیرکل دفتر فنی استانداری کردستان در اختتامیه نخستین همایش بین المللی عمران شهری که در قالب میزگرد تخصصی برگزار شد، علاوه بر مباحث مختلف عمران شهری به بیان مطالبی در خصوص پروژه پل عابر میدان آزادی سنندج نیز پرداخت و گفت: شخصا اعتقادی به پروژه پل عابرپیاده میدان آزادی به عبارتی اجرای پلی به عنوان سازه ای زمخت به جای یکی از نمادهای هویتی شهر ندارم. حشمت الله سیدی ادامه داد: ولی به دلیل قاطی شدن مسیر عابرپیاده و سواره در این میدان مسئولان ناچار به اجرای این پروژه هستند چرا كه ترافيك ايجاد شده در اين ميدان به راستي مردم را با مشكلات جدي مواجه كرده است. وی عنوان کرد: متاسفانه فعلا دل و جرات و ریسک در مدیران استان كردستان برای اجرای این طرح به صورت زیرزمینی به عبارتی زیرگذر وجود ندارد.
وی اظهارداشت: فعلا به صورت موقت طرح پل عابرپیاده به صورت برقی در میدان آزادی سنندج اجرا می شود تا زمينه لازم براي مطالعه و اجرايي كردن زيرگذر در اين ميدان فراهم شود. مدیرکل دفتر فنی استانداری کردستان اعتبار مورد نیاز برای احداث زیرگذر در این مسیر را بالغ بر 40 میلیارد تومان ذکر کرد و افزود: شهرداری برای به نتیجه رساندن تونل ها و پل های سطح شهر نیازمند اعتبار و پول است و تامین این میزان اعتبار برای اجرای زیرگذر در میدان آزادی امکان پذیر نیست. صیدی ادامه داد: به دلیل مشکل منابع مالی هیچ کدام از مسئولان جرات زخمی کردن پروژه زيرگذر میدان آزادی شهرسنندج را ندارند. موقتی بودن چنین طرحی قطعا حکایت از نبود پشتوانه کار کارشناسی است وگرنه نیازی به اجرای چنین طرحی به صورت موقتی نبود. به گفته کامیاب شادمان شهردار سنندج این پل به گونه ای طراحی شده است که بعد از جمع آوری آن قابلیت نصب درمحل دیگری را دارد. بی نظمی مدیریت شهری در اجرای پروژه پل عابر میدان آزادی سنندج سخنگوی شورای اسلامی شهر سنندج نیز در همین راستا به خبرنگار مهر گفت: بی نظمی مدیریت شهری در خصوص تصمیم گیری برای اجرا و حتی عدم اجرای پل عابر در میدان آزادی و هم چنین دخالت دستگاه های مختلف مدیریتی در رابطه با این طرح کاملا مشهود است. غریب سجادی با اشاره به اینکه تفکر احداث این پل به دوران شهردای فریدون پور رضایی(حدود هفت سال پیش) بر می گردد، افزود: پیشنهاد و تصویب اجرا و تامین اعتبار این پل در دوره شهردار سابق مهدي حسام شریعتی صورت گرفته است. وی با اعلام اینکه تامین اعتبار این پروژه از محل اعتبارات سفر رهبری صورت گرفته است، عنوان کرد: اعتبار برآورد شده برای اجرای این طرح 750 میلیون تومان بوده است و از طریق مناقصه در سه بخش ابنیه، ساخت عرشه پل و پل مکانیزه به پیمانکار واگذار شده است.
سخنگوی شورای اسلامی شهر سنندج ادامه داد: لازم است متولیان و طراحان این پروژه که بدون در نظر گرفتن نظرات مردمی درصدد اجرای آن هستند توضیحات علمی و فنی در رابطه با آن به مردم ارائه كنند. هزینه 15 میلیارد ریالی برای ساخت پل عابر میدان آزادی سنندج یکی دیگر از اعضای شوراهای اسلامی شهر سنندج در رابطه با پل عابر میدان آزادی سنندج از میزان اعتبار هزینه شده برای این پروژه خبرداد و گفت: برای ساخت این پل تاکنون حدود 15 میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است. ماشاالله رضایی عنوان کرد: در ابتدا قرار بود این طرح به صورت زیرگذر اجرایی شود که متاسفانه مسئولان استان تصمیم به احداث پل عابر به صورت برقی در این مسیر کردند. وی اظهار داشت: متاسفانه متولیان بسیاری از پروژه ها در استان به ویژه سنندج بعد از اینکه قسمتی از پروژه اجرایی و هزینه ای هم در این رابطه صرف شد به مشکل دار بودن آن پی می برند که همه این مشکلات به عدم استفاده از نظرات کارشناسان مجرب و هم چنین عدم مدیریت صحیح بر می گردد. در حالي كه اعضاي شوراي اسلامي شهر سنندج نيز مخالفت صريح خود را با اجرايي كردن اين پروژه اعلام كرده اند، ولي اقشار مختلف مردم نيز در اين زمينه بيكار نبوده و با استفاده از فرصت هاي مختلف مخالفت خود را با اجرايي كردن اين پرژه اعلام كرده اند. حضور در شبكه هاي اجتماعي و بيان ديدگاه ها و دغدغه هاي مردم گواه اين مدعاست كه مسئولان و متوليان حوزه مديريت شهري نسبت به ديدگاه هاي مردم بي تفاوت بوده و اهميتي نسبت به اين موضوع ندارند. ........... گزارش:چنور صادقی
۱۳۹۲/۱۲/۲۱ - ۱۰:۵۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]