محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830547341
تدوین قانون جدید برای جلوگیری از روند صعودی تخریب محیط زیست
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
تدوین قانون جدید برای جلوگیری از روند صعودی تخریب محیط زیست تهران - ایرنا - مرکز پژوهش های مجلس ضمن بررسی طرح پیشنهادی نمایندگان مجلس شورای اسلامی با عنوان «ارزیابی زیست محیطی ایران» در گزارشی بر ضرورت تدوین و تصویب قانونی دایمی و خاص برای ارزیابی پیامدهای زیست محیطی توسعه در کشور، تاکید کرد.
به گزارش ایرنا، مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با بررسی درباره طرح ارزیابی زیست محیطی ایران، اعلام کرد: یکی از ابزارهای مهم و اساسی برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار در بخش محیط زیست، برنامه ریزی در راستای ارزیابی آثار زیست محیطی پروژه ها و طرح های توسعه است.
به رغم پیشرفت ارزیابی آثار زیست محیطی در دنیا، بسیاری از کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران به دلیل ظرفیت علمی، نیاز به حمایت، تقویت و گسترش این ابزار دارد و توجه به این نکته که ارزیابی آثار زیست محیطی، یک حرکت تشریفاتی نبوده، بلکه برنامه ای مدیریتی و لازم الاجرا برای اصلاح روش های ساخت و فرآیند بهره برداری از پروژه های توسعه ای است، ضروری به نظر می رسد.
در این مسیر چنانچه بتوان به فناوری، کارآیی لازم، اجرای دقیق نتایج مطالعات و ضوابط و استانداردهای محیط زیست دست یافت، تجربه گران سنگی نه تنها برای کشور، بلکه برای منطقه و جهان پدید خواهد آمد.
در سال های اخیر به دلیل وضع قوانین و مقررات، انجام و تهیه گزارش های ارزیابی در بسیاری از کشورهای جهان الزامی شده است به نحوی که امروزه کمتر کشوری یافت می شود که نسبت به مقوله ارزیابی آثار زیست محیطی غریبه باشد.
جمهوری اسلامی ایران نیز در سال 1373 نسبت به پذیرش ارزیابی آثار زیست محیطی در چارچوب مصوبه قانونی خود اقدام کرده است.
اگرچه با قانونی شدن ارزیابی زیست محیطی در ایران روند طرح هایی که مورد ارزیابی قرار گرفته اند رو به افزایش بوده است و همچنین توجه برنامه ریزان بیش از گذشته به ادغام ملاحظات زیست محیطی در فعالیت های عمرانی معطوف شده است، اما نتایج به دست آمده نشان دهنده روند صعودی تخریب محیط زیست در کشور است.
کارشناسان این مرکز با بررسی طرح پیشنهادی نمایندگان مجلس شورای اسلامی با عنوان «ارزیابی زیست محیطی ایران» در گزارش خود به مقدمه توجیهی این طرح اشاره کرده و آورده اند: براساس اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسل های بعد باید در آن حمایت اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی می شود و از این رو فعالیت های اقتصادی و غیر آن که با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است.
به منظور پیشگیری و جلوگیری از بروز خسارات و آسیب های زیست محیطی و هماهنگ سازی برنامه ها، طرح ها و پروژه های توسعه ای با ملاحظات و الزامات زیست محیطی و سلامت مردم و دستیابی به اهداف توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی و تحقق مطلوب مفهوم توسعه پایدار ضرورت دارد به این مفهوم متعالی پرداخته شود.
** ضرورت تصویب طرح
اکنون، ارزیابی آثار زیست محیطی در کشور با چالش هایی روبرو است. در حوزه قوانین و مقررات از یک سو با پراکندگی، به روز نبودن، عدم جامعیت لازم برای همه حوزه های زیست محیطی روبرو هستیم و از سوی دستگاه متولی امر محیط زیست در کشور با عملکردی ضعیف، در اجرای سیاست ها و برنامه های جامع آمایش سرزمین و برنامه های توسعه ای کشور قاطعیت لازم را ندارد.
یکی دیگر از چالش های موجود در ارزیابی آثار زیست محیطی طرح ها و پروژه ها، عدم صلاحیت مشاورین تهیه کننده این گزارش هاست که در برخی موارد زمینه کاری مشاور کاملاً متفاوت از محدوده مطالعات زیست محیطی طرح ها می باشد.
با وجود مشکلات موجود، متأسفانه توجه قانونگذار تا به حال در جهت رفع نیازها و خلأهای حقوقی و کیفری نبوده و همچنان تکیه بر اجرای قوانین موجود است.
در حوزه دانشگاه و مراکز پژوهشی مرتبط نیز کارهای پراکنده زیادی در زمینه های ارزیابی آثار زیست محیطی، حقوق محیط زیست، ارزیابی استراتژیک محیط زیست انجام و یا در حال انجام است که هیچ گونه عزم راسخی جهت استفاده از این یافته ها در جهت مرتفع نمودن مشکلات موجود در زمینه ارزیابی آثار زیست محیطی وجود ندارد.
از سوی دیگر، بررسی های اولیه این تحقیق نشان می دهد که تمامی آیین نامه ها و قوانین ارزیابی آثار زیست محیطی طرح ها در کشور، ترجمه متون قانونی کشورهای دیگر است در حالی که این امر نیازمند بررسی تخصصی برای هر یک از مناطق کشور است.
بنابراین وجود یک نظام قانونمند مدیریت محیط زیست به ویژه الزامات و ضوابط ارزیابی زیست محیطی می تواند به موقع از تأثیرات سوء این گونه فعالیت ها پیشگیری و ممانعت کند.
** اهداف ارزیابی آثار زیست محیطی
به طور کلی اهداف ارزیابی آثار زیست محیطی را می توان به صورت زیر خلاصه کرد:
1. شناخت مسایل و مشکلات خسارت بار زیست محیطی که احتمال وقوع آنها وجود دارد،
2. پیش بینی بروز آثار و پیامدهای زیست محیطی مهم و پایدار،
3. محو و ترمیم خسارات وارده بر محیط زیست،
4. تعادل بخشی بین اهداف بلندمدت توسعه و ضرورت برخورداری اکثریت مردم از منابع توسعه در راستای حفاظت محیط زیست،
5. به کارگیری و تلفیق معیارهای زیست محیطی در برنامه ریزی های عمرانی،
6. شناخت مسائل و مشکلات بحرانی محیط زیست که نیاز به بررسی، مطالعه، کنترل و مراقبت دارند،
7. شناساندن روش های صحیح استفاده از محیط زیست،
8. حفظ کیفیت منابع تجدیدپذیر برای بهره برداری از بیشترین بازده با نگهداشت صحیح چرخه های حیاتی،
9. ازدیاد سطوح همکاری و هماهنگی بین سازمان های دولتی و خصوصی،
10. مشخص نمودن وظایف هریک از ارگان های دولتی جهت حفظ محیط زیست (منوری، 1380)
پیشینه قانونی تدوین قوانین و مقررات ارزیابی آثار زیست محیطی و اهمیت قانونی آن در ایران
شکل گیری قوانین جدید محیط زیستی پس از کنفرانس جهانی استکلهم (1972 میلادی برابر با 1351 شمسی) آغاز شد.
مهمترین قانونی که در این زمان به تصویب رسید، قانون حفاظت و بهسازی محیط است که به سال 1352 مربوط می شود.
در این گزارش با برشمردن قوانینی که در زمینه حفظ محیط زیست تصویب شده است، به
نواقص و خلأ های قانونی در این زمینه اشاره کرده آورده است: نقص در قوانین و مقررات ازجمله پراکندگی، قدمت و به روز نبودن، جامعیت یا عدم پوشش همه حوزه های محیط زیستی، رویکرد ملایم نسبت به جرائم محیط زیستی، جایگاه نسبتاً ضعیف سازمان حفاظت محیط زیست برای حفاظت قاطعانه و یکپارچه از محیط زیست و به خصوص نبود برنامه جامع آمایش سرزمین و همچنین عدم مطالعات محیط زیستی در سیاست ها و برنامه های کلان توسعه ای و یا قوانین بازدارنده به منظور جلوگیری از اجرای طرح ها و پروژه های فاقد محور محیط زیستی از مهمترین چالش ها و ضعف های قانونی در فرآیند ارزیابی آثار محیط زیستی است.
درخصوص انجام مطالعات ارزیابی محیط زیستی قوانین و مقررات نسبتاً خوبی در کشور وجود دارد، ولی قوانین بازدارنده ای که بتواند باعث مانع اجرای طرح ها و پروژه های فاقد مطالعات محیط زیستی و یا فاقد محور ارزیابی شود وجود ندارد.
به عبارت ساده تر اگر کارفرما یا مجری شروع به عملیات اجرایی طرح برخلاف قوانین و مقررات کند، دستگاه قضایی به سبب کدام قانون مانع اجرای طرح و یا پروژه شود و یا اگر دستگاه قضایی اجرای پروژه را متوقف کند، تکلیف قانونی چیست؟ یا اگر طرح یا پروژه ای بدون مجوز دارای پیشرفت فیزیکی باشد، چه اقدام قانونی باید انجام داد؟ و تکلیف ارزیابی محیط زیستی در این مرحله چیست!؟ این موارد ازجمله ضعف های قانونی است که معمولاً در مرحله اجرای طرح ها وجود دارد.
کارشناسان این مرکز در جمع بندی گزارش خود آورده اند: بررسی سوابق موضوعی اجرای طرح ها و پروژه های عمرانی در کشور نشان می دهد که در برنامه ریزی های گذشته، به مانند بسیاری از کشورهای در حال توسعه، اهمیت و ارزش های منابع طبیعی و محیط زیست از دیدگاه تصمیم گیران پنهان بوده و بسیاری از آنها بدون توجه به ملاحظات زیست محیطی طراحی و بهره برداری گردیده اند، حاصل پیامدهای چنین اقداماتی بروز آلودگی های مختلف و تخریب و تهی سازی شدید منابع طبیعی در کشور بوده است.
در حال حاضر هدف نهایی از حفاظت محیط زیست دستیابی به توسعه پایدار در قالب برنامه های اقتصادی هماهنگ با اصول حفاظت از محیط زیست و ممانعت از تخریب و تهی سازی منابع طبیعی تجدیدشونده و غیرقابل تجدید است.
از این رو برای حل بنیادی مشکلات بحرانی محیط زیست باید دیدگاه های کلان و زیربنایی توسعه مطابق با قانونمندی های حفاظت محیط زیست طراحی شود و هرگونه سیاستگذاری و برنامه ریزی های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آینده کشور بر شالوده حفاظت محیط زیست، منابع طبیعی و بهره وری خردمندانه از این منابع با نگرش ایجاد تعادل و تناسب بین قانونمندی های محیط زیست و توسعه پایدار صورت گیرد.
کاربرد ارزیابی آثار زیست محیطی به عنوان یکی از ابزارهای مدیریت محیط زیست، الزام استفاده از این نگرش را برای پروژه های بزرگ عمرانی در هر مقیاس تأکید می کند. به عبارتی می توان گفت هدف اصلی ارزیابی و بازنگری زیست محیطی، دخالت دادن ملاحظات زیست محیطی در فرآیند برنامه ریزی است.
در واقع پیش از انتخاب یک گزینه خاص لازم است تجزیه و تحلیل جامعی در زمینه پیامدهای زیست محیطی هر یک از گزینه های موجود صورت گیرد تا گزینه ای که کمترین عواقب زیست محیطی را ایجاد می کند و از نظر جنبه های فنی ـ اقتصادی نیز مطلوب است انتخاب شود.
با توجه به اهمیت سلامت و بهداشت مردم، طرح های مورد بررسی باید همواره نقطه تعادلی میان سیاست هایی که به امر بهداشت و سلامت تأکید و سیاست هایی که داعیه حفظ محیط زیست دارند، برقرار کنند.
همچنین به نظر می رسد ماده (13) پیشنهادی که به آگاه سازی افکار عمومی اختصاص یافته کفایت لازم را برای تحقق این امر ندارد و بهتر است به عنوان یک بخش جداگانه به موضوع تنویر افکار عمومی بپردازد.
با وجود قوانین، مقررات و مصوبات اشاره شده که به هر حال قابلیت و امکان قانونی کنترل و ارزیابی فعالیت های مؤثر بر محیط زیست را دارند، ولی به لحاظ اینکه اولاً اشکالاتی بر این قوانین و مقررات به ویژه از جهت غیردائمی و غیرعام الشمول بودن و ترجمه ای بودن و ثانیاً پراکندگی آنها در قوانین و مقرارت مختلف، ضرورت تدوین و تصویب قانون دایمی و خاص ارزیابی پیامدهای زیست محیطی توسعه در کشور کاملاً احساس می شود و تصویب طرح ارایه شده توصیه می شود.
سیام**2025**1535
انتهای پیام /*
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]
صفحات پیشنهادی
مهمترین چالشها و ضعفهای قانونی در فرآیند ارزیابی آثار محیط زیستی
سهشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹ ۴۷ نقص در قوانین و مقررات ازجمله پراکندگی قدمت و بهروز نبودن عدم پوشش همه حوزههای محیط زیستی رویکرد ملایم نسبت به جرائم محیط زیستی جایگاه نسبتاً ضعیف سازمان حفاظت محیط زیست برای حفاظت قاطعانه و یکپارچه از محیط زیست و بهخصوص نبود برنامه جامع آمایشتا زمانی که در مجلس تلقی از محیط زیست، محیط ایست است هیچ قانونی اصلاح نمیشود
یکشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۲ ۴۲ رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی گفت تا زمانی که در مجلس تلقی از محیط زیست محیط ایست است نه تنها هیچ قانونی اصلاح نمیشود بلکه هیچ قانون جدیدی نیز وضع نخواهد شد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا محمدرضا تابش در نوزدهمین همامحمدی مدیرکل جدید حفاظت محیط زیست البرز شد/ صحبت درباره اهمیت محیط زیست ضروری است
استانها مرکز البرز گزارش خبری محمدی مدیرکل جدید حفاظت محیط زیست البرز شد صحبت درباره اهمیت محیط زیست ضروری است کرج - خبرگزاری مهر طی آیینی در استانداری البرز از زحمات سه ساله حسن پسندیده مدیرکل سابق حفاظت محیط زیست البرز قدردانی و حسن محمدی به عنوان مدیرکل جدید منصوب شد بعباسپور خبر داد: تشکیل کمیسیون محیط زیست برای تدوین برنامههای توسعه کشور
یکشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۲ ۳۳ مشاور رئیس سازمان محیط زیست گفت اخیرا در مجمع تشخیص مصلحت نظام آیت الله هاشمی موافقت کردند که در تدوین برنامه توسعه کمیسیونی تحت عنوان حفاظت محیط زیست شکل گیرد به گزارش خبرنگار محیط زیست خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا دکتر مجید عباسپور در حاشیهمدیرکل جدید محیط زیست البرز معرفی شد
مدیرکل جدید محیط زیست البرز معرفی شد کرج- ایرنا- حسن پسندیده مدیرکل حفاظت محیط زیست استان البرز روز شنبه تودیع و حسین محمدی جایگزین وی شد به گزارش ایرنا حسین محمدی پیش از این مسوولیت اداره کل حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست را عهده دار بوده است آیین تودیع و معارفه مدیرکلقانون مصوب ارزیابی زیست محیطی در کشور وجود ندارد
معاون انسانی سازمان محیط زیست قانون مصوب ارزیابی زیست محیطی در کشور وجود ندارد تهران - ایرنا - معاون انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت هم اکنون قانون مصوب ارزیابی زیست محیطی در کشور وجود ندارد در حالی که در تمام کشورهای پیشرفته این قانون وجوددارد وبه طور کامل و دقیق اجرا می شومعاون سازمان محیط زیست هشدار داد کارخانههای آلاینده به فکر مکانیابی جدید باشند
معاون سازمان محیط زیست هشدار دادکارخانههای آلاینده به فکر مکانیابی جدید باشندمعاون محیط زیست با بیان اینکه استراتژی سازمان محیط زیست در سال آینده اولویتبندی منابع آلاینده برای برخورد است گفت اگر کارخانههای آلاینده تهران همگام با ضوابط استقرار زیست محیطی نباشند باید برای مکا«عبدربه منصور هادی» دستور تدوین قانون اساسی جدید برای یمن فدرالی را صادر کرد
عبدربه منصور هادی دستور تدوین قانون اساسی جدید برای یمن فدرالی را صادر کردرئیسجمهور یمن دستور تدوین قانون اساسی جدید برای این کشور را که قرار است فدرالی و دارای ۶ ایالت شود صادر کرد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه خبری المنار عبدربه منصور هادی رئیسجمهور یمن باضرورت توجه بیشتر به محیط زیست در کتابهای درسی/ امضای تفاهمنامه حقوق شهروندی با محوریت دانش آموز و معلم
اجتماعی آموزش و پرورش فانی عنوان کرد ضرورت توجه بیشتر به محیط زیست در کتابهای درسی امضای تفاهمنامه حقوق شهروندی با محوریت دانش آموز و معلم وزیر آموزش و پرورش با امضای تفاهمنامه توسعه همکاری میان این وزارتخانه و سازمان محیط زیست از امضای تفاهمنامه دیگری با عنوان حقوق شهروندیرئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان پاکدشت خبر داد تخریب و پاکسازی کورههای ذوب سرب
رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان پاکدشت خبر دادتخریب و پاکسازی کورههای ذوب سربرئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان پاکدشت از تخریب و پاکسازی کورههای ذوب سرب در شهرستان پاکدشت تا پایان سالجاری خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس محمود رضا سعیدپور طی بازدید از مناطق دور افتاده شهرستشکیل 65 پرونده علیه متخلفان از مقررات زیست محیطی در همدان
یکشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۱ ۱۴ مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان از تشکیل 65 پرونده علیه متخلفین از مقررات زیست محیطی و ارجاع به مراجع قانونی در 10 ماهه سالجاری خبر داد قربانعلی محمدپور در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه همدان با اعلام این خبر افزووزیر آموزش و پرورش در مراسم امضای تفاهمنامه محیط زیست خبر داد امضای تفاهمنامه حقوق شهروندی با معاون حقوقی رئ
وزیر آموزش و پرورش در مراسم امضای تفاهمنامه محیط زیست خبر دادامضای تفاهمنامه حقوق شهروندی با معاون حقوقی رئیسجمهور تا چند وقت دوزیر آموزش و پرورش گفت چند وقت دیگر نیز حقوق شهروندی را با معاون حقوقی رئیسجمهور امضاء میکنیم به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری فارس علی اصغر فانبررسی قانون ارزیابی اثرات زیستمحیطی در مجلس
شنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۰ ۰۰ معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت تا کنون در کشور قانونی در ارتباط با ارزیابی اثرات زیست محیطی نداشتهایم که امیدواریم با تصویب این قانون در دولت شاهد دستور آن در مجلس شورای اسلامی هم باشیم دکتر سعید متصدی در گفتوگو با خبرنگار محیط زمعاون سازمان محیط زیست: دریاچه ارومیه در حال مرگ است/ قانون ارزیابی زیست محیطی روی میز دولت
معاون سازمان محیط زیست دریاچه ارومیه در حال مرگ است قانون ارزیابی زیست محیطی روی میز دولتمعاون محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست با بیان اینکه دریاچه ارومیه خشک شده و در حال مرگ است گفت درصدد هستیم قانون ارزیابی زیست محیطی را به دولت ارائه دهیم تا در قالب لایحه وارد مجلس شودنتایج استعلام از سازمان انرژی اتمی درباره تاثیر پارازیت برسلامت مردم/ قطار تخریب محیط زیست با صنعت هستهای متو
اجتماعی محیط زیست گفتگوی مشروح مهر نتایج استعلام از سازمان انرژی اتمی درباره تاثیر پارازیت برسلامت مردم قطار تخریب محیط زیست با صنعت هستهای متوقف میشود سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به بررسیهای دقیق و روزانه متخصصان این سازمان در پی استعلام بازرسی کل کشور و مرکز پژوهشهارئیس فراکسیون محیط زیست مجلس: 3 تالاب کشور در معرض تخریب هستند
رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس 3 تالاب کشور در معرض تخریب هستندرئیس فراکسیون محیط زیست و انرژی مجلس گفت در یک حاشیه 85 کیلومتری سه تالاب وجود دارد که در معرض تخریب هستند و دلیل اصلی آنها نیز سدسازی نابودی جنگلها و ورود گیاه مهاجم آزولا است به گزارش خبرگزاری فارس از انزلی محمدرمدیرکل جدید حفاظت محیط زیست استان البرز معرفی شد
یکشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۰ ۲۲ با صدور حکمی از سوی دکتر معصومه ابتکار معاون اول رئیسجمهور و رئیس سازمان محیط زیست کشور محسن محمدی به عنوان مدیرکل محیط زیست استان البرز منصوب و معرفی شد به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا سیدمحمد مجابی معاون توسعه مدیریت حقوقی و-
گوناگون
پربازدیدترینها