واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
به بهانه روز بزرگداشت سید جمال الدین اسدآبادی فریادگر بیداری اسلامی تهران- ایرنا- هجدهم اسفند سالروز بزرگداشت مجاهد و سیاستمدار بزرگ ایران زمین، سید جمال الدین اسدآبادی است. بزرگمردی که سالها به مبارزه با ظلم و ستم زمانه پرداخت و رهگشای راه آزادی مسلمانان از استبداد شد. او توانست عنوان فریادگر حقیقت و بیداری اسلامی را از آن خود کند.
سید جمال الدین اسدآبادی در 1217 هجری خورشیدی در اسدآباد همدان در خانواده ای مذهبی دیده به جهان گشود.
وی دوره ی کودکی را با فراگیری قرآن و درس های مقدماتی نزد پدر خویش سپری کرد و برای تحصیل راهی قزوین شد و پس از مدتی، تهران را برای ادامه تحصیل برگزید.
این فریادگر حق و حقیقت به منظور یادگیری علوم حوزوی به نجف اشرف رفت و علومی چون فقه، اصول، اخلاق و عرفان را در آن دیار فراگرفت و از وجود بزرگانی همچون شیخ مرتضی انصاری و ملاحسینقلی درجزینی همدانی بهره جست.
سید جمال الدین اسدآبادی به دستور شیخ انصاری برای مدتی به هندوستان رفت و در آنجا تلاش کرد تا مردم را به مبارزه با استعمار انگلیس هدایت و راهنمایی کند، اما به دلیل سلطه ی انگلیسی ها در آن دیار مجبور به ترک هند شد و مدت کوتاهی را در سرزمین عثمانی گذراند و از آنجا به مصر رفت. وی در آنجا انجمن مخفی که یک نهضت فکری ضد استعمار و ضد انگلیس بود را بنیان نهاد. اما باز هم به دلیل فشارهای انگلیسی ها مجبور به ترک مصر شد. گرچه او آن سامان را ترک کرد اما عقاید فکری و سیاسی وی به وسیله ی شیخ محمدعبده شاگردش دنبال شد و زمینه ی قیام مردم مصر را علیه استعمار انگلیس ایجاد کرد.
سیدجمال الدین اسدآبادی دگربار به هند رفت و از آنجا راهی فرانسه شد و در آن کشور با همکاری محمد عبده روزنامه عروه الوثقی را چاپ کرد و پس از چندسال به دعوت ناصرالدین شاه قاجار به ایران آمد و همت خویش را برای بهتر شدن شرایط حکومت بکار بست، اما از آنجایی که شاه قاجار با هیچ گونه اصلاحی موافقت نمی کرد، سید جمال الدین آشکارا ناصرالدین شاه را باعث بدبختی مردم اعلام کرد.
این امر سبب خشم شاه شد و به دستور شاه قاجار وی ایران را ترک کرد و پس از مدتی دگربار به ایران بازگشت اما در همان لحظه ی ورود به کشور، ناصرالدین شاه او را به حرم حضرت عبدالعظیم تبعید کرد.
فریادگر بیداری اسلامی، دست از مبارزه های سیاسی خود برنداشت و با برپایی جلسه های گوناگون مردم را با استبداد شاه آشنا کرد و بهانه ای تازه به دست ناصرالدین شاه داد تا دگربار سید جمال الدین اسدآبادی را مجبور به ترک کشور کند.
وی راهی بصره شد و توانست نقش مهمی را در زندگی سیاسی و اسلامی شیعیان آن دیار ایفا کند. اسد آبادی با حضور در عراق نقش مهمی در حیات فکری، سیاسی و اسلامی شهرهای شیعه نشین و گسترش تبلیغ در جامعه اسلامی ایفا کرد. او برای علما و محافل فرهنگی سایر شهرهای بزرگ عراق بویژه نجف و کربلا، شخصیتی شناخته شده بود.
همه او را به عنوان رهبر حرکت «تجدید در اسلام» می شناختند و این شناخت را از طریق مطالب منتشره در روزنامه عروه الوثقی و مجله قانون که در لندن به زبان فارسی منتشر می شد و سید نیز در نشر آن سهیم بود، کسب کرده بودند.
وی مهمترین دردهای جامعه اسلامی را استبداد حکام، جهالت و بی خبری توده مسمانان، عقب ماندن از کاروان علم و تمدن، نفوذ عقاید خرافی در اندیشه مسلمانان، دور افتادن آن ها از اسلام نخستین، جدایی و تفرقه میان مسلمانان با عناوین مذهبی و غیر مذهبی و نفوذ استعمار غربی می دانست.
سید درمان این دردها را در مبارزه با خودکامگی مستبدان، مجهز شدن به علوم و فنون جدید، بازگشت به اسلام نخستین و دور ریختن خرافه ها و پیرایه هایی که به اسلام بسته شده است، ایمان و اعتماد به مکتب، مبارزه با استعمار خارجی، اتحاد مسلمانان، دمیدن روح جهاد به کالبد نیمه جان جامعه اسلامی و مبارزه با خود باختگی در برابر غرب اعلام می کرد.
منادی اتحاد مسلمانان، سال های پایانی عمر خود را در ترکیه سپری کرد و فعالیت های سیاسی و فرهنگی خویش را در آنجا ادامه داد.
از سید جمال الدین اسدآبادی اثرهای ارزشمند بسیاری به یادگار مانده است که از آن میان می توان به تتمه البیان فی تاریخ الافغان، القضا و القدر، اسلام و علم، نیجریه یا ناتورالیسم، الوحده الاسلامیه و الواردات فی سر التجلیات اشاره کرد.
سرانجام این مبارز راه آزادی به دلیل قتل ناصرالدین شاه قاجار به وسیله ی میرزا رضای کرمانی و انتشار این خبر که میرزا رضا کرمانی به تحریک سیدجمال الدین اسدآبادی مرتکب قتل شاه شده است؛ به دستور پادشاه عثمانی در 18 اسفند 1275 هجری خورشیدی مسموم شد و دیده از جهان فرو بست.
برگرفته از: کتاب شرح حال و آثار سید جمالالدین
گروه اطلاع رسانی
پژوهش**9128**2002**9131
انتهای پیام /*
18/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 152]