واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
هفت نماد جدید نوروز در تاجیکستان دوشنبه - ایرنا - تاجیکان در نوروز سال 93 در سفره های خود مهمان جدیدی دارند، «هفت میم» به عنوان نماد نعمات نوروزی به جمع نعمات دیگر نوروزی چون «هفت سین» و «هفت شین» اضافه شده است.
تاجیکستان به عنوان یک کشور فارسی زبان به سنت های نوروز توجه ویژه دارد و از نوروز سال 93 در کنار «سمنک و سمبوسه» و «شمع و شیربرنج» ، «ماهی و میسه» نیز زینت بخش سفره های نوروزی تاجیکان خواهد داد.
اضافه شدن هفت میم بر سفره های نوروزی تاجیکستان بر اساس تصمیم اخیر شهرداری شهر دوشنبه پایتخت با هدف تجلیل با شکوه از عید نوروز اتخاذ شده است.
بر اساس نظر تصمیم گیرندگان، «هفت میم» شامل ماهی سرخ، میگو، مشک، می(یک نوع نوشیدنی)، میسه(نوعی گیاه کوهی بهاری)، موز و میوه است که از سنت های باستانی نوروز اقوام آریایی به شمار می رود و شایسته است از سال جدید در سفره های نوروزی تاجیکان اضافه شود.
«عبدالقادر عبدقهار» رییس اداره فرهنگ شهر دوشنبه می گوید: اضافه شدن هفت میم سفره نوروز از رنگارنگی عید ملی بهار نشات می گیرد.
وی تصریح کرد: به عنوان مثال گذاشتن ماهی سرخ زنده در بین تاجیکان معمول نبوده است ولی در قلمرو ایران یک موضوع اساسی سفره های نوروزی است.
این مقام فرهنگی تاجیکستان گفت: تا جایی که آگاهی دارم هفت میم به جز تاجیکستان در دیگر مناطق نیز بکار می رود و چون جشن نوروز بین المللی شده است، همه ارکان نوروزی نیز باید یکی شود.
عبدقهار افزود: دربین تاجیکان آیین سیزده بدر رواج ندارد، اما این آیین سنت خوبی است و شایسته است در تاجیکستان که دارای مناظر زیبای طبیعی است، رایج شود تا مردم از طبیعت و هوای تازه لذت ببرند.
به اعتقاد رییس اداره فرهنگ شهر دوشنبه، ملت تاجیکستان نیز مانند دیگر ملت های فارسی زبان می توانند از آیین خاص نوروزی مثل گذاشتن آینه بر سر سفره نورزی استفاده ببرند.
«جانبیک اسراریان» شخصیت فرهنگی تاجیکستان نیز گفت: هفت میم از سنت های فراموش شده عصر میانه نوروز است که اساسا در شهر های ایران رایج بوده است.
به اعتقاد اسراریان، هفت میم تا اندازه ای همان هفت سین با اضافه شدن چند نعمت نوروزی دیگر مثل ماهی و میگو است.
وی پیشنهاد اضافه شدن هفت میم در سفره های نوروزی تاجیکستان را نشانی از علاقه و روی آوردن تاجیکان به فرهنگ نیاکان و دلیلی برای ارتقای سطح درک و آگاهی آنها در مورد اهمیت تاریخ و فرهنگ است.
این شخصیت فرهنگی گفت: موافق ترتیب آوردن شماره و نوع غذا ها در سفره های نوروزی نیست، بلکه مهم آن است که فقط هفت نوع غذا در سفره های نوروزی باشد چون در هر منطقه ای غذاها و خوراکی های مخصوص به خود را دارد.
وی گفت: یکی از انتقادهای دیگری که به محتوای سفره نوروزی وارد است، فقط توجه شدن به غذا و شکم است در حالی که نباید این طور باشد چون حکمت نوروزی فراتر از این است.
«دلشاد رحیمی» یکی دیگر از اهالی فرهنگ تاجیکستان اعتقاد دارد سفره های نورزی نباید حتما مثل هم با شد و هر کشوری با توجه به شرایط و فرهنگ خاص خود باید سفره نوروزی ویژه خود را داشته باشد.
جشن نوروز در هر منطقه تاجیکستان ویژگی های خاص خود را دارد و کار شناسان تلاش ها برای تغییر و همگن سازی این آیین ها را مطلوب نمی دانند.
در تاجیکستان برای تجلیل از نوروز پنج روز تعطیل رسمی است.
برگزاری جشن نوروز در شهر دوشنبه پایتخت تاجیکستان به صورت دسته جمعی و عمومی است و با عنوان «جشن بزرگ» در مکانی با عنوان «نوروزگاه» با حضور مردم شهر و با اجرای برنامه های فرهنگی و هنری و ورزشی برگزار می شود.
گزارش: خسرو حسینی
آساق**1663**1545
انتهای پیام /*
17/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]