محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1828764508
ضرورت مقابله فراگير با پديده سرقت
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ضرورت مقابله فراگير با پديده سرقت
سعيد منتظرالمهدی
کد خبر: ۳۸۴۶۳۵
تاریخ انتشار: ۱۵ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۴:۲۵ - 06 March 2014
بنام او كه هر آنچه هست از آن اوست
سرآغاز
در چندین پژوهش پیمایشی انجام شده در سطح ملی توسط معاونت اجتماعی ناجا نشان داده شد که:
1- سرقت هماره یکی از دغدغه های نخستین شهروندان ایرانی، اعم از زن و مرد است و جالب آنکه، مشخص شده است که ترس از سرقت اولین بیم و هراس کودکان و نوجوانان است.
2- ترس از دستبرد به اموال تاثیر مستقیم، فوری و شدید بر احساس امنیت شهروندان، از کوچک تا بزرگ بر جای می گذارد.
بر اساس شواهد آماری متقن، این پدیده حدود 20 درصد از ˈناامنیˈ شهروندان را تبیین می نماید یعنی چنانچه روزی به کلی این ترس از میان رانده شود حدود 20 درصد بر احساس امنیت عمومی مردم جامعه افزوده می شود.
3- پدیده سرقت تاثیر منفی معناداری بر شأن و منزلت و اقتدار پلیس بر جای می گذارد ، یعنی با کاهش ˈنرخ وقوعˈ پدیده سرقت در جامعه به صورت چشمگیری بر شأن پلیس و اقتداری که آنان برای پلیس قائل اند ، افزوده می شود.
4- اولین مطالبه بیش از دو سوم شهروندان از پلیس، مبارزه فراگیر و اثر گذار با جرم سرقت است.
از این چند یافته مختصر می توان نتیجه گرفت که در مداخله با پدیده شایع سرقت، یک ضرورت اساسی و نیاز فوری است. از آن گذشته به نظر می رسد برای مداخله و مقابله با پدیده سرقت می بایست عزمی جدی و مشارکت همگان از جمله مردم مدنظر قرار گیرد.
اما مداخله در پدیده سرقت زمانی اثرگذارتر است که اولاَ، ماهیت آن پدیده به دقت بازشناخته و ثانیاَ اقدامات صورت گرفته، خواه در زمینه پیشگیری و خواه در زمینه مقابله و مداخله، با تدابیر از پیش اندیشیده شده و در چارچوب راهبردهای متقن و بر اساس اصول و روش های دقیق علمی، به سامان برسند. به همین سبب، من در این مجال در پی آن هستم تا با یادآوری نکاتی چند، زمینه و بستر ذهنی را برای تحقق این دو الزام یعنی شناخت ماهیت سرقت و روشمند ساختن اقدامات فراهم کنم.
* شناخت ماهیت سرقت
سرقت یک واژه عربی است که در زبان فارسی امروزین از آن با مفاهیمی نظیر ˈدزدیˈ ˈدزدیدنˈ ˈدزدی کردنˈ و .... یاد می شود، از نظر آسیب شناسان منظور از سرقت، برداشتن مال دیگران بدون آگاهی و رضایت آنان است. حقوقدانان نیز سرقت را ربودن مال دیگری به طور پنهانی ( ماده 197 قانون مجازات اسلامی ) می دانند.
برخی حقوقدانان سرقت را به انواع 14 گانه از جمله سرقت توأم با آزار، سرقت مسلحانه و ... تقسیم می نمایند.
* نرخ وقوع سرقت
پلیس بین الملل در سال 2000 طی یک بررسی تطبیقی میزان وقوع سرقت در 93 کشور جهان را بررسی نموده است، در گزارش پلیس بین المللی ایران با وقوع 123 هزار فقره سرقت در ردیف بیست و سوم قرار گرفته است. در کشورهای مختلف جهان ، به ویژه کشورهای توسعه یافته ای نظیر انگلستان، آمریکا، آلمان، ژاپن و آفریقای جنوبی و فرانسه آمار سرقت در سال 2013 نسبت به سال 2000 حداقل 5 برابر شده است. این آمار به ویژه در سه سال اخیر و به دنبال بروز بحران های شدید اقتصادی، سیری شتابان یافته است، این شیوع فزاینده و آمار رو به رشد بیانگر آن است که سرقت به یک ˈپدیده اجتماعیˈ تبدیل شده است و لاجرم از میان راندن آن جز با مداخلات اجتماعی میسر نخواهد بود.
*علت شناسی سرقت
سرقت به عنوان یک جرم و پدیده انحرافی، همانند جرائم و کجروی های دیگر، دارای دو دسته عامل است:
1- عوامل زمینه ساز ( دور ) و 2- عوامل بروز دهنده (نزدیک ).
عوامل زمینه ساز سرقت را می توان به 5 دسته تقسیم کرد:
1- عوامل اقتصادی
2- عوامل روان شناختی
3- عوامل اجتماعی ( جامعه شناختی )
4- عوامل زیست شناختی
5- عوامل فرهنگی
متولیان هر یک از 5 رویکرد مزبور شواهد فراوانی در تایید ادعای خویش نشان کرده اند. مثلاَ حامیان رویکرد اقتصادی نشان داده اند که اولاَ با بروز بحران های اقتصادی بر شدت جرم سرقت افزوده می شود. ثانیاَ: با افزایش اشتغال از میزان سرقت کاسته می شود. ثالثاَ: میزان سرقت در میان طبقات کمتر برخوردار جامعه بیش از طبقات دیگر است.
متولیان رویکرد روان شناختی نیز نشان داده اند که سرقت ، همانند هر رفتار و عمل دیگر ˈآموخته می شودˈ، آنان با انجام مطالعات طولی مختلف نشان داده اند که عواملی نظیر ˈهمانند سازی با الگوهای ناهنجارˈ، ˈفشار هنجارهای همسالانˈ، ˈیادگیری مشاهده ایˈ ( از طریق مشاهده الگوهای تلویزیونی ) و ˈسوپرایگوی ضعیفˈ سهم زیادی در سوق دادن افراد جامعه به سوی کجروی های مختلف، از جمله سرقت دارند.
اما متولیان رویکرد جامعه شناختی از عواملی نظیر ˈنابرابری اقتصادیˈ، ˈآنومیˈ، ˈعدم توزیع عادلانه منابع کمیاب ثروتˈ، ˈقدرت و منزلتˈ، ˈساختارهای معیوب نظارتیˈ و ˈفقدان کنترل اجتماعیˈ مهمترین عوامل دخیل در پدیده سرقت هستند. متولیان رویکرد زیست شناختی نیز بر نقش ˈآمادگی های بیولوژیکیˈ، ˈبد کارکردی های ارگانیکیˈ و نظایر تاکید می ورزند.
متولیان رویکرد فرهنگی نیز بر نقش برخی هنجارهای ˈخرده فرهنگیˈ، کاهش باورهای دینی و نظایر آن تاکید می کنند.
لیکن، واقعیت آن است که هیچ یک از این 5 رویکرد به تنهایی قادر به تبیین کامل پدیده سرقت نیست. چه، در ارتکاب این پدیده همواره بیش از یک عامل نقش و سهم دارند. به عنوان مثال نابرابری و فقر (به عنوان یک متغیر اقتصادی) تنها زمانی می تواند منجر به گرایش به سرقت شود که اولاَ تبدیل به یک انگیزش روانی ( مثلاَ احساس تبعیض ) شود و ثانیاَ : ترس از کنترل اجتماعی ( به عنوان یک عامل جامعه شناختی ) از میان برود.
اما، دسته دوم عوامل موثر در ظهور و بروز پدیده سرقت ( یعنی دست یازدیدن فرد کجرو به سرقت ) ˈعوامل نزدیکˈ هستند.
مهم ترین این عوامل عبارتند از :
1- امکان؛ یعنی جایی که انجام سرقت در آن آسان و احتمال گیر افتادن ضعیف باشد.
2- گمنامی؛ یعنی شرایطی که در آن احتمال شناخته شدن محدود باشد.
3- فرصت؛ یعنی زمان و فرصتی که دستبرد زدن ر ا تسهیل کند.
4- سهولت؛ یعنی شرایطی که با فرصت کمتر بتوان به مال بهتر دست یافت ( هزینه – فایده )
5- قبح اندک؛ مالی که دستبرد زدن به آن سرزنش اجتماعی کمتری را در پی داشته براشد احتمال به سرقت رفتنش بیش تر است.
6- برانگیختگی؛ افرادی که به سبب مصرف مواد روانگردان سطح هوشیاری اشان مختل شده است شانس بیش تری برای دست یازدیدن به سرقت دارند.
* سارق کیست؟
تلاش های نظری زیادی برای معرفی تیپولوژیک سارقان به عمل آمده است. اما تاکنون سنخ شخصیتی ویژه ای معرفی نشده است که اتفاق نظر زیادی بر سر آن وجود داشته باشد. با وجود این ، برخی پژوهش ها شواهدی در مورد افراد سارق به دست داده اند.
برخی از آن شواهد چنین اند.
1- اغلب سارقین از تحصیلات پایینی برخوردارند.
2- بسیاری از سارقین متعلق به خانواده های ناهنجار است.
3- بسیاری از سارقین حتی در کودکی مبادرت به انجام سرقت های ریز کرده اند.
4- بسیاری از سارقین متعلق به مناطق حاشیه ای هستند.
5- احتمال سرقت در بین مهاجرین بیش تر است.
6- اغلب سارقین سابقه جرائم دیگری نیز دارند.
7- شیوع اختلالات شخصیتی در بین سارقین بیش از جمعیت عمومی است.
8- میزان سوء استفاده از مواد میان سارقین بیش از جمعیت عمومی است.
9- میزان محکومیت یکی از اعضای خانواده سارقین بیش از جمعیت عمومی است.
10- میانگین بهره هوشی سارقین کمتر از میانگین جامعه است ( گر چه ممکن است در بین سارقین افراد باهوشی هم باشند اما تعداد آنها اندک است) و البته سرعت آنان زیاد می باشد.
*روش های مداخله در عوامل نزدیک
1- تبدیل پدیده سرقت به یک مسئله عام و اجتماعی و درگیر کردن شهروندان در آن از طریق:
- شناسایی سارقین و معرفی به پلیس
- کنترل محیط های آسیب پذیر
- افزایش مراقبت از اموال و ....
- افزایش گشت مردمی در محلات
2- شناسنامه دار کردن سارقین محلات و کنترل اجتماعی آنها.
3- کنترل مستمر افراد سابقه دار و آنهایی که مدتی را در کانون اصلاح و تربیت گذرانده اند.
4- افزایش روشنایی معابر
5- افزایش کنترل محیطی ( دوربین های مدار بسته )
6- شدت بخشیدن به اقدامات کلانتریها در کنترل حوزه های استحفاظی
7- کنترل مستقیم و غیر مستقیم تمام معتادان محلات
8- از میان راندن بی نظمی های فیزیکی در سطح شهر
9- برگزاری مانورهای پلیسی برای مقابله با سرقت
10- انجام عملیات روانی – رسانه ای فراگیر
* سردار سعيد منتظرالمهدی - معاون اجتماعی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]
صفحات پیشنهادی
ضرورت حفاظت از تاسیسات برق /دهیاران نسبت به سرقت از کابل های برق بی تفاوت نباشند
استانها غرب کرمانشاه موسوی ضرورت حفاظت از تاسیسات برق دهیاران نسبت به سرقت از کابل های برق بی تفاوت نباشند صحنه ـ خبرگزاری مهر معاون فرمانداری شهرستان صحنه گفت در کنار مدیریت مصرف لزوم حفاظت از تاسیسات برق ضروری است تمام تاسیسات صنعت برق از محل عوارض و مالیات تامین می شمدارا در مقابله با پدیدهزمینخواری جائز نیست
استانها جنوب بوشهر سالاری مدارا در مقابله با پدیدهزمینخواری جائز نیست بوشهر - خبرگزاری مهر استاندار بوشهر با اشاره به مضرات پدیدهزمینخواری گفت مداراکردن در مقابله با پدیدهزمینخواری جائز نیست به گزارش خبرنگار مهر مصطفی سالاری بعدازظهر شنبه در نشست با اعضای شورای اسکمیته های مقابله با خشکسالی تبعات ناشی از این پدیده را کاهش می دهد
کمیته های مقابله با خشکسالی تبعات ناشی از این پدیده را کاهش می دهد اصفهان- ایرنا- مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان در بازدید از آبفای لنجان گفت کمیته مقابله با خشکسالی باید در تمام شهرهایی که تحت پوشش طرح آبرسانی اصفهان بزرگ هستند تشکیل شود تا تبعات ناشی از خشکسالی به حدارئیس پلیس آگاهی آذربایجان غربی اعلام کرد اجرای طرح تشدید مقابله با سرقت در آذربایجان غربی
رئیس پلیس آگاهی آذربایجان غربی اعلام کرداجرای طرح تشدید مقابله با سرقت در آذربایجان غربیرئیس پلیس آگاهی آذربایجان غربی گفت طرح تشدید مقابله با سرقت در آذربایجان غربی از 30 بهمن آغاز شده و تا پایان اسفند ماه ادامه دارد به گزارش خبرگزاری فارس از ارومیه سرهنگ رسول النقیپور ظهر ابرنامه های دولت برای مقابله با پدیده قاچاق سوخت/احداث فازهای 4 و5 بندرشهید رجایی
استانها جنوب هرمزگان رئیس جمهور در پاسخ به مهر برنامه های دولت برای مقابله با پدیده قاچاق سوخت احداث فازهای 4 و5 بندرشهید رجایی بندرعباس - خبرگزاری مهر رئیس جمهور با اشاره به وضعیت نامناسب قاچاق سوخت در استان هرمزگان گفت دولت برنامه هایی را برای مبارزه جدی با پدیده قاچاق سضرورت آموزشهای خودامدادی برای مقابله با زلزله احتمالی تهران
اجتماعی سایر حوزه ها ضرورت آموزشهای خودامدادی برای مقابله با زلزله احتمالی تهران نماینده مردم تهران در مجلس و عضو هیئت مدیره جمعیت هلال احمر استان تهران گفت برای مقابله با زلزله احتمالی تهران راهی جز خود امدادی و دیگر امدادی وجود ندارد به گزارش خبرگزاری مهر حسین طلا در کنگرهمقابله با تهاجم فرهنگی ضرورتی دینی است
مقابله با تهاجم فرهنگی ضرورتی دینی است ایجرود زنجان- ایرنا - امام جمعه شهرستان ایجرود گفت مقابله با تهاجم فرهنگی دشمنان ضرورتی دینی است حجت الاسلام قربانعلی محمدی مطلق روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر مقابله با تهاجم فرهنگی افزود هجمه های فرهنگی دشمنان درادستگیری 4600 سارق و مالخر در آذربایجان غربی/ تشدید مقابله با سرقت
استانها شمال آذربایجان غربی النقی پور خبر داد دستگیری 4600 سارق و مالخر در آذربایجان غربی تشدید مقابله با سرقت ارومیه- خبرگزاری مهر رئیس پلیس آگاهی فرماندهی نیروی انتظامی آذربایجان غربی از دستگیری 4 هزار و 622 سارق و مالخر در سطح استان از ابتدای سالجاری تا کنون خبر داد بهپایبند به برقراری امنیت در مصر هستیم/ضرورت مقابله با اندیشه های تکفیری
بین الملل آفریقا و خاورمیانه ابراهیم محلب پایبند به برقراری امنیت در مصر هستیم ضرورت مقابله با اندیشه های تکفیری نخست وزیر مصر با تاکید بر ضرورت مقابله با اندیشه های تکفیری اعلام کرد که وی به برقراری امنیت در این کشور پایبند است به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الیوم السابع اضرورت استفاده از فناوري هاي نوين براي ارتقاء سامانه هاي حفاظت كاتدي
۷ اسفند ۱۳۹۲ ۹ ۲۷ق ظ ضرورت استفاده از فناوري هاي نوين براي ارتقاء سامانه هاي حفاظت كاتدي رئيس بازرسي فني و خوردگي فلزات شركت بهره برداري نفت و گاز مارون بر ضرورت استفاده از فناوري هاي نوين به منظور ارتقاء شيوه هاي پايش و كنترل سامانه اي حفاظت كاتدي تاكيد كرد به گزارش خبرگزاريضرورت مقدم داشتن سازندگی روح بر سازندگی جسم
مشعل فروزنده انقلاب ضرورت مقدم داشتن سازندگی روح بر سازندگی جسم تهران- ایرنا - حضرت امام خمینی ره تاکید کردند سازندگی روح را بر سازندگی جسم مقدم دارید تا به خواست خدای تعالی با نیروی ایمان کارها به بهترین و سریعترین وجه پیش رود و هرچه زودتر با کمک خداوند و یکدیگر این کشور راضرورت جذب سرمایه گذار در حوزه ورزش/ترویج فرهنگ قناعت در بین جوانان ضروری است
استانها غرب کردستان حجت الاسلام حسيني شاهرودي ضرورت جذب سرمایه گذار در حوزه ورزش ترویج فرهنگ قناعت در بین جوانان ضروری است سنندج - خبرگزاری مهر نماینده ولی فقیه در استان کردستان گفت با توجه به محدوديت در اعتبارات دولتي باید برای توسعه ورزش كردستان سرمایه گذاران توانمند بخنشست صمیمانه نخبگان کرمانشاه با آیت الله لاریجانی/ از آمارهای فرار مغزها تا گلایه از سرقت های علمی
استانها غرب کرمانشاه گزارش خبری مهر نشست صمیمانه نخبگان کرمانشاه با آیت الله لاریجانی از آمارهای فرار مغزها تا گلایه از سرقت های علمی کرمانشاه - خبرگزاری مهر جمعی از نخبگان علمی و فرهنگی استان کرمانشاه در نشستی صمیمانه با رئیس دستگاه قضایی کشور دغدغه ها و خواسته های خود راضرورت تلاش براي تامين رضايت مندي مسافران در نوروز 93
۶ اسفند ۱۳۹۲ ۲۰ ۱۳ب ظ رئيس سازمان هواپيمايي كشوري به مديران حراست حمل و نقل هوايي تاكيد كرد ضرورت تلاش براي تامين رضايت مندي مسافران در نوروز 93 رئيس سازمان هواپيمايي كشوري بر هماهنگي تمامي نهادهاي ذي ربط در امر جابه جايي مسافران به منظور انجام پروازهاي ايمن و تسهيلات لازم براوضعیت داروهای مازاد مردم/ ضرورت اصلاح آیین نامه داروخانه ها
اجتماعی بهداشت و سلامت در گفتگو با مهر عنوان شد وضعیت داروهای مازاد مردم ضرورت اصلاح آیین نامه داروخانه ها رئیس اداره امور داروخانه ها و توزیع سازمان غذا و دارو در ارتباط با سرانجام داروهای مازاد بر نیاز مردم و برنامه سازمان برای جمع آوری داروهایی که بعضا گران قیمت هستند اماسرقت عجیب تندیسی غول پیکر
سرقت عجیب تندیسی غول پیکر مجسمه حدود 10 متر ارتفاع دارد و چنین سرقتی بیسابقه است به گزارش سرویس حوادث جام نیوز سارقان استرالیایی مجسمه انبه غولپیکری را که از جاذبههای گردشگری کوئینزلند در استرالیا بود از جا کندند و با جرثقیل بردند به گفته پلیس دوربیتشکیل شورای فرهنگی در روستاها یک ضرورت است
تشکیل شورای فرهنگی در روستاها یک ضرورت است سنندج - ایرنا - فرماندار شهرستان سنندج گفت تشکیل شورای فرهنگی در روستاها و بررسی مسایل و مشکلات امور جوانان یک امر لازم و ضروری است به گزارش ایرنا ولی الله میرزایی اصل روز چهارشنبه در جلسه ستاد ساماندهی امور جوانان این شهرستان افزود-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها