پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1850244350
سایه سنگین اختلاف ها بر نشست شورای همکاری خلیج فارس
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
سایه سنگین اختلاف ها بر نشست شورای همکاری خلیج فارس تهران- ایرنا- تشدید اختلاف های درونی اعضای شورای همکاری خلیج فارس به دلیل نگاه متفاوت اعضا به دگرگونی های تازه جهان عرب سایه سنگینی بر روابط کشورهای عضو انداخته است؛ به گونه ای که عربستان، امارات و بحرین اندکی پس از پایان نشست وزرای امورخارجه شورا، سفرای خود را از قطر فراخواندند.
وزرای امورخارجه شورای همکاری خلیج فارس سیزدهم اسفند در «ریاض» پایتخت عربستان، گرد هم آمدند و درباره آخرین تحولات منطقه ای و بین المللی نظر دادند.
این نشست یکصد و سی امین نشست دوره ای وزرای امورخارجه این شورا بود که ریاست آن را «شیخ صباح خالد حمد الصباح» وزیر امورخارجه کویت، بر عهده داشت.
قرار بود به نوشته دوازدهم اسفندماه خبرگزاری آمریکایی «یونایتدپرس اینترنشنال» به نقل از «عبداللطیف الزیانی» دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس، وزرای امورخارجه گزارش های ارایه شده از دبیرخانه شورا و دگرگونی های منطقه ای و بین المللی را بررسی کنند تا درباره آنها در نشست سران تصمیم گرفته شود.
نشست سران شورای همکاری خلیج فارس بیست و چهارم اسفندماه در کویت برگزار می شود.
به نوشته چهاردهم اسفندماه خبرگزاری یونایتدپرس اینترنشنال، وزرای امورخارجه این شورا در بیانیه پایانی خود به چند موضوع پرداختند.
**شورای همکاری خلیج فارس؛ خیزش های عربی- چالش های درونی
خیزش های انقلابی که اواسط سال 1389 جهان عرب را در بر گرفت، همه معادلات سیاسی در خاورمیانه عربی را بر هم زد و عرصه ای شد برای آزمون کارایی برخی سازمان ها از جمله شورای همکاری خلیج فارس.
این سازمان منطقه ای در فضای راکد به جای مانده از جنگ سرد در جهان عرب پویایی لازم را برای رویاریی با موج دگرگونی های اجتماعی متاثر از تغییرات جهانی نداشت و همچنان در فضای پیشین به مسائل منطقه ای نگاه می کرد.
این شورا که بیشتر نگاهی تدافعی به چالش های بیرونی دارد، با وقوع خیزش های عربی به ناگاه با چالشی تازه- که این بار از درون خود این کشورها برمی خاست- روبرو شد. در چنین فضایی بود که از همان آغاز دگرگونی ها اختلاف های اعضا در برخورد با خیزش های انقلابی در کشورهای منطقه به ویژه بحرین بالا گرفت؛ هر چند همگی آنها در اینکه باید جلو سرایت این تحولات به کشور خود را بگیرند اتفاق نظر داشته و دارند.
از سوی دیگر، این کشورها با محیطی متفاوت در جهان عرب پس از خیزش های مردمی روبرو بودند. این محیط تازه اختلاف نگاه کشورهای عضو شورا به مسائل منطقه ای و جهان عرب و تعارض منافع آنها را عیان تر کرد و به آن عمق بخشید.
این چالش را به ویژه در مصر و سوریه بین عربستان و قطر شاهدیم. اختلاف و تعارض منافع 2کشور در مصر و سوریه به جایی رسیده که عربستان کشور قطر را تهدید به بستن مرزهای زمینی و هوایی خود با این کشور کرده است.
اختلاف درباره پشتیبانی از گروه های مختلف فعال در تحولات جهان عرب حتی به درون کشورها نیز کشیده شد و نگاه متفاوت قطر با عربستان و امارات در پشتیبانی یا مخالفت با گروه هایی مانند «اخوان المسلمین» مصر را رقم زد.
مساله دیگری که همزمان با تحولات جهان عرب، شورای همکاری خلیج فارس را دچار دودستگی کرد و به مخالفت برخی اعضا با سلطه عربستان بر این شورا انجامید، اقبال غرب به دیپلماسی هسته ای دولت یازدهم در جمهوری اسلامی ایران بود.
در فضای تازه ای که پس از روی کار آمدن دولت تازه در ایران بین گروه 1+5 و تهران به وجود آمده است برخی کشورهای عضو شورا مانند عمان و امارات سعی دارند روابط خود با ایران را تقویت کنند. این امر به نظر می رسد در تضاد با نگاه منفی عربستان نسبت به گسترش نفوذ و قدرت منطقه ای ایران قرار دارد و دامنه اختلاف های درونی اعضای عضو شورای همکاری خلیج فارس را افزایش داده است.
بنابراین می توان گفت اختلاف ها در شورای همکاری خلیج فارس که به صورت ساختاری از ضعف در همبستگی در رنج است، با رخداد دگرگونی های جهان عرب شدیدتر و نمایان تر شد.
شکست این شورا در ایجاد اجماع نخستین بین اعضا برای تبدیل شورا به اتحادیه، رسانه ای شدن اختلاف بین برخی اعضا (عمان و قطر) با عربستان (به عنوان برادر بزرگ تر) و بحران های داخلی بیشتر کشورهای عضو (به ویژه عربستان سعودی) به دلیل خیزش های عربی بخشی از آتش زیر خاکستر اختلاف های درونی اعضای شورای همکاری خلیج فارس را نشان می دهد.
در این فضا و با چنین ساختار از هم گسیخته و اختلاف های ساختاری- عملکردی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، یکصد و سی امین نشست شورای وزرای امورخارجه برگزار شد. با وجود تمام تلاش ها برای پنهان کردن اختلاف های داخلی در پس مسائل منطقه ای، اما دامنه اختلاف نظرها بالا گرفت.
** نشست شورای وزرا و تلاش برای انتقال بحران
در نشست شورای وزرا تلاش ها بر این بود که اختلاف های درونی به ویژه بین قطر و عربستان به طور موقت کنار گذاشته و با بازتاب آن به مسائل منطقه ای، افکار داخلی به مسائل منطقه ای منحرف شود.
بر این پایه، مهمترین مسائلی که در بیانیه پایانی وزرای امورخارجه شورای همکاری خلیج فارس مطرح شد، شامل مسائل زیر بود:
- سوریه
یکی از مباحثی که در جلسه شورای وزیران به آن پرداخته شد، مساله سوریه بود. شکست گفت و گوهای موسوم به «نشست ژنو2» و تلاش برای بر هم زدن توازن قوا در عرصه میدانی نبرد در سوریه یکی از مهمترین کانون هایی بود که اعضا سعی کردند بر سر آن به رویکردی واحد دست یابند.
وزرای امورخارجه شورای همکاری خلیج فارس افزون بر تاکید بر لزوم پایبندی دولت سوریه به مصوبات ژنو1 برای تشکیل حکومت انتقالی، هماهنگی های بین المللی برای یافتن یک راه حل فوری سیاسی در ابن زمینه را خواستار شدند.
در این بیانیه همچنین به قطعنامه 2139 شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره لغو محاصره شهرهای سوریه و توقف حمله به شهرها و تسهیل ورود کاروان کمک های انسانی برای کاستن از مشکلات مردم سوریه اشاره شده است.
این در حالی است که عربستان و قطر بر سر در دست گرفتن هدایت مخالفان اختلاف هایی بنیادین دارند؛ اختلاف دیدگاهی که با مدیریت ایالات متحده تاکنون به چالشی پایدار بین 2 طرف تبدیل نشده است.
-فلسطین
وزرای امورخارجه شورای همکاری خلیج فارس همچنین بر ادامه پشتیبانی این شورا از فلسطین و ایجاد یک دولت فلسطینی دارای حق حاکمیت در مرزهای 1967 به پایتختی قدس شریف تاکید کردند.
این بیانیه اقدام رژیم اشغالگر قدس برای ادامه ساخت شهرک های صهیونیست نشین در شرق بیت المقدس و کرانه باختری را نقض قوانین بین المللی دانسته و آن را محکوم کرده است.
در این بیانیه همچنین آمده است: این اقدام بیانگر ادامه سرسختی و قانون شکنی اسراییل برای به تعطیلی کشاندن فرآیند یک صلح عادلانه، دایم و فراگیر است.
- ایران
به گزارش چهاردهم اسفند روزنامه «الحیات» چاپ لندن، در بیانیه وزرای امورخارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس بر اهمیت اجرای تعهدات نوشته شده در «برنامه اقدام مشترک» که سوم آذرماه بین ایران و 1+5 به امضا رسید، تاکید و اعلام شد این امر می تواند به تقویت اعتماد جامعه جهانی و از بین رفتن نگرانی ها درباره برنامه هسته ای ایران منجر شود.
از سوی دیگر، کشورهای عضو شورا در این بیانیه بر پشتیبانی خود از آنچه حق امارات بر جزایر سه گانه، آب های منطقه ای آن، حریم هوایی، فلات قاره و منطقه اقتصادی ویژه این جزایر خوانده اند، تاکید کردند و مدعی شدند همه اقدام ها و فعالیت های ایران در این جزایر باطل است.
این بیانیه، تهران را به پاسخگویی به تلاش های امارات برای حل این مساله به واسطه انجام گفت و گوهای مستقیم یا ارجاع آن به دادگاه بین المللی «لاهه» دعوت کرده است. این، در حالی است که جمهوری اسلامی ایران بارها با ارایه سندها و مدارک تاریخی و حقوقی خود به مراجع بین المللی بر حاکمیت کامل خود بر این جزایر تاکید کرده است.
همچنین در این بیانیه از تهران خواسته شده است از دخالت آشکار در امور داخلی بحرین خودداری کند؛ ادعایی که جمهوری اسلامی ایران بارها بر نادرست بودن آن تاکید کرده است.
-دیگر مسائل جهان عرب
شورای همکاری خلیج فارس نسبت به توافق احزاب یمنی در جریان نشست ملی این کشور ابراز خرسندی کرد. همچنین اعضا از تشکیل دولت تازه لبنان به ریاست «تمام سلام» نخست وزیر این کشور، استقبال و تاکید کردند مواضع آنها درباره مبارزه با تروریسم (دهشت افکنی) و تندروی با هر انگیزه و توجیهی که باشد، ثابت است.
اما وجود اختلاف های بنیادین بین قطر و عربستان به ویژه درباره مصر و پشتیبانی قطر از فعالیت گروه اخوان المسلمین در جهان عرب تنش ها را افزایش داد، به گونه ای که سه کشور عربستان، امارات و بحرین در یک جبهه علیه قطر قرار گرفتند.
عمق اختلاف ها به اندازه ای بود که اعضا نتوانستند حتی به توافقی هر چند اندک در مورد بحث های موجود دست یابند. به دلیل وجود اختلاف دیدگاه ها و تعارض منافع بین اعضا، نشست 9 ساعت به طول انجامید و وزیر امورخارجه بحرین پس از سه ساعت، محل نشست را ترک کرد. بنابراین بیانیه پایانی بدون اجماع همه طرف ها نوشته شد. چند ساعت بعد هم عربستان، امارات و بحرین سفرای خود را از قطر فراخواندند.
البته به نوشته چهاردهم اسفندماه تارنمای لبنانی پایگاه «النشره» و بر پایه بیانیه سه کشور، دیگر موضوع اختلافی به توافقنامه امنیتی امضا شده میان اعضا بر می گشت و قطر به پایبند نبودن و کم کاری در اجرای آن متهم شد.
بر این پایه می توان گفت نشستی که قرار بود بر اختلاف های درونی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس سرپوش گذارد، به عاملی برای هر چه نمایان تر شدن تنش ها تبدیل شد.
**جمع بندی
نشست وزرای امورخارجه شورای همکاری خلیج فارس در حالی به پایان رسید که بر خلاف خواست اعضا برای کنار گذاشتن موقتی اختلاف های داخلی با پیش کشیدن مسائل منطقه ای، تنش ها بالا گرفت.
وجود اختلاف های بنیادین بین اعضا، روابط کشورهای عضو شورا را قطبی کرده است.
بر این پایه است که تلاش های عربستان برای تبدیل شورا به اتحادیه تاکنون با مخالفت برخی کشورها همچون عمان و قطر و نارضایتی برخی دیگر همچون امارات و کویت روبرو شده است. عربستان تلاش دارد با تبدیل شورا به اتحادیه، بلوک قدرتمندی در جهان عرب ایجاد کند تا از این راه قدرت عمل خود را افزایش دهد. اما اختلاف اعضا و ترس از سلطه طلبی عربستان تاکنون جلو آن را گرقته است.
بنابراین در یک جمع بندی می توان گفت که نشست تازه وزیران امورخارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس زیر تاثیر دگرگونی های جهان عرب و برخی تغییرهای بین المللی تاثیرگذار بر معادلات سیاسی خاورمیانه عربی با تنش های بسیاری بین اعضا همراه بود به گونه ای که در پایان اعضا نتوانستند به اجماع بر سر بیانیه پایانی دست یابند و این امر اختلاف ها را تشدید کرد.
مهدی جوکار و اصغر یوسفی- گروه تحقیق و تفسیر خبر
تحقیق**م.ج**9278**1961**1358
انتهای پیام /*
15/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
فارس گزارش میدهد آغاز نشست شورای حکام در سایه تلاش صهیونیستها برای تخریب فضای مثبت همکاریها
فارس گزارش میدهدآغاز نشست شورای حکام در سایه تلاش صهیونیستها برای تخریب فضای مثبت همکاریهانشست شورای حکام آژانس بینالمللی در حالی برگزار شد که حسن نیت ایران در همکاریهای فراپادمانی با آژانش فضای مثبتی را ایجاد کرده است ولی در مقابل صهیونیستها تلاش گستردهای را برای تخریب اابراز نگرانی کویت از تنش میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس
بین الملل آفریقا و خاورمیانه ابراز نگرانی کویت از تنش میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس رئیس مجلس امت کویت با اشاره به افزایش تنش میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به دنبال فراخوانی سفیران امارات بحرین و عربستان از دوحه درباره آن به ویژه در آستانه برگزاری نشست سران کشورهای عوزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس در ریاض گردهم می آیند
وزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس در ریاض گردهم می آیند تهران - ایرنا - عبداللطیف الزیانی دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس اعلام کرد وزیران خارجه این شورا فردا سه شنبه در ریاض گردهم می آیند به گزارش خبرگزاری یونایتدپرس الزیانی با صدور بیانیه ای گفت در این نشست تحولات منطقه ومخالفت گروههای عمده بحرینی با توافقنامه امنیتی شورای همکاری خلیج فارس
بین الملل آفریقا و خاورمیانه مخالفت گروههای عمده بحرینی با توافقنامه امنیتی شورای همکاری خلیج فارس پنج گروه عمده مخالفان بحرینی با توافقنامه امنیتی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس مخالفت کردند به گزارش خبرگزاری مهر به نقل ازپایگاه المنامه پنج گروه عمده بحرینی شامل الوفاق وعدواکنش ایران به ادعای شورای همکاری خلیج فارس
واکنش ایران به ادعای شورای همکاری خلیج فارس سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر تعلق همیشگی جزایر تنب بزرگ تنب کوچک و ابوموسی به ایران و بی اساس دانستن ادعاهای تکراری در این زمینه گفت اتهامات نسبت داده شده به جمهوری اسلامی ایران در خصوص اوضاع داخلی بحرین کاملاً بی اساس است بهنگرانی کویت از ایجاد تنش در روابط کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس
نگرانی کویت از ایجاد تنش در روابط کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارسرئیس پارلمان کویت که کشورش میزبان نشست کشورهای شورای همکاری خلیج فارس بود تأکید کرد که کویت با نگرانی اقدام اخیر عربستان بحرین و امارات را پیگیری میکند به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از شبکه خبری المیادین رئعدم التزام قطر به مبانی شورای همکاری خلیجفارس علت فراخوان سفرا از دوحه عنوان شد
عدم التزام قطر به مبانی شورای همکاری خلیجفارس علت فراخوان سفرا از دوحه عنوان شدعربستان امارات و بحرین لحظاتی پیش سفرای خود از قطر را فراخواندند و در بیانیهای اعلام کردند که علت فراخوان سفرا عدم التزام قطر به مبانی شورای همکاری خلیج فارس بوده است به گزارش خبرگزاری فارس به نقلواکنش افخم به ادعاهای بیانیه وزیران شورای همکاری خلیج فارس
واکنش افخم به ادعاهای بیانیه وزیران شورای همکاری خلیج فارس سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ادعاهای مطرح شده علیه کشورمان در بیانیه وزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس را مردود و ناشی از درک ناصحیح واقعیتهای تاریخی و شرایط جاری منطقه دانست به گزارش نامه نیوز مرضیه ااظهار نظر شورای همکاری خلیج فارس درباره مذاکرات هسته ای ایران
اظهار نظر شورای همکاری خلیج فارس درباره مذاکرات هسته ای ایران الزیانی این اظهارات را در جریان گفتگویی که با وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا و مذاکره کننده ایالات متحده در گروه 1 5 و در حضور نمایندگان رسمی کشورهای عضو شورای همکاری بیان کرد به گزارش سرویس سیاسی جام نیوشورای همکاری خلیج فارس: شهرکسازیهای اسرائیل در اراضی فلسطینی غیر قانونی است
چهارشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹ ۴۷ کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در نشست روز سه شنبه خود ضمن درخواست از شورای امنیت برای اعمال فشار علیه نظام سوریه شهرکسازیهای رژیم صهیونیستی در اراضی فلسطینی را مغایر با قوانین بینالمللی خواندند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نوشخرسندی شورای همکاری خلیج فارس از مذاکرات ایران و ۱+۵
خرسندی شورای همکاری خلیج فارس از مذاکرات ایران و ۱ ۵ وزیران امور خارجه شورای همکاری خلیج فارس از مذاکرات هسته ای ایران و ۱ ۵ ابراز رضایت و خرسندی کردند شرکت کنندگان در این نشست همچنین از جامعه جهانی خواستند برای حل بحران سوریه اقدام کنند به گزارش سرویس مانیتورینگ پایگاه اطلاپاسخ وزارت خارجه به شورای همکاری خلیج فارس: سه جزیره متعلق به ایران بوده و خواهد بود
پاسخ وزارت خارجه به شورای همکاری خلیج فارس سه جزیره متعلق به ایران بوده و خواهد بود سیاست > دیپلماسی - مهر نوشت سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به بیانیه یکصد و سی امین نشست وزیران خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس با تاکید بر تعلق همیشگی جزایر تنب بزرگتاکید شورای همکاری خلیج فارس بر لزوم اجرای تعهدات مندرج در طرح اقدام مشترک
چهارشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹ ۴۶ وزیران امور خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس با صدور بیانیهای بر اهمیت اجرای تعهدات مندرج در طرح اقدام مشترک بین ایران و 1 5 تاکید کردند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا در این بیانیه که در صدوسیامین نشست وزیران کشورهای عضو در ریاادعاهای مطرح شده علیه ایران در بیانیه وزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس مردود است
سخنگوی وزارت امور خارجه ادعاهای مطرح شده علیه ایران در بیانیه وزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس مردود است تهران-ایرنا-سخنگوی وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران ادعاهای مطرح شده علیه کشورمان در بیانیه وزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس را مردود و ناشی از درک ناصحیح آنان از واافخم در واکنش به بیانیه شورای همکاری خلیج فارس تأکید کرد تعلق جزایر سهگانه به ایران/اتهامات بی اساس به ایران
افخم در واکنش به بیانیه شورای همکاری خلیج فارس تأکید کردتعلق جزایر سهگانه به ایران اتهامات بی اساس به ایران در خصوص اوضاع داخلی بحرینسخنگوی وزارت خارجه در واکنش به بیانیه نشست وزیران خارجه شورای همکاری خلیج فارس با تاکید بر تعلق همیشگی جزایر سهگانه ایرانی به کشورمان اتهامات نشورای همکاری خلیجفارس: شهرکسازیهای اسرائیل در اراضی فلسطینی غیر قانونی است/ هماهنگی جامعه بینالمللی برای ح
شورای همکاری خلیجفارس شهرکسازیهای اسرائیل در اراضی فلسطینی غیر قانونی است هماهنگی جامعه بینالمللی برای حلوفصل بحران سوریه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در نشست روز سه شنبه خود ضمن درخواست از شورای امنیت برای اعمال فشار علیه نظام سوریه شهرکسازیهای رژیم صهیونیستی در اراضتشدید تنش در شورای همکاری خلیج فارس/غلبه واگرایی بر همگرایی
بین الملل آفریقا و خاورمیانه گزارش خبری-تحلیلی تشدید تنش در شورای همکاری خلیج فارس غلبه واگرایی بر همگرایی خبرگزاری مهر-گروه بین الملل اختلافات روز افزون کشورهای شورای همکاری خلیج فارس که با فراخوانی سفیران سه کشور عضو این شورا یعنی عربستان امارات و بحرین از دوحه بیش از قبل-