واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
نگاهی به نقش اندونزی در آ.سه.آن در آستانه سفر ظریف به جاکارتا کوالالامپور – ایرنا – دکتر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران برای گسترش همکاری های ایران و اندونزی به عنوان مهمترین کشور عضو اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا، نشست آسیای شرقی و گروه بیست روز پنجشنبه وارد جاکارتا می شود.
به گزارش ایرنا، گسترش همکاری های ایران و اندونزی به دلیل روابط جاکارتا با این گروه ها و اتحادیه ها و تلاش برای نزدیکی اکو و آ.سه.آن اهمیت این رایزنی ها را دو چندان می کند.
از نظر استراتژیک اندونزی به دلیل حضور داشتن در سه نهاد مهم اقتصادی از جمله اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا موسوم به آ.سه.آن، نشست آسیای شرقی و گروه بیست (G-20) دارای اهمیت است.
اندونزی به دلیل دارا بودن حجم تجارت بالا با هر یک از اعضای این سه گروه توانسته است خود را به عنوان پل ارتباطی این گروه های اقتصادی معرفی کند و از این طریق مسیر سیاست های اقتصادی خود را هموار سازد.
اندونزی به عنوان بزرگترین اقتصاد جنوب شرق آسیا یکی از قدرت های اقتصادی نوظهور محسوب می شود. این کشور که در طبقه کشورهای صنعتی شده جدید نیز قرار دارد پس از مقابله با بحران اقتصادی سال 1997 توانست با سیاست گذاری های مناسب اقتصادی در سال های اخیر رشد اقتصادی چهار تا شش درصدی را تجربه کند.
ارزش صادرات این کشور در سال 2012 میلادی حدود 199 میلیارد و 100 میلیون دلار بوده است که ژاپن با 15 ممیز 9 درصد بیشترین سهم واردات از اندونزی را به خود تخصیص داد. چین، سنگاپور، کره جنوبی، آمریکا، هند و مالزی از دیگر کشورهایی بودند که اندونزی محصولاتی از قبیل نفت، گاز، سیمان، غذا، تجهیزات الکترونیکی، مصالح ساختمانی، پارچه و کائوچو خود را به آنها صادر کرد.
64 و نیم درصد از حجم کل صادرات اندونزی در سال 2012 به این هفت کشور انجام شده است.
اندونزی همچنین در سال 2012 مبلغ 185 میلیارد دلار محصولات خوراکی، سوخت، محصولات شیمیایی، کارخانه ای و سایر تجهیزات را از کشورهای چین، سنگاپور، ژاپن، مالزی، کره جنوبی، آمریکا و تایلند وارد کرد.
چین با 15 ممیز سه درصد واردات، سنگاپور با 13 ممیز شش درصد، ژاپن با 11 ممیز، مالزی با شش ممیز چهار، کره جنوبی با شش ممیز دو، آمریکا 1 با شش ممیز یک و تایلند شش درصد در مجموع 65 و نیم درصد از کل نیازهای وارداتی اندونزی را تامین کرده اند.
این آمار نشان می دهد که عمده نیازهای اندونزی در بخش صادرات و واردات محدود به شش کشور شامل چین، ژاپن، کره جنوبی، آمریکا، سنگاپور و مالزی است و تایلند و هند نیز بخش قابل توجهی از مبادلات تجاری خود را با اندونزی انجام می دهد.
کشورهای سنگاپور، مالزی و تایلند که عضو اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا هستند با اندونزی روابط تجاری قابل توجهی دارند که این موضوع جایگاه خاص اندونزی را در آ.سه.آن نشان می دهد.
از طرف دیگر آمریکا، هند، ژاپن، کره جنوبی و چین نیز که از اعضای نشست آسیای شرقی هستند بخش قابل توجهی از مبادلات تجاری با اندونزی را به خود اختصاص داده اند.
وابستگی دو سویه بین اندونزی با اعضای نشست آسیای شرقی و همچنین تاثیر مهم اندونزی در آ.سه.آن بازگو کننده نقش موثر این کشور در معادلات اقتصادی منطقه ای و بین المللی به ویژه در منطقه آسیا-اقیانوسیه است.
این کشور با توجه به حجم تجارت خود با کشورهای آ.سه.آن و همچنین جمعیت 240 میلیونی که کمتر از نیمی از جمعیت آ.سه.آن را در خود جای داده است در تحقق اهداف این اتحادیه که بر سه محور امنیت، یکپارچگی اقتصادی و یکپارچگی اجتماعی – فرهنگی تاکید دارد، دارای نقش متمایزی است.
در کنار برتری های اقتصادی، اندونزی همچنین درصدد است با توجه به رشد ارزش هایی از قبیل چندصدایی، اسلام میانه رو و دمکراسی، نقش رهبری خود را در منطقه آ.سه.آن افزایش دهد.
اندونزی به عنوان یک قطب اقتصادی مهم در آ.سه.آن، نشست آسیای شرقی و جی بیست، یک بازیگر مهم در این سه نهاد است و تلاش می کند تا در این سه گروه اقتصادی جایگاهی مستحکم برای خود کسب کند تا از این طریق مسیر دست یابی به خواسته های خود را در عرصه منطقه ای (از طریق آ.سه.آن) و بین المللی (از طریق نشست آسیای شرقی و جی 20) هموار سازد.
*** داود مهرابی
آساق**د.م**1611
انتهای پیام /*
14/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]