واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
ایجاد پژوهشکده های مشترک بین سازمان صنایع هوافضا و دانشگاه های برتر تهران- ایرنا- رییس سازمان صنایع هوا فضای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایجاد پژوهشکده های مشترک بین سازمان صنایع هوافضا و دانشگاه های برتر خبر داد.
![ایجاد پژوهشکده های مشترک بین سازمان صنایع هوافضا و دانشگاه های برتر](http://img7.irna.ir/1392/13921213/81071862/81071862-5544388.jpg)
به گزارش خبرنگارعلمی ایرنا، سردار سید مهدی فرحی روز سه شنبه در مراسم آغاز به کار سیزدهمین کنفرانس انجمن هوافضای ایران در دانشگاه تهران با اعلام این مطلب افزود: هم اکنون پژوهشکده هوافضای مشترک در دانشگاه تهران به نام پژوهشکده احمد کافی راه اندازی شده است.
وی اظهار داشت: برنامه داریم تا در دانشگاه های صنعتی شریف، دانشگاه کرمان، مشهد و تبریز این گونه پژوهشکده ها نیز ایجاد شود.
رییس سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به سند توسعه هوافضای کشور خاطرنشان کرد: این سند چهاربخش هوایی، هوانوردی، فضایی و دفاعی تشکیل شده است که یک تیم 400 نفره از کارشناسان کشور آن را تولید کرده اند.
وی با بیان اینکه سند جامع هوافضای کشور به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده است و شامل نقشه راه و نحوه پیمایش راه و پایش است گفت: به زودی با ایجاد یک دفتر پایش میزان پیشرفت در اهداف سند جامع هوافضا را رصد خواهیم کرد.
*** چالش های صنعت هوافضا و راه عبور از آن ها
رییس سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح همچنین پیچیدگی، چندرشته ای بودن و هزینه بر بودن را از جمله ویژگی های صنعت و فناوری هوافضا نام برد و گفت: برای هرکدام ویژگی های یاد شده می توان با استفاده از راهبردهایی این صنعت را پیش برد.
وی توضیح داد:از سوی دیگر ایجاد زیرساخت های پژوهشی و آزمایشگاهی در کشورها در حوزه هوافضا بسیار هزینه بر است و در بیشتر نقاط دنیا چنین زیرساخت هایی با حمایت دولت ها صورت می گیرد اما باید توجه داشت که این صنعتی بسیار ارزش افرین وسود آوراست.
فرحی با اشاره به پیچیدگی صنعت هوافضا گفت: برای عبور از این چالش باید به دنبال پلتفرم و پیکربندی ثابت بود ؛ این امر در سکوهای پرتاب مشترک دیده می شود و باید از یک پلتفرم چندین نوع محصول را تولید کنیم و از یک دستاورد در زمینه یک پیکربندی نباید به راحتی عبور کرد.
وی اضافه کرد: برای مثال در ماهواره برهای فعلی در کشور، وقتی پرتابگر سفیر یک A برای اولین بار برای پرتاب ماهواره امید به مدار لئو تولید شد، پرتابگر سفیر یک B از روی همان پرتابگر و تنها با 10 درصد تغییر ساخته شد و هم اکنون پرتابگر سفیر یک C در دست اقدام داریم.
فرحی ادامه داد: هم اکنون با توسعه پرتابگرهای سفیر پله پله تا تولید پرتابگر سیمرغ خواهیم رسید.
رییس سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تاکید کرد: ریشه محصولات امروزی در زمینه هوافضا به 60 سال قبل باز می گردد که نتیجه استفاده از این فرآیند استفاده از پیکربندی مشترک، سرعت در ارتقای محصول و رسیدن به حداقل پیچیدگی خواهد بود به طوری که پلتفرم قالب تنها با یک دهم هزینه محصول اولیه تولید می شود.
فرحی در بخش دیگری از سخنان خود زمان بر بودن رسیدن به فناوری های مورد نیاز در صنعتی هوافضا را از دیگر چالش های این صنعت عنوان کرد و گفت:باید برای رفع این چالش مدل پودمانگی و استفاده از فناوری مشترک در محصول است این معنا که بسیاری از ساختارها باید تکرار پذیر باشند.
وی توضیح داد: برای مثال در یک ماهواره حدود 24 فناوری اساسی (زیر مجموعه) وجود دارد که این فناوری ها در تمامی سامانه ها مشابه است.
ریس سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با اشاره به برون سپاری برخی از پروژه ها گفت: هم اکنون بیش از سه هزار کارگاه، شرکت دانش بنیان و مراکز تخصصی فناوری در زمینه هوافضا با سازمان صنایع هوافضای کشور همکاری دارند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه شرایط حاکم بر صنعت هوافضای کشور با 20 سال گذشته بسیار متفاوت است افزود: باید در شرایط فعلی نقشه راه و خط سیر مشخص داشته باشیم که این امر در نقشه جامع هوافضای کشور دیده شده است.
سیزدهمین کنفرانس سالیانه انجمن هوافضای ایران تا پنجشنبه 15 اسفند در دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران برپاست.
علمی(3)**919**
انتهای پیام /*
13/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]