واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: عناصری در دولت آمریکا سعی در به شکست کشاندن مذاکرات دارند
از زمان امضای توافق مقدماتی هسته ای ژنو میان ایران و گروه 1+5، یکی از مهمترین مباحثی که به عنوان چالشی بالقوه در مسیر مذاکرات مطرح شده، موضع گیری های غیرمنطقی و تندی است که هرازگاه مقامات آمریکایی علیه ایران مطرح می کنند. اما این موضوع خود به روند جدیدی دامن زده و آن، پی بردن هر چه بیشتر جامعه بین المللی به حقانیت ایران در موضوع هسته ای است.
کد خبر: ۳۸۴۰۸۷
تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۴:۳۷ - 04 March 2014
از زمان امضای توافق مقدماتی هسته ای ژنو میان ایران و گروه 1+5، یکی از مهمترین مباحثی که به عنوان چالشی بالقوه در مسیر مذاکرات مطرح شده، موضع گیری های غیرمنطقی و تندی است که هرازگاه مقامات آمریکایی علیه ایران مطرح می کنند. اما این موضوع خود به روند جدیدی دامن زده و آن، پی بردن هر چه بیشتر جامعه بین المللی به حقانیت ایران در موضوع هسته ای است.
به گزارش «تابناک»، خبرگزاری «ترند» امروز در مطلبی تحلیلی به بررسی موضوع هسته ای ایران پرداخته و ضمن اشاره به پایبندی ایران به تعهدات خود در چارچوب توافق ژنو، اقدامات و موضع گیری های آمریکا را کارشکنانه و مسئله ساز توصیف کرده است.
این خبرگزاری اشاره می کند که بنا بر گفته های یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، توافق ژنو تاکنون مطابق برنامه به اجرا درآمده؛ هرچند هنوز کارهای زیادی باید در این زمینه انجام گیرد. با این حال، موفقیت نهایی مذاکرات ایران و گروه 1+5 به طیفی از موضوعات مختلف بستگی دارد.
در ادامه این مطلب، «ترند» با دکتر شیرین شفیعی، مدرس دپارتمان سیاست و مطالعات بین المللی دانشگاه لندن به گفت و گو پرداخته و دیدگاه های وی را در این زمینه بیان کرده است. به گفته شفیعی، انتظار این است که هر دو طرف بر تعهدات خود در چارچوب توافق شده در ژنو پایبند مانده و از اقدامات یا موضع گیری هایی که به این توافقنامه لطمه بزند، خودداری کنند.
وی می افزاید: «تاکنون، ایران به تعهدات خود بر اساس توافقنامه مقدماتی هسته ای پایبند مانده و این حقیقت، از سوی دولت آمریکا نیز مورد تأیید قرار گرفته است. افزون بر این، چین، روسیه و دولت های اروپایی نیز گام هایی برای تضمین موفقیت توافق هسته ای اخیر برداشته اند».
با این حال، شفیعی معتقد است که عناصر مشخصی در درون حلقه های سیاستگذاری خارجی آمریکا، تمایل دارند توافق هسته ای تاریخی با ایران را به شکست بکشانند. این افراد به طور مستمر تلاش دارند تا بر دولت آمریکا اعمال نفوذ کرده و در روند مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 اخلال ایجاد کنند.
بر این اساس، وی می گوید: «مسئله این نیست که آیا ملاقات های ماهانه برای حفظ و پیشبرد توافق هسته ای مفید خواهد بود یا خیر؛ بلکه مسئله این است که آیا دولت اوباما آمادگی، تمایل و مهمتر از همه، قدرت کافی برای خودداری از اتخاذ ساز و کارهای متناقض و ادبیات تقابل جویانه را در ماه های پیش رو دارد یا خیر».
این استاد روابط بین الملل، از جمله ساز و کارهای تقابل جویانه آمریکا به مواردی همچون طرح تهدید نظامی (روی میز بودن گزینه نظامی)، طرح اعمال تحریم های جدید علیه ایران در طول مذاکرات و موارد دیگری از این دست اشاره می کند.
به گفته وی، رژیم اسرائیل از حصول یک توافق هسته ای پایدار میان ایران و 1+5 به شدت ناخرسند خواهد شد. از نقطه نظر مقامات اسرائیلی، هرگونه توافق واقعی میان ایران و 1+5، تهدیدی علیه «روابط ویژه» اسرائیل با غرب به شمار می رود. در نتیجه، باید انتظار داشت که در صورت حصول توافق نهایی هسته ای، رژیم اسرائیل مبارزه ای تخریبی را علیه این توافق آغاز کند.
از سوی دیگر، شفیعی اشاره می کند که برخی کشورهای منطقه خلیج فارس نیز از طرح «هراس از ایران هسته ای» نفع می برند و از روند بهبود روابط میان ایران و غرب راضی نیستند. با این حال، آن ها به دلیل نگرانی از امنیت داخلی خود، نسبت به برقراری یک نظام امنیتی منطقه ای مستقل و به هم پیوسته نیز چندان نامتمایل نیستند.
از سوی دیگر، برخی رقبای اقتصادی ایران در دیگر مناطق نیز هستند که از روند جدید به وجود آمده در موضوع هسته ای ایران رضایت ندارند. با این حال، به گفته شفیعی، در بلندمدت، همه کشورها از ثبات بیشتر و چشم انداز صلح و امنیت پایدار در منطقه خاورمیانه نفع خواهند برد؛ که عادی سازی روابط ایران با غرب، یک عنصر کلیدی در برقراری چنین صلح و ثباتی است.
به هر حال، سخنان این مدرس دانشگاه لندن، خود گواه دیگری بر این است که طی ماه های اخیر و در نتیجه دیپلماسی معقول جمهوری اسلامی ایران، تحلیلگران بین المللی به طور فزاینده ای جایگاه و مواضع واقعی ایران در یک طرف و غرب در طرف دیگر ماجرا را تشخیص داده و به آن اشاره می کنند.
از سوی دیگر، همین موضوع که یک خبرگزاری منطقه ای همچون «ترند» که عموماً مواضع حمایت جویانه ای نسبت به ایران نداشته اقدام به انتشار چنین تحلیلی می کند، نشانگر تغییرات جدی در دیدگاه کشورهای منطقه نسبت به ایران و همراه شدن روز افزون با روند جدید شکل گرفته در منطقه بر اثر سیاست های جدید ایران است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]