واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
رژیم صهیونیستی؛ تهدید از درون تهران- ایرنا- وجود شکاف های سیاسی-اجتماعی درون رژیم صهیونیستی و نارضایتی های اجتماعی گسترده این اندیشه را تقویت می کند که این رژیم پیش از نگرانی درباره مشکل های خارجی، باید به تهدیدهای درونی جامعه خود بپردازد.
روزنامه اینترنتی «نیویورک تایمز» یازدهم اسفندماه از تظاهرات 300 هزار نفر از اعضای جریان «هاردیم» (یهودیان تندرو ارتودکس) در خیابان های منتهی به بزرگراه اصلی شهر بیت المقدس خبر داد. اعتراض این یهودیان به پیش نویس قانون تازه ای است که بر پایه آن، یهودیان مذهبی نیز باید به خدمت سربازی بروند.
به گزارش تارنمای بنگاه سخن پراکنی بریتانیا «بی.بی.سی»، «در این اعتراض ها که نمایش غیرمعمولی از اتحاد یهودیان بود، سه گروه اصلی یهودیان ارتودکس شامل سفاردی ها، اشکنازی ها و لیتوانی ها در اتحاد با یکدیگر علیه لایحه تازه دست به اعتراض زدند».
سفاردی ها یهودیان شرق تبار، اشکنازی ها پناهندگان غرب تبار و لیتوانی ها قدرتمندترین گروه در هاردیم هستند. جریان «حاسیدیم» هم یهودیان تندروتر را در بر می گیرد.
در این تظاهرات، مردان و نوجوانانی که کت و کلاه سیاه بر تن داشتند شعارهایی مانند «تورات پیروز نهایی است» و « لطفا مرا از دست برادرانم برهان» سر می دادند.
** خدمت در ارتش؛ طرحی برای عرفی شدن جامعه
ماه گذشته یک کمیته دولتی طرحی را مطرح کرد که بر پایه آن طلبه های مذهبی مانند دیگر یهودیان یا باید به خدمت سربازی بروند یا به بخش خدمات عمومی بپیوندند و اگر فردی از این قانون سرپیچی کند به زندان می افتد.
معترضان یهودی این اقدام را طرحی برای ایجاد دگرگونی های بزرگ فرهنگی در جامعه یهودیان برمی شمارند و تلاش خود را نوعی جنگ فرهنگی علیه اعضای عرفی گرای (سکولار) این رژیم می دانند.
یهودیان ارتودکس، خدمت در ارتش یا عضویت در بخش خدمات عمومی را سدی بر سر راه مطالعات دینی خود می دانند و معتقدند طبقه روحانیت و مطالعات دینی آنان نگهبان آیین یهود طی تاریخ بوده است. آنان معتقدند حضور در ارتش باعث می شود اعتقاد مذهبی طلبه ها خدشه دار شود.
در این پیوند، روحانیان یهودی خدمت خود به یهودیان را پایه ای تر و ضروری تر از خدمات ارتش می دانند چرا که معتقدند حفظ کیان قوم یهود بر دوش آنان است و در صورتی که طلبه های مذهبی به خدمت ارتش درآیند، عقاید عرفی گرایانه وارد آیین یهود خواهد شد و اصالت آن زیر سوال می رود.
بر این پایه، آنان معتقدند این وظیفه ارتش است که حفظ امنیت دولت یهودی را تامین کند در حالی که وظیفه روحانیان حفظ کیان دین از تحریف ها و زواید است.
** لغو معافیت سربازی؛ تلاش برای ایجاد برابری اجتماعی
دوره سربازی در رژیم صهیونیستی برای تمامی مردان و زنان بالای 18 سال اجباری است. مردان به مدت سه سال و زنان برای 2 سال باید خدمت کنند. پس از پایان دوره اجباری خدمت، مردان موظفند 45 روز در سال را در دوره آمادگی بگذرانند و زنان نیز تا پیش از سن 24 سالگی و در صورتی که ازدواج نکرده یا باردار نباشند، مجبورند مدتی از سال را در برخی مشاغل ویژه خدمت کنند.
اما تنها استثنای خدمت سربازی، جامعه مذهبی یهودیان (هاردیم) است که از زمان تشکیل رژیم صهیونیستی در سال 1327 خورشیدی (1948 میلادی)، از امتیازهایی مانند معافیت از خدمت در ارتش برخوردار بوده اند تا بیشتر وقت خود را در مدارس دینی بگذرانند و تورات بخوانند.
هاردیم با داشتن نزدیک به 800 هزار نفر جمعیت، نزدیک به 10 درصد جامعه صهیونیستی را پوشش می دهد و جمعیت آنان به دلیل زاد و ولد بالا با سرعت بسیاری در حال افزایش است.
از سوی دیگر، اعضای جامعه هاردیم نیازی به کار کردن ندارند و دولت موظف است هزینه تحصیلات مذهبی و خرج خانواده آنان را تامین کند. این امر بار سنگینی بر دوش مالیات دهندگان صهیونیست می گذارد و تاکنون پیامدهای اجتماعی- اقتصادی زیادی داشته است.
از آنجا که بسیاری از یهودیان ساکن فلسطین اشغالی برابری اجتماعی در برابر قوانین عمومی را می خواهند به راحتی می توان دریافت معافیت هاردیم ها از خدمت سربازی یا انجام خدمات عمومی حس بی عدالتی زیادی بین دیگر یهودیان ایجاد خواهد کرد.
تلاش برای شکلگیری برابری عمومی در جامعه صهیونیستی و لغو معافیت سربازی طلبه های دینی به سال 1390 باز می گردد که دادگاه عالی رژیم صهیونیستی قانون معافیت از خدمت سربازی آنان را غیرمعتبر اعلام کرد. با این همه هنوز تغییری در شرایط موجود رخ نداده زیرا هاردیم با تکیه بر پشتیبانی برخی مسوولان دولتی و گروه های سیاسی و احزابی مانند «شاس» و «تورات» در کنیست (مجلس رژیم صهیونیستی) از لغو این معافیت ها جلوگیری کرده است.
اکنون بار دیگر بحث لغو امتیازهای ویژه روحانیان یهودی و تلاش برای اجرای طرح برابری اجتماعی پیش کشیده شده است و همانگونه که دوازدهم اسفندماه تارنمای شبکه بی. بی. سی می نویسد به دلیل وابستگی کمتر کابینه «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی، به پشتیبانی گروه های تندرو یهودی ارتودکس به احتمال زیاد این لایحه تصویب شود.
البته قرار است این قانون در صورت تصویب در کنیست، از سه سال دیگر پیاده شود.
**استثنای هاردیمی؛ عامل شکاف جامعه یهودی
نارضایتی ها و شکاف های زیادی در جامعه یهودی وجود دارد مانند تبعیض هایی که علیه جامعه یهودیان آسیایی تبار (سفاردی ها) و پناهجویان آفریقایی تبار (فالاشه ها) اعمال می شود. این در حالی است که اشکنازی ها (یهودیانی که از اروپا به سرزمین اشغالی فلسطین وارد شده اند) مدعی برتری بر دیگر گروه های یهودی هستند. این شکاف هم در جامعه عرفی گرای رژیم صهیونیستی وجود دارد هم در جامعه مذهبی آن.
اما شکاف بین بخش مذهبی و دیگر قشرهای جامعه به معضلی اساسی برای رژیم صهیونیستی تبدیل شده است. بسیاری بر این باورند که یکی از دلایل بروز شکاف های تازه اجتماعی به همین بی عدالتی های مذهبی- اجتماعی باز می گردد.
آنچه تاکنون این شکاف های اجتماعی را پوشانده، تلاش رژیم صهیونیستی برای امنیتی کردن جامعه از راه تکیه بر ادعای وجود تهدید از سوی برخی کشورهای منطقه و همسایگان عرب است که به سبب شکلگیری ناموجه این رژیم در منطقه و اشغالگری ها و اقدام های توسعه طلبانه و جنگ افروزانه اش شکل می گیرد.
این سیاست باعث شده است پناهجویان یهودی سال ها تبعیض های سیاسی- اجتماعی را تحمل کنند اما به نظر می رسد مدتهاست زمان این توجیه های امنیتی پایان یافته و بومرنگ رژیم صهیونیستی در حال بازگشت به سوی خود است.
**سخن پایانی
در یک نگاه کلی می توان گفت گسترش موج نارضایتی های داخلی ناشی از بی عدالتی های سیاسی- اجتماعی، همه گروه های یهودی ساکن فلسطین اشغالی را در بر گرفته است.
این امر در کنار فشارهای بیرونی که بر رژیم صهیونیستی به دلیل توسعه طلبی ها و سیاست های نژادپرستانه اش در سرزمین اشغالی وارد می شود، این اندیشه را تقویت می کند که این رژیم بیش از آنکه باید نگران تهدیدهای خارجی خودساخته باشد، باید مراقب خطرهایی باشد که نارضایتی های سیاسی و اجتماعی درونی به دنبال دارد.
بی شک تهدیدهای درونی با شدت بیشتری آینده رژیم صهیونیستی را به سوی بن بست می کشاند.
گروه تحقیق و تفسیر خبر
تحقیق**م.ج**1961**1358
13/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]