محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845022202
اقتصاد مقاومتی، پویایی و آیندهنگری
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: یادداشت/
اقتصاد مقاومتی، پویایی و آیندهنگری
دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی در یادداشتی به برداشتهای مختلف از اقتصاد مقاومتی در حوزههای عبرتآموزی از تاریخ اقتصادی و الگوهای اقتصادی پرداخته است.
به گزارش خبرنگار دانشگاه باشگاه خبرنگاران، "الدار صداقتپرست" دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی در یادداشتی به برداشتهای مختلف از اقتصاد مقاومتی در حوزههای عبرتآموزی از تاریخ اقتصادی و الگوهای اقتصادی پرداخته است.
کشور ایران و نظام جمهوری اسلامی به پشتوانه تاریخ پر فراز و نشیب خود، تجربیات فراوانی را اندوخته است. تاریخ اقتصادی جهان نیز به خصوص در دهههای اخیر که موج جهانیشدن سبب وابستگی متقابل کشورها به یکدیگر شده و بحران فراگیر اقتصادی خوشبینیهای تمام ناشدنی را در کشورهای توسعهیافته نقش بر آب کرده، مملو از تجربیات تلخ و شیرین و البته ارزشمند برای مدیریت بهتر آینده جوامع است.
رهبر معظم انقلاب در این برهه از تاریخ جمهوری اسلامی، با ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی، نه تنها نشان دادند که نگاهی هوشمندانه به موقعیت کشور و جهان، روند تاریخ، تجربیات برگرفته از آن و آینده کشور دارند، بلکه سرعت تصمیمگیری و بسیج نیروهای داخلی برای تدوین نقشه راه عبور از بحرانهای آتی را نیز به اثبات رساندند.
پیشگامی جمهوری اسلامی ایران در تدوین سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی، در حالی اتفاق افتاد که در سالهای اخیر مجمع جهانی اقتصاد نیز پس از تجربه بحران اقتصادی جهانی، بحث تابآوری ملی را مطرح کرده است.
منظور از تابآوری در ادبیات امروزی اقتصاد جهانی مقاوم کردن جوامع در برابر مخاطرات مختلف است. خاصیت تابآوری را به طور دقیقتر میتوان ظرفیت جذب تنشها، مقاومت در برابر آنها و بازیابی سیستم پس از مقابله با بحرانها تعریف کرد. با این نگاه تمامی جوامع در معرض شوکهای طبیعی و غیرطبیعی قرار دارند و هر کدام که تاب آورتر باشد، میتواند مسیر رشد خود را با چالش کمتری طی نماید و اگر بخواهیم نگرشی را که بانک جهانی به این ادبیات اضافه کرده، یادآور شویم، چنین کشورهایی که مدیریت تابآورانه را به کار میگیرند، تهدیدهای برخاسته از مخاطرات را به فرصتهای توسعه تبدیل میکنند.
هرچند که کشور به خصوص در سالهای اخیر، از تحریمهای مختلف آسیب فراوان دید، ولی تدوین این سیاستها و تامل در مفاد آنها را نباید تنها یک واکنش به شرایط سالهای اخیر دانست، بلکه چنین اقدامی را باید نشان عزم مسئولان برای ایستادگی بر پای آرمانهای بلند انقلاب و تدبر در شرایط آینده کشور و جهان قلمداد کرد.
این در حالی است که کشورهای توسعهیافته و در راس آنها امریکا، پس از بوجود آوردن شرایط بحران اقتصادی برای خود و سایر کشورها، این نگرانی را دارند که چطور میتوان در مقابل مخاطرات متنوع آینده مقاومت (پیشگیری و ایستادگی) کرد و روحیه همکاری را که در سالهای اخیر بین کشورهای بحرانزده به وجود آمده، استمرار بخشید.
از آنجا که در داخل کشور ممکن است برخیها اقتصاد مقاومتی را با اقتصاد ریاضتی یا رویکرد مقابله با تحریم اشتباه بگیرند و به عبارت بهتر مفهوم متعالی و کاربردی آن را تقلیل دهند، لازم میدانم حرکت جهانی تابآوری ملی را که در سالهای اخیر آغاز شده، مورد اشاره قرار دهم.
در سال 2013 که مجمع جهانی اقتصاد با محور تابآوری ملی آغاز به کار کرد و مخاطرات جهانی در آنجا مورد بحث قرار گرفت، رهبران سیاسی و اقتصادی کشورها به دنبال این بودند که رمز و راز عبور از بحرانهای مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، زیستمحیطی و اخیراً سایبری را کشف، و برنامههای هماهنگ بینالمللی و ملی برای مقابله با مخاطرات جهانی تدوین کنند.
با وجود تمام هشدارها و محور قرار گرفتن تابآوری ملی در اجلاس داووس سال گذشته، به نظر نمیرسد که تا کنون بیش از چند کشور به طور جدی به دنبال مقاوم کردن اقتصادهای خود بوده باشند. یکی از علل این بیتوجهی وجود مخاطرات متنوع، متعدد و بیامانی است که جهان در تاریخ معاصر خود تجربه میکند.
مسائل سیاسی و اقتصادی در گوشه و کنار جهان، دولتهای ملی و منطقهای را چنان مشغول خود ساخته که تدوین نقشه راه برای مقاومسازی اقتصاد و نیز برنامههای همکاریهای منطقهای و بینالمللی برای مقابله با مخاطرات را امری دور از ذهن ساخته است. شاهد این ادعا مباحثی است که در اجلاس 2014 داووس مطرح و مورد بحث قرار گرفتند.
با وجود آنکه در اجلاس 2013 داووس، ایران نمایندهای نداشت اما غافل از مباحث و حرکتهایی که در آنجا رخ میداد نبود. به نظر میرسد این وضعیت که جهان و جمهوری اسلامی به سمت مقاوم کردن اقتصاد خود حرکت میکنند برگرفته از تجربههای گذشته و نگاه تحلیلی آینده است.
تفاوت جمهوری اسلامی ایران با سایر کشورها در این بود که نشان داد در درسآموزی از تاریخ که هم ریشه در فرهنگ ایرانی و هم آموزههای اسلامی دارد، چابکتر است. به جرات میتوان سیاستهای اقتصاد مقاومتی را نقشه راه مدون و جامعی برای مقاوم ساختن اقتصاد ایران در مقابل انواع مخاطرات دانست که به زودی تقلید بسیاری از کشورها را از این رویکرد مدیریتی در سطح جهان شاهد خواهیم بود.
با این وجود باید بدانیم که این حرکت ارزشمند شروع یک فرایند بسیار پرزحمت برای هموار ساختن مسیر زندگی مردمانی است که با تلاش خود ایران اسلامی را به این نقطه از تاریخ رساندهاند. اگر از استقبال مقامات اجرایی بگذریم که در جهت اجراییکردن سیاستها گامهای خوبی برداشتهاند ولی باید به چند نکته مهم در این مسیر توجه شود: نخست آنکه تقلیل جایگاه این سیاستهای کلی به سیاستهای واکنشی و یا رویکرد ریاضتی نه تنها کمارزش کردن دستاورد مطالعات و تاملات صورت گرفته برای عبور دادن کشتی جامعه از مسیر مخاطرات جهانی حال و آینده است، بلکه چشم فروبستن به واقعیتهای جهانی است که در آن رقابتهای بینالمللی برای دستیابی به نقشه راه تابآور ساختن کشورها در شرایطی که هر کشوری مجال تدوین چنین سیاستهایی ندارد.
دوم، باید این سیاستها را آغاز راه اندیشهورزی و برنامهریزی با رویکرد مقاومسازی اقتصاد داخلی دانست. هنوز در ابتدای مسیر هستیم و آنچه در اختیار داریم نقشهای در هوای مهآلود و شرایطی پرخطر است. نه تنها نقشه را باید دقیقتر کنیم بلکه باید با سرعت و دقت حرکت کنیم و گامهای مهم بعدی را که یکی از آنها جلب همکاریهای منطقهای و بینالمللی است هوشیارانهتر برداریم. برای مثال آلودگی هوای مناطق غربی کشور که سلامت هموطنانمان را به خطر انداخته تنها با تدبیر داخلی قابل حل و فصل نخواهد بود و امروزه بیش از پیش به همکاریهای منطقهای نیازمندیم.
سوم، لزوم برنامهریزی جامع و تشکیل ستادهای تخصصی و هماهنگکننده برای پیشبرد برنامههای اقتصاد مقاومتی است. در این راستا یکی از مهمترین ستادها میتواند تشکیل ستاد شناسایی و سنجش مخاطرات ملی باشد. بدون شک برای چنین تشکیلاتی نیاز به همکاریهای بین سازمانی از رشتههای مختلف علمی و اجرایی نیاز است که خود میتواند در تمرین فعالیتهای گروهی از جنسی دیگر کمککننده باشد. یک مثال در این زمینه میتواند خطر بیکاری جوانان، مسائل اجتماعی مربوطه در سالهای پیش رو و مسائل آینده در این زمینه از قبیل پیری جمعیت، سلامت و صندوقهای بازنشستگی باشد. قدر مسلم حرکت هماهنگ برای مدیریت این شرایط مستعد بحران میتواند به عبور سالم جامعه کمک نماید و حتی از تهدیدهای پیشبینی شده، فرصتهای بینظیری بسازد که بعضاً قابل پیشبینی هم نیستند.
اما نکته آخر اینکه وقتی حرکت به سمت مقاومسازی اقتصاد اتفاق میافتد انتظار میرود فرصتهای توسعه بسیاری خلق شوند که نمونه آن در کشورها کم نیستند. مدیریت تابآورانه شرایط بحران آنطور که گزارش ریسک و فرصت بانک جهانی 2014 نیز تبیین کرده، میتواند مملو از فرصتهای بیشماری برای توسعه باشد.
در این گزارش مثالهای فراوانی از برخوردهای متفاوت کشورهای جهان با شرایط پرتنش اقتصادی، اجتماعی و زیستمحیطی آورده شده که با مدیریت آنها تهدیدها به فرصتها تبدیل شده یا دست کم آسیبهایی که تصور میشد، آن شوکها را به کشور وارد کند به حداقل ممکن تنزل یافته است.
به لحاظ تاریخی نیز مقاوم شدن اقتصادهای مصرفکننده نفت پس از شوک نفتی دهه 70 میلادی سبب شد تا انواع ابتکارات در حوزه انرژی صورت پذیرد. شغلها و محصولات بسیاری ایجاد شدند و جوامع آنها دیگر مانند گذشته نگران نوسان قیمت یا تولید انرژی در سایر کشورها نیستند. در مقابل ما نیز میتوانیم با اصلاح الگوی مصرف، تکیه بر کار و سرمایه ایرانی و مقاوم کردن اقتصاد خود به سمت اقتصادی درونزا حرکت کنیم و در این راستا بدون شک فرصتهای بسیاری برای توسعه کسب و کار، توسعه علوم و استحکام اقتصادی بر بنیان دانش خلق خواهد شد.
انتهای پیام/
تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۲:۳۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]
صفحات پیشنهادی
امام جمعه موقت شهرکرد: پویایی و سلامت اقتصاد کشور مستلزم رعایت تقوای اقتصادی است
جمعه ۹ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۷ ۲۵ امام جمعه موقت شهرکرد رعایت تقوا را رونق بخش تولید دانست و با بیان اینکه تقوای اقتصادی از ضرورتها در اجرای اقتصاد مقاومتی است گفت تقوای اقتصادی در تولید مصرف و عرضه کاهش دهنده نارساییها و زمینهساز پویایی و سلامت اقتصاد کشور خواهد بود به گزارش خبرنامام جمعه نکا: اقتصاد مقاومتی، ایستادگی ملت ایران در برابر تحریم است
امام جمعه نکا اقتصاد مقاومتی ایستادگی ملت ایران در برابر تحریم استامام جمعه نکا گفت یکی از مسائلی که استکبار برای به زانو درآوردن ملتها بهویژه جمهوری اسلامی ایران دنبال میکند مسائل اقتصادی است و اقتصاد مقاومتی ایستادگی ملت ایران در برابر تحریم و حفظ استقلال همهجانبه استسیاستهای اقتصاد مقاومتی، کلید حماسه اقتصادی در کشور است
یکشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۰ ۰۱ استاندار لرستان گفت ابلاغ سیاستهای کلان اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی در حقیقت پیشدرآمد و کلید حماسه اقتصادی در کشور است به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه لرستان هوشنگ بازوند در شورای توسعه و برنامهریزی استاروحانی: ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی، سرمایه تحقق حماسه اقتصادی و تکمیل حماسه سیاسی است
یکشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۲۱ ۴۵ جلسه هیات دولت عصر امروز یکشنبه به ریاست حجتالاسلاموالمسلمین دکتر حسن روحانی رییسجمهور برگزار شد و مهمترین مسائل و مباحث روز کشور از سوی اعضای دولت مورد بحث و تبادلنظر قرار گرفت به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا هیات وزیران در این جلسهامام جمعه شیراز: اقتصاد مقاومتی، دانش بنیان و متکی به توان داخلی است
جمعه ۲ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۶ ۴۱ امام جمعه شیراز گفت اقتصاد مقاومتی بر دو محور تکیه دارد یکی اینکه دانش بنیان است و دیگر اینکه بر توان داخلی اتکا دارد و ریاضتی هم نیست به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه فارس آیتالله اسدالله ایمانی در خطبههای نمازجمعه شیراز باقتصاد مقاومتی پویایی نظام اسلامی را تضمین می کند
امام جمعه میاندرود اقتصاد مقاومتی پویایی نظام اسلامی را تضمین می کند ساری- ایرنا- امام جمعه میاندرود گفت اقتصاد مقاومتی پویایی نظام اسلامی را تضمین کرده و موجب رشد و شکوفایی جامعه خواهد شد به گزارش خبرنگار ایرنا حجت الاسلام سید مجتبی رسولی جویباری در خطبه های این هفته نمازامام جمعه بجنورد: اقتصاد مقاومتی، ریاضت کشیدن نیست
امام جمعه بجنورد اقتصاد مقاومتی ریاضت کشیدن نیست بجنورد - ایرنا - امام جمعه بجنورد گفت اقتصاد مقاومتی که بتازگی از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شده است به معنی ریاضت کشیدن نیست به گزارش ایرنا حجت الاسلام ابوالقاسم یعقوبی در خطبه های نمازجمعه این هفته بجنورد گفت اقتصاد مقاومسیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی، راهکار تبدیل تهدید به فرصت برای ایران اسلامی است
سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی راهکار تبدیل تهدید به فرصت برای ایران اسلامی است ارومیه - ایرنا - فرماندار ارومیه گفت سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب راهکار تبدیل تهدیدات غرب در خصوص تحریم به فرصت عزت و سربلندی برای ایران اسلامی است جواد شریف نژاد روز چهعضو هیئت علمی دانشگاه لرستان:اقتصاد مقاومتی، تدبیر در عرصه اقتصاد است
سهشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۳ ۵۹ عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان گفت اقتصاد مقاومتی به معنی بهکارگیری تدبیر در تخصیص منابع کمیاب و دیدن نقاط قوت و ضعف داخلی و تهدیدات و فرصتهای محیطی در اتخاذ استراتژیهای اقتصادی است دکتر رضا سپهوند در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسامام جمعه کاشان: با اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی، دشمنان هیچ غلطی نخواهند کرد
امام جمعه کاشان با اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی دشمنان هیچ غلطی نخواهند کرد کاشان- ایرنا- نماینده ولی فقیه و امام جمعه کاشان گفت با وحدت رویه در اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی دشمنان هیچ غلطی نخواهند کرد به گزارش ایرنا آیت الله عبدالنبی نمازی در خطبه های نمازجمعه در مصلامحسن رضایی: اقتصاد مقاومتی، ریاضت نیست
محسن رضایی اقتصاد مقاومتی ریاضت نیستتاریخ انتشار پنجشنبه ۸ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۱۳ ۵۸ دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت اجرای هدفمندی یارانهها با دلسوزی ولی بدون کار اصولی اقتصادی صورت گرفته است که باید در این راستا راهکارها اصلاح شود به گزارش ایسنا محسن رضایی در حاشیه سومیناقتصاد مقاومتی، راهبرد ایران برای خلق حماسه اقتصادی است
نائب رییس مجلس شورای اسلامی اقتصاد مقاومتی راهبرد ایران برای خلق حماسه اقتصادی است گرگان - ایرنا - نائب رییس مجلس شورای اسلامی گفت اقتصاد مقاومتی که رهبر معظم انقلاب اسلامی بر آن تاکید فرمودند راهبرد جمهوری اسلامی ایران برای خلق حماسه اقتصادی می باشد به گزارش خبرنگار ایرنااجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی، به منزله ارتقای توان تولید و شکوفایی اقتصاد داخلی است
اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی به منزله ارتقای توان تولید و شکوفایی اقتصاد داخلی است خرم آباد - ایرنا - رییس سازمان صنعت معدن و تجارت استان لرستان گفت ابلاغ سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی به معنای بسیج امکانات و توانمندی ها در راستای ارتقای توان تاجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی، گام مهمی در جهت پیشرفت کشور است
چهارشنبه ۷ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۱ ۲۱ رییس مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی ابلاغ شده از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی را گام مهمی در جهت پیشرفت کشور برشمرد به گزارش ایسنا دکتر صادق واعظزاده در جمع رؤسای اندیشکدههای مرکز با اشاره به ابلاغ سیاستهای اقتصادمحسن رضایی: هدفمندی یارانهها بدون کار اصولی انجام شد/اقتصاد مقاومتی، ریاضت نیست
پنجشنبه ۸ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۱ ۵۰ دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت اجرای هدفمندی یارانهها با دلسوزی ولی بدون کار اصولی اقتصادی صورت گرفته است که باید در این راستا راهکارها اصلاح شود به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا محسن رضایی در حاشیه سومین سمپوزیوم بینالمللیاقتصاد مقاومتی، مهم ترین و جامع ترین سند اقتصادی
اقتصاد مقاومتی مهم ترین و جامع ترین سند اقتصادی ارومیه - مجید انصاری در روزنامه اعتماد شماره روز یکشنبه در مطلبی به اثار اجرای اقتصادی مقاومتی در کشور پرداخت در این مطلب می خوانید به طور ویژه باید از رهبر معظم انقلاب به دلیل ابلاغ سیاست ها تشکر کرد ابلاغ این سیاست ها در آغاخباز: در مسیر اقتصاد مقاومتی، از روابط با همسایگان بهره بگیریم
دوشنبه ۵ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۰ ۳۲ معاون امور تقنینی معاونت پارلمانی رئیس جمهور گفت دستور رهبری مبنی بر کاهش تشنجها و افزایش دوستی برای رفع تشنج و استفاده از توانمندی کشورهای همسایه در قالب سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی برای این اقتصاد ماندگار است محمدرضا خباز در گفتوگو با خبرنگار س-
گوناگون
پربازدیدترینها