واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
رودخانه های درون شهری/ فرصت یا تهدید خرم آباد - ایرنا - منابع آبی مختلف از دیرباز تاکنون به عنوان نعمت های خدادادی در جوامع محسوب می شود که این منابع محور بسیاری از توسعه و پیشرفت ها در دنیای کنونی است.
در لرستان 130 رودخانه فصلی و دایمی وجود دارد که با وقوع خشکسالی متمادی، این روزها حال و روز چندان خوشی ندارند و صدای خروش این رودها امروز به فریادی خاموش تبدیل شده است.
مردم لرستان از دیرباز تاکنون شاهد جاری بودن رودخانه های بزرگ و کوچک از دل شهرها بوده اند که این رودخانه ها در سال های اخیر موجب بی مهری قرار گرفته است.
از انباشت زباله شهری گرفته تا ساخت و سازغیراصولی، موجب شده از رودخانه های این استان به صورت درست بهره برداری نشود.
در حالی که در بسیاری کشورهای جهان و برخی شهرهای ایران ، رودخانه ها به عنوان یک منبع بزرگ گردشگری محسوب می شود اما متاسفانه این ظرفیت در لرستان مغفول مانده است.
برگزاری کارگروه تخصصی سیل در لرستان بهانه ای برای بررسی وضعیت رودخانه های درون شهری این استان و ارایه اظهارات متفاوتی در این خصوص بود.
مدیر مطالعات شرکت آب منطقه ای لرستان در این جلسه گفت: دستکاری غیرفنی در رودخانه خرم آباد به طور قطع موجب بروز سیل در مواقع بارندگی با شدت بالا خواهد شد.
ˈمظفر زیودارˈ افزود: دبی سیلابی رودخانه خرم آباد سابقه 400 متر مکعب در ثانیه دارد، و با توجه به احداث برخی پل های موقت بر روی این رودخانه، احتمال پخش سیلاب درون شهر دور از انتظار نخواهد بود.
وی گفت: به رغم خشکسالی و کاهش دبی رودخانه خرم آباد، وقوع سیلاب در دقایق کوتاه رخ می دهد، ازاین رو باید در این خصوص آمادگی کامل فراهم شود.
وی با اشاره به دبی سیلابی 260 متر مکعب در ثانیه رودخانه خرم آباد در سال 84 اظهارکرد:تجربه نشان داده در بسیاری از مناطق خشک و نیمه خشک، وقوع سیل دور از انتظار نبوده همانند سیلاب قم که در یک بستر خشک رودخانه ای و در مدت زمان 15 دقیقه به وقوع پیوست.
وی ادامه داد: با توجه به تغییرات غیراصولی که در رودخانه خرم آباد و برخی شهرهای لرستان انجام شده،باید مطالعات دقیق در ظرفیت عبور دهی حجم آب رودخانه های درون شهری این استان انجام شود.
استاندار لرستان نیز چندی پیش بر استفاده از ظرفیت گردشگری روخانه های دورن شهری لرستان به ویژه خرم رود خرم آباد تاکید داشت.
بازوند اظهارکرد:شهرداری خرم آباد باید رودخانه را با شهر آشتی دهد و از خرم رود به عنوان یک ظرفیت توسعه و گردشگری استفاده کند.
وی گفت:در تمامی مناطق توسعه یافته، از رودخانه به عنوان یک ظرفیت بالای گردشگری استفاده می شود اما این ظرفیت در لرستان به ویژه خرم آباد نادیده گرفته شده و کارهای غیر مهندسی از جمله کاهش عرض رودحانه و ایجاد توقفگاه در حریم رودخانه انجام شده است.
وی با اشاره به غیراصولی بودن احداث برخی پل های موقت بر روی رودخانه های درون شهری اضافه کرد: شهرداری ها باید علاوه بر اهیمت به زیباسازی رودخانه، نسبت به حفظ و احیای آن با همکاری دستگاه های مربوطه اقدام کنند.
استاندار لرستان با اشاره به ظرفیت ها و جاذبه های ویژه رودخانه در مسیر رشد و توسعه صنعت گردشگری و بخش اقتصادی ، گفت: طرح ساماندهی رودخانه خرم آباد بایددارای هماهنگی و پیوند منطقی با طرح جامع توسعه و عمران شهری و زیباسازی شهر داشته باشد.
بازوند بر بازنگری در روند اجرای طرح ساماندهی، بهسازی و زیباسازی رودخانه داخل شهر خرم آباد، گفت:این طرح باید به صورت جامع و هماهنگ با طرح ساماندهی تپه کیو(منطقه زیباکنار)، بهسازی و ساماندهی حریم قلعه فلک الافلاک و ساماندهی حریم پل شکسته شهر خرم آباد تهیه و تدوین شود.
بازوند افزود: دراین صورت اجرای طرح ساماندهی رودخانه خرم آباد می تواند نقش مهمی درروند زیباسازی شهری و توسعه و بهسازی مبلمان شهر خرم آباد ایفا کند.
به هر حال به نظر می رسد رودخانه هایی که به دلیل ساخت و ساز غیراصولی و کاهش حریم مجاز توسط برخی افراد و یا دستگاه ها در لرستان، فرصت توسعه را از دست داده و به تهدیدی برای خطر احتمالی سیل و انباشت زباله تبدیل شده اند.
در حالی که در بسیاری از مناطق توسعه یافته به عنوان نگین و نماد شهری معرفی می شوند.
7269/630/640
انتهای پیام /*
12/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]