واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
عشایر خراسان شمالی در مناطق قشلاقی با کمبود آب مواجه هستند بجنورد - ایرنا - شماری از عشایر خراسان شمالی از کمبود آب به عنوان یکی از اصلی ترین مشکلات خود در مناطق قشلاقی ˈمراوه تپهˈ استان گلستان یاد کردند.
به گزارش ایرنا یکی از عشایر ساکن در منطقه قشلاقی مراوه تپه گفت: در چند سال گذشته کاهش بارندگی ها در این منطقه موجب افت سطح منابع آبی عشایر و بعضا خشکیدن چشمه ها و حتی سرشاخه های رودخانه اترک در این منطقه شده است.
ˈاحمد محمدیˈ افزود: اکنون عشایر این منطقه برای تامین آب مورد نیاز، گاه 50 کیلومتر راه را طی می کنند که این امر مستلزم هزینه بسیاری است.
وی اظهار کرد: خانوارهای عشایری این منطقه بخش زیادی از درآمد خود را صرف تامین آب آشامیدنی مورد نیاز خود و دام های خود می کنند که با توجه به کمبود نقدینگی این قشر تامین آب به دغدغه ای برای آنان تبدیل شده است.
وی افزود: کمبود آب و خشکی مراتع بر تولیدات دامی تاثیر منفی گذاشته به طوری که اکنون دامها بسیار لاغر شده و از شیردهی آنها نیز کاسته شده است.
یکی دیگر از عشایر ساکن در این منطقه گفت: اداره امور عشایری استان برای تامین آب عشایر با تانکرهای سیار آبرسانی دارد اما تنها حمل این آب رایگان است و خانوارهای عشایر باید بهای آب را پرداخت کنند.
ˈجمشید رحمانیˈ بهای یک تانکر آب 10 هزار لیتری حمل شده از سوی اداره کل عشایری برای خانوارهای عشایر را بین 100 تا 150 هزار ریال عنوان کرد.
این در حالی است که به علت کمبود تانکرهای دولتی و سخت بودن راه های عشایری بعضا خود خانواده های عشایری مجبور به کرایه تانکر آب می شوند که یک تانکر 10 هزار لیتری برای آنان بیش از 500 هزار ریال هزینه برمی دارد.
وی به خشک شدن چاه ها و چشمه ها اشاره کرد و افزود: هم اکنون بیشتر منابع آبی مورد استفاده این قشر در فصل ییلاق خشک شده و عشایر مجبورند آب مورد نیاز خود را از روستاهای اطراف خریداری کنند که هزینه بالایی دارد.
وی گفت: در این شرایط خانوارهای عشایری که تانکر ثابتی برای ذخیره آب ندارند با مشکلات جدی تری مواجه می شوند.
یکی از عشایر از کمبود آب اظهار گلایه کرد و افزود: اکنون عشایر با مشکلاتی از قبیل کمبود علوفه دامی و افزایش قیمت آن، کاهش تولیدات دامی و کمبود آب مواجه هستند.
ˈاکبر فرهادیˈ افزود: عشایر مستقر در مناطق قشلاقی با سختی تامین آب و علوفه دستی مواجه شده اند این در حالی است که مراتع مناطق ییلاقی نیز هنوز آماده بهره برداری نشده است.
وی از مسوولان مربوط خواستار توجه به قشر عشایر شد و گفت: خشکسالی چند سال اخیر باعث کمبود نقدینگی در میان این قشر شده و هم اکنون خانوارها با هزینه سنگین خرید آب و علوفه دستی برای دام مواجه شده اند.
وی اقتصاد عشایر را به دام آنان وابسته دانست و افزود: این در حالی است که برخی از عشایر مجبور شده اند شماری از دام های خود را به فروش برسانند تا بتوانند آب و آذوقه مورد نیاز دام را تامین کنند.
مدیرکل عشایر خراسان شمالی گفت: هم اکنون عشایر مستقر در مناطق قشلاقی مراوه تپه استان گلستان با مشکل کمبود آب مواجه شده اند.
ˈجلیل رمضانیˈ در گفت و گو با ایرنا افزود: کاهش بارندگی در مناطق قشلاقی باعث خشکیدن برخی از چشمه ها و شاخه های رود ˈاترکˈ در آن حوزه شده است که این امر هم اکنون مشکل اساسی عشایر ساکن در آن مناطق است.
وی گفت: این اداره کل در حد توان خود تلاش دارد تا آب مورد نیاز خانوارهای عشایری و دام آنان را تامین کند.
وی افزود: علاوه بر پنج دستگاه تانکر امور عشایری، این اداره کل سه دستگاه تانکر آبرسانی نیز از مدیریت بحران استانداری به خدمت گرفته و دو دستگاه تانکر نیز از بخش خصوصی کرایه کرده و هم اکنون با 10 دستگاه تانکر به عشایر مناطق قشلاقی آبرسانی می کند.
رییس نمایندگی امور عشایر خراسان شمالی مستقر در شهرستان ˈمراوه تپهˈ استان گلستان ضمن تایید گفته های عشایر مناطق قشلاقی گفت: متاسفانه هم اکنون عشایر این منطقه با کمبود آب شرب برای خانوار و آب مورد نیاز دام مواجه هستند.
ˈتیمور شعبانیˈ در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: هم اکنون برای خانوار های عشایری با تانکر سیار آبرسانی می شود.
وی با بیان اینکه کرایه حمل آب برای خانوار ها رایگان است افزود: با تامین اعتبار بهای آب برای آنان رایگان خواهد بود اما اگر اعتباری در این خصوص اختصاص داده نشود عشایر باید بهای خرید آب را پرداخت کنند.
وی گفت: بهای خرید هر تانکر آب از چاه های آب بخش خصوصی از 100 هزار تا 500 هزار ریال است.
اکنون عشایر خراسان شمالی در مناطق گرمسیری جنوب و غرب استان خراسان شمالی و نیز مناطق قشلاقی شهرستان مراوه تپه در استان گلستان دوره اقامت زمستانی خود را می گذرانند.
هم اکنون سه هزار و 500 خانوار عشایری با جمعیتی حدود 20 هزار نفر در قالب دو ایل و 38 طایفه با شیوه های سنتی کوچرو و نیمه کوچرو در خراسان شمالی به سر می برند که با 700هزار راس دام خود در حال کوچروی هستند. ک/4
7184/626
انتهای پیام /*
12/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]