تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 29 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):رسول اكرم صلى الله عليه و آله چيزى مثل شام و غير آن را بر نماز مقدم نمى داشتند و ه...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

بانک کتاب

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

ایونا

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

کشتی تفریحی کیش

تور نوروز خارجی

خرید اسکرابر صنعتی

طراحی سایت فروشگاهی فروشگاه آنلاین راه‌اندازی کسب‌وکار آنلاین طراحی فروشگاه اینترنتی وب‌سایت

کاشت ابرو با خواب طبیعی

هدایای تبلیغاتی

زومکشت

فرش آشپزخانه

خرید عسل

قرص بلک اسلیم پلاس

کاشت تخصصی ابرو در مشهد

صندوق سهامی

تزریق ژل

خرید زعفران مرغوب

تحصیل آنلاین آمریکا

سوالات آیین نامه

سمپاشی سوسک فاضلاب

مبل کلاسیک

بهترین دکتر پروتز سینه در تهران

صندلی گیمینگ

کفش ایمنی و کار

دفترچه تبلیغاتی

خرید سی پی

قالیشویی کرج

سررسید 1404

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1860515088




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

اقوام ایرانی و وفاق ملی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

به بهانه اعتراض قوم بختیاری به مجموعه تلویزیونی «سرزمین کهن» اقوام ایرانی و وفاق ملی تهران - ایرنا- اقوام مختلف در ایران در یک فرآیند طولانی، انسجام و وفاق ملی خود را به دست آوده و آن را در فراز و نشیب تاریخی حفظ کرده و ارتقا داده اند. شناخت عوامل ایجاد و تقویت کننده یا ویرانگر این وفاق برای جلوگیری از بروز درگیری و ناامنی های اجتماعی و سیاسی ضرورت و اهمیت دارد.


به طور کلی اگر رابطه ی قومیت ها با همبستگی و انسجام و وفاق ملی را مد نظر قرار دهیم، می توانیم آن را شامل 2 نوع رابطه بدانیم: رابطه ی دولت – قوم که رویکردی سیاسی است و رابطه ی قوم – قوم که رویکردی اجتماعی است.
از دیدگاه صاحبنظران « رابطه ی دولت – قوم یکی از متغیرهای مهم و تاثیرگذار بر اجتماعات قومی کشور، رویکردها، شیوه ها و روش های حکومت در تنظیم تعاملات و مناسبات خود با اقوام و مدیریت آنها و نیز سیاست ها و رویه هایی است که بر این تعاملات حاکم است. روابط و مناسبات میان دولت – قوم و چگونگی این رابطه، گام مهمی در تحکیم یا تضعیف همبستگی ملی است» (1).
رابطه ی قوم - قوم، رابطه ی بین قومی و رابطه ی اجتماعی میان اعضای 2 یا چند گروه قومی است که روابط اعتقادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی را در بر می گیرد. در صورتی که روابط بین قومی افزایش یابد، تعلق و وفاداری اقوام به کشور و جامعه افزایش پیدا می کند و مرزهای هویتی «درون گروه - برون گروه» ضعیف و راه ورود اجتماعات قومی به درون اجتماعات ملی هموار خواهد شد(2).
حال در صورتی که رابطه ی قوم - قوم و نیز رابطه ی دولت - قوم در هر کشوری از جمله ایران، به دلایل و عوامل زیر سست یا تضعیف شود درگیری های قومی و در پی آن درگیری ها و ناامنی های اجتماعی بروز خواهد کرد.
** عوامل مناقشه های قومی
عامل درونی و ذهنی: یکی از عوامل مهم تضعیف رابطه ی قوم - قوم و نیز دولت - قوم و شکل گیری درگیری ها یا مناقشه های قومی، تحقیر خرده فرهنگ ها از درون است.
به عنوان نمونه، برای سده ها (قرن ها)، روستانشینی در کشور ما یک افتخار بوده و یا دست کم یک عیب محسوب نمی شود، اما اکنون برخی سازمان ها و رسانه ها همچون صدا و سیما در برخی برنامه های خود با درست کردن یک زبان دهاتی، خرده فرهنگ آن ها را به تمسخر می گیرند یا برخی افراد لطیفه های زننده در مورد اقوام را پیامک می کنند.
این اقدام ها سبب می شود تا حاملان این خرده فرهنگ ها یا مشی انفعال (تحقیر) را بپذیرند یا با واکنشی تند به آن پاسخ دهند(3). واکنش های صورت گرفته به مجموعه تلویزیونی (سریال) سرزمین کهن را می توان در این راستا تحلیل کرد.
اعتراض قوم کهن بختیاری ساکن در استان های خوزستان، چهارمحال و بختیاری، مرکزی و اصفهان به مجموعه ی یاد شده و پیامدها، بحث ها و حاشیه های آن، سبب عذرخواهی مسوولان سازمان صدا و سیما شد و آن ها وادار شدند سریال تاریخی ˈسرزمین کهنˈ را پس از پخش چهار قسمت از آن، متوقف کنند.
این مجموعه ی تلویزیونی که ساعت 30 :22 روزهای پنج شنبه از شبکه سه سیما پخش می شد و تکرار آن ساعت 30 :19 روزهای جمعه بود، به رویدادهای تاریخی ایران از سال 1320 تا 1357 خورشیدی می پرداخت که به دلیل استفاده از برخی واژه ها، گفت وگوها و شخصیت ها، رنجش خاطر هموطنان بختیاری را در پی داشت.
در بخش هایی از سریال سرزمین کهن و در برخی از گفت و گوهای شخصیت های فیلم، افزون بر خانواده بختیاری از عنوان «بختیاری ها» به صورت تند و شبهه آمیز استفاده می شد و نام خانوادگی بختیاری جای خود را به «بختیاری ها» به عنوان یک اجتماع و قوم می داد. بدین ترتیب این احساس در مخاطب ایجاد می شد که آن خانواده نماینده ی فرهنگ و هویت قوم بختیاری است.
اقدام صدا وسیما در ساخت و پخش مجموعه ی تلویزیونی سرزمین کهن و سپس توقف آن، لزوم توجه به مقوله ی حفظ تنوع قومی و انسجام ملی و احترام به حقوق اقوام ایرانی و پیامدهای نادیده گرفتن حقوق اقوام و اقلیت ها را بیش از پیش نمایان ساخت.
عامل بیرونی و بین المللی: یکی دیگر از عوامل موثر در بروز درگیری های (مناقشات) قومی، مسایل بیرونی و بین المللی است. با توجه به مفهوم و مقوله ی «مرزبندی های اعتباری یا ساختگی یا مصنوعی»، این امر در برخی موارد سبب تقویت نیروهای گریز از مرکز و درگیری های قومی می شود.
«مصنوعیت مرزبندی یا مرزبندی های اعتباری یا ساختگی» به این معنا است که مرزهای جغرافیایی کشورها با مرزهای فرهنگی آنها همگن نیست و در صورت شرایط مقتضی، این امر می تواند زمینه مناقشات قومی را فراهم کند(4).
در سیاست و جهان دیپلماسی همیشه فرمول: مناقشه قومی= نیروهای خارجی + امتیازگیری سیاسی، وجود داشته است و در آینده هم انتظار می رود از این فرمول در جهت امتیازگیری بیشینیه (حداکثری) استفاده شود. برخی دولت های بزرگ، تنوع قومی موجود در سایر کشورها ، برای نمونه، ایران را شناسایی و در زمان مناسب برای تجزیه طلبی یا امتیازگیری سیاسی از آن استفاده می کنند.
نمونه ی بارز دیگر و کنونی می شود به کشور سوریه اشاره کرد که نیروهای «وهابیت تکفیری» و پشتیبانان غربی و منطقه یی آن ها با سوء استفاده از تفاوت ها و تفرقه های قومی و دینی (مذهبی) درصدد جذب نیرو و امتیازگیری بیشینه (حداکثری) از دولت سوریه هستند که نتیجه ی آن، آواره شدن مردم این کشور است.
** عوامل و فرصت های ایجاد انسجام ملی
مولفه های مشترک ملی، تاریخی و هویتی از جمله فرصت ها و عواملی است که توانسته و می تواند در شکل گیری هویت ملی و جمعی ایرانیان نقش بی بدیلی ایفا کند. تاریخ مشترک اقوام زیر نام ملیت ایرانی، زبان فارسی که به عنوان زبان مشترک شناخته شده است، اسطوره ها، قهرمانان و شخصیت های ملی مشترک از عناصر و عوامل مهم ایجاد همگرایی و انسجام ملی است.
همچنین دین اسلام به عنوان آیین مشترک ایرانیان، بیش از هزار سال است که عامل وحدت بخش بوده است. به رغم وجود مذاهب مختلف شیعه و سنی، ایرانیان حول محور دین اسلام از یکپارچگی سرزمینی (تمامیت ارضی) و مرزهای کشور دفاع کرده اند. پیش از اسلام نیز دین زرتشت عامل مهم تقویت وفاق ملی ایرانیان و اقوام گوناگون در ایران زمین بوده است.
دادن اجازه ی فعالیت به سازمان ها، احزاب و گروه های سیاسی و اجتماعی، تشکل های صنفی، دادن اجازه ی آموزش زبان مادری به اقوام و اجرای همه ی بندها و اصل های قانون اساسی از دیگر فرصت ها و راهکارهای مهم برای ایجاد همگرایی ملی و وفاق میان اقوام ایرانی و تقویت رابطه ی قوم - دولت است.
همچنین وجود و حضور شخصیت های سیاسی و فرهنگی مورد قبول جامعه و تقویت آنان مانند رهبر انقلاب، هاشمی رفسنجانی، سید محمد خاتمی، ناطق نوری، محمد رضا عارف، حسن روحانی و ...که از پایگاه اجتماعی مناسب و از مشروعیت و مقبولیت کافی برخوردارند و سفر و دیدارشان با مردم ساکن در استان های کشور، در تقویت انسجام ملی در جامعه ی متکثر ایران موثر است.
سرمایه گذاری اقتصادی در مناطق قومی، تمرکززدایی و توزیع ثروت و امکانات مادی و فرهنگی در استان ها و شهرستان ها، نه تنها سبب رشد و توسعه ی ملی می شود و ایران را در مسیر توسعه ی فراگیر اقتصادی قرار می دهد بلکه باعث افزایش وابستگی اقتصادی – اجتماعی میان اقوام مختلف و بین منطقه ای خواهد شد که در نهایت انسجام ملی را تقویت خواهد کرد.
از دیگر فرصت ها و راهکارهای اصلی برای تقویت وفاق و هویت مشترک ملی، استفاده از مقوله ی آموزش است. آموزش، به ویژه در دوره های دبستان تا دبیرستان که دوره ی شکل گیری ذهنیت ها و انگاره های اخلاقی و فرهنگی نوجوانان و جوانان ایران زمین است، اهمیت بسیار زیادی دارد.
آموزش انگاره های اخلاقی و آموزه های بین فرهنگی می تواند افراد جامعه را نسبت به تفاوت های فرهنگی آگاه و هوشیار سازد و فرهنگ مدارا و تساهل را برای آن ها درونی کند. آموزشی که بر پایه ی آزادی، عدالت و احترا م متقابل صورت گرفته باشد، پویایی و انعطاف فرهنگی را نیز سبب خواهد شد.
جامعه ی ایران به دلیل تنوع قومی و فرهنگی، نیازمند آموزش بیشتر است تا بتواند از ارتباطات فرهنگی خوب و سالم و همکاری (تعامل) اجتماعی همراه با آرامش، بهره ببرد. بی اعتنایی به مقوله ی مدارا و تحمل فرهنگی و نیز بی توجهی به حقوق قومیت های مختلف می تواند زمینه های شکل گیری تضاد، تفرقه و تبعیض را فراهم آورد که در این صورت آثار منفی آن به جامعه و حکومت بر می گردد.
عامل دیگر در ایجاد وفاق ملی، نقش رسانه است. اغلب کارشناسان و تحلیلگران به نقش و کارکرد دوگانه ی رسانه ها در بحث انسجام و منافع ملی اشاره کرده اند. رسانه ها مانند صدا و سیما از یکسو می توانند با بر جسته سازی رسانه ای یک موضوع و مقوله، در جهت تقویت و برجسته کردن اتحاد ملی عمل نمایند. از سوی دیگر می توانند با طرح موضوع های خاص قومی، شکاف های اجتماعی را برجسته و اتحاد و انسجام ملی را تضعیف کنند.
رسانه ها می توانند بر روی هویت ایرانی – اسلامی، به جای نشان دادن شکاف های موجود در جامعه، تمرکز کنند. هم چنین ضرورت دارد آن ها به ویژه صدا و سیما نسبت به رقابت های سیاسی - با توجه به وجود گروه ها و جناح های مختلف در کشور- نگاه برابر داشته باشند و در چارچوب قانون اساسی، بستر مناسب برای نقد سازنده و افزایش آگاهی عمومی را ایجاد کنند.
**نتیجه گیری
انسجام ملی در ایران از یک سو به مناسبات نظام جمهوری اسلامی ایران با اقوام مختلف کشور متکی است و از سوی دیگر به روابط اقوام گوناگون درون ایران با یکدیگر وابسته است. افزایش تعامل میان دولت و اقوام به ویژه در حوزه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی می تواند سبب تقویت همبستگی و وفاق ملی شود.
شماری از کشورهای منطقه که برخی از آنها متحد ما و برخی در همسایگی ایران قرار دارند مانند سوریه، لبنان، ترکیه، بحرین، پاکستان، افغانستان و عراق به دلیل بی توجهی به تنوع قومیتی و مذهبی و سوء استفاده ی سیاسی برخی گروه ها و کشورها از این تنوع، درگیر مسایل امنیتی و جنگ داخلی ِ مرتبط با این موضوع هستند.
اما ایران در منطقه ی پرآشوب خاورمیانه به جزیره ی ثبات در این منطقه شهرت یافته است. به یقین دشمنان ملت ما و نیز برخی رسانه های فارسی زبان بیگانه، برنامه ریزی هایی را برای برهم زدن امنیت موجود در کشور با نگاهی به تنوع قومیتی در ایران، تدارک دیده اند.
ایران از پیروان مذاهب مختلف و نیز اقوام گوناگون از عرب، ترک، لر، بلوچ، فارس، کرد و ترکمن تشکیل شده که همگی ایرانی هستند و از دیر باز در ایران زمین زندگی کرده اند و امیدوارند دشمنان این مرز و بوم نتوانند وفاق و یکپارچگی شان را از میان ببرند.
در این میان بختیاری ها مانند دیگر اقوام، در دوران مشروطیت و در زمان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی با اهدای شهیدان فراوان، رسالت و دین خود را به اسلام و ایران ادا کردند. آنان مردمانی شجاع، آزادی خواه و پایبند به آداب و رسوم با ارزشی هستند و ارزش های ملی و دینی در میان قوم بختیاری از جایگاه والا برخوردار است.
عذرخواهی صدا وسیما و دست اندرکاران سریال سرزمین کهن از این قوم، کوچکترین و کمترین انتظاری بود که ملت ایران از این سازمان داشت. رسانه یی که خود را ملی می داند می تواند زین پس مدیریت مناسب تری در زمینه ی توجه به حقوق اقوام و افراد داشته باشد.
** پژوهش** م. ش** 1459
منابع:
1. صالحی امیری، سید رضا، 1385، مدیریت منازعات قومی در ایران، تهران، مرکز تحقیقات راهبردی (استراتژیک) مجمع تشخیص مصلحت نظام.
2. قمری، داریوش، 1384، همبستگی ملی در ایران، تهران، انتشارات تمدن ایرانی
3. خوشرو، حسن، 1387، هویت چند وجهی، ماهنامه زمانه، سال هفتم، شماره 70
4. Freeman, L. (2005) ˈBlack Homeownership: The Role of Temporal changes and Residential Segregation at the end of the 20th Centuryˈ in social Science Quarterly.
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




08/12/1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن