واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
استاد دانشگاه تهران: کوشیار گیلانی افتخاری برای بشریت است رشت - ایرنا - تاریخ نگار، ریاضیدان و اخترشناس و عضو هیات علمی دانشگاه تهران گفت : کوشیار گیلانی، ریاضیدان و اخترشناس پرآوزاه ایران افتخاری برای ایرانیان ، گیلانیان و تمام بشریت است.
ˈمحمد باقریˈ روز چهارشنبه در همایش ملی کوشیار گیلانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر این که کوشیار گیلانی را نباید تنها محدود به ایران و گیلان کنیم ، افزود : در زمان این دانشمند، مرزی بندی نبود بنابراین بزرگانی همچون کوشیار گیلانی متعلق به تمام بشریت هستند.
وی پیشرفت های علمی را مبتنی بر علم و دانش دانست و اظهار کرد : این پیشرفت علمی حاصل کار مشترک دانشمندانی از تمام تمدن ها شامل بابل ، مصر ، یونان و تمدن های اسلامی و اروپایی چند قرن اخیر است .
این تاریخ نگار ، ریاضیدان و اخترشناس ضمن قدردانی از دانشگاه گیلان در برگزاری همایش ملی کوشیار گیلانی خاطر نشان کرد : برگزاری همایش هایی برای شناساندن و معرفی بزرگانی همچون کوشیار گیلانی بسیار حائز اهمیت است .
وی یادآور شد : برگزاری همایش بزرگداشت هزاره کوشیار در فروردین 1367 در دانشگاه گیلان و برگزاری همایش امروز به مناسبت یک هزار و پنجاهمین سال تولد این ریاضیدان در دانشگاه گیلان، کاری ارزشمند در قدردانی از دانشمندان است.
باقری ادامه داد : تاکنون تعدادی از پژوهشگران ایرانی و خارجی به بررسی و مطالعه آثار و دستاوردهای کوشیار گیلانی پرداخته اند و کتاب ها و مقالاتی نیز در این زمینه به زبان های مختلف منتشر شده است .
وی به نامگذاری مراکز و نهادهایی در استان گیلان به نام کوشیار اشاره و بیان کرد : رصدخانه کوشیار گیلانی ، دبیرستان ، کتاب فروشی و موسسه آموزش عالی کوشیار از جمله این مراکز است .
وی زیج جامع را یکی از آثار کوشیار گیلانی نام برد و یادآور شد : زیج به معنای کتابچه نجومی حاوی جدول های عددی و روش هایی برای محاسبات نجومی است .
این تاریخ نگار و ریاضیدان با بیان این که کوشیار رساله ای به نام اسطرلاب دارد ، اظهار کرد : اسطرلاب ابزاری است که برای سنجش زمان ، تعیین موقعیت اجرام آسمانی و اوقات شرعی به عنوان ابزار نقشه برداری به کار می رفت که امروزه نمونه هایی از اسطرلاب در موزه ها نگهداری می شود.
وی از چاپ کتاب هایی از کوشیار ریاضیدان پرآوازه ایران خبر داد و بیان داشت : یک کتاب به نام ˈکتاب کوشیار گیلانیˈ زندگی و آثار این دانشمند در سال 88 و دو کتاب دیگر با عنوان ˈرساله اسطرلاب کوشیار گیلانیˈ و ˈسه رساله از کوشیار گیلانیˈ در چند روز گذشته چاپ شده است.
همایش ملی کوشیار گیلانی ریاضیدان و اخترشناس پرآوازه ایران روز چهارشنبه در تالار حکمت دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه گیلان گشایش یافت.
این همایش به مناسبت یک هزار و پنجاهمین سال تولد کیا ابوالحسن کوشیار از سوی دانشکده علوم ریاضی و با همکاری پژوهشکده گیلان شناسی دانشگاه گیلان در محورهای فضاهای عملگری ، گراف های جبری و آثار و دستاوردهای کوشیار در حال برگزاری است.
از مجموع 36 مقاله ارایه شده به دبیرخانه همایش ، 23 مقاله پذیرفته شده که 17 عنوان مقاله در قالب سخنرانی و شش مقاله نیز به صورت پوستر در مدت دو روز برگزاری همایش ملی کوشیار گیلانی ریاضیدان و اخترشناس پرآوازه ایران ارایه می شود.
کیا ابوالحسن کوشیار بن لبان باشهری گیلانی، ریاضیدان و ستاره شناس گیلانی در پایان قرن چهارم و پنجم هجری زندگی می کرده است .
کوشیار گیلانی نقش مهمی در تاریخ ریاضیات داشت و کاربرد تابع تانژانت، شرح دستگاه موضعی شصت گانی و نوشتن اعداد صحیح و کسری برای نخستین بار از کارهای این ریاضیدان است. وی همچنین طراح ابزارهای اخترشناسی نیز بوده است.
کتاب اصول حساب هندی وی به زبان های مختلف ترجمه شده و در کتاب اختر شناسی خود زیج ستارگان ثابت را محاسبه کرده است.
کوشیار گیلانی از نخستین کسانی بود که جدول های مثلثاتی را تکمیل کرد.
رساله هایش در ستاره شناسی و اسطرلاب است و کتاب های زیج بالغ، مجمل الاصول فی احکام النجوم، کتاب الاسطرلاب و کیفیة عمله و اعتباره علی التمام و الکمال، رساله فی الابعاد و الاجرام، احکام سهمیات از دیگر آثار برجسته اوست. ک/3.
7286/695/506
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
07/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]