واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
امارات جایگزین قطر برای دوستی با عربستان تهران- ایرنا- محافل سیاسی عربستان، به تازگی روابط ریاض -دوحه را متشنج توصیف و اعلام کردند در پی خلف وعده امیر قطر درباره توقف استفاده از سرزمین خود برای فعالیت های مخالف ثبات مصر و عربستان، این کشور برای تدابیر عملی در برخورد با همسایه کوچک خود آماده می شود.
روزنامه «العرب» چاپ لندن در سی ام بهمن ماه سال جاری، دلیل دگرگونی در روابط دو طرف را پایبند نبودن «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر، به تعهد مکتوب خود در نشست ریاض دانسته و نوشت: دوحه به تعهدی که در نشست سه جانبه به میزبانی عربستان درباره توقف استفاده از سرزمین قطر برای اقدام های مخالف ثبات مصر و عربستان امضا کرده، پایبند نبوده است.
همانطور که از محتوای گزارش روزنامه العرب وابسته به عربستان سعودی بر می آید روابط این کشور و قطر بحرانی شده و منابع خبری و مقام های سعودی علت آن را سیاست دوحه در قبال مصر و همچنین سوریه می دانند.
مقام های عربستان به شدت از فعالیت های قطری ها در مصر و یمن ناراضی هستند و «شیخ صباح الاحمد الصباح» امیر کویت، به دنبال میانجی گری بین ریاض و دوحه برای کاهش تاثیر این اختلاف ها بر نشست های بعدی سران شورای همکاری خلیج فارس است.
عربستان سعودی درباره بازنگری در روابط خود با قطر، فهرستی از اقدام ها از جمله بستن مرزهای زمینی و جلوگیری از استفاده از حریم هوایی عربستان برای رفت وآمد به قطر تهیه کرده است.
برخی منابع خبری منطقه، امارات متحده عربی را گزینه ای مناسب برای عربستان جهت جایگزینی دوستی با قطر و پیروی از سیاست های منطقه ای ریاض و همسو با عربستان می دانند.
به گزارش چهاردهم بهمن ماه روزنامه مصری «الیوم السابع»، امارات متحده عربی شرط صلح با قطر را اخراج «شیخ یوسف القرضاوی» رییس تشکل موسوم به اتحادیه جهانی علمای مسلمان، اعلام کرده و ریاض هم بار دیگر تهدید خود مخالف دوحه مبنی بر تعلیق عضویت آن در شورای همکاری خلیج فارس را تکرار کرده است.
به گزارش نوزدهم خرداد خبرگزاری فرانسه، شیخ قضاوی در مورد امارات گفته بود: امارات ضد تمام حکومت های اسلامی است و میزبان ˈاحمد شفیقˈ از مزدوران حسنی مبارک است. این بیانیه قضاوی به دست قطر منتشر شد که همین عامل، دلیلی بر تیرگی رابطه دو کشور شد.
وی از مخالفان جدی شیعیان و خواستار توقف تبلیغ تشیع در کشورهای عربی است. مجموعه سخنان او با انتقادهای شدیدی هم در میان اهل سنت و هم در میان شیعیان روبرو شده است.
گفت و گوهایی در سطح بالا بین مقام های عالی رتبه عربستان و امارات درباره موضع قطر در پی اظهارهای شیخ یوسف قرضاوی مخالف امارات در حال انجام است.
منابع خبری عربی حاشیه خلیج فارس بر نیاز اخراج قرضاوی به خاطر جلب رضایت ابوظبی تاکید و اعلام کردند در صورتی که وی از قطر اخراج شود، هیچ یک از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، اجازه ورود او به این کشورها را نخواهند داد.
همچنین این منابع گفته اند که عربستان سعودی از همه خواسته های امارات حمایت می کند و بر دوحه برای کاهش آهنگ حمله های رسانه ای به دولت جدید مصر هم فشار وارد خواهد کرد.
منابع دیپلماتیک مصری و منابع خبری حاشیه خلیج فارس پیشتر گفته بودند عربستان سعودی در صدد گرفتن موضعی در برابر قطر در واکنش به صدور بیانیه ای از سوی این کشور است که سرکوب تظاهرات مسالمت آمیز و نیز توصیف گروه اخوان المسلمین به عنوان یک گروه تروریستی را محکوم کرده است. این مساله سبب شده است که ملک عبدالله در تعهد قطر به توقف حمایت از اخوان المسلمین مصر و پایان دادن به دشمنی با حاکمان فعلی این کشور ابراز تردید کند.
از سوی دیگر روزنامه «رای الیوم» چاپ لندن در یکم بهمن ماه، به تهدید ملک عبدالله پادشاه عربستان مبنی بر تعلیق عضویت قطر در شورای همکاری خلیج فارس در صورت ادامه حمایت از اخوان المسلمین مصر و مواضع و اقدام های آنها در این کشور اشاره کرده است.
** امارات، جایگزین قطر برای عربستان سعودی و آمریکا
در این بخش از مطلب بیان این نکته ضروری است که با کمرنگ شدن روابط عربستان سعودی و قطر، ریاض در پی جایگزینی مناسب برای این کشور است که هم به اهداف نزدیک شود و هم با نیازهای آمریکا هم سو باشد. در این میان امارات را مناسب ترین کشور برآورد کردند. سفر ˈجان کریˈ وزیر امور خارجه آمریکا، به امارات و همچنین سفر پیش روی ˈوندی شرمنˈ معاون وی، در این باره قابل تامل است.
وزیر امور خارجه آمریکا، بیست و هشتم بهمن ماه راهی ابوظبی شد تا با مقام های بلند مرتبه امارات عربی متحده در باره ناآرامی سوریه، گفت و گوهای هسته ای ایران و روند سازش خاورمیانه تبادل نظر کند.
امارات متحده عربی و دیگر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از طرفداران مخالفان سوری به شمار می روند و به گفته مقام های آمریکایی، کری در صدد بود تا در جریان سفر به ابوظبی در مورد کمک این کشورها به مخالفان گفت و گو کند.
کارنامه روابط دو کشور نشان می دهد که آمریکا همواره به دنبال بهره گیری از امارات برای رسیدن به منافع منطقه ای بوده است. با توجه به این شرایط سفر کری به امارات را می توان ادامه این راهبرد دانست. بخشی از اهداف آمریکا در امارات را فروش سلاح نظامی به این کشور تشکیل می دهد.
«وندی شرمن» معاون وزیر امورخارجه آمریکا، در سفری چهار روزه که از دوم تا ششم اسفند ماه ادامه دارد به دوبی، ابوظبی، ریاض و فلسطین اشغالی سفر و درباره موضوع هسته ای ایران و روند گفت و گوهای ایران و 1+5 صحبت می کند.
فرجام سخن آنکه آمریکا اکنون در منطقه بازی چند جانبه ای را آغاز کرده و تلاش دارد تا با ایجاد رقابت بین عربستان، قطر و امارات از آنها برای رسیدن به منافع بیشتر بهره برداری نماید. عربستان هم از شرایط استفاده کرده و با حذف قطر از معادلات سیاسی خود، در پی سوء استفاده از امارات برای رسیدن به اهداف سیاسی و اقتصادی خود است.
از محجوبه کریمی - گروه تحقیق و تفسیر خبر
تحقیق**م.ک**1358
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
06/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]