محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826957134
تحلیل وضعیت اقتصادی کشور و ارزیابی وضعیت متغیرهای کلان اقتصادی
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
تحلیل وضعیت اقتصادی کشور و ارزیابی وضعیت متغیرهای کلان اقتصادی تهران - ایرنا - مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی ضمن ارزیابی وضعیت متغیرهای کلان اقتصادی، وضعیت اقتصادی کشور را مورد بررسی قرار داد.
به گزارش ایرنا از روابط عمومی مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات اقتصادی این مرکز اعلام کرد: در حال حاضر این تلقی در میان افکار عمومی و بعضا سیاستگذاران به وجود آمده است که ریشه عمده مشکلات کنونی اقتصاد ایران تحریم های اقتصادی بوده و با رفع این تحریم ها، بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور رفع خواهد شد.
اگر چه قابل انکار نیست که وضع تحریم های اقتصادی مشکلات حاد خاص خود را ایجاد کرده است اما واقعیت آن است که ریشه مشکلات موجود، بسیار عمیق تر از موضوع تحریم و تبعات آن است.
این گزارش سعی دارد تا حدی این مسئله را نشان دهد. متغیرهایی که در این گزارش به آنها پرداخته شده عبارتند از: نقدینگی ، تورم، تولید ، کسری بودجه و نرخ ارز که در ادامه برخی از نتایج آن ارائه می شوند.
به گزارش ایرنا از مرکز پژوهش های مجلس، در بررسی مقوله نقدینگی، توجه توامان به کمیت و کیفیت آن ضروری است. در خصوص جنبه نخست مشاهده می شود که طی 24 سال گذشته ، رشد متوسط نقدینگی حدود 30 درصد بوده و از حدود 1650 میلیارد تومان در ابتدای برنامه اول به 470 هزار میلیارد تومان در میان برنامه پنجم بالغ شده است و این روند افزایش نقدینگی ، منعکس کننده جنبه ای از بی ثباتی در اقتصاد کشور است.
ذکر این نکته ضروری است که با احتساب چک های تاریخ دار مبادله شده که تا حد زیادی کارکرد پول را دارند افزایش نقدینگی بالغ بر ارقام مذکور خواهد بود. لذا مشخص است که اقتصاد در نقدینگی بالایی غوطه ور است.
کیفیت نقدینگی نیز به دلایل متعدد تنزل یافته است و درواقع ، درآمدهای نفتی افزایش یافته موجب ورود ارزهای قابل توجهی در بودجه شده است و از طریق افزایش ذخایر ارزی بانک مرکزی یا مانده بدهی بانک ها به بانک مرکزی ، نقدینگی به اندازه ای رشد کرده است که بیش از جمع رشد تورم بوده است. بدیهی است انتشار بیش از حد نقدینگی، صرف معاملات نامرتبط با GDPخواهد شد و بالابودن سودآوری های بخش غیرمولد، نقدینگی را به سمت آنها سوق خواهد داد.
در ادامه این گزارش آمده است: تولید نیز از دو جنبه قابل بررسی است که عبارتند از : کمیت و کیفیت آن. رشد نوسانی و بعضا منفی تولید حقیقی، گویای آن است که کمیت تولید، وضعیت مناسبی نداشته و در میان رشد پایین و محدود گرفتار شده است.
در مقوله کیفیت هم، روش تولید انبوه و انقلاب بهره وری در ایران رخ نداده و بخش سنتی تولید ایران، مبتنی بر دانش نیست و بخش مدرن تولید نیز به واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه ای وابسته است و کارایی و بهره وری لازم را ندارد. بدین معنا که استفاده از صرفه های مقیاس در بنگاه ها صورت نگرفته است. گسترش بخش خدمات نیز متناسب با درجه توسعه یافتگی اقتصادی نبوده و بسیار شدیدتر رشد کرده است.
لذا به طور کلی قسمتی از خدمات و بخش نامولد، نه تنها مشوق و مکمل تولید نیستند، بلکه با ترویج بازدهی های بالا در اقتصاد، هزینه فرصت سرمایه گذاری در بخش تولید را بالا برده اند. تجربه کشورهایی که در بحران اقتصادی اخیر گرفتار شده اند هم حاکی از آن است که سهم نسبی خدمات در آنها، روندی رو به افزایش داشته است.
از طرف دیگر تورم نیز از مهمترین متغیرهای کلان اقتصادی است که کمیت آن طی 4 دهه اخیر همواره بالا بوده و تداوم تورم به انضمام رشد محدود تولید ناخالص داخلی ، بیانگر حاکمیت پدیده شوم رکود تورمی در اقتصاد کشور است. تورم بالای اقتصاد ایران هم از ناحیه جاذبه تقاضا (رشد نقدینگی فعال و انبوه طرح های نیمه تمام سرمایه گذاری) ، هم از ناحیه فشار هزینه (سیاست های شوک درمانی اخیر، بالابردن قیمت حامل های انرژی و پرش نرخ ارز) و هم به علل متعدد ساختاری (وجود قدرت قیمت گذاری دلخواه، وجود انحصارات و ضعف فناوری تولید) ایجاد و تقویت شده است.
ماهیت تورم نیز نامناسب بوده و تاثیر سوء توزیعی و تخصیصی قابل ملاحظه ای دارد ، بدین معنا که هم توزیع درآمد و هم تخصیص منابع را به نفع عوامل غیرمولد و به زبان عوامل مولد تغییر می دهد.
نرخ ارز از دیگر متغیرهای کلیدی کلان اقتصادی کشور است که در هیچ دوره ای (وفور یا کمبود ) ، حاصل تعامل نیروهای بنیانی اقتصاد نیست و با همه بخش های کلان اقتصادی سازگاری ندارد.
در شرایط کنونی و با وجود تحریم های اقتصادی نیز نباید نرخ ارز را به بازاری (که وجود ندارد) احاله می کردیم زیرا با این کار، اثرگذاری تحریم ها بر اقتصاد تشدید و نهادهای تولید به شدت گران شدند و قیمت کالاهای واسطه ای و سرمایه ای شدیدا افزایش یافت و رکود تورمی را تشدید کرد.
در پی آن، قدرت خرید مردم حدودا به نصف تقلیل یافت و کسری های دولت چه در زمینه بودجه عمومی و چه بودجه شرکت های دولتی و بدهی به پیمانکاران ، مقیاس های جدید و بالاتری پیدا کردند به طوری که بدهی بخش دولتی به سیستم بانکی ، بانک مرکزی و بانک های غیردولتی و موسسات اعتباری به ترتیب به 1279 ، 747 و 532 هزار میلیارد ریال در سال 1391 افزایش یافت ، در حالی که مجموع کل بدهی دولت به سیستم بانکی در سال 1390 حدودا 1355 هزار میلیارد ریال بود. بدیهی است که این کسری های آشکار و پنهان ، بی انضباطی های پولی و تورم های بالا را تداوم خواهند داد. لذا با افزایش نرخ ارز، نه تنها مسئله کسری بودجه دولت مرتفع نشد، بلکه وضعیت آن بدتر و کل تولید نیز دستخوش رکود و محدودیت شد.
وضع یا تشدید تحریم ها موجب کاهش و منفی شدن حساب جاری می شود و در صورت کافی نبودن ذخایر ارزی ، کمبود ارز ایجاد می شود. به دلیل وابستگی بیش از 50 درصدی بودجه دولت در درآمدهای نفتی ، نخستین اثر کمبود ارز بر بودجه دولت خواهد بود که آن را شدیدا دچار کسری و عدم تعادل می سازد. به محض مشاهده کمبود، تقاضای سوداگرانه ارز شعله ور می شود که در صورت عدم نظارت بر آن، به پرش و افزایش شدید نرخ ارز منجر خواهد شد.
افزایش نرخ ارز، تورم بالاتر را به دنبال خواهد داشت که مقیاس کسری بودجه را افزایش می دهد، هزینه های تولیدکنندگان را بالا می برد و تامین کالاهای اساسی مردم را با مشکل مواجه می سازد. در این میان، صرفا بخش نامولد و سوداگران ، سودهای بسیار بالا به دست می آورند.
در شرایط کنونی و علی رغم تحریم های اقتصادی و با عنایت به توضیحات مذکور، توصیه می شود که اولا نرخ ارز به هیچ وجه به عنوان ابزار تراز کننده بودجه دولت مورد استفاده قرار نگیرد.
ثانیا نظارت بر عملکرد موسسات مالی و بانک های خصوصی افزایش یابد. ثالثا تمهیداتی اندیشیده شوند که ارز تنها برای معاملات حقیقی نگهداری شود. رابعا در صورت تشدید فشار تحریم ها، منابع ارزی میان نیازهای تولید، کالاهای اساسی و دارو با اولویت بندی تخصیص یابد.
همچنین کسری بودجه از طریق انضباط بودجه ، شفاف سازی و اصلاح ساختار هزینه ها و استفاده از منابع بانکی (در مواقع اضطراری ) چاره جویی شود .
سیام **1981**1535
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
06/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]
صفحات پیشنهادی
نوبخت: وضعیت اقتصادی کشور رو بهبود است / روند کاهشی تورم
نوبخت وضعیت اقتصادی کشور رو بهبود است روند کاهشی تورم معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور گفت تلاش میشود در مدت ماههای باقیمانده تا پایان سال بخش قابل توجهی از مطالبات پیمانکاران در اجرای طرحهای عمرانی دولت تهیه شود به گزارش نامه نیوز محمدباقر نوبخت در چهلمینوضعیت اقتصادی کشور در 8 سال گذشته بحرانی بود/ وجود 540 هزار میلیارد تومان سرمایه سرگردان در کشور
استانها مرکز تهران هاشمی مطرح کرد وضعیت اقتصادی کشور در 8 سال گذشته بحرانی بود وجود 540 هزار میلیارد تومان سرمایه سرگردان در کشور رباط کریم - خبرگزاری مهر استاندار تهران با اشاره به اینکه وضعیت اقتصادی کشور در هشت سال گذشته بسیار بحرانی بود گفت در دوره هشت ساله گذشته برغوضعیت پیشرفت دو طرح کلان ملی در مورد خودرو و آبخیز داری کشورارزیابی شد
معاون پژوهشی وزیرعلوم وضعیت پیشرفت دو طرح کلان ملی در مورد خودرو و آبخیز داری کشورارزیابی شد تهران - ایرنا - معاون پژوهشی وزارت علوم تحقیقات و فناوری گفت گزارش پیشرفت و عملکرد دو طرح کلان ملی و تایید آیین نامه کمیسیون های عتف در در صد و چهارمین جلسه کمیسیون دائمی شورای عالی علغو تحریم ها گام بسیار مثبت در جهت تغییر وضعیت اقتصادی کشور است
استاد دانشگاه لغو تحریم ها گام بسیار مثبت در جهت تغییر وضعیت اقتصادی کشور است تهران-ایرنا- عضو هیات علمی دانشگاه مازندران معتقد است مذاکرات هسته ای و آغاز لغو تحریم ها گام بسیار مثبتی در جهت تغییر وضعیت اقتصادی کشور بوده است زهرا کریمی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادیوضعیت اقتصادی کنونی کشور در شان ملت ایران نیست
صاحبامتیاز روزنامه سیاست روز در گردههمایی اصناف و بازاریان وضعیت اقتصادی کنونی کشور در شان ملت ایران نیست صاحب امتیاز روزنامه سیاست روز گفت مسئولان بدانند که مسئله اصلی مردم هستند و انشاا با بکار بردن رهنمودهای رهبری به سمت مسیر اصلی گام بردارند تا وضعیت اقتصادی که در شان منجفقلی حبیبی: بهبود وضعیت اقتصادی و حقوق شهروندی مطالبه اصلی مردم است
نجفقلی حبیبی بهبود وضعیت اقتصادی و حقوق شهروندی مطالبه اصلی مردم است دبیرکل انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها با بیان اینکه "بهبود وضعیت اقتصادی کشور در حال حاضر مطالبه اصلی جامعه است" اظهار کرد دولت در حال حاضر در بُعد خارجی و داخلی تلاش میکند تا مطالبات مردم را برآوربررسي وضعيت فعالان ممنوع الخروجي اقتصادي
بررسي وضعيت فعالان ممنوع الخروجي اقتصادي هماكنون 10 نفر از اساتيد حقوق در معاونت حقوقي رييسجمهور در حال بررسي پيشنهادهای ارائه شده در خصوص منشور حقوق شهروندي هستند كه برخي از اين پيشنهادها قابل اعمال و برخي نياز به گفتوگو دارد کد خبر ۳۸۰۴۵۶ تاریخ انتشار ۰۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۶ ۱۸افزایش 19درصدی مرگ پیش از موعد به خاطر وضعیت بد اجتماعی و اقتصادی
افزایش 19درصدی مرگ پیش از موعد به خاطر وضعیت بد اجتماعی و اقتصادی دانش > پزشکی - محققان با بررسی افراد مسنتر از 50 سال اعلام کردند که خطر مرگ پیش از موعد در افراد مسن به خاطر تنهایی 14 درصد و به خاطر وضعیت بد اجتماعی و اقتصادی 19 درصد افزایش مییابد ایرنا نوشت محقگزارشی از وضعیت شاخص های اقتصادی/ خانه ارزان و طلا گران می شود
گزارشی از وضعیت شاخص های اقتصادی خانه ارزان و طلا گران می شود اقتصاد > اقتصاد سیاسی - بررسی روندها در اقتصاد ایران پیچیده شده است با این حال با بررسی برخی اخبار می توان تا حدودی مسیرحرکتی شاخص های اقتصادی را رصد کرد اکرم بزرگیان 35 هزار واحد مسکن مهر در پردرهای ایران به روی آژانس انرژی اتمی باز است/ ایران در سه دهه آینده جزء ده کشور برتر اقتصادی میشود
سیاسی دولت رئیس جمهور در جمع سفیران خارجی مقیم تهران درهای ایران به روی آژانس انرژی اتمی باز است ایران در سه دهه آینده جزء ده کشور برتر اقتصادی میشود روحانی با اشاره به اینکه علیرغم ندای مخالفت برخی در حال توافق با شرکتهای اقتصادی بزرگ بین المللی هستیم گفت در سه دهه آیندهپروژههاي مشارکتي مشهد، بالاترين سود اقتصادي در کشور را دارد
۳ اسفند ۱۳۹۲ ۱۱ ۴۱ق ظ معاون سرمايهگذاري و مشارکتهاي کلان اقتصادي شهرداري مشهد پروژههاي مشارکتي مشهد بالاترين سود اقتصادي در کشور را دارد شهرداري مشهد آمادگي کامل دارد اجراي پروژههاي شهري همچون خطوط مترو بوستانهاي بزرگ با مقياس بزرگ شهري تقاطعهاي غيرهمسطح خطوط جابهجااتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان سراسر کشور: وابستگان سیاسی و اقتصادی استکبار، شرکای خوبی برای تحقق آرمانهای ان
اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان سراسر کشور وابستگان سیاسی و اقتصادی استکبار شرکای خوبی برای تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی نیستنداتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان سراسر کشور اعلام کرد دولتمردان بدانند که وابستگان سیاسی و اقتصادی استکبار شرکای خوبی برای تحقق برنامهها و آرمانهای انقگام ایران برای رسیدن به کشورهای برتر اقتصادی
گام ایران برای رسیدن به کشورهای برتر اقتصادی کد خبر ۳۸۰۶۲۷ تاریخ انتشار ۰۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۹ ۴۷ - 20 February 2014 رئیس جمهور ایران تلاش دارد که با گسترش روابط سیاسی و اقتصادی با بسیاری از کشورها در عرصه های مختلف اقتصادی ایران را در طی سه دهه آینده در زمره 10 کشور برتر اقتصادیانتقاد چمران از وضعیت شورا ها در کشور
انتقاد چمران از وضعیت شورا ها در کشورتاریخ انتشار چهارشنبه ۲۳ بهمن ۱۳۹۲ ساعت ۱۲ ۲۸ رئیس شورای عالی استانها گفت شوراها به عنوان یکی از ارکان نظام جمهوری اسلامی پذیرفته شده و قابل تکیه هستند به طوری که دولت چشم امید و همکاری آنها برای پیشبرد اهداف جمهوری اسلامی ایران دوختهارزیابی صحیح عامل بهبود وضعیت فناوری اطلاعات
جمعه ۲۵ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۹ ۰۳ ارزیابی پروژههای فناوری اطلاعات و ارتباطات بعضا با مشکلاتی روبهرو است که علل اصلی آنها وجود منافع و هزینههای غیر ملموس و پنهان و ریسک حاصل از پیادهسازی این پروژههاست به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا بسیاری از صنایع با اجرای پروژآخرین وضعیت جوی و ترافیکی جادههای کشور
آخرین وضعیت جوی و ترافیکی جادههای کشور مرکز فرماندهی و کنترل ترافیک پلیس راهور ناجا آخرین وضعیت جوی و ترافیکی جادههای کشور را تشریح کرد به گزارش نامه نیوز به نقل از مهر بنابر آخرین اطلاعات و گزارشهای دریافتی محورهای بجستان گناباد و رباط سنگ در استان خراسان رضوی محورهای زابوضعیت جوی راههای کشور اعلام شد
وضعیت جوی راههای کشور اعلام شد مرکز فرماندهی و کنترل ترافیک پلیس راهور ناجا آخرین وضعیت جوی محورهای مواصلاتی را اعلام کرد به گزارش نامه نیوز به نقل از خبرگزاری مهر مرکز فرماندهی و کنترل ترافیک پلیس راهور ناجا آخرین وضعیت جوی محورهای مواصلاتی کشور را تشریح کرد که بر این اساس بر-
گوناگون
پربازدیدترینها