محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832160072
مهاجری: افزایش میزان همخانگی در ایران نشانگر بحران در نظام خانواده است/ وزارت ازدواج و طلاق یک شوخی اجتماعی است/ افزایش ازدواج پسران با دخترانی در سنین خیلی پایینتر
واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
مهاجری: افزایش میزان همخانگی در ایران نشانگر بحران در نظام خانواده است/ وزارت ازدواج و طلاق یک شوخی اجتماعی است/ افزایش ازدواج پسران با دخترانی در سنین خیلی پایینتر
یک جامعهشناس میگوید: بحث ازدواج و طلاق بیشتر از آنکه علت باشند، معلول هستند و اگر میخواهیم این معلولها، سلامت و امنیت جامعه را به خطر نیندازند باید شرایط، بسترها و علل آن را درست کنیم
شیما انتظاری: مسئله ازدواج یکی از مهمترین مسائلی است که جامعه و دولت با آن دست به گریبان است. افزایش سن ازدواج، تمایل پسران به ازدواج با دختران سنین کوچکتر از خود و همخانگی از جمله مسائلی است که اصغر مهاجری جامعه شناس، در گفتوگو با خبرنگار نامه نیوز مطرح کرده است. بنا به گفته این استاد دانشگاه و جامعهشناس افراد به جای اینکه نسبت به یکدیگر تقید و تعهد داشته باشند و زیر لوای یک هنجارِ رسمی و مشروعِ ازدواج، کنار هم زندگی کنند، دوستانه همخانه میشوند. گفتوگو با این کارشناس حوزه اجتماعی را در ادامه بخوانید:
نظر شما درباره ازدواج پسران دهه 60 با دختران دهه 70 چیست؟
اگر پسران متولد سالهای 64 تا 66 با دختران متولد 70 ازدواج کنند، از نظر جامعهشناسی جمعیتی مشکلی پیش نمیآید. علم جامعهشناسی بیان میکند که فاصله سنی پنج تا شش سال میان زوجها مشکلی ایجاد نخواهد کرد؛ بنابراین ازدواج پسران دهه 60 با دختران دهه 70 به لحاظ جامعهشناسی جمعیتی ایران طبیعی است.
بر چه اساسی میتوان این گفته را مطرح کرد؟
میانگین سن ازدواج در ایران 26 تا 27 سال است؛ یعنی دختران 25 و پسران 28 سال. البته باید گفت این عدد در حال افزایش است؛ اگر میانگین سن ازدواج دختران را 25 سالگی بدانیم؛ باید تعداد ازدواج دختران متولد سال 70 کم باشد؛ یعنی اگر 70 را از 92 کم کنیم به عدد 22 خواهیم رسید که سه سال با 25 سال تفاوت دارد و به میانگین سنی واقعی برای ازدواج نمیرسد؛ بنابراین تعداد دختران دهه 70 که ازدواج کردهاند کمتر است و جامعهشناسان معتقدند؛ اگر این تعداد کمتر باشد به مرز بحرانی نرسیده و مشکل اجتماعی ایجاد نخواهد شد.
بنابراین مشکلی پیش نیامده تا آن را تحلیل کنیم.
ما زمانی میتوانیم دلایل را تحلیل کنیم که مسئلهای اتفاق افتاده باشد و به عبارتی به مرز بحران و به مشکل و مسئله اجتماعی تبدیل شده است. آن زمان به دنبال دلایل میگردیم که چرا این مسئله اجتماعی رخ داده است؟ یا برای تعدیل و کاهش مسئله اجتماعی چه کنیم؟ اما من مسئله اجتماعی را نمیبینیم. من به عنوان جامعهشناس و پژوهشگر اجتماعی میگویم؛ پسران دهه 60 نباید با دختران دهه 70 ازدواج کنند؛ ولی این اتفاق میافتد و بسیار هم اتفاق میافتد و با ارقامی که ارائه شد باید به این نتیجه برسیم؛ مگر اینکه اطلاعات جدیدی داشته باشید که حرف جدیدی بزند.
اما ازدواج میان پسران با دختران کوچکتر از خود افزایش یافته است؟
در چند سال اخیر شاهد هستیم که پسران نسبت به دختران همطراز سنی خود اعتماد کمتری دارند؛ البته این رقم درشت نیست؛ اما برخی تلاش میکنند گزینش خود را از سنین پایینتر داشته باشند؛ به این معنی که پسران با سن بالاتر با دختران سنین خیلی پایینتر (نه آن فاصله سنی نرمال یعنی پنج تا شش سال) ازدواج میکنند؛ مثلا پسران متولد سال 62 با دختران متولد سال 72 ازدواج میکنند؛ اما تعداد این ازدواجها به حدی نیست که مسئله اجتماعی ایجاد شده باشد.
پس چرا مسئله ازدواج در ایران با چنین بحرانی روبرو شده است؟
نکته مهم این است که ازدواج در ایران شکلهای جدیدی را تجربه میکند. نظام خانواده در ایران دچار مسئله شده است؛ مثلا تعداد طلاقها و طلاقهای پنهانی یا اجتماعی افزایش یافتهاند، زمان طلاق بعد از ازدواج از سه به پنج سال و سن تجرد قطعی نیز افزایش یافته است، تعداد ازدواجها کاهش یافته و بسیاری مشکلات دیگر که همگی مسئله شکل خانواده در ایران را تشکیل میدهند و نشاندهنده پوست انداختن نظام خانواده در ایران است که شکلهای جدیدی را برای بقای خود تجربه میکند.
اگر ممکن است درباره پوست انداختن نظام خانواده نمونهای بیاورید.
قطعا یکی از این مسائل، رویکرد به شکل سنتی خانواده یعنی فاصله سنی زیاد است. از دیگر مسائل که برخی صاحبنظران نیز درباره آن اظهارنظرهایی کردهاند، همخانهگی است؛ به این معنا که افراد به جای اینکه نسبت به یکدیگر تقید و تعهد داشته باشند و زیر لوای یک هنجارِ رسمی و مشروعِ ازدواج، کنار هم زندگی کنند، دوستانه همخانه میشوند. این مسائل نشاندهنده بحران در نظام خانواده و گذار از یک مرحله به مرحله دیگر است و چون در این گذار، مدیریت فرهنگی کمتر است و دولت به رغم توصیههای اکید رهبری مبنی بر اینکه همه برنامههای دولت باید خانواده مبنا باشند، به دلیل مشکلاتی که خود دارد، نمیتواند به نظام خانواده کمک کند؛ بنابراین نظام خانواده در ایران سرخود یا به صورت طبیعی شکلهایی را تجربه میکند تا به شکل متحدتری دست یابد.
مهمتر از فاصله سنی این است که افراد اصلا میلی به ازدواج کردن ندارند.
آنچه شما میبینید، طبیعی است، معمولاً میگوییم؛ چند میلیون عروس بیداماد داریم. در طول تاریخ ایران به همین شکل بوده است و امروز نیز به همین شکل است؛ یعنی پسران از گروه سنی آینده خود برداشت میکنند، چون دختران با سن 20 را آماده ازدواج میدانیم؛ ولی پسران با سن 20 سال را آماده ازدواج نمیدانیم. نکته دیگر، چرخش فرهنگی است. در چرخش فرهنگی، گروههای سنی مختلف شیوههای جدیدی از سبک زندگی را به نمایش میگذارند که پرچمدار چرخش فرهنگی و تغییر در سبک و شیوه زندگی جوانان، نوجوانان و زنان هستند و جاده آنان نیز جاده مصرف است. دلایل این گروه سنی نیز آماده و توجیهشده است؛ به این معنا که سن جوانی افزایش یافته یا تعداد خانوار مثلا از هشت فرزند به یک یا 2 فرزند کاهش یافته است و والدین نیاز مالی نوجوانان و جوانان را فراهم میکنند و از طرفی حاکمیت در شهرها و به ویژه کلانشهرهایی مانند تهران، کالاهای فرهنگی با رویکرد مصرفگرایی است. قصدم بیان خوب یا بد بودن آن نیست؛ بلکه میخواهم اتفاقی که در حال رخ دادن است، بیان کنم. «کالاهای فرهنگی» در مصرفگرایی در کافیشاپها و حوزههای رسانهای و مجازی با گوشیهای رنگارنگ حاکمیت دارند.
کارکردهای ناخواسته این چرخش فرهنگی چیست؟
هر چه از گروه سنی دهه 60 به سمت گروه سنی دهه 70 پیش میرویم، احساس تعهد و مسئولیت آنها کاهش و مصرفگرایی افزایش مییابد یا نسبت به هنجارهای رسمی جامعه بیاهمیتتر و اطلاعات عمومی و میل آنها نسبت به بحثهای حکومتی و سیاسی کمتر میشود که بر هویت اجتماعی و ملی آنها تأثیر میگذارد و آنها را دچار حالت برزخی و بحرانی میکند.
ازدواج گروه سنی دهه 60 با گروه سنی دهه 70 مشکلات بسیاری به همراه خواهد داشت؛ هر چند امروز تشکیل خانواده در گروههای سنی دیگر نیز مشکلات فراوانی دارد؛ مانند افزایش زمان طلاق به این معنا که اگر در گذشته بعد از گذشت سه سال از یک ازدواج، خانواده تضمین میشد؛ اما امروز بعد از پنج سال این تضمین وجود ندارد و بسیاری از طلاقها در همان سالهای ابتدایی تشکیل خانواده صورت میگیرد؛ اما در آینده احتمال افزایش آمار طلاق در بین زوجهای دهه 60 و دهه 70 وجود دارد.
وزارت ازدواج و طلاقی قرار است شکل بگیرد و صحبتهایی در مورد آن در مجلس صورت گرفته است به نظرتان در وضعیت جوانان تأثیر خواهد داشت؟
این موضوع یک شوخی اجتماعی است. بحث ازدواج و طلاق بیشتر از آنکه علت باشند، معلول هستند و اگر میخواهیم این معلولها، سلامت و امنیت جامعه را به خطر نیندازند باید شرایط، بسترها و علل آن را درست کنیم. نکته اول اینکه نگرش جوانان و نوجوانان نسبت به خانواده و تشکیل خانواده تغییر کرده است. نگرش در چرخش فرهنگی مصرفگرایی، تعهد نداشتن و مسئولیت نپذیرفتن است؛ جوانی که بهانه میآورد که درس میخوانم، شغل ندارم، والدین نیز نیازهای مالی او را برآورده میکنند و لذتجویی او نیز فراهم است؛ چرا باید تعهد بدهد و مسئولیت بپذیرد.
نکته دوم بحث اجتماعی است. کارکرد خانواده از گذشته تا به امروز تغییراتی داشته؛ اما جامعه خود را برای این تغییرات آماده نکرده و همین موضوع تنشهای فراوانی در خانواده به ویژه فرزندان ایجاد کرده است. گروههای متوسط، متوسط به پایین و پایین مشکلات اقتصادی جدی دارند که این مشکلات برای گروههای متوسط به بالا کمتر است.
بنابراین علتها چیز دیگری هستند و ما به دلیل نداشتن مطالعه کافی و کار کارشناسی نکردن و به دلیل عجله کردن به دنبال معلول هستیم که چیزی جز ادا درآوردن نیست و ادای ما شبیه شوخی است. .
1392/12/4
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]
صفحات پیشنهادی
مدیرکل سابق وزارتخارجه: یخ روابط ایران با کشورهای خلیج فارس در حال آب شدن است/ برخی سفرای خارجی برای دیدار با
مدیرکل سابق وزارتخارجه یخ روابط ایران با کشورهای خلیج فارس در حال آب شدن است برخی سفرای خارجی برای دیدار با خاتمی گریه میکردند نباید اجازه دهیم ادبیات نظامیگری حاکم شود سفیر سابق ایران در اسپانیا اعتقاد دارد که ظریف دیپلماسی بسیار خوبی در پیش گرفتهاست و برقراری روابط و رفت ووزارت ازدواج و طلاق یا وزارت زنان، جوانان و خانواده؟/ به هرحال جوانان از ورزش جدا می شود
وزارت ازدواج و طلاق یا وزارت زنان جوانان و خانواده به هرحال جوانان از ورزش جدا می شود جامعه > خانواده - فارس نوشت عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت تأسیس وزارت ازدواج و طلاق و جایگزینی آن با وزارت ورزش و جوانان تنها در حد یک پیشنهاد ابتدایی است و نیازمندمعاون اداره کل امور اتباع و مهاجرین وزارت کشور خبر داد بهرهمندی 330 هزار دانشآموز افغانی مقیم ایران از خدمات
معاون اداره کل امور اتباع و مهاجرین وزارت کشور خبر دادبهرهمندی 330 هزار دانشآموز افغانی مقیم ایران از خدمات آموزشیمعاون اداره کل امور اتباع و مهاجرین وزارت کشور گفت در راستای کمک به پناهندگان افغانی مقیم ایران 330 هزار دانشآموز از خدمات آموزشی ایران اسلامی بهرهمند شدهاند براهپیمایی 22 بهمن ماه نشانگر پایبندی ملت ایران به نظام اسلامی است
استانها شرق خراسان رضوی محسنی ثانی در گفتگو با مهر راهپیمایی 22 بهمن ماه نشانگر پایبندی ملت ایران به نظام اسلامی است مشهد - خبرگزاری مهر عضو مجمع نمایندگان خراسان رضوی گفت راهپیمایی 22 بهمن ماه نشانگر پایبندی و تعهد ملت ایران به نظام اسلامی است محمدرضا محسنی ثانی در گفتگوراهپیمایی22 بهمن بیانگر میزان وفاداری و تعهد ملت ایران به نظام و انقلاب
کرمانشاه راهپیمایی 22 بهمن بیانگر میزان وفاداری و تعهد ملت ایران به نظام و انقلاب عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی یا اشاره به حساسیت ویژه راهپیمایی 22 بهمن امسال گفت حضور مردم نشان دهنده انسجام درونی و حمایت از دولت است به گزارش باشگاه خبرنگاران کرمانشاحتمال ادامه مذاکرات وین تا سه روز آینده/ سخنگوی وزارت خارجه: مباحث نظامی هیچ جایگاهی در مذاکرات ایران و 1+5 ن
احتمال ادامه مذاکرات وین تا سه روز آینده سخنگوی وزارت خارجه مباحث نظامی هیچ جایگاهی در مذاکرات ایران و 1 5 ندارد سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان گفت خواستار اقدام جدی دولت پاکستان برای کنترل مرزها مبارزه با اقدامات اشرار و تروریستها و تحویل عوامل تروریستی گروگانگیری مرزبانانتکرار / سرلشکر سلیمانی در نخستین سالگرد شهید شاطری: هیچ کشوری جز ایران قادر به رهبری جهان اسلام نیست/ عظمت
تکرار سرلشکر سلیمانی در نخستین سالگرد شهید شاطری هیچ کشوری جز ایران قادر به رهبری جهان اسلام نیست عظمت انقلاب و نظام روز به روز در حال افزایش استفرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت هیچ نیرو و کشوری جز ایران در برهه کنونی قادر به رهبری جهان اسلام نیست به گزامدیرکل مدیریت بحران استان بوشهر مطرح کرد: برنامهریزی برای افزایش میزان برداشت از منابع آبهای زیرزمینی استان
مدیرکل مدیریت بحران استان بوشهر مطرح کرد برنامهریزی برای افزایش میزان برداشت از منابع آبهای زیرزمینی استان بوشهرمدیرکل مدیریت بحران استان بوشهر گفت با توجه به محدودیت منابع آب لازم است برنامهریزی برای ارتقا و افزایش میزان برداشت از منابع آبهای زیرزمینی استان بوشهر انجام شودلاریجانی در دیدار با خبرنگاران و مدیران رسانهای تونس: غرب میداند ایران به دنبال سلاح هستهای نیست/ بحران سور
لاریجانی در دیدار با خبرنگاران و مدیران رسانهای تونس غرب میداند ایران به دنبال سلاح هستهای نیست بحران سوریه راه حل نظامی نداردرئیس مجلس گفت جمهوری اسلامی ایران از همان ابتدا در این باور منطقی بود که بحران سوریه راه حل نظامی ندارد و تنها از راه گفتگو بین طرفین می توان به پایاآسوشیتدپرس گزارش داد میزان جرائم جنسی نظامیان آمریکایی در ژاپن رو به افزایش است
آسوشیتدپرس گزارش دادمیزان جرائم جنسی نظامیان آمریکایی در ژاپن رو به افزایش استخبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد که طبق اسناد به دست آمده میزان جرائم جنسی نظامیان آمریکایی در ژاپن روند افزایشی داشته است به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از آسوشیتدپرس تعداد تجاوزات جنسی نیروهای نظامی آتمهیدات ویژه وزارت خارجه برای سفارتخانههای ایران در کشورهای بحرانی
تمهیدات ویژه وزارت خارجه برای سفارتخانههای ایران در کشورهای بحرانی رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس از تمهیدات ویژه وزارت خارجه برای سفارتخانههای ایران در کشورهای بحرانی خبر داد به گزارش نامه نیوز علاءالدین بروجردی نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی و رئیس کمیسیون امنیت ملیمیزان افزایش فساد در نظامیان آمریکا
میزان افزایش فساد در نظامیان آمریکا شمار نظامیان امریکایی که به علت ارتکاب جرم یا انجام اقدامات غیراخلاقی از ارتش این کشور اخراج شده اند در خلال چند سال گذشته افزایش یافته است به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران بر اساس اطلاعات به دست آمده شمار نظامیان امریکایی که در خافزايش ميزان ترانزيت کالا از دو کشور تاجيکستان و ازبکستان به ايران
در پي توافقات محقق مي شود افزايش ميزان ترانزيت کالا از دو کشور تاجيکستان و ازبکستان به ايران به دنبال ديدار معاون بهره برداري و سير و حرکت راه آهن با هيات هاي تجاري دو کشور تاجيکستان و ازبکستان ميزان ترانزيت کالا از اين کشورها از طريق شبکه ريلي ايران افزايش مي يابد به گزارش گوزارت ازدواج و طلاق جایگزین وزارت جوانان
وزارت ازدواج و طلاق جایگزین وزارت جوانان طرح تشکیل وزارت ازدواج و طلاق از سوی عده ای از نمایندگان مجلس تدوین شده است و پس از بررسی بودجه هفته آینده به هیات رئیسه مجلس اهدا می شود کد خبر ۳۷۷۹۴۹ تاریخ انتشار ۲۳ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۸ ۱۵ - 12 February 2014 یک نماینده مجلس از تدوین پیش نووزارت خارجه آمریکا: ملاقات با تیم ایرانی سازنده و متمرکز بر پیشبرد مذاکرات جامع بود
وزارت خارجه آمریکا ملاقات با تیم ایرانی سازنده و متمرکز بر پیشبرد مذاکرات جامع بود یک مقام وزارت خارجه آمریکا دیدار عصر سهشنبه نمایندگان ایران و آمریکا در وین را سازنده خوانده و گفت این گفتوگوها بر پیشبرد مذاکرات جامع متمرکز بوده است به گزارش نامه نیوز به نقل از فارس یک مقامنظامی آمریکایی متهم به قتل خانواده عراقی در زندان «آریزونا» خودکشی کرد
نظامی آمریکایی متهم به قتل خانواده عراقی در زندان آریزونا خودکشی کردیک نظامی ۲۸ ساله آمریکایی که به دلیل تجاوز به نوجوان عراقی و قتل این دختر و خانوادهاش به حبس ابد محکوم شده بود در زندانی در ایالت آریزونا آمریکا خودکشی کرد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرسسفر یک مقام وزارت خارجه فرانسه به ایران
سفر یک مقام وزارت خارجه فرانسه به ایران دور دیگری از نشست مشورت های سیاسی جمهوری اسلامی ایران و فرانسه با سفر ژان فرانسوا ژیرو مدیر خاورمیانه و شمال آفریقای وزارت مرو خارجه این کشور به ایران در تهران برگزار شد به گزارش نامه نیوز در این نشست که به میزبانی ابوالقاسم دلفی مدیر کل-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها