واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
بنزین چند؟ تهارن - ایرنا - در مطلبی سایت «پارسینه» با عنوان « همه حاشیه های بنزینی / نرخ بنزین در کشور چقدر باید باشد؟ » نوشت:حالا اما گمانه زنی ها نشان می دهد در صورتی که دولت طبق قانون عمل کند، باید در سال های 93 و 94 بهای این فرآورده نفتی را به نحوی افزایش دهد که به قیمت های جهانی و منطقه ای نزدیک شود.
در این مطلب می خوانید : هنوز از یادها نرفته است که دولت قبل تصمیم داشت پس از اجرای فاز اول قانون هدفمندی یارانه ها در اواخر آذر 89، قیمت بنزین و گازوئیل را مطابق با یک شیب ملایم پنج ساله و افزایش منطقی پشت سر گذاشته تا در نهایت قیمت فرآورده های نفتی به قیمت های جهانی و منطقه ای برسد.
با این وجود، در طول سه سال گذشته تاکنون بنزین هیچگونه افزایشی را تجربه نکرده است چرا که دولت دهم اعتقادی به اجرای قانون نداشت و به میل خود قوانین را برای اجرا گزینش می کرد .
حالا اما دوران حیات دولت دهم به پایان رسیده و نوبت دولت یازدهم است که برطبق قانون هدفمندی قیمت بنزنی را افزایش دهد.
از روزی که بودجه 93 تقدیم مجلس شد سناریوهای مختلفی درباره افزایش قیمت بنزین مطرح شده نمایندگان مجلس قیمت بالای 30 تا 45 درصد را قطعی دانستند وکمیسیون تلفیق افزایش 33 درصدی را اعلام کرد.
دولتی ها هم که با مسکوت نگه داشتن قیمت بنزین در لایحه بودجه 93 منتظر تصمیم مجلس بودند عکس العملی به مجلسیان نشان ندادند.
مرکز پژوهش های مجلس نیز با طرح اینکه قیمت بنزین باید بالای 80 درصد گران شود همه را شوکه کرد و بعد از آن حسن روحانی هم از شیب تند افزایش قیمت بنزین سخن گفت تا افکار عمومی نگران تر از قبل ماجرای افزایش قیمت بنزین را دنبال کنند.
تاکنون سناریوهای 20، 25 و 40 درصدی برای افزایش قیمت فرآورده های نفتی به ویژه برای بنزین و گازوئیل مطرح شده که در صورت افزایش 25 درصدی بهای هر لیتر بنزین نیمه یارانه ای معمولی به 500 تومان و افزایش 40 درصدی بهای هر لیتر بنزین معمولی آزاد به حدود هزار تومان افزایش می یابد.
سناریوهای مختلف قیمتی از بالای 1000تومان گرفته تا 1800تومان برای هر لیتر بنزین به عنوان پرطرفدارترین فرآورده نفتی کشور از سوی دولت برای سال 93 و در قالب اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها تعریف شده اما برخی به بنزین 3هزار تومانی نیز اشاره کردند!
با این روایات دولت تصمیم دارد گرانی بنزین را با فاز دوم هدفمندی یارانه ها همراه کند اما در بهمن ماه امسال نمایندگان مجلس به ماده لایحه افزایش قیمت بنزین پیش از اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها رای مثبت دادند و قرار شد قیمت هر یک لیتر فرآورده نفتی 5 درصد افزایش پیدا کند.
بر اساس این مصوبه، وزارت نفت از طریق شرکت دولتی تابعه ذیربط مکلف شد، پنج درصد به قیمت هرلیتر فرآورده نفتی، به عنوان عوارض افزایش دهد. با تصویب این لایحه در خانه ملت، بهای هر لیتر بنزین 400 تومانی با افزایش 5 درصد و در قالب عوارض مصرف سال آینده به 420 تومان و قیمت هر لیتر بنزین آزاد معمولی به 735 تومان افزایش یافته است.
حالا اما گمانه زنی ها نشان می دهد در صورتی که دولت طبق قانون عمل کند، باید در سال های 93 و 94 بهای این فرآورده نفتی را به نحوی افزایش دهد که به قیمت های جهانی و منطقه ای نزدیک شود چرا که 3 سال از مهلت 5 ساله افزایش قیمت بنزین گذشته و افزایش قیمتی در کار نبوده است.
گفتنی است، در شرایط فعلی بهای هر لیتر بنزین در بازار فوب خلیج فارس حدود 50 سنت و معادل 1500 تومان (براساس دلار 3000 تومانی) است که کاهش ترکیبات گوگردی، مواد آروماتیکی، افزایش عدد اکتان به بیش از 90 و حذف اکتان افزاهای شیمیایی و آلاینده ای همچون MTBE و MMT از مهم ترین ویژگی های بنزین در بازارهای منطقه ای است.
از طرفی با توجه به استانداردهای یک لیتر بنزین در بازار فوب خلیج فارس، قطعا باید بهای بنزین ایران که در مجتمع های پتروشیمی با ترکیبی از مواد آروماتیک و حلقوی تولید شده و یا در پالایشگاه های نفت مواد اکتان افزای شیمیایی و آلاینده همچون MTBE و MMT به آن اضافه می شود، کمتر باشد.
به گفته کارشناسان، اگر دولت بخواهد قیمت هر لیتر بنزین را حتی تا سقف بازارهای منطقه ای همچون فوب خلیج فارس هم افزایش دهد، باید به دنبال سناریوهای قیمتی کمتر از 1400 تومان برود، چراکه کیفیت این نوع سوخت در مقایسه با محموله های بنزین صادراتی در فوب خلیخ فارس به مراتب در جایگاه پایان تری قرار دارد.
باید منتظر ماند و دید در نهایت دولتی ها چه تصمیمی برای نرخ بنزین اتخاذ خواهند کرد.
اول**1104
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
03/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 137]