واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
آب های مرزی که همچنان هدر می رود زاهدان - ایرنا - برخی کارشناسان می گویند: هدر رفت آب های مرزی حاصل از باران در سیستان و بلوچستان به قدری زیاد است که در صورت مهار آن نیاز به اجرای طرح های سنگین و زمان بر همچون انتقال آب دریای عمان برای مصارف شرب وجود ندارد.
در تایید این سخن همین بس که به گفته مدیر عامل شرکت سهامی آب منطقه ای سیستان و بلوچستان و برابر آمار موجود، سالانه حداقل یک میلیارد و 300 میلیون متر مکعب روان آب در جنوب استان هدر می رود که 300 میلیون متر مکعب از حوزه ˈماشکیدˈ به طرف پاکستان و یک میلیارد متر مکعب دیگر آن به دریای عمان می ریزد.
ˈاحمد عاقبت بخیرˈ روز شنبه در گفت و گو با خبرگزاری جمهوری اسلامی اظهار داشت: شرکت آب منطقه ای سیستان و بلوچستان برای کنترل روان آب و جلوگیری از هدر رفت منابع محدود آب سه سد کهیر، شهری کور و گوهر کوه را با حجم 427 میلیون متر مکعب و دو شبکه آبیاری زهکشی زیردان و کهیر را در دست اجرا دارد، اما روند قطره چکانی تامین اعتبار امید به بهره برداری از آن را در آینده نزدیک کم رنگ کرده است.
وی با بیان اینکه 33 سد مخزنی، تغذیه ای و انحرافی در سیستان و بلوچستان با ظرفیت ذخیره دو میلیارد و 100 میلیون متر مکعب وجود دارد، بیان کرد: شرکت سهامی آب منطقه ای 14 طرح سد سازی و شبکه آبیاری زهکشی را با ظرفیت 900 میلیون متر مکعب در دست مطالعه دارد که در صورت تامین اعتبار و اجرا ، عمده مشکلات در بحث آب های جنوب استان برطرف می شود.
عاقبت بخیر تصریح کرد: از مجموع چند میلیارد متر مکعب روان آب های سیستان و بلوچستان طی سال آبی 92 -93 فقط 200 میلیون متر مکعب آن ذخیره سازی شده است.
وی اضافه کرد: بارندگی در سیستان و بلوچستان در دو فصل تابستان متاثر از ˈمانسونˈ و دیگری زمستان متاثر از ˈآب و هوای مدیترانه ایˈ است و به همین سبب بستر بسیار خوبی در زمینه مهار آن و رونق بخش کشاورزی منطقه فراهم کرده است که البته بخش خصوصی نیز می تواند با سرمایه گذاری در این زمینه، برگشت سرمایه خود را تضمین کند.
پدیده مانسون در فصل تابستان متاثر از رطوبت بالای اقیانوس هند و حرکت آن به سمت جنوب سیستان و بلوچستان باعث بارندگی های خوبی می شود و ویژگی آن ریزش های رگباری و سنگین در مدت زمان کوتاه است که به سبب فقدان زیرساخت ها نه تنها نعمت نیست، بلکه نقمت سیلاب های مخرب آن باعث وارد شدن خسارت های سنگین به مردم استان می شود.
با وجود این مزیت فوق العاده و ناتوانی در مهار روان آب های جنوب سیستان و بلوچستان که بخش اعظم آن به دریا یا خارج از مرزهای جغرافیایی جمهوری اسلامی ریخته می شود، طی سال های گذشته طرح سنگین انتقال آب دریای عمان و شیرین کردن آن برای مصرف شرب مردم جنوب شرق کشور در دستور کار برخی دستگاه های اجرایی قرار گرفته است.
جنوب سیستان و بلوچستان نزدیک ترین نقطه ایران به خط استوا، اقیانوس و آب های آزاد است.
7312/2729
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
03/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]