واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
باهنر:امکان تشکیل نظام پارلمانی از سوی رهبری، تنها یک مثال بوده است/ نمایندگان به دنبال پیدا کردن شغل برای مردم منطقه خود هستند
محمدرضا باهنر با تأکید بر اینکه بحث نظام پارلمانی مطرح توسط حضرت آیت الله خامنه ای، صرفا از باب مثال بوده است، گفت:مثالی که رهبری آوردند، این بودکه امکان تغییر نظام ریاستی به نظام پارلمانی هست؛برای نمونه، نمی توان در تغییر قانون اساسی گفت، مجلس یاشورای نگهبان نداشته باشیم.
به گزارش نامه نیوز، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با تابناک افزود: برای نمونه، نمی توان در تغییر قانون اساسی گفت، مجلس یا شورای نگهبان نداشته باشیم، ولی می توان گفت ترکیب آن ها تغییر کند. برخی از اصول قانون اساسی تغییرناپذیر است. اصولی که اسلامیت و جمهوریت نظام را تضمین می کند، تغییر ناپذیر است، اما بقیه قابل تغییر است.
امکان تشکیل نظام پارلمانی از سوی رهبری، تنها یک مثال بوده است ، برداشت برخی افراد از سخنان رهبری این بود که نظر ایشان این است که نظام ما تبدیل به نظام پارلمانی شود؛ اما پس از آن رهبر انقلاب واکنش نشان دادند.
محمد رضا باهنر ضمن بیان مطلب فوق گفت: مضمون سخنان رهبری این بود که باید اصول قانون اساسی را از یکدیگر جدا کنیم. برخی از اصول قانون اساس نظام جمهوری اسلامی است. در اصل 176 قانون اساسی آمده که برخی از اصول قانون اساسی غیر قابل تغییر است. اصولی که اسلامیت و جمهوریت نظام را تضمین می کند، غیر قابل تغییر است، اما بقیه قابل تغییر است.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه بحث نظام پارلمانی مطرح از سوی حضرت آیت الله خامنه ای، صرفا از باب مثال بوده است، گفت: مثالی که رهبری آوردند، این بود که امکان تغییر نظام ریاستی به نظام پارلمانی وجود دارد؛ برای نمونه، نمی توان در تغییر قانون اساسی گفت که مجلس یا شورای نگهبان نداشته باشیم ولی می توان گفت که ترکیب آن ها تغییر کند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در ادامه خاطر نشان کرد: در مورد اینکه آیا مجلس فعلی با همین ساختار این توانمندی را دارد که با نظام پارلمانی کشور را اداره کند، باید گفت در صورت تشکیل نظام پارلمانی باید در ساختار مجلس تغییراتی ایجاد شود. عموما در دنیا مجالس، دو مجلسی هستند که به نظر من باید در کشور ما نیز روی نظام دو مجلسی کار کرد.
باهنر با بیان اینکه برای شکل گیری نظام پارلمانی باید افرادی را داشته باشیم که ملی فکر کنند، در پاسخ به اینکه چرا برخی افراد سر شناس حاضر نیستند از شهرستان ها نماینده شوند و بیشتر به دنبال نماینده شدن در تهران هستند ، گفت: ساختار را باید اصلاح کرد. بنده اگر بروم کرمان و رأی هم بیاورم، نمی توانم بیشتر از یک دوره نماینده باشم. چون مردم توقعاتی دارند که از عهده من خارج است و کارهایی که من می کنم، ممکن است مردم خیلی دنبالش نباشند. مسأله کاملا روشن است. عمر متوسط نمایندگی در کشور ما یک سال و نیم دوره است. این خیلی کم است. نماینده تا می خواهد چیزی یاد بگیرد و در جریان امور قرار بگیرد دوره اش تمام می شود. برخی از حوزه ها در 9 دوره مجلس 9 نماینده به مجلس فرستاده اند! مردم با توقعاتی نماینده انتخاب می کنند و بعد می بینند توقعاتشان عملی نشد و نتیجه این می شود که می روند سراغ شخص دیگری؛ این راه درست نیست.
دبیر جامعه اسلامی مهندسان، در ادامه افزود: اکنون نمایندگان به جای اینکه در مجلس بنشینند و با دولت، کمیته و کارگروه مشترک تشکیل دهند تا مشکلات مردم را حل و فصل کنند، به دنبال پیدا کردن شغل برای مردم منطقه خود هستند. مشخص است که با این روند مشکلی حل نمی شود. نمایندگان باید بیماری ها را درمان کنند، نه اینکه سراغ حل مشکل بیماران باشند. البته چاره ای هم نیست. همه مراجعات مردم به نمایندگان است چه قانونی و چه غیرقانونی. البته این گونه نیست که همه بخواهند از تهران کاندیدا شوند. به ازای هر کرسی مجلس، تراکم تهران کمتر از سایر شهر هاست.
باهنر با بیان اینکه من دلیل این مشکلات را نبود احزاب می دانم، گفت: بالاخره در نظام مردم سالاری دینی ما که تمام مسئولان کشور مستقیم و یا با یک واسطه توسط مردم انتخاب می شوند، نیازمند داشتن چند حزب قدرتمند هستیم. برخی گمان می کنند حزب با نظام ولایی سازگاری ندارد. من این اعتقاد را ندارم. ما می توانیم چند حزب شناسنامه دار و در چهارچوب قانون داشته باشیم که گرایش های مختلف را نمایندگی کنند؛ برای نمونه، همین که در کشور ما عده ای را اصلاح طلب و عده دیگری را اصولگرا و یا اعتدال گرا می نامند، همین ها می توانند حزب تشکیل دهند.
وی با تأکید بر اینکه حزب لازمه کار نظام است، اظهار داشت: اگر کشورمان بخواهد 100 درصد حزبی باشد و انتخابات حزبی شود، این کار مقررات خاص خود را می طلبد. باید در سه فاز کار کرد؛ یک فاز را با همین قوانین موجود می شود انجام داد؛ گروه هایی بیایند و احزاب فراگیر تشکیل دهند و شروع به کار کنند. اما بخشی را با قوانین فعلی نمی توان انجام داد و قوانین باید اصلاح شود. فاز سوم هم اگر بخواهد عملیاتی شود، باید اصولی از قانون اساسی اصلاح شود.
این عضو اصولگرای مجلس نهم در ادامه بر برشمردن ضرورت فعالیت احزاب قدرتمند در کشور تاکید کرد: گاهی فردی با چتر اصولگرایی کاندیدا می شود و رأی می آورد اما در مجلس خودش تصمیم می گیرد و خود را مستقل می داند. باید این را به این نماینده گفت که آقا یا خانم نماینده اگر شما فوق تخصص هم داشته باشید، در یک زمینه تخصص دارید. اگر کسی رأی بالایی آورد به این معنا نیست که تمام مسائل را می فهمد. بنده خیلی هم که مدعی باشم، می گویم یک مهندس معمارم. اینکه بگویم سیاست خارجی، سیاست فرهنگی، افکارعمومی، دفاع، نظام بین الملل، اقتصاد و... را می فهمم اشتباه است. بی خردی است اگر فردی مدعی باشد همه چیز را می داند. آن چیزی را که نماینده نمی داند حزب باید تأمین کند. باید سیستم و تشکیلاتی برای کمک به نماینده باشد.
1392/11/20
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]