واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
یک کارشناس/ دریاچه ارومیه اتفاقی که رخ داد/ به فکرجلوگیری از توفان سونامی باشیم تهران - ایرنا - مجری طرح تحقیقاتی پوشش گیاهی دریاچه ارومیه گفت: کاشت گیاهان شور پسند در بستر این دریاچه مانع از بروز گرد و غبار و توفان سونامی در منطقه می شود و می تواند جایگزین مناسبی برای شیوه های کشاورزی پرمصرف کنونی شود.
دکتر حسن زارع روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهارداشت: عقب نشینی دریاچه ارومیه اتفاقی است که در منطقه رخ داده است اکنون باید با انجام یک سری اقدامات مانع از بروز مشکلات ناشی از خشک شدن آن مانند توفان گرد و غبار و کاهش درامد مردم منطقه شویم.
این متخصص اکولوژی که مجری طرح مطالعاتیˈعقب نشینی دریاچه ارومیه و پیشروی گیاهان؛ ضرر یا فرصتˈ است ، افزود: خاک عمده ترین فاکتور برای رشد گیاهان است و اکنون که دریاچه ارومیه عقب نشینی کرده است بستر خاکی زیادی برای کاشت گیاه سازگار با شرایط فراهم شده است.
طرح مطالعاتی ˈعقب نشینی دریاچه ارومیه و پیشروی گیاهانˈ با همکاری دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه خوارزمی ، استانداری آذربایجان غربی و اداره کل محیط زیست استان در حال اجرا است.
دانشیار دانشگاه تربیت مدرس معتقد است: ما گیاهان مختلفی داریم که می توانند در این اکوسیستم دریاچه ارومیه رشد کنند و به تدریج جایگزین آب موجود دریاچه شوند و بعد از مدتی به بستری همراه با پوشش گیاهی تبدیل شوند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اکنون عقب نشینی دریاچه ارومیه اتفاق افتاده است گفت: دریاچه ارزش های زیست محیطی خاص خودش را دارد و این با ارزش است ولی اتفاقی است که افتاده و دریاچه عقب نشینی کرده است اکنون باید جلوی خسارات بیشتر گرفته شود.
وی گفت: می توان یک سری اقدامات انجام داد تا آب به دریاچه برسد تا دریاچه در مقیاس کوچک تر پایدار بماند یا اینکه از بستری که آزاد شده بتوانیم به صورت مدیریت شده از گیاهانی استفاده کنیم که معیشت جایگزینی برای مردم منطقه ایجاد کنند.
وی گفت: آنچه در این مقاله ارایه می شود پیشنهادی است برای استفاده از زمین های آزاد شده برای نوعی از کشاورزی که جایگزین سیستم کشاورزی پرمصرفی امروزی می شود.
وی تاکید کرد: در واقع با این اقدام می توان ضرری که به دریاچه وارد شده را به فرصت تبدیل کرد تا بعدها به نفع دریاچه و اهالی منطقه باشد .
زارع گفت: حضور گیاهان باعث می شود که ریزگردهای دریاچه پخش نشود هم اینکه گیاه به تدریج که رشد می کند موجب کیفیت خاک می شوند که این تغییر به نفع رشد گیاهان است و خاک ثابت تر می شود اما آنچه در این میان از اهمیت زیادی برخوردار است مدیریت نوع گیاهانی است که می خواهند دراین بشتر شور رشد کنند.
وی با بیان اینکه باید گیاهانی را انتخاب کنیم که موجب اصلاح خاک شوند اظهار داشت: همچنین باید گیاهانی جایگزین کشت کنونی شوند که دارای ارزش صنعتی و دارویی باشند و به این ترتیب محصولی که تولید می شود گران قیمت تر باشد تا درآمد افراد منطقه بهتر شود.
زارع افزود: اکنون روی 4 تا 5 نوع گونه گیاهی غالب در منطقه در حال کار هستیم اما چون هنوز به نتیجه قطعی نرسیده ایم که کدام گیاه ارزش صنعتی بیشتری دارد از این رو هنوز نوع گیاه را اعلام نمی کنیم.
وی گفت: اما رویش گیاهان طبیعی شور پسند در دریاچه اتفاق می افتد و از بین همین گیاهان می خواهیم شرایطی فراهم کنیم که رشد شان در منطقه با هزینه کمتر پایدارتر شود.
این استاد دانشگاه درباره نجات دریاچه ارومیه اظهار داشت: به اعتقاد من وضعیت کنونی دریاچه ارومیه بخشی از آن مربوط به مسایل طبیعی و بخشی مربوط به نتیجه کارها و اقدامات انسانی است و اینکه سهم هر کدام چقدر است نیاز به کار کارشناسی دارد.
وی تاکید کرد: اینکه بخواهیم در مدت زمان کوتاه دریاچه را به وضعیت 50 سال گذشته ان برگردانیم غیر ممکن است البته دولت اقداماتی را آغاز کرده که به تدریج نتیجه خواهد داد.
این دانشیار دانشگاه تربیت مدرس رشته زیست شناسی گیاهی اکولوژیک گفت: در مجموع مشکل دریاچه ارومیه تشنگی زمین، از بین رفتن سفره های آب زیر زمینی و تبخیر سطحی است که بخشی از آن به طبیعت بر می گردد ، اگر بخواهیم به دریاچه آب هم وارد کنیم باید انقدر وارد کنیم که اول سفره های زیر زمینی تغذیه شوند بعد آب به سطح بیاد که نیازمند زمان و هزینه زیادی است.
وی اظهار داشت: به تدریج می توان این مشکل را برطرف کرد اما باید با اجرای یک اصلاحات مانع از تخریب و از بین رفتن بیشتر دریاچه شویم.
دریاچه ارومیه چند سالی است که با پدیده خشکسالی مواجه است و تاکنون بیش از 80 درصد آن از بین رفته و به شوره زار تبدیل شده است که به اعتقاد کارشناسان در مدت کوتاهی سونامی نمک در منطقه رخ خواهد داد بنابراین اجرای طرح هایی که موجب بهبود پوشش گیاهی بستر دریاچه می شود از اهمیت زیادی برخوردار است.
علمی ( 4 ) **9014**1599
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
30/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]