واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
دیپلماسی فرهنگی و خرده فرهنگ ها - محمد مهدی مظاهری تهران - ایرنا - فرآیند جهانی شدن سازوکار خاص خود را می طلبد و با روندی رو به رشد و با سرعت فراوان جوامع مختلف را در می نوردد و این روند پایه و اساس خود را از فرهنگ ملل مختلف گرفته و برمبنای خرده فرهنگ ها موفق شده در این زمان فرهنگ جدیدی را تعریف و تبیین نماید.
اینکه جهانی شدن باعث نابودی خرده فرهنگ ها و یا تقویت آن شده بحثی است که نیاز به واکاوی تخصصی و طولانی مدت دارد اما آنچه در این حوزه می توان به آن اشاره کرد اثرگذاری این حوزه از فرهنگ در مناسبات و ارتباطات بین المللی است و تبعاتی که می تواند بر دیپلماسی فرهنگی بویژه برای کشورهای صاحب فرهنگ داشته باشد.
اگر باور داشته باشیم که فرهنگ شامل بخش های گسترده و وسیعی نظیر معرفت، اعتقادات، هنرها، صنایع، تکنیک ها، اخلاق، قوانین، سنن و بالاخره تمام عادات و رفتارها و ضوابطی است که انسان به عنوان عضو یک جامعه آن را از جامعه خود فرا می گیرد و در قبال آن جامعه تعهداتی به عهده دارد باید بدانیم که این رویکردها همگی می توانند به عنوان ابزاری قدرتمند برای تعاملات بین المللی بکار گرفته شده و کشوری صاحب فرهنگ نظیر ایران اسلامی می تواند از آن به عنوان سلاحی قدرتمند در مناسبات دیپلماتیک خود بهره بگیرد.
بر اساس تعاریف کارشناسان حوزه فرهنگ، علاوه بر فرهنگ کلی حاکم بر هر جامعه، طبقات، قشرها و گروه های مختلف جامعه نیز دارای فرهنگ ویژه خود هستند که ریزفرهنگ یا خرده فرهنگ خوانده می شود.
در این بخش از فرهنگ، مردم نقش تأثیرگذاری دارند و با فرهنگ های داخلی خود که برگرفته از فرهنگ های عمومی است می توانند جهت دهی لازم را به سایر بخش های نظام حاکم بویژه در مناسبات بین المللی داشته باشند.
این نقش و حضور مؤثر مردم زمانی که به تصمیم گیری مشخص در سیاست خارجی نزدیک می شویم، منجر به بی تصمیمی و یا رفتار ناهمساز توسط واحدهای مختلف دخیل در سیاست خارجی می شود.
ناهمسازی در اعمال سیاست خارجی خود موجب پیامدهای جدی در کاهش بازدهی و کم شدن اعتبار یک کشور در سطح جهانی می گردد.
این مسئله زمانی جدی تر می شود که اهداف گوناگون، بصورت همزمان در حال اجرا باشد.
زمانی که از دیپلماسی فرهنگی سخن می گوییم، بدون تردید ذهن ها معطوف به کسانی می شود که قرار است حامل پیام فرهنگی ایران باشند.
اما همین حاملان فرهنگی باید شناخت لازم را از خرده فرهنگ های ملی و دینی داشته باشند تا بتوانند بدرستی از حوزه های فرهنگی صیانت کنند.
در این بخش حفظ ارزش های فرهنگی و بومی ایران توسط ایرانیان ساکن سایر کشورها که برای تداوم و بقای فرهنگ ایرانی و مشروعیت بخشیدن به آن در برابر فرهنگ مسلط کشورهای بیگانه تلاش می کنند به عنوان یک خرده فرهنگ، یکی از کارکردهای مثبت تشکیل آن است.
به طور یقین فرهنگ ایرانی که با فرهنگ ناب اسلامی آمیخته شده نمایشی زیبا از فرهنگی نوین در جهان امروز به دنبال دارد که می تواند اثرات قابل توجهی بر سایر کشورها و در سطح کلان تصمیم سازی های جهانی داشته باشد و خرده فرهنگ های ایرانی می توانند با اصلاح فرهنگ های مشابه درجهان اثرات مستقیم دیپلماسی فرهنگی ایران را به نمایش بگذارند.
* یادداشت روزنامه ایران
اول**1104
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
29/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]