واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
حداکثر سهم هر ایرانی از همراه اول، 10 سیم کارت است اصفهان- ایرنا- هر ایرانی می تواند حداکثر 10 سیم کارت و شماره تلفن همراه دائمی و اعتباری از اپراتور همراه اول در اختیار و مالکیت داشته باشد.
کارشناس مسوول امور مشترکین تلفن همراه مخابرات استان اصفهان روز دوشنبه با اعلام این خبر به ایرنا گفت: طبق قانون جدید، هر شخص نمی تواند بیشتر از 10 شماره تلفن همراه دائمی یا اعتباری از اپراتور همراه اول در اختیار بگیرد.
«فرشته صبائی» افزود: برخی مشترکان مانند فروشندگان سیم کارت خطوط زیاد در اختیار دارند که حداکثر می توانند از بین آنها 10 شماره را برای خود به ثبت برسانند.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در باره پیامک ارسال شده به مشترکین تلفن همراه با مضمون تغییر نام تلفن های اعتباری گفت: این کار در راستای اجرای همین قانون انجام شده تا مردم وضع مالکیت خطوط تلفن همراه را مشخص کنند.
وی از دارندگان سیم کارت های تلفن همراه بویژه افرادی که تعداد زیادخط اعتباری دارند خواست تا با مراجعه به مراکز امور مشترکین نسبت به قطع کردن شماره های اضافی ( مازاد بر 10 شماره) یا مشخص کردن مالک آن اقدام کنند.
این کارشناس با بیان اینکه برای این کار فقط کارت شناسایی لازم است، تصریح کرد: «سند» در حال حذف شدن از شبکه تلفن همراه بوده و برای خطوط دائمی که از سال 89 فروخته شده دیگر سندی صادر نشده است.
صبائی هزینه تغییر نام مالک تلفن همراه را 9 هزار و 500 ریال و برای تعویض سیم کارت 96 هزار ریال اعلام کرد.
وی همچنین درباره پیامکهای تبلیغاتی ارسال شده به مشترکین گفت: ما دو نوع پیامک در این زمینه داریم که شامل «تبلیغاتی» و «سرویسهای ارزش افزوده» است.
کارشناس مسوول امور مشترکین تلفن همراه در اصفهان افزود: پیامکهای «تبلیغاتی» از سوی بخش خصوصی و با هدف تبلیغ و اطلاع رسانی درباره محصولات و خدمات است اما پیامکهای «ارزش افزوده» از سوی اپراتور تلفن همراه بمنظور معرفی سرویسها و خدمات آن ارسال می شود.
وی با تاکید بر اینکه پیامکهای تبلیغاتی به رونق گرفتن کسب و کار الکترونیکی کمک می کند، اظهار کرد: ارسال این پیامکها باید در ساعتی باشد که مزاحمت کمتری برای مردم ایجاد کند با این حال ممکن است در هر ساعت از شبانه روز ارسال شود.
وی توضیح داد: ارسال پیامکهای تبلیغاتی در برخی مواقع به ترافیک شبکه برخورد می کند و ممکن است با تاخیر ارسال شود.
صبائی ادامه داد: اگر مشترکی مایل به دریافت پیامکهای تبلیغی نیست باید عدد یک را به صورت لاتین به شماره 8999 پیامک کند.
وی درباره پیامکهای سرویس های ارزش افزوده گفت: تعدادی از مشترکین از روی نا آگاهی و بدون توجه به تعرفه های اعلام شده این سرویس ها را روی سیم کارت خود فعال می کنند و پس از مدتی خواهان قطع شدن آن می شوند.
به گفته این کارشناس، مراجعات مردم برای قطع کردن این سرویس ها زیاد است و حتی عده ای ادعا می کنند که نمی دانند چه کسی این سرویس را برای آنها فعال کرده است.
صبائی در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا درباره پیگیری مزاحمت ها و کلاهبرداری های صورت گرفته از طریق پیامک اظهار کرد: قطع و تخلیه کردن شماره تلفن های مزاحم یا کلاهبردار به عهده امور مشترکین است اما پیگیری و شناسایی افراد مزاحم و کلاهبردار به عهده پلیس فتا است.
وی افزود: اگر شماره هایی که پیامک کلاهبرداری ارسال کرده اند از شماره های ارسال انبوه پیامک باشد ما شاکی را به شرکت خدمات دهنده مربوط معرفی می کنیم تا از آن طریق پیگیری شود.
وی ادامه داد: برخی شماره های ارسال پیامک انبوه نیز از سایتهای اینترنتی داخلی است که قابل پیگیری می باشد اما برخی از سایت ها و مراکز خارجی با شماره های ناشناس ارسال می شود.
این کارشناس با بیان اینکه تعدادی از شماره های ارسال پیامک خارجی قابل پیگیری نیست، تصریح کرد: ممکن است برخی از پیامک های تهدید آمیز یا کلاهبرداری نیز از طریق تهاجم هکری ارسال شود که پلیس فتا درباره آن کار می کند.
صبائی درباره کنترل محتوای پیامک گفت: برخی کلمات کلیدی برای مباحث امنیت ملی و سیاسی در شبکه ارسال پیامک، فیلتر می شود اما به طور کلی در این سرویس زیاد نمی توان اعمال محدودیت کرد.
وی با تاکید بر اینکه بیشتر شماره هایی که کلاهبرداری از طریق آنها صورت گرفته شماره های 0910 اعتباری بوده است، یادآور شد: اگر شماره خاطی از اپراتورهای دیگر تلفن همراه باشد در گزارشی به آنها اعلام می شود.
وی تاکید کرد: اطلاع رسانی های صورت گرفته درباره پیامک هایی کلاهبرداری در چند ماه اخیر موثر بوده و با کاهش این قبیل پیامکها و شکایات مربوط به آن مواجه هستیم.
صبائی درباره بسته های تخفیف اینترنتی نیز به ایرنا گفت: تعدادی زیادی از مشترکین این سرویس را به اشتباه فعال کرده اند که اگر از آن استفاده نکرده باشند یا میزان استفاده کمتر از 10 هزار ریال باشد، مخابرات هزینه فعال سازی را به مشترک برمی گرداند.
وی با اشاره به اینکه مراجعات زیاد در این زمینه به امور مشترکین صورت می گیرد، افزود: به طور ویژه به این مراجعین رسیدگی می شود.
ت/7148/607
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
28/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]