واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: سوریه ناپایدار ؛ کانون بی ثباتی خاورمیانه
بیداری ملت های عرب که در آغاز با اتکا به باورهای اسلامی شکل گرفت، بلافاصله در برخی از این کشورها با نام بهار عربی قبضه شد و اینک به خزان دولت های عربی منطقه تبدیل شده است. باید پذیرفت که دورنمای روشنی از ابعاد بحران منطقه ای در حال حاضر وجود ندارد. تلاقی و تعارض منافع بین بازیگران داخلی، منطقه ای و بین المللی، چشم انداز روشنی از بحران را ارائه نمی دهد و به نظر می رسد که تا رسیدن این کشورها به مردمسالاری واقعی، شاید یکی دو دهه دیگر زمان نیاز است.
آفتاب: سرویس بین الملل - شهروز ابراهیمی* - کشورهایی که به نظر می رسید با با سقوط نظام های سیاسی آن ها (همچون لیبی، سودان، یمن، مصر...) بهار پیروزی شان فرارسیده و از بحران استبداد خارج شده باشند، وارد یک سیکل دیگری از بحران شده اند که گاها کل منطقه خاورمیانه را تحت تاثیر قرار می دهد. در حال حاضر کانون بزرگ این بحران ها سوریه است که با گذشت بیش از سه سال و برگزاری نشست های مختلف برای حل بحران، به نتیجه لازم نرسیده است.
حوادث در خاورمیانه چنان به کلافی پیچیده و تودرتو تبدیل شده است که گاهی بازیگران منطقه ای و بین المللی هم به سادگی نمی دانند که منافعشان چیست و چه استراتژی ای بایستی داشته باشند و از چه گروه هایی باید حمایت کنند. دراین میان شاید یک راه ساده، حضور پررنگ تر بازیگران منطقه ای از جمله جمهوری اسلامی ایران، البته در کنار قدرت های بین المللی و رویکردهای واکنشی و گاه منفعلانه کشورهای پرنفوذ، در برابر یکدیگر باشد چراکه ادامه وضع موجود و وضعیت پیچیده خاورمیانه می تواند پیامدهای وحشتناکی برای چشم انداز آینده داشته باشد:
1- رقابت کشورها و بازیگران کلیدی منطقه ای حتی می تواند این کشورها را تا سر حد رویارویی با یکدیگر پیش ببرد. اگر اختلافات مدیریت نشود و بازیگران صرفأ به اقدامات واکنشی دربرابر یکدیگر سوق داده شوند، واگرایی کشورها تشدید شده و می تواند به نوبه خود کشورها را رویاروی یکدیگر بسازد.
2- تغذیه هرچه بیشتر گروهها ی تروریستی در منطقه، حادتر شدن پدیده تروریسم در منطقه را درپی خواهد داشت. متاسفانه برخی از بازگران کلیدی بطور اشکار از گروه های افراطی و تروریستی حمایت می کنند. تغذیه آنها، می تواند به خشونت و تروریسم عمق و وسعت بیشتری دهد و گروه های تکفیری را به داخل مرزهای کشورهای آرام منطقه نیز تسری دهد. نتیجه آن، امنیت کمتر، فرار سرمایه ها و پایین آمدن رشد اقتصادی کشورهای منطقه خواهد بود که آن نیز به نوبه خود به جذب گروهها و افراد بیشتری به تروریسم کمک می کند.
3- با شکست مذاکرات برای حل بحران سوریه به علت تلاقی و تعارض شدید منافع بازیگران داخلی، منطقه ای و بین المللی، مجددأ ممکن است راه برای گزینه نظامی غرب و در رأس آن امریکا، انگلیس و فرانسه هموار گردد. پرویه ای که می تواند در مرحله اول، با تشدید حمایت نظامی از مخالفان مسلح و مجهز کردن آنها به ادوات نظامی سنگین آغاز گزدد و در مرحله بعد به برقراری منطقه پرواز ممنوع منجر گردد.
بنابراین چنانکه جامعه بین الملل در آینده نزدیک با اتکا به واقعیت های داخلی سوریه و احترام به رای مردم خود این کشور (و نه مبارزان بیگانه) و نیز با استفاده از ظرفیت بالای کشورهای تاثیرگذار منطقه، به دنبال راهکار سیاسی اصولی نرود نگرانی ها از توسعه تروریسم در کل منطقه خاورمیانه بیشتر و بیشتر خواهد شد کما اینکه در حال حاضر عراق و لبنان به نوعی قربانی این معضل شده اند.
• استادیار روابط بین الملل دانشگاه اصفهان
مطالب مرتبط
تشکیل گروه 2+5 برای حل بحران سوریه
پایان بینتیجه دور دوم مذاکرات سوریه در ژنو / اخضر ابراهیمی: متاسفم!
آمریکا تهدید کرد تدابیر جدیدی را علیه اسد اتخاذ می کند
راهکاری برای حل بحران سوریه
تاریخ انتشار: ۲۸ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۸:۵۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]