واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
مذاکرات وین؛ آغازی برای رسیدن به توافق نهایی وین- ایرنا - نمایندگان ایران و گروه 1+5 فردا (سه شنبه) در مقر اروپایی سازمان ملل متحد در شهر وین اتریش گردهم می آیند تا دور تازه ای از مذاکرات خود را برای رسیدن به توافق جامع و نهایی آغاز کنند.
به گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا به وین، دور تازه مذاکرات ایران و گروه 1+5 به ریاست محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه و کاترین اشتون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برگزار می شود. ظریف و اشتون پس از شام کاری، با حضور نمایندگان 1+5 مذاکرات را آغاز می کنند.
تیم مذاکره کننده هسته ای همچنانکه وزیر امور خارجه تاکید کرده است با دقت و در نظر گرفتن حقوق و منافع ایران وارد این دور از مذاکرات سخت، فشرده و پیچیده خواهد شد؛ مذاکراتی که به گفته وی با توجه به هدف مشترکی که در برنامه اقدام مشترک ژنو تعیین شده است، یعنی ادامه برنامه هسته ای ایران توام با ایجاد اعتماد و اطمینان لازم از غیرنظامی و صلح آمیز بودن آن، علی القاعده نباید کار دشواری باشد.
مذاکراتی که از صبح سه شنبه در وین آغاز می شود، مذاکراتی است که بر اساس توافق ژنو ظرف حداکثر یک سال می تواند به توافق جامع و نهایی منجر شود؛ گرچه مقامات جمهوری اسلامی ایران از جمله مذاکره کننده ارشد هسته ای رسیدن به تفاهم در 6 ماه را در صورت حسن نیت طرف مقابل امکان پذیر می دانند.
*** دستور کار مذاکرات وین
دستور کار دور تازه مذاکرات ایران و 1+ 5 در وین، «تعیین دستور کار و چهارچوب مذاکرات آینده»، «تعیین اصول راهنما» و «روش پیگیری موضوعات» برای رسیدن به توافق جامع و نهایی است.
به گفته رییس هیات مذاکره کننده هسته ای جمهوری اسلامی ایران، موضوعاتی که در این دور از مذاکرات مطرح می شود، «کلی» است تا طرفین پس از تعیین کلیات و حدود آن وارد جزییات شوند.
به گفته حمید بعیدی نژاد عضو تیم مذاکره کننده هسته ای ایران، استفاده از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته و راکتور آب سنگین اراک از مهم ترین موضوعات مورد بحث برای توافق نهایی هستند.
مدیر کل سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه پیش از شروع مذاکرات در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگاران سیاسی ایرنا اظهار داشت: استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته و جدید یکی از مهم ترین مواردی است که در توافق جامع و دراز مدت باید بررسی و حل شود چرا که بطور قطع نمی پذیریم ایران امکان جایگزینی سانتریفیوژهای موجود خود با انواع پیشرفته و جدید را نداشته باشد.
وی یادآور شد: موضوع راکتور آب سنگین اراک نیز یکی از مهم ترین و سخت ترین موضوعات مورد بحث و بررسی در روند مذاکرات خواهد بود و ما بطور قطع به دنبال حفظ این راکتور هستیم.
این عضو تیم مذاکره کننده هسته ای می گوید: چنانچه راه حلی باشد که برای سوخت تولید شده (پولوتونیوم) ترتیباتی فنی اتخاذ شود که بدون تغییر ماهیت رآکتور نگرانی های مربوط به گسترش سلاحهای هسته ای برطرف شود، می توان این راهها را بررسی کرد.
*** ویژگی های گام نهایی
طرفین در توافق اولیه ژنو ،هدف و دور نمای مذاکرات در گام نهایی و آخر را تعیین کرده اند که بر اساس آن، این گام دارای دوره زمانی بلند مدت مشخصی است که مدت آن باید مورد توافق طرفین قرار گیرد.
همچنین گام نهایی باید بیانگر حقوق و تعهدات اعضای معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای و موافقتنامه های پادمان آژانس بین المللی انرژی اتمی و متضمن یک برنامه غنی سازی باشد که توسط طرفین تعریف می شود.
برنامه غنی سازی که توسط طرفین تعریف می شود برنامه ای است که شاخص های آن با موافقت طرفین و منطبق با نیازهای عملی جمهوری اسلامی ایران، با محدودیت های مورد توافق در خصوص دامنه و سطح فعالیت های غنی سازی ، ظرفیت غنی سازی و محل هایی که در آن غنی سازی انجام می شود و ذخایر اورانیوم غنی شده برای دوره زمانی ای که مورد توافق قرار می گیرد، تعیین می شود.
همچنین گام نهایی، نگرانی های مرتبط با راکتور آب سنگین اراک را کاملا برطرف خواهد کرد و اقدامات شفاف ساز با نظارت بیشتر مورد توافق به اجرا درخواهد آمد که پروتکل الحاقی در چارچوب اختیارات رییس جمهوری و مجلس شورای اسلامی تصویب و به اجرا در می آید.
در گام نهایی همچنین باید بطور همه جانبه تحریم های هسته ای شورای امنیت سازمان ملل متحد و تحریم های چندجانبه و تحریم های ملی برداشته شود و گام هایی برای دسترسی به حوزه های تجاری، فناوری، مالی و انرژی بر مبنای یک برنامه تنظیمی که در خصوص آن توافق به عمل خواهد آمد، اتخاذ شود.
توافق نهایی همچنین بر اساس توافق ژنو شامل همکاری های بین المللی هسته ای غیر نظامی خواهد بود که این این همکاری ها از جمله در خصوص دستیابی به راکتورهای مدرن آب سبک قدرت و تحقیقاتی و تجهیزات مرتبط و نیر عرضه سوخت هسته ای مدرن و برنامه های تحقیق و توسعه (R& D) خواهد بود.
بر اساس برنامه اقدام مشترک ژنو، به دنبال اجرای موفق گام نهایی راه حل جامع و با سپری شدن کامل دوره زمانی این گام، با برنامه هسته ای مانند برنامه هر کشور غیرهسته ای دیگر عضو معاهده عدم گسترش سلاح های هسته ای (ان.پی.تی) رفتار خواهد شد.
اکنون ملت ایران یکصدا و همدل، فرزندانش را که دیپلمات هایی تحصیلکرده، انقلابی و کهنه کار هستند، راهی دور جدید مذاکرات کرده است تا با هوشیاری و دقت عمل در سایه رهنمودهای رهبر معظم انقلاب و تدابیر و رویکرد جدید سیاست خارجی دولت تدبیر و امید برای حفظ و تثبیت منافع و حقوق هسته ای اش در عرصه بین المللی تلاش های چند ماه اخیر را نهایی کنند.
برنامه اقدام مشترک ژنو نیز فرصتی را فراهم کرده است تا از بی اعتمادی های جمهوری اسلامی ایران به غرب به ویژه آمریکا کاسته شود و اکنون در مسیر مذاکرات جامع، طرف مقابل علاوه بر عمل به تعهداتش در چارچوب این توافق، باید تلاش کند تا نه تنها اقداماتی که باعث بیشتر شدن بی اعتمادی مردم ایران نسبت به غرب می شود، صورت نگیرد بلکه روش های اجرای توافقات، روش هایی مورد قبول باشد و راه را برای رسیدن به تفاهم و توافق نهایی آماده کند.
از: زهرا هژبری
سیام1572
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
28/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]