واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
طرح جدید بورس چه تعداد از مردم را زمین خواهد زد؟ تهران - ایرنا - اکنون بازار سرمایه امنیت ندارد و هر که در آن دخالت می کند. دولت در جایی که کسر می آورد، شروع به فشار آوردن بر شرکت های بورسی می کند تا جبران کسری کند و نیز بر درآمد مهم پتروشیمی و نظام توزیع، نظارت درستی ندارد؛ بنابراین، درآمد به جیب عده خاصی می رود .
دکتر میر معینی در گفت وگو با «تابناک» تشریح کرد: ... این درست نیست. دولت با این کار، یک اشتباه بزرگ استراتژیکی و برای درآمدی حدود 2 یا 3 هزار میلیارد تومان، بازار سرمایه و اقتصاد کشور را دچار معضل کرده است.
در پی سقوط بازار سرمایه و زیان های سنگین بسیاری از سهامداران خرد در این بازار، متأسفانه باز هم می بینیم که مدیران بازار سرمایه به روال گذشته ، به جای اینکه به مشکلات ساختاری و اساسی بازار سرمایه توجه کرده و زمینه مناسب برای ایجاد امنیت در سرمایه گذاری و کم کردن ریسک سرمایه گذاری را فراهم کنند، در پی روش های منسوخ و دخالت های بی جا در بازار روی آورده اند.
به گزارش «تابناک» در نشست اخیر مدیران ارشد بازار سرمایه درباره وضعیت کنونی بازار، از طرح جدیدی رو نمایی شد که بر پایه آن، مدیران بورس عملا در مکانیزم عرضه و تقاضا دخالت کرده و بنیان بازار را به این روش زیر سؤال برده اند.
طرح جدید مقرر می دارد که بین ساعت 8: 30 تا 12 هر روز، بیشترین حجم سفارش های فروش وارده توسط هر کد معاملاتی ـ اعم از حقیقی و حقوقی ـ در هر نماد معادل 2 درصد حجم مبنا یا 50 هزار سهم ـ هر کدام بیشتر باشد ـ خواهد بود.
بنا بر این گزارش، این طرح در پی کاستن از حجم سفارش های فروش و در نتیجه جلوگیری از افت مستقیم شاخص بازار سرمایه است؛ به عبارتی، مدیران بورس با دخالت مستقیم در عملکرد بازار، ضمن زیر سؤال بردن فلسفه ذاتی بازار سرمایه، می کوشند که شاخص بازار را تصنعی به ثبات برسانند.
این در حالی است که بار ها اشاره شده که بورس مشکلات ساختاری دارد و هنوز بازار سرمایه در اقتصاد کشور به جایگاه اساسی خود نرسیده است و سرمایه گذاری در این بازار به هیچ وجه امنیت ندارد.
در همین زمینه، دکتر حمید میر معینی، کار شناس بازار سرمایه در گفت وگو با «تابناک» اشاره کرد: رفتار متولیان و مسئولان بازار بورس، جای انتقاد بسیار دارد، چرا که بنا به صلاحدید خود تصمیم هایی می گیرند که وزن دخالت های مستقیم در بازار را افزایش داده و دیگر آنکه بیشتر این تصمیم ها آنی و بدون برنامه و مسکن وار است.
وی افزود: هم اکنون نگاه جامعه به بورس بسیار ضعیف بوده و واقعیت این است که متولیان بورس باید نقش و جایگاه بازار سرمایه را در اقتصاد کشور برای جامعه و تصمیم گیرندگان و دولتمردان تشریح کنند؛ اما بر خلاف این رویکرد، می بینیم که یکسری مکانیزم ها و تصمیم گیری های مقطعی و مسکن وار را ـ که در گذشته نیز تجربه شده و به درد آینده نمی خورد ـ در دستور کار خود قرار می دهند.
میر معینی در تشریح اهمیت بازار سرمایه در یک اقتصاد توسعه یافته گفت: بازار سرمایه، یکی از بزرگ ترین ابزارهای توسعه اقتصادی است. در اصول اقتصادی گفته می شود که کار و سرمایه دو نهاده مهم تولید هستند و ابزار تأمین سرمایه یا توسط بانک هاست یا بازار سرمایه و چون بازار بورس در این زمینه بهره وری بیشتری دارد، آثار مثبت آن برای اقتصاد نیز بیشتر است و همین، منجر به رشد و توسعه اقتصادی می شود.
وی ادامه داد: وقتی پول وارد چرخه سرمایه گذاری شد، سازمان بورس وظیفه دارد از این پول نگهداری و بتواند در محافل تصمیم گیری در خصوص جایگاه بورس روشنگری کند تا این پول هوشمند را محافظت کرده و منجر به توسعه اقتصادی شود.
وی تأکید کرد: در ماه های گذشته، سازمان بورس و مدیران بورسی، دخالت های مناسبی در بازار نداشته اند و مکانیزم های عرضه و تقاضا را به شدت زیر سؤال برده اند.
میر معینی با انتقاد شدید از این رفتار ها و با اشاره به موضوع نرخ خوراک پتروشیمی ها و تأثیر آن بر بازار افزود: هم اکنون بازار سرمایه امنیت ندارد و هر که دلش بخواهد، در آن دخالت می کند. دولت در جایی که کسر می آورد، شروع به فشار آوردن بر شرکت های بورسی می کند تا کسری خود را جبران نماید.
وی ادامه داد: نرخ خوراک پتروشیمی ها در بودجه از جمله این موارد است؛ در حالی که کشور ما در گاز مزیت رقابتی دارد، چنین معضلی شکل می گیرد که منجر به تأثیر منفی بر بازار سرمایه می شود و به جای آنکه از این مزیت در راستای توسعه اقتصادی و جلب سرمایه گذاری استفاده شود، در جهت منفی بهره برداری می شود. دولت بر درآمد مهم پتروشیمی و نظام توزیع نظارت درستی ندارد و این درآمد به جیب یک عده خاص می رود که این رویه به هیچ وجه درست نیست. در صورتی که عمده سهام دار اغلب پتروشیمی ها خود دولت و سازمان تأمین اجتماعی است و در واقع دولت با این کار، یک اشتباه بزرگ استراتژیک انجام داده و برای درآمدی نزدیک 2 یا 3 هزار میلیارد تومان، بازار سرمایه و اقتصاد کشور را دچار معضل کرده است.
وی افزود: در این گونه مواقع، متولیان بازار سرمایه هستند که باید دفاع و امنیت سرمایه گذاری را در بازار تأمین کنند، زیرا این کار منجر به جذب سرمایه گذاری و نقدینگی سرگردان می شود که متأسفانه شاهد چنین رویکردی در مدیران بورسی نیستیم.
قرار است طرح جدید ـ که عملا منجر به دخالت در مکانیزم عرضه و تقاضای بازار شده و شاخص را تصنعی مثبت نگه می دارد ـ از روز آینده در بورس اجرایی شود؛ طرحی که هرچند شاید در کوتاه مدت ، مطابق میل مدیران بورسی باشد و بتوانند با آن مدتی دیگر به مصاحبه های تبلیغاتی و مانورهای خود ادامه دهند، اما مشخص نیست در پایان منجر به زیان چه میزان از سرمایه گذاران خرد در بازار سرمایه خواهد شد!
س.ن1744/
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
27/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]