پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1851002266
شاهان فلزی و ملکه های سیمانی در ایران
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: مجسمه شاهان ایران چگونه ساخته شدند و چه سرنوشتی داشتند؟
شاهان فلزی و ملکه های سیمانی در ایران
مجسمه های شاه که قرار بود تبلیغی باشند برای رژیم شاهنشاهی در دوران انقلاب، یکی پس از دیگری به دست انقلابیون به زیر کشیده شدند. این مجسمه ها، کی و چگونه ساخته شدند و بقایای آنها امروز کجاست؟
مجله چلچراغ: مجسمه های شاه که قرار بود تبلیغی باشند برای رژیم شاهنشاهی در دوران انقلاب، یکی پس از دیگری به دست انقلابیون به زیر کشیده شدند. این مجسمه ها، کی و چگونه ساخته شدند و بقایای آنها امروز کجاست؟ پاسخ به این سوال ها را در فیلم مستند «قصه اعلیحضرت» ساخته منصور فروزش جستجو کردیم که حاصل این جستجو را در ادامه می خوانید. این مستند 40 دقیقه ای نتیجه چهار سال پژوهش است.
همه چیز از ناصرالدین شاه قاجار شروع شد! اعلیحضرتی که به فرنگ رفته بود و به فرنگ و زیبایی هایش علاقه ای مفرط داشت. سوغات شاه قاجار از فرنگ، حال و روز آن روزهای ایران را به تدریج تغییر می داد. سوغاتی که برای اقتصاد رنجور آن روزهای ایران اندکی گران تمام می شد. ورود بانک شاهنشاهی، انتشار روزنامه و حمل و نقل عمومی با قطار که آن روزها نامش ماشین دودی بود، از دستاوردهای شاه قاجار در آن دوران تلقی می شد.
اما علاوه بر تغییر تدریجی آداب و رسوم و حتی نوع لباس های زنان حرمسرا، ظاهر شهرهای ایران نیز باید تغییر می کرد. شاه ایران شاید در ذهنش ایده تبدیل تهران به شهری فرنگی را می پروراند؛ اتفاقی که در سال های دور در سن پترزبورگ روسیه افتاده بود.
شاید اولین گام برای مدرنیزه شدن ظاهر شهرهای ایران را بتوان ساخته شدن مجسمه ای از شاه دانست، مجسمه ای که می بایست طبق رسوم فرنگیان در یکی از میدان های اصلی شهر نصب می شد. مجسمه ای که اولین مجسمه نصب شده در میادین تهران لقب گرفت، در همین دوران ساخته شد.
اولین تندیس نصب شده در تهران از تمثال همایونی به دستور اقبال السلطنه، وزیر قورخانه و توسط میرزا علی اکبر معمار ساخته شد. در روزنامه شرف سال پنجم، شماره 50، ربیع الثانی 1304 قمری در صفحات یک و دو در این مورد چنین آمده است: «برحسب دستورالعمل جناب اقبال السلطنه وزیر قورخانه مبارکه مجسمه ای از تمثال ... بندگان اقدس ... تقریبا به اندازه جسم و هیکل ... مبارک سواره با لباس رسمی ساخته و ریخته اند که از حیث صنعت ریخته گری و علم نقاشی و تناسب اعضا و دقایق اوستادی در این فن مخصوص مجسمه سازی بهتر از آن به تصویر نمی آید، مانند کارهای خوب اساتید اروپا ساخت و حال آنکه استادان و صنعتگران این مجسمه تماما ایرانی هستند.»
به همین مناسبت سه شنبه 10 صفر 1306 ه.ق را «عید مجسمه» گفتند و به این مناسبت جشنی برپا کردند. قرار بود این مجسمه در میدان توپخانه نصب شود اما به صلاحدید شاه و از آنجا که احتمال مخالفت های عمومی به دلیل تشابه مجسمه و بت در فرهنگ آن روزگاران ایرانیان وجود داشت، دستور داده شد تا مجسمه را به باغ شاه ببرند و بیش از این اسباب حساسیت رعیت را فراهم نیاورند!
پس از این بود که مجسمه سازی و ساخت تندیس جای خود را باز کرد و به تدریج مجسمه های زیادی از شاهان ایران ساخته شد. این مجسمه ها که در ابتدا رنگ و بویی تزیینی داشتند، به تدریج و در دوران حکومت محمدرضا شاه پهلوی تبدیل به یکی از ابزارهای تبلیغاتی حکومت شدند. تا جایی که نصب مجسمه ای از شاه در یک شهر متضمن ورود عمران و آبادانی نسبی در آن شهر بود. در این دوران و قبل از کودتای 28 مرداد 32 هنوز ساخت تندیس رویه ای میان تبلیغ و تزیین بود، تا اینکه در جریان رویدادهای 28 مرداد مجسمه های شاه در میادین تهران به دست انقلابیون تخریب شد.
شاید اینجا بود که دربار دریافت که حضور مجسمه ها در شهر کارکردی فراتر از یک تبلیغ ساده یا تزیین سیمای شهری با تمثال مبارک همایونی دارد. به همین منضور بعد از کودتای 28 مرداد قوانین سختگیرانه تری در مورد ساخت مجسمه های شاه وضع گردید و کمیته ای در وزارت فرهنگ و هنر به این منظور تشکیل شد. مجسمه های آسیب دیده در جریان وقایع 28 مرداد ترمیم شد و در میان میادین دیگر تهران نیز حضور شاه پررنگ تر شد. در برخی موارد نیز حضور شاه در هیبت های دیگری همچون پهلوانی که در حال له کردن سر سوسمار یا اژدهاست، دیده شد.
بعدها منتقدان منظور این مجسمه ها را سرکوب وقایع 28 مرداد 32 توسط شاه قلمداد کردند. به هر حال پس از سال های کودتای 28 مرداد در شهرهای مختلف ایران مجسمه هایی از شاه نصب شد و مجسمه هایی از رضا شاه در میادین نصب گردید؛ مجسمه هایی که از موادی چون سنگ و برنز ساخته می شدند و جایگزین مجسمه های سیمانی شدند.
بختیار در مصاحبه ای در سال 56 می گوید: «در تهران در حال حاضر 30 مجسمه نصب شده است که این نشانه علاقه مردم به اعلیحضرت است!»
بهمن آذرفهیمی که خود مجسمه هایی از شاه ساخته است، می گوید: «در آن دوران هنرمندان و خصوصا مجسمه سازان برای امرار معاش مجبور بودند با دربار همکاری کنند، چون به ندرت سفارش کار از طرف یک هنردوست مردمی ارائه می شد، دربار هم به واسطه سیاست هایش خصوصا در حوزه مجسمه سازی فقط اقدام به ساخت مجسمه از شاه می کرد.»
در آن روزها حتی در مجموعه های وابسته به حکومت اعتراض هایی به روند ساخت مجسمه های شاه می شد؛ روندی که به ظاهر به درخواست مردم شکل می گرفت اما در واقع دستان خود حکومت در پردازش سناریوی آن عیان بود. لیلیت طریان که آن روزگار رییس کمیسیون ساخت و نصب مجسمه در وزارت فرهنگ و هنر بوده است، اینگونه می گوید: «با مهندس سیحون برای بازدید از یکی از مجسمه ها به تسلیحات ارتش رفتیم و دیدیم که با ذوب اسلحه و مهمات در حال ساخت مجسمه هستند. رو به مهندس سیحون گفتم زمان جنگ اول و دوم جهانی مجسمه ها را برای ساخت اسلحه و مهمات ذوب می کردند اما حالا ما اسلحه و مهمات را ذوب می کنیم و مجسمه می سازیم، همانجا مهندس سیحون گفت از این حرف های خطرناک نزن. به او گفتم خب این مجسمه را برای سر پل ذهاب می سازیم، اما آنجا که اصلا امکاناتی ندارند، پس چه نیازی به مجسمه هست؟»
روزگار ساخت مجسمه های شاه می گذرد و هر نقطه ای از تهران به سرعت مجسمه ای از شاه را به خود می بیند؛ دانشگاه تهران، میدان توپخانه، شهرک اکباتان، ورزشگاه شیرودی، پارک شهر، میدان حسن آباد، میدان راه آهن، بانک ملی، میدان انقلاب و ... حتی پارک شاهنشاهی آن روزها یا همان پارک ملت امروز از حضور تندیس بی نصیب نماند و این تندیس که ادعا می شد بزرگترین مجسمه شاه در ایران است و به دست پرویز تناولی ساخته شده بود، تنها یک روز بر سکوی مرمرین دوام آورد چون فقط چند ساعت بعد از آن بود که شاه با دیدن آن، اوقاتش مکدر شد و سریع اطرافیان آن را از آنجا برداشتند. این را بهمن آذرفهیمی می گوید.
تنها چند ماه پس از کودتای 28 مرداد در دانشگاه تهران مجسمه ای نصب شد که صادق زیبا کلام در مورد حضور آن اینگونه می گوید: «حضور مجسمه شاه در روزهایی که هنوز توی راهروهای دانشگاه بوی باروت می آمد، برای دانشجویان ثقیل بود.» خسرو معتضد هم می گوید: «شاه با این کار می خواست رابطه اش با دانشگاه را بهبود ببخشد.»
روی مجسمه نصب شده در دانشگاه تهران چنین نگاشته شده است: «پیکر همایون اعلیحضرت محمدرضا شاه پهلوی شاهنشاه دانش پرور که عنایات و توجهات ذات همایونش مایه پیشرفت و استقلال دانشگاه تهران بوده و هست به نشانه سپاسگزاری از طرف استادان و دانشگاهیان برپا گردید. بهمن ماه 1332»
اما کم کم نارضایتی عمومی به واسطه رفتار حکومتی پهلوی بالا می گرفت و با تندتر شدن آتش انقلاب دامان مجسمه ها از زبانه های آتش خشم انقلابیون در امان نماند. عزت شاهی، از مبارزان شناخته شده دوران پهلوی، می گوید: «مجسمه ای در میدان اصلی شهر دماوند بودکه با مواد منفجره خواستیم آن را از بین ببریم اما به قدری محکم بود که تنها مقداری از دیواره آن تخریب شد.»
او در تشریح علت این کار می گوید: «مردم از هر چیزی که نماد خاندان سلطنتی بود نفرت داشتند و به دنبال تخریب آن بودند.» در شمال ایران مجسمه فرح نیز از آتش خشم مردم در امان نماند و در روز 22 بهمن مردم شهر منجیل مجسمه 12 متری فرح پهلوی را به وسیله طناب و اتومبیل به پایین کشیدند.
اما سوال اساسی اینجاست که مجسمه های شاه که سمبل حاکمیت آمرانه و ستمکرانه رژیم پهلوی اند، در حال حاضر کجا نگهداری می شوند؟ اکثر مجسمه های برنزین شاه به دست کوره ها سپرده شدند، برخی از آنها نیز در انبار موزه ها نگهداری می شوند و برخی دیگر نیز در گوشه کناری ناشناخته مانده اند. عزت شاهی که خود به عنوان یک انقلابی شناخته شده مجسمه شاه را از بین برده بود، بر لزوم حفظ آنها و نمایش آنها برای نسل های بعد تاکید می کند. بهمن آذرفهیمی هم در این راستا از لزوم حفظ این مجسمه ها برای عبرت تاریخ سخن می راند. سازندگان فیلم در مسیر ساخت مستند «قصه اعلیحضرت» اطلاع پیدا کردند که برخی از این مجسمه ها در انبار بعضی موزه ها هستند اما به محض مراجعه با مخالفت روبرو شدند اما یکی از مجسمه های مرمرین شاه را یافتند؛ مجسمه ای که در پشت پردیس هنرهای زیبا در باغچه سال هاست تخریب می شود و حتی به محلی مناسب برای نگهداری منتقل نمی شود.
هدف از بیان و بررسی موضوع مجسمه های شاه واکاوی رازهای شفاهی بوده است که سال هاست در سینه نسلی از پیشکسوتان مجسمه سازی خاک می خورد. طبیعت هر انقلاب خصوصا انقلاب اسلامی ایران سقوط مجسمه های مستبدانی همچون محمدرضا شاه، قذافی، صدام حسین و ... است، اما آیا نگهداری و نمایش مجسمه های شاه که هزینه های گزافی برای ساخت آنها صرف شده است، نیازمند توجه بیش از پیش نیست؟
تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۲:۳۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
آخرین ملکه ایران !! + اسناد و تصاویر جالب
آخرین ملکه ایران اسناد و تصاویر جالب خاندان سلطنت به وارث نیازمند بود و دربار به ولیعهد و بدین ترتیب ثریا اسفندیاری جای خود را به فرح دیبا داد اگر انگیزه ازدواج و طلاق شاه و فوزیه در پرده ابهام بود اما ازدواج شاه با ثریا بسیار روشن بود و جدایی آنها هیچ سببی جز نازا بودنرئیس سازمان غذا و دارو: داروی جدید ایرانی درمان سرطان تحت پوشش بیمه قرار گرفت
رئیس سازمان غذا و دارو داروی جدید ایرانی درمان سرطان تحت پوشش بیمه قرار گرفترئیس سازمان غذا و دارو گفت داروی زیتاکس که از نسل جدید داروهای نوترکیب به شمار میرود با هدف درمان بیماران سرطانی و بیماران دچار نقص سیستم ایمنی از سوی متخصصان کشور به تولید انبوه رسید و تحت پوشش بیمه درملکان | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
یکی از مناطق قديمی آذربايجان شرقی است و آثار به دست آمده از بقايای شهر تاريخی سبلان و منطقه ملک كندی ملكان نشان می دهد که اين منطقه روزگاری دارای تمدنی باشكوه بوده است و آثار به دست آمده از آن به روزگار ساسانی باز می گردد درياچه ملکان و پل دختران از جاذبه های طبيعی و تاريخی شهرآواجیق | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
آواجيق يکي از شهرهاي استان آذربايجان غربي ايران است اين شهر کوچک و مرزي در بخش دشتک شهرستان چالدران قرار دارد آواجيق از نظر جغرافيايي غربيترين شهر ايران است بر پايه نتايج سرشماري سال 1385 جمعيت اين شهر برابر 1 649 نفر بودهاست گورستان تاريخي پير احمد کندي آواجيق از آثار قديممهربان | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
مِهرَبان يکي از شهرهاي استان آذربايجان شرقي است که در بخش مهربان شهرستان سراب واقع شدهاست اين شهر مرکز بخش مهربان است برپايه آخرين سرشماري مرکز آمار ايران که در سال 1385 صورت گرفتهاست شهر مهربان با جمعيتي بالغ بر 6 000 نفر دومين شهر شهرستان سراب و سي و سومين شهر استان آذرباچاراویماق | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
یکی از شهرستانهای جنوبی استان آذربایجان شرقی است مرکز این شهرستان شهر قرهآغاج میباشد واژهٔ چاراویماق از ترکیب دو واژهٔ چار بهمعنی چهار و اویماق بهمعنی طایفه بهوجود آمدهاست علت این نامگذاری این است که از قدیمالایام چهار طایفهٔ بزرگ در این منطقه ساکن شدهبودسفر نمایندگان مجلس ایران به لندن در راستای توسعه روابط انجام می شود
رییس گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلیس سفر نمایندگان مجلس ایران به لندن در راستای توسعه روابط انجام می شود تهران-ایرنا- رییس گروه دوستی پارلمانی ایران و انگلیس گفت نمایندگان مجلس شورای اسلامی در راستای توسعه روابط با پارلمان انگلیس به لندن سفر می کنند عباسعلی منصوری روز چهارشهمایش انجمن جراحی زانو و آسیب های ورزشی ایران در کیش
همایش انجمن جراحی زانو و آسیب های ورزشی ایران در کیش سومین همایش دوسالانه بین المللی انجمن جراحی زانو آرتروسکوپی و آسیب های ورزشی ایران در کیش برگزار شد عکس سید احمد نجفی 9034 عکس کد خبر 2627421 تاریخ خبر 14 32 16 11 1392 نسخه اصلی نسخه اصلی نسخه اصلی نسخه اصلی نسخه اصلی نسجلفا | مرجع جاذبه های گردشگری ایران
یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی است که در شمال شهرستان جلفا واقع شدهاست این شهر در دشت وسیع جلفا جای گرفتهاست و ارتفاع آن از سطح دریا ۷۱۰ متر میباشد رودخانهٔ ارس از شمال شهر جلفا با جهت غربی-شرقی عبور میکند و در چهلکیلومتری غرب شهر و در منطقهٔ قزلقشلاق سد ارس قرار گژاپن بخشی از پول ایران را پرداخت کرد
ژاپن بخشی از پول ایران را پرداخت کرد بر مبنای توافق ژنو ایران به حدود ۴ میلیارد و۲۰۰ میلیون دلار از بهای نفت فروخته شدهاش دسترسی پیدا میکند به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز ژاپن به عنوان نخستین کشور پس از توافق ژنو بخشی از بهای نفت خریداری شده اش از ایران را که بلوکه کرده75/بهار92 حسنزاده: استراتژی نظام سلطه از بین بردن اتحاد ایرانیهاست
75 بهار92حسنزاده استراتژی نظام سلطه از بین بردن اتحاد ایرانیهاستمعاون سیاسی امنیتی استاندار کردستان گفت استراتژی نظام سلطه خدشهوارد کردن و از بین بردن اتحاد ایرانیهاست به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج ایرج حسنزاده عصر امروز در مراسم افتتاح پایگاه مقاومت بسیح حضرت بقیهاللبعد از یک سال رویترز: ژاپن بخشی از پول واردات نفت از ایران را پرداخت کرد
بعد از یک سالرویترز ژاپن بخشی از پول واردات نفت از ایران را پرداخت کردخبرگزاری رویترز گزارش داد که یک بانک ژاپنی علاوه بر انتقال ۵۵۰ میلیون دلار مربوط به قسط اول توافق ژنو بخشی از پول واردات نفت این کشور از ایران را نیز برای اولین بار بعد از یک سال پرداخت کرده است به گزارش خبردر بررسی تشخیص زودرس سرطان پستان اعلام شد بار اقتصادی سرطان سینه در ایران سالانه هزار میلیارد تومان است
در بررسی تشخیص زودرس سرطان پستان اعلام شدبار اقتصادی سرطان سینه در ایران سالانه هزار میلیارد تومان استدر حال حاضر سالانه حدود ۱۰ هزار نفر در ایران به سرطان پستان مبتلا میشوند بروز سرطان پستان در ایران رو به افزایش است و این افزایش عمدتا در سنین یائسگی یعنی بالای 50 سال خواهد بومسئول نمایندگی ولی فقیه سپاه قزوین: هدف استکبار جهانی جلوگیری از پیشرفت جوانان ایرانی است
مسئول نمایندگی ولی فقیه سپاه قزوین هدف استکبار جهانی جلوگیری از پیشرفت جوانان ایرانی استمسئول نمایندگی ولی فقیه در سپاه صاحبالامر عج استان قزوین گفت دشمنان نظام و استکبار جهانی سعی دارند با ترفندهای مختلف از پیشرفت جوانان مسلمان ایرانی جلوگیری کنند به گزارش خبرگزاری فارس ازبیرانوند: آمریکاییها قادر به درک قدرت ایران نیستند
چهارشنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۸ ۰۶ نماینده مردم بروجن در مجلس شورای اسلامی ضمن انتقاد از صحبتهای نسنجیده مقامات آمریکایی گفت عوامل قدرت ایران فراوان است و آمریکاییها قادر به درک آنها نیستند به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا بهرام بیرانوند در تذکری خاطرنشنگاهی به اقتدار مرزبانان مرزهای ایران
نگاهی به اقتدار مرزبانان مرزهای ایران تهران-ایرنا- دو مستند مرزدباد و ورود ممنوع نیست ساخته فرید پناه نژاد ساعت 23 امشب میهمان برنامه فانوس شبکه مستند می شوند به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار فرهنگی ایرنا مستند مرزباد نگاهی به اقتدار مرزبانان مرزهای ایران با ترکیه و عراق دارد درژاپن، پول نفت ایران را پرداخت کرد
ژاپن پول نفت ایران را پرداخت کرد مقامات اقتصادی ژاپن روز چهارشنبه اعلام کردند که این کشور این هفته به عنوان اولین خریدار نفتی ایران و به موجب توافق هسته ای پول نفت خام تهران را پرداخت کرد نقش ژاپن در ارسال اولین وجوهات مالی به ایران ممکن است برای شرکت های ژاپنی که با رقبای بی-