تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 23 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):نماز دژ محكم خداوند رحمان و وسيله راندن شيطان است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1828749745




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

رشد 10 برابری انجمن های علمی دریک دهه گذشته


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

رشد 10 برابری انجمن های علمی دریک دهه گذشته تهران - ایرنا - دبیر کمیسیون انجمن های علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از رشد 10 برابری تعداد انجمن های علمی کشور طی یک دهه گذشته و افزایش آمار آنها از 109 به 322 انجمن خبر داد.


مرتضی براری روز پنج شنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا روند توسعه کمی و کیفی انجمن های علمی کشور در سال های بعد از انقلاب، به ویژه یک دهه اخیر را رو به رشد توصیف کرد و گفت: هم اکنون 322 انجمن علمی در قالب شش حوزه تخصصی علوم انسانی، فنی و مهندسی، علوم پایه، کشاورزی و منابع طبیعی، هنر و بین رشته ای از وزارت علوم مجوز فعالیت گرفته اند.
وی که همزمان مسوولیت معاونت حقوقی، امور دولت و مجلس وزارت ارتباطات را نیز عهده دار است بر نقش و جایگاه انجمن های علمی در نقشه جامع علمی کشور به عنوان ایفاگر مرجعیت علمی و حضور موثر آنها در مراجع تصمیم گیری و تصمیم سازی تاکید کرد و به سوالات ایرنا در این خصوص پاسخ گفت.

** سوال : وضعیت فعلی انجمن های علمی کشور چگونه است؟
پاسخ : انجمن های علمی از جامعه بزرگان علمی و پیشکسوتان و اساتید برجسته کشور در زمینه های مختلف تشکیل شده و بیش از سه هزار عضو هیات مدیره در این انجمن ها مشغول به فعالیت هستند.
مجموعه انجمن های علمی کشور بیش از 140 هزار عضو حقیقی و شش هزار و 800 عضو حقوقی دارند و سالانه بیش از 350 همایش ملی و بین المللی برگزار می کنند.
باتوجه به اینکه به برخی از این همایش ها بین هزار تا دو هزار مقاله تخصصی ارسال می شود، مجموعه انجمن های علمی کشور، حجم زیادی از مقالات علمی را مدیریت و پایش، ارزیابی و بررسی می کنند و انجمن ها در تولیدات علمی کشور و در مدیریت علمی کشور نقش آفرین هستند.
بیش از 240 مجله علمی از سوی انجمن ها مدیریت، چاپ و توزیع می شود که تقریبا 10 درصد آنها علمی ترویجی و 90 درصد مطالب، علمی پژوهشی هستند و این گواه دیگری است بر نقشی که انجمن ها برای چاپ دستاوردهای علمی دانشمندان در داخل کشور است و آنها تلاش می کنند که به جای اینکه دستاوردهای ما در مجلات خارجی چاپ شوند در داخل کشور به چاپ برسد و آخرین دستاوردهای دانشجویان و دانشمندان داخل کشور را معرفی می کنند.

**نقش انجمن های علمی در آموزش عالی همانند نقش احزاب سیاسی در وزارت کشور است
نقش انجمن های علمی در بدنه آموزش عالی مشابه نقش احزاب سیاسی در وزارت کشور است و در واقع آنها احزاب علمی کشور و پرچمدار توسعه علمی ایران و نظاره گر و ممیزی کننده شاخص ها برای دستیابی به سند چشم انداز توسعه محسوب می شوند.

**سوال : محدوده فعالیت انجمن های علمی تا کجاست؟
پاسخ : ما دو خط قرمز داریم که اولین آن غیردولتی بودن انجمن هاست چراکه انجمن ها باید همیشه نقاد (مثبت و منفی) و درعین حال بی طرف باشند و فرصت نقادی، مهم ترین قدرت انجمن های علمی به شمار می آید.
انجمن ها و تشکل های مردم نهاد (NGO) به خاطر ماهیت غیردولتی آنها، در عرصه های بین المللی قدرت و نقش مهمی ایفا می کنند و حتی دبیرکل سازمان ملل متحد هم خود را ملزم به پاسخگویی به این تشکل ها می داند زیرا آنها منتخب مردم و غیردولتی هستند.
دومین خط قرمز ما این است که انجمن ها در حوزه تخصصی خودشان کار کنند، زیرا از نظر ما انجمن ها شرکت نیستند، دانشگاه یا پارک علم و فناوری نیستند و کارکرد خودشان را دارند که تقریبا همگرا کننده همه فعالیت ها هستند و به عنوان نخ تسبیح مراکز علمی عمل میکنند.
مشکلاتی که ما در دانشگاه داریم و با اینکه میزان تولیدات علمی ما 11 برابری شده است اما این حجم تولیدات علمی منجر به تولید، فناوری و ثروت نشده است و نقصان هایی بین ارتباط دانشگاه و صنعت و نقصان هایی بین تولیدات و صادرات ما وجود دارد و نقص هایی در انتقال فناوری وجود دارد که این خلاها باید توسط انجمن های علمی، رصد و مرتفع شود، خلاهای قانونی باید استخراج و حل شود.

سوال : آیا فضا برای ایفای وظایف انجمن ها و تحقق رسالت آنها فراهم است؟
پاسخ : برای اینکه این فضا اتفاق بیافتد باید در وزارت علوم به سمت توانمندسازی انجمن ها حرکت کنیم زیرا وقتی انجمن ها توانمند باشند قدرت اظهارنظر و کار کارشناسی دارند و به عنوان مرجع علمی به رسمیت شناخته خواهند شد.
در نقشه جامع علمی کشور دیده شده که انجمن ها باید در مراجع تصمیم سازی و تصمیم گیری باید حضور داشته باشند و یکی از مراجع تصمیم گیری و تصمیم سازی، کمیسیون های مجلس شورای اسلامی و دولت و شوراهای عالی کشور هستند که باید در آنها از نظرات نخبگان استفاده کنیم.
انجمن ها باید به قدرتی برسند که کمیسیون مجاب شود اگر می خواهد نظر نخبگان این حوزه را بگیرد باید به انجمن مراجعه کند و همین قدرت است که باعث می شود مسوولان به سمت آنها بروند.
به عنوان مثال انجمن فیزیک آمریکا در این کشور دارای کرسی حقوقی است و یا در اروپا جامعه فشار می آورد که تصمیم گیران از نظر نخبگان استفاده کنند.
یا در کشور کانادا اخیرا یکی از انجمن های علمی تخصصی اعلام کرده بود که یکی از دانشگاه ها مورد تایید آنها نیست و همین باعث شد که خانواده ها از ثبت نام فرزندانشان در این دانشگاه خودداری کردند و این موضوع و نمونه های مشابه، قدرت و اعتبار انجمن ها را در آن کشور نشان می دهد.

**قدرت انجمن های علمی، انتسابی نیست
قدرت انجمن های علمی، انتسابی نیست و جنبه اکتسابی دارد و مسوولان باید به انجمن ها اعتماد و اعتقاد داشته باشند اما در کشور ما تجربه ثابت کرده که مسوولان به NGO و تشکل های مردم نهاد اعتقاد ندارند و به جای دیدنشان به عنوان یک فرصت، آنها را یک تهدید می دانند.
اعتماد نکردن به تشکل های مردم نهاد، آنها را به منتقد منفی باف تبدیل می کند و در نتیجه، فاصله تشکل ها و مسوولان بیشتر می شود.
دکتر روحانی قبل از انتخابات ریاست جمهوری تاکید داشتند که از ظرفیت تشکل ها حداکثر استفاده را کنند و بعد از انتخابات هم در جلسات انجمن ها حضور یافته و به مسوولان هم توصیه می کنند که از این ظرفیت ها استفاده شود.
تجمع نخبگان در یک جا به ندرت پیش می آید و انجمن های علمی، محملی برای گردهم آمدن و تجمع نیروهای نخبه است که مسوولان می توانند از ظرفیت ها و قابلیت های آنها استفاده کنند.

سوال : رشد کمی و کیفی انجمن ها در چند سال گذشته را چگونه ارزیابی می کنید؟
پاسخ : ما در کمیسیون انجمن های علمی، فعالیت ها را در چهار محور اصلی دنبال می کنیم که یکی از آنها ارتقای جایگاه انجمن هاست و تلاش کردیم که انجمن ها در کمیسیون های مجلس یا دولت و شوراهای عالی، دارای کرسی حقوقی باشند. خوشبختانه اکنون در شورای عالی تف که عالی ترین مرجع تصمیم گیری علوم، تحقیقات و فناوری است دارای سه کرسی حقوقی هستیم و در کمیسیون دائمی عتف هم سه کرسی و در شورای عالی ایمنی زیستی نیز دارای یک کرسی حقوقی هستیم.
دومین محور هم به توانمندسازی انجمن ها معطوف می شود زیرا معتقدیم انجمن ها باید دارای یک سازماندهی منسجم باشند.
درهمین راستا تلاش کردیم نرم افزارهای مورد نیاز انجمن ها برای قدرت سازی در فضای مجازی را دراختیار آنها بگذاریم تا بتوانند ارتباط نزدیک با اعضایشان داشته باشند و همه این سامانه ها را به صورت رایگان دراختیارشان قرار داده ایم.
و در همین مسیر از فضای مجازی و امکانات ارتباطات و فناوری اطلاعات بهره گرفته ایم تا انجمن ها بتوانند کنفرانس ها و کارگاه های آموزشی مجازی برگزار کنند و یک شبکه علمی مجازی برای انجمن ها راه اندازی کرده تا هم اندیشی و همفکری میان خود را توسعه دهند و نشاط و جنب و جوش آنها بیشتر شود.
الان وقت و شرایط به گونه ای است که انجمن ها می توانند از ظرفیت نخبگان و دانشمندان برجسته ملی و بین المللی در هر نقطه از دنیا از طریق فضای مجازی استفاده کنند و سعی کردیم هزینه های انجمن ها را از دوش آنها برداریم به عنوان مثال مجلات علمی پژوهشی آنها را به صورت رایگان چاپ می کردیم و الان البته یکی دو ماه اختلال هایی ایجاد شده در چاپ نشریات که آن را هم پیگیری خواهیم کرد.

**سوال : انجمن ها در راستای توسعه ارتباطات ملی و بین المللی با دیگر اتحادیه ها، تشکل ها و نهادها چه فعالیت هایی داشته اند؟
پاسخ : در برنامه ریزی ما توسعه تعاملات ملی سومین محور فعالیت انجمن های علمی است.
انجمن های علمی باید نقش خود را به صورت شفاف ایفا کنند و ضمن رصد وضعیت موجود، بدانند که در کجا باید حضور موثرتری داشته باشند و نقش آفرینی کنند.اکنون بیش از 100 انجمن علمی با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری درخصوص ممیزی علم و فناوری همکاری دارند. تعدادی از انجمن های علمی با فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در زمینه بومی سازی واژه ها و واژه گزینی،با سازمان ملی استاندارد درخصوص تدوین و بومی سازی استاندارد، با مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت در زمینه تدوین و طراحی الگو و با فرهنگستان علوم در زمینه های مختلف همکاری دارند.
به این ترتیب انجمن های درحال ورود به فضای تاثیرگذاری در سطوح مختلف جامعه هستند و اعضای خود را افزایش داده و دست به ایجاد و توسعه شاخه های استانی و دانشجویی زده اند و هم اکنون 341 شاخه دانشجویی انجمن های علمی در سراسر کشور راه اندازی شده است.

**توسعه تعاملات بین المللی
با توجه به جایگاه ویژه تشکل های مردم نهاد در کشورهای پیشرفته، این کشورها همیشه تشکل های مردم نهاد خود را می فرستند و حداکثر استفاده را می کنند ما هم باید همین مسیر را دنبال کنیم.
درحوزه بین المللی فعالیت های بسیار ارزشمندی صورت گرفته و برگزاری 555 برنامه و فعالیت در این حوزه از سوی انجمن های علمی طی یکساله گذشته به ثبت رسیده است.
علمی (4)**1055**1599
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




24/11/1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن