تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 12 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):نماز شب، موجب رضايت پروردگار، دوستى فرشتگان، سنت پيامبران، نور معرفت، ريشه ايم...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

کاشت پای مصنوعی

میز جلو مبلی

پراپ رابین سود

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1803522379




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

کند و کاو در شعار «استقلال»، سی و پنج سال پس از انقلاب


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

گفت و گوی ایرنا با انبارلویی، لیلاز و شیرزاد کند و کاو در شعار «استقلال»، سی و پنج سال پس از انقلاب تهران-ایرنا-استقلال چیست؟ هواداران انقلاب اسلامی سی و اندی سال پیش چرا این شعار را یکی از خواسته های اصلی خود قرار دادند؟ آیا استقلال مفهومی ایستا است یا زیر تاثیر تحولات داخلی و خارجی نیاز به بازتعریف دارد؟


«استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» از شعارهای اصیل انقلاب اسلامی ایران بود که هم در روزهای مبارزه و پیروزی انقلاب اسلامی و هم پس از آن همواره در فضای عمومی ایران طنین اندازه شده و مورد توجه قرار گرفته است.
نخستین واژه از این شعار، «استقلال» است که شامل تمامی زمینه های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی می شود. استقلال خواهی همواره از دغدغه های طیف های مختلف مردم و گروه های سیاسی در تاریخ معاصر ایران بوده است.
در اصطلاح دانش سیاست، استقلال را به جدا بودن حاکمیت یک کشور از دیگر کشورها از نوع سلطه و سیادت خارجی تعریف کرده اند. «علی بابایی» در فرهنگ علوم سیاسی تعریف خاصی از واژه استقلال در کنار آزادی ارایه کرده است که عبارت است از: استقلال، همان آزادی اراده ملی برای اداره امور داخلی و خارجی خود از دست دیگران است که از خلال سازمان سیاسی دولت پدیدار می شود.
اینک که سی و اندی سال از پیروزی انقلاب اسلامی می گذرد و در عرصه ی داخلی و خارجی شاهد تحولات گسترده بوده ایم، ضرورت بازشناسی ابعاد مختلف این شعار استقلال نیز رخ می نماید؛ اینکه چرا نیروهای انقلابی این شعار را در صدر خواسته های خود قرار دادند و تفاوت استقلال و انزواگرایی چیست؟ و اینکه با توجه به گسترش تعامل های بین المللی و پررنگ شدن نقش نهادهای فراملی، آیا مفهوم استقلال نیز نیاز به بازتعریف دارد؟
گروه پژوهش های خبری این موضوع را در گفت و گو با سه چهره به بحث گذاشته است: «محمد کاظم انبارلویی» عضو شورای مرکزی حزب موتلفه ی اسلامی و سردبیر روزنامه ی «رسالت»، «احمد شیرزاد» فعال سیاسی اصلاح طلب و نماینده ی مردم اصفهان در مجلس ششم و «سعید لیلاز» اقتصاددان و روزنامه نگار.

***چرا انقلابی ها شعار استقلال سر دادند؟
نخستین پرسشی که در این زمینه مطرح می شود این است که چه شد که هواداران انقلاب در سی و اندی سال پیش، استقلال خواهی را یکی از خواسته های اصلی خود قرار دادند؟ رژیم پهلوی در چه وضعیتی بود که مخالفانش، از ضرورت استقلال و وابسته نبودن کشور می گفتند؟
محمد کاظم انبار لویی با بیان اینکه یکی از شعارهای کلیدی انقلاب، استقلال بود، گفت: این شعار به دلیل پایمالی عزت ایران اسلامی در دوره های قاجار و پهلوی، مورد توجه قرار گرفت.
انبارلویی انقلاب مشروطه، ملی شدن صنعت نفت و انقلاب اسلامی را سه نهضت مهم در کشور در طول صد سال گذشته دانست و محوریت آنها را دفاع از استقلال، حیثیت اسلامی و ملی کشور دانست.
سعید لیلاز اقتصاددان و روزنامه نگار هم با اشاره به شعارهای مطرح در اوایل انقلاب، اظهار داشت: استقلال به عنوان یکی از شعارهای کلیدی در انقلاب هم شامل استقلال اقتصادی می شد و هم استقلال سیاسی.
وی با بیان اینکه تنها خواسته ی مردم استقلال سیاسی نبود گفت: در کنار استقلال سیاسی، استقلال اقتصادی پیدا کردیم که شاید مهمتر از آن باشد.
این اقتصاددان با تاکید بر مشکلات اقتصادی بوجود آمده در دوران رژیم پهلوی، گفت: انقلاب اسلامی، اقتصاد ایران را نجات داد؛ چون برنامه ی پنجم توسعه در زمان شاه، کشور را در بن بست اقتصادی قرار داد.
احمد شیرزاد از فعالان سیاسی اصلاح طلب و نماینده ی مردم اصفهان در مجلس ششم هم با یادآوری کودتای 28 مرداد و احساس تحقیری که رژیم پهلوی در مردم ایجاد کرده بود، گفت: همین زمینه ها کافی بود تا تاکید اصلی انقلابی ها بر شعار استقلال باشد؛ از زمان کودتای علیه دولت مصدق به بعد، رژیم پهلوی به نماد دست نشاندگی در کشور تبدیل شد.
شیرزاد با اشاره به وابستگی های مختلف رژیم پهلوی به خارج و همچنین سرکوب و خفقان در کشور تصریح کرد: این رژیم با توجه به ماهیت خود مدام به حقوق مردم تعرض و آزادی های مدنی را نقض می کرد.
این فعال سیاسی اصلاح طلب خاطر نشان کرد: یکی از آرمان های اصلی انقلاب بحث استقلال بود که نه تنها در جنبه ی سیاسی بلکه در جنبه های اقتصادی و فرهنگی مورد توجه قرار گرفت.
نماینده ی مردم اصفهان در مجلس ششم افزود: همجواری استقلال با آزادی یکی از ویژگی های شعارهای انقلاب است؛ زیرا هیچ مسوولی نمی تواند به بهانه ی آزادی، استقلال را نفی و به بهانه ی استقلال، آزادی را محدود کند؛ زیرا جدا شدن این شعار از آزادی می تواند مشکل ساز شود.

*** استقلال یا انزواگرایی؟
استقلال گرچه یک ارزش است اما بسیاری از صاحبنظران آسیب فهم نادرست از این مقوله را ترویج انزواگرایی و تعامل اندک با جامعه ی بین المللی می دانند. به راستی مرز بین استقلال و انزوا چیست؟ آیا می توان در عین روابط بین المللی نزدیک، مستقل بود؟
بی تردید تاکید بر استقلال نمی تواند به معنای انزواگرایی و محصور ماندن در یک جغرافیای خاص باشد؛ شاید از دیدگاه عده ای، استقلال با مفهوم انزواگرایی و قطع ارتباط گره خورده است و استقلال یک کشور و ملت زمانی تحقق می یابد که آن کشور کمترین ارتباط و مبادلات را با دنیای خارج داشته باشد؛ ولی بسیاری از کارشناسان بر این باورند که نمی توان در دنیای معاصر در انزوا زندگی کرد.
در دنیای کنونی که سازمان های فراملی نقش مهمی در آن بازی می کنند، نمی توان به تنهایی و با نام استقلال خود را از تحولات بیرونی دور ساخت. امروزه عضویت در سازمان های فراملی یکی از زمینه های تعامل با دنیای خارج است ولی عضویت در این مجامع بین المللی خود شامل پیش شرط هایی است که ممکن است در بعضی از زمینه ها با معنی استقلال سیاسی و اقتصادی مصطلح منافات داشته باشد؛ از این رو برخی بر ضرورت بازتعریف مفهوم استقلال تاکید می کنند.
احمد شیرزاد در این زمینه ضمن اشاره به رشد سازمان های فراملی و تحول در معنای استقلال گفت: مفهوم استقلال در دوره ی کنونی با نیم سده ی گذشته فرق دارد؛ به طور مثال اگر در گذشته اعطای بهره برداری از معادن نقض استقلال محسوب می شد ولی امروز به طور کلی این مساله فرق کرده است.
این فعال سیاسی اصلاح طلب در عین حال تاکید کرد که قوانین این سازمان ها در حدی نیستند که حاکمیت ملی را نقض کنند.
وی افزود: قراردادهایی که بوسیله ی این سازمان ها منعقد می شود در راستای منافع متقابل و حفظ امنیت است و می تواند بیشتر جنبه ی پیشگیرانه داشته باشد.
شیرزاد با اشاره به وابستگی های متقابل نظام جهانی، گفت: اگر فرض بگیریم یکی از همسایگان ما کارخانه ی آلاینده ای ایجاد و آب های سرازیر شده به کشور را آلوده کند، ما حق اعتراض داریم؛ چرا که امروزه مرزها کم رنگ شده اند و کسی نمی تواند بگوید «چهار دیواری اختیاری».
وی با بیان اینکه کشوری که کنوانسیون بین المللی را می پذیرد باید بدان پایبند باشد، اظهار داشت: وقتی یک کشوری کنوانسیون بین المللی می پذیرد به معنی این است که از بخشی از استقلال خود چشم پوشی کرده است؛ ولی این امر تسلیم در برابر قدرت های بین المللی نیست.
در همین ارتباط انبارلویی تا اندازه ای دیدگاه متفاوتی داشت. وی عضویت در سازمان های فراملی را به شرطی ممکن دانست که استقلال فکری و فرهنگی را حفظ کند.
وی افزود: ما هیچ وقت تعامل و گفت و گو با دنیا را نفی نمی کنیم؛ زیرا ما خود را در زمینه تفکر تعامل نیرومند می دانیم.
عضو کمیته مرکزی حزب موتلفه ی اسلامی تاکید کرد که ما در تعامل با غرب باید بر اساس آموزه های غنی اسلام آنها را متقاعد کنیم که روش هایشان ضد بشری هستند.
سعید لیلاز اما بر نسبی بودن مفهوم استقلال تاکید کرد و گفت: استقلال به هیچ وجه به معنی محصور ماندن در یک محیط جغرافیایی نیست و استقلال اقتصادی به معنی وابستگی متقابل است.
وی در تعریف وابستگی متقابل تصریح کرد: این بدین معنا است اگر ما در زمینه ی خاصی به جامعه ی بین الملل وابسته ایم باید در دیگر زمینه ها آنها به ما وابسته باشند؛ در غیر این صورت ما دچار زیان و لطمه می شویم.
این اقتصاددان و روزنامه نگار در عین حال تاکید کرد تا زمانی که نیرومند، متنوع و مستقل نداشته باشیم، عضویت در این سازمان های فراملی همچون سازمان جهانی تجارت (WTO) برای کشور ضرر دارد.
لیلاز با بیان اینکه وابستگی یک طرفه اقتصادی، به معنای تعامل نیست، خاطر نشان کرد: اگر ما با این شرایط وارد سازمان هایی مانند سازمان جهانی تجارت شویم روابط ذلیلانه و یک طرفه است و برای کشور پیامدهای منفی فراوان دارد.
وی اظهار داشت: اگر اقدامات اقتصادی در داخل برای تقویت اقتصاد انجام شود و وارد این سازمان ها شویم، در چنین صورتی نمی توان گفت ما در زمینه ی حاکمیت دچار نقصان شده ایم.

*** آیا نیازی به باز تعریف مفهوم استقلال است؟
با گذشت زمان و همچنین تغییراتی که در قوانین بین المللی بوجود آمده است احتمال اینکه در بسیاری از مفاهیم سیاسی و جهانی تغییر شود وجود دارد. استقلال به معنای واقعی کلمه نیز نمی تواند از این تغییر و تحول ها به دور باشد.
انبارلویی اما در برابر هر تغییری در برداشت از مفهوم استقلال سرسختانه مخالفت کرد و گفت: ما هر گونه تجدید نظر و گذر از ارزش های انقلاب و امام(ره) را بر نمی تابیم.
سردبیر روزنامه ی رسالت با اشاره به گذشت 35 سال از عمر انقلاب افزود: در این دوره تغییر خاصی در بنیان های اصلی شعار انقلاب به وجود نیامده و این شعار با توصیه های بنیانگذار انقلاب و در ادامه رهنمودهای رهبر انقلاب همچنان پابرجا مانده است.
عضو حزب اصولگرای موتلفه ی اسلامی در عین حال گفت: ما از گفت و گو برای تفهیم غرب استقبال می کنیم و این بدان معنا نیست که الگوهای آنها را به رسمیت می شناسیم.
وی با بیان اینکه ما در نگاه به مقوله استقلال ابهامی نداریم گفت: باز تولید دامنه استقلال با توجه به مخاطبان ما در جهان اسلام بدین معنا است که ما تفکر خود را فراتر از مرزها ببریم و در این زمینه دانشگاهیان، حوزه های علیمه و نخبگان می توانند نقش خاصی بازی کنند.
شیرزاد در عین حال که معتقد است شعار استقلال دست یافتنی ترین بخش از شعارهای انقلاب بوده است، تاکید کرد که باید این مفهوم با توجه به شرایط جدید بین المللی دچار بازتعریف شود.
این فعال اصلاح طلب گفت: بی تردید باید در مفهوم استقلال بازتعریف صورت گیرد زیرا این مفهوم با 50 سال قبل فرق کرده است؛ پذیریش معاهده خای بین المللی خود به معنای بازتعریف جدیدی از استقلال است.
سعید لیلاز نیز در این زمینه گفت: همواره بر اساس تغییراتی که در دنیا صورت می گیرد ما نیاز به بازنگری داریم و این امر لازمه اش این است که اقتصادمان را در زمینه بین المللی شکوفا کنیم تا وابستگی متقابل پیش آید.

*گروه پژوهش های خبری
پژوهش**2052**2054
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




21/11/1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن