واضح آرشیو وب فارسی:فارس:
نفس تالاب آقگل به شماره افتاد/ تشکیل زنجیره انسانی برای نجات تالاب
تالاب طبیعی آقگل به علت خشکسالی در صورت عدم توجه تا سال آینده به طور کامل خشک میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس از همدان، در استان همدان تالابهای متعددی از نوع طبیعی و مصنوعی وجود دارد که از مهمترین آنها میتوان به تالاب آقگل، شیرینسو و... اشاره کرد. تالاب آقگل که در حدفاصل استانهای مرکزی و همدان در 20 کیلومتری شمال شرقی ملایر قرار گرفته جزو تالابهای طبیعی استان همدان به شمار میرود. این تالاب با 830 هکتار مساحت جزو عمدهترین زیستگاههای پرندگان در منطقه غرب محسوب میشود که از مهمترین آنها میتوان از آبچلیک پا سرخ، کشیم، باکلان کوچک، فلامینگوی بزرگ، بوتیمار کوچک، حواصیل زرد، خوتکا، چوب پا و... نام برد. منبع اصلی تأمین آب تالاب آقگل رودخانه قرهچای است اما مهمترین موضوعی که این روزها توجه دوستداران محیط زیست را به خود جلب میکند به شماره افتادن نفس این تالاب طبیعی است.
اینکه چه عواملی باعث خشکی یک تالاب میشود موضوع جدیدی نیست، احداث سد بر روی رودخانههایی که منبع تأمین آب تالابها هستند و نادیده گرفتن حقآبه تالابها، ایجاد چاههای مجاز و غیرمجاز در کنار خشکسالیها و بارش کم نزولات جوی در چند سال اخیر شاید از عمده علتهای این مهم باشد. با وجود پیگیریها و اقداماتی که از طریق دستگاههای ذیربط در راستای احیای این تالاب صورت میگیرد اما خیلی از مسائل و شاید با کمبود اعتبارات و... هنوز آب به عنوان قلب تپنده به سینه این تالاب بازنگشته است. با توجه به اینکه روز 13 بهمن به عنوان روز جهانی تالابها بود سوق دادن توجه افکار عمومی و مسئولان به سمت تالابهایی که رو به خشکی هستند، جزو برنامههای محیط زیست قرار گرفت که در این ارتباط نیز در همدان نیز زنجیره انسانی در تالاب آقگل تشکیل میشود. در راستای بررسی این اقدام و وضعیت تالاب آقگل با یکی از مسئولان مرتبط به گفتوگو نشستیم.
* تشکیل زنجیره انسانی در تالاب آقگل کارشناس مسئول زیستگاه و امور مناطق اداره کل محیط زیست استان همدان در این زمینه به خبرنگار فارس گفت: با توجه به وضعیت بحرانی تالاب آقگل برای نخستین بار زنجیره انسانی برای حمایت از این تالاب تشکیل میشود. رامین رمضانی با اشاره به اهداف برگزاری این زنجیره انسانی افزود: این امر در راستای توجه مسئولان و تنویر افکار عمومی به تالابها که جنبه حیاتی برای کشور دارند صورت میگیرد. وی بیان داشت: با هماهنگیهای صورت گرفته زنجیره انسانی با حضور مسئولان و حدود 50 نفر از NGOهای استان در این تالاب تشکیل میشود. کارشناس مسئول زیستگاه و امور مناطق اداره کل محیط زیست استان همدان با اشاره به محدوده تالاب آقگل ابراز داشت: محدوده آبگیر این تالاب با 300 هکتار وسعت در جنوب شرقی همدان هم مرز استان مرکزی قرار دارد. وی ادامه داد: از سال 88 به دلیل خشکسالی، بارش کم و خشک شدن رودخانههای ورودی، برداشت آب از چاههای مجاز و غیرمجاز اطراف تالاب، زهکشی و... این تالاب رو به خشک شدن رفت.
* تاکنون حقآبهای وارد تالاب آقگل نشده است رمضانی با بیان اینکه تالاب آقگل در صورت عدم توجه به آن تا سال آینده به طور کامل خشک میشود، گفت: این تالاب زیستگاه بیشترین گونههای پرندگان مهاجر چون درنا، پلیکان، پرستوی دریایی، کاکایی و... بوده که طی چند سال اخیر به خاطر خشکی به تالاب نمیآیند. وی یادآور شد: تالاب آقگل بیشتر فرودگاهی در غرب کشور برای پرندگان مهاجر به شمار میرفت که اکنون پرندگان مهاجر از این امکان محروم شدهاند. کارشناس مسئول زیستگاه و امور مناطق اداره کل محیط زیست استان همدان عامل اصلی خشکی تالاب را خشکسالی رودخانه ورودی با توجه به بارش کم و چاههای غیرمجاز خواند و ابراز داشت: با توجه به چاههای غیرمجاز بسیار در اطراف تالاب، امور آب نیز در جلوگیری از احداث این چاهها خوب عمل نکرده است. وی یادآور شد: از سال 88 که خطر خشکی تالاب احساس شد اقدامات چون رایزنی با استانداری، امور آب استان و استان مرکزی صورت گرفته و جلساتی تشکیل شده است. رمضانی بیان داشت: در پی تشکیل جلسات حقآبهای نیز به تالاب آقگل تخصیص یافت که با توجه به خشک شدن رودخانه ورودی از استان مرکزی این حقآبه تأمین نشده است.
* مهمترین مسئله زنده نگه داشتن تالاب آقگل در فصل پاییز و زمستان است وی تصریح کرد: امید است در سال آینده با تأمین بودجه از طرح بینالمللی تالابها و مسدود کردن چاههای غیر مجاز و خریداری چاههای مجاز اطراف تالاب بتوانیم گامی در راستای احیای تالاب برداریم. کارشناس مسئول زیستگاه و امور مناطق اداره کل محیط زیست استان همدان با اشاره به اهمیت سفره آب زیرزمینی در احیای تالاب افزود: مهمترین کار زنده نگه داشتن تالاب آقگل در فصل پاییز و زمستان برای ورود پرندگان مهاجر است. وی با اشاره به تالابهای مصنوعی در سطح استان تأکید کرد: استان همدان دارای تالاب مصنوعی زیادی از جمله اکباتان، شیرینسو، آبشینه و... است. رمضانی اضافه کرد: تنها تالاب طبیعی در سطح استان تالاب آقگل ملایر و پیرسلمان اسدآباد است که حائز اهمیت هستند. وی در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر وضعیت تالاب پیرسلمان با توجه به بارندگی امسال خوب است و فقط 15 تا 20 روز در فصل تابستان خشک شد که دوباره احیا شد. ========= مریم صابرییگانه ========= انتهای پیام/89006/ی40
92/11/18 - 11:12
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]