واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
نگاهی به نقش کرمانشاه در پیروزی انقلاب اسلامی کرمانشاه - ایرنا - کرمانشاهیان همیشه در رخدادهای تاریخی ایران حرف هایی برای گفتن داشته اند اما پس از خاموشی خاکستر حوادث، نقش این دیار آن طور که شایسته است بدان پرداخته نشده است.
به عنوان مثال نسل امروز و شاید نسل قبلی کرمانشاه شاید نمی دانند که اجدادشان در جنگ های اول و دوم جهانی چه دفاع جانانه ای از این سرزمین کردند و یا در انقلاب مشروطه پا به پای آزادیخواهان تبریزی و تهرانی مبارزه کردند حتی به دلیل اهمال در مکتوب سازی تاریخ این دیار بیم آن می رود که قله افتخارات این دیار یعنی سپر بلای ایرانیان شدن در دوران جنگ هشت ساله نیز در غبار زمان فرو رود.
در حالیکه قدیمی تر های کرمانشاهی به خوبی تظاهرات مردم کرمانشاه و تیراندازی مستقیم عوامل ارتش شاه، رعب و وحشت ساواک بر جامعه آن زمان، حوادث اسلام آباد، پاوه، کنگاور و.. را بخوبی به یاد دارند اما این ها را نسل امروز نمی دانند زیرا کم به آنها پرداخته شده است.
برای اطلاع از نقش کرمانشاهیان در مبارزات منجر به پیروزی انقلاب اسلامی با ˈاردشیر کشاورزˈ از مورخین کرمانشاهی هم کلام شدیم.
این تاریخ دان کرمانشاهی به خبرنگار ایرنا، گفت: مردم کرمانشاه با توجه به دلبستگی های مذهب، ملی و دینی که داشته و دارند همواره در انقلاب های صورت گرفته در کشور از جمله انقلاب مشروطه و یا انقلاب اسلامی حتی در مقابله با دشمنانی که در جنگ های جهانی اول و دوم به سرزمین ما وارد شدند، نقش آفرینی کردند و در دفاع مقدس هم برای کشور سنگ تمام گذاشتند.
وی گفت: کرمانشاهیان در مبارزات منجر به پیروزی انقلاب اسلامی از همان ابتدا گوش به فرمان علما و روحانیت بخصوص امام راحل بودند و در این بین علمایی چون آشیخ هادی جلیلی و خلف ایشان یعنی آیت الله روانشاد نقش بسزایی داشتند.
وی، مرگ ناگهانی حاج مصطفی خمینی در اوایل آبان سال 56 را نقطه عطفی در مبارزات مردم کرمانشاه علیه رژیم ستمشاهی عنوان کرد و گفت: در پی این حادثه، به دعوت آیت الله جلیلی و آیت الله اشرفی اصفهانی مجلس بزرگداشتی در مسجد بروجردی برگزار شد که این کار در پنجم و هشتم آبان همان سال انجام شد.
کشاورز افزود: این تجمع با یورش نیروهای ساواک بر هم زده شد تا اینکه مقاله ای موهن با عنوان ˈایران و استعمار سرخ و سیاهˈ به قلم ˈاحمد رشیدی مطلقˈ در روزنامه اطلاعات چاپ شد که در آن به روحانیت از جمله امام اهانت هایی شد.
وی گفت: در پی انتشار این مقاله در 19 دی 1356 مردم کرمانشاه نیز همزمان با سایر شهرهای کشور دست به تظاهرات زدند ولی با واکنش نیروهای رژیم تعدادی از تظاهرکنندگان شهید و مجروح شدند تا اینکه آیین چهلم شهدای قم در 22 بهمن سال 56 فرا رسید و امام با بیانیه ای مردم را به برپایی تظاهرات فراخواندند و مردم کرمانشاه نیز راهپیمایی باشکوهی برگزار کردند.
تاریخ دان کرمانشاهی به تظاهرات مردم کرمانشاه در 10 فروردین سال 57 اشاره کرد و گفت: این تظاهرات با بازتاب های رسانه ای زیادی در کشور و دنیا همراه بود و زمانی که بیت امام خمینی در نجف محاصره شد (مهر 1357)، به دعوت آیت الله جلیلی و سایر علما، مردم کرمانشاه نیز به مسجد بروجردی آمدند و از آنجا به سوی مسجد جامع، تظاهراتی برپا کردند.
وی اظهار کرد: این تظاهرات که در اعتراض به حصر بیت امام برگزار شد، با پرتاب گاز اشک آور از سوی نیروهای ارتش شاه همراه شد و مردم به خشم آمده کرمانشاه نیز ساختمان های استانداری، 9 شعبه بانک و بخشی از سینما دیانا را به آتش کشیدند.
وی ادامه داد: در سه راهی نواب بود که کامیونی از ارتشیان شاه وارد جمعیت شد و به سوی مردم تیراندازی مستقیم کرد که بر اثر آن هفت جوان کرمانشاهی به نام های ˈصادق صابونی، مصطفی امامی، علیمحمد الماسی، محمد جعفر صالح آبادی، علی اکبر رحیمی، مجتبی جعفری، محمد جعفر صالح آبادی و سیروس اسفندیاریˈ به شهادت رسیدند.
کشاورز گفت: در پی این اتفاق، آیت الله جلیلی با صدور بیانیه ای کشتار ناحق جوانان کرمانشاهی در این روز را محکوم کرد و بعد از آن بود که موضوع به مجلس شورای ملی و جراید کشیده شد و بازتاب های زیادی ایجاد کرد.
وی گفت: بعد از این روز بود که تظاهرات مردم کرمانشاه همزمان با سایر شهرهای کشور تا روز 22 بهمن 57 که انقلاب پیروز شد، ادامه یافت و در آن فرهنگیان، دانش آموزان، دانشجویان، روحانیت و کارکنان ادارات نقش بارزی داشتند حی اعتصاب هایی برگزار کردند و همین اعتصاب ها بود که باعث فلج شدن برخی دولت ها مانند دولت جمشید آموزگار و.. شد.
وی در مورد سایر شهرستان های کرمانشاه در آن زمان، گفت: چماقداران اجیر شده شاه در کرمانشاه، اسلام آبادغرب، قصرشیرین و پاوه دست به آزار و اذیت مردم زدند، مسیرهای ورودی و خروجی به شهرها را بستند و خودروها را ملزم به الصاق عکس شاه می کردند.
وی گفت: در شهر پاوه نیز مردم برای در امان ماندن به کوهستان مارانی پناه بردند.
کشاورز در پایان گفت: کرمانشاهیان همیشه در خط مقدم و صفوف به هم پیوسته مبارزات انقلابی ملت ایران قرار داشته اند و در تبیین نقش مردم این دیار نیز کتابی را به عنوان روزشمار انقلاب در کرمانشاه نوشته شده است اما سایر کتاب های تاریخی چون کلی گویی هستند، به جزییات مبارزات مردم کرمانشاه نپرداخته اند.
571/567
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
17/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]