محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842192281
مکانهایی که رسانه انقلاب شدند
واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
مکانهایی که رسانه انقلاب شدند تاریخ پیروزی انقلاب اسلامی در ایران درحالی به نیمه چهارمین دهه خود رسیده که هنوز هم میتوان از زوایای متفاوتی به آنچه 35 سال قبل رخ داد، نگریست. برخی حوادث آن روزها همچنان زنده و اثرگذار بر مختصات ذهنی اندیشمندان و پژوهشگران است و هنوز هم میشود پس از 35 سال از آموزههای انقلاب درس گرفت و آن را چراغ راه امروز کرد.
یکی از مهم ترین جلوه های زنده ماندن انقلاب در اذهان عمومی ـ با آن که برخی گذر 30 سال بر حوادث سیاسی را نشانه ای از تاریخی شدن آن حادثه می دانند ـ نشانه های مکانی و زمانی است که از روزهای انقلاب به یادگار مانده است. از خیابان ها و مساجد و مراکز تجمع انقلابیون گرفته تا روزهایی که تمام شهرهای کشور را موج راهپیمایی های انقلابی فراگرفته بود و خاطره همین رویدادهاست که باعث شده پس از 35 سال، هنوز هم بهمن، ماهی امیدبخش باشد برای پیروزی.
در دیگر انقلاب ها نیز می توان ردپایی جست برای این نمادها با مختصات جغرافیایی. انقلاب مصر و سقوط حسنی مبارک چندان دور نیست و هنوز میدان تحریر قاهره از یاد نرفته است. یا میدان لؤلؤ نماد انقلاب بحرین درست بسان میدان التغییر صنعا یا میدان حبیب بورقیبه که پس از خودسوزی جوان انقلابی تونسی شد میدان انقلاب. پیش از اینها هم در انقلاب 1968 فرانسه دانشگاه سوربن یا محله کرتیه لاتین نمادین شد یا در جنبش ضدآپارتاید آفریقای جنوبی جزیره روبن که مکان تبعید نلسون ماندلا بود به مبارزه شهره گشت. مکان هایی که جنب و جوش انقلاب را تا سال ها به یاد شهروندان این کشورها آورده و می آورند. در جریان انقلاب57 هم نقش مکان ها گاه همین گونه بود، نقشی هویت ساز فراتر از معماری و نقشه و ظاهر سنگی یا فلزی آن. هر مکانی نمادی از حضور قشری بود در گستره حضور مردم در انقلاب.
مهم نیست که از کدام قشر باشید. دانشجو یا بازاری، روحانی یا کارگر، هر قشری در تاریخ انقلاب اسلامی برای بازشناسی جایگاهش میان توده های انقلابی، نشانه ای دارد. نشانه ای که گاهی نماد حضور میلیونی انقلابیون است، چونان میدان ژاله یا میدان شهیاد در اجتماعات گسترده سال 57 و گاهی نیز محفلی برای رسیدن به خودآگاهی و آشنایی با مولفه های اسلام مبارز است که یادها را می برد به سوی حسینیه ارشاد و مسجد جلیلی.
کیست که فراموشش شده باشد برنامه هایی را که شهید مفتح برای سخنرانی های پرشور ایام انقلاب در مسجد قبا در نظر گرفته بود یا از یاد برده باشد حضور میلیونی نمازگزاران را پس از نماز عید فطر سال 57 در تپه های قیطریه؟ دانشگاه تهران هم از سال 32 به این سو کانونی بود برای دانشجویان انقلابی، همان دانشجویانی که سالگرد شهدای دانشجو در 16 آذر 32 را طی سال های 56 و 57 چنان باشکوه برگزار کردند که لرزه انداخت بر تن رژیم سرکوب و تظاهرات 13 آبان 57 آنها نیز خود نمادی شد از خروش توده ها علیه رژیم شاهنشاهی.
بازار اما خود نشانه ها و نمادهای انقلابی بسیاری داشت. از مسجد آذربایجانی ها و سید عزیزالله که سال ها قبل نماد اعتراضات مردمی بود بگیرید تا اعتصابات گسترده بازاریان و همراهی با توده های مردم، همه نشانه ای از مشارکت بازاری ها بود در انقلاب. همان بازاریانی که مساجد پایتخت را تبدیل کرده بودند به مرکز ساماندهی نیروهای انقلاب؛ چه مسجد لرزاده که سخنرانی های عمیدزنجانی در دهه 50 در آن زبانزد بود و چه مسجد جلیلی که آیت الله مهدوی کنی مدیریتش می کرد و شهید مطهری در آن سخن می راند و موجی از نیروهای انقلابی را تربیت می کرد.به اینها کارگرانی را هم که در اعتصابات فراگیر نیمه دوم سال 57 کمر رژیم سلطنتی را شکستند، اضافه کنید. همان ها که فریب وعده های اقتصادی را نخوردند و ایستادند پای آرمان هایشان و تنها در اعتصابات شرکت نفت، ضربه ای سخت زدند به استبداد نفتی سلطنت پهلوی. همان مدل از دیکتاتوری که پول نفت، دولت را سرخوش از مواهب مادی به استقلال از توده های مردمی وامی داشت و ناآگاهش می کرد نسبت به خواست واقعی مردم.انقلابی که فراگیر باشد، یکی از نشانه هایش هم همین است که همه در آن حضور دارند، حتی نظامیانی که در ظاهر امید شاه مخلوع بودند برای سرکوب انقلابیون، اما خود در آن جنبش همافران شدند، نماد همراهی با انقلاب و نیروهای انقلابی را مسلح کردند برای پیروزی یک انقلاب و آغاز حکومت نظام اسلامی.
در بیرون از پایتخت، در شهرها و روستاهای دیگر کشور نیز همین حکایت بود برای پیشبرد انقلاب. در مشهد حرم امام رضا(ع) کانون حضور نیروهای انقلابی بود و میدان سوم اسفند آن زمان و ده دی کنونی این شهر هم میراثی شد برای حضور یکپارچه مردم این شهر در خیابان و سر دادن فریاد مرگ بر شاه. چونان که فیضیه قم از سال 42 همین جایگاه نمادین را داشت و مسجد سید اصفهان و حرم حضرت شاهچراغ شیراز نیز در این مقام بود. در کنار همه اینها کیست که نقش تبریزی ها در انقلاب را در راستای احیای سنت چهلم شهدا از یاد ببرد یا به نقش مسجد جامع کرمان در حوادث روزهای انقلاب اشاره نکند؟
همه این حضور نمادین اماکن در فرآیند انقلاب اسلامی شد شناسنامه ای که جغرافیای مبارزات سیاسی را به کل پهنه کشور بسط می داد و حالا 35 سال پس از پیروزی این انقلاب هیچ کس نمی تواند دستاوردهای این انقلاب تاریخ ساز را به نقش آفرینی یک قشر و یک جریان فروبکاهد، بلکه با نگاهی به این طیف وسیع اماکن انقلابی می توان با قاطعیت گفت انقلاب 57 نمادی از مشارکت همه اقشار و گروه ها بود که در مقطعی از تاریخ به نظام سلطنت «نه» گفته و جمهوری اسلامی را جانشین ساختار حکومت پیشین کردند.
ناسیونالیسم افراطی، سرسپردگی سیاسی به مدرنیسم غیربومی، تبعیض اقتصادی، ناکارآمدی اداری و بروکراتیک و شکاف های درونی رژیم پهلوی، همه و همه رژیم پهلوی را به چنان نقطه ای رسانده بود که چشم اندازی جز سقوط در پیش روی خود نمی دید. فقدان درک روشن مفهوم اراده مردم در انگاره های ذهنی شخص اول مملکت و تکیه بر سیاست های آمرانه، در فرجام رویای تمدن بزرگ را به کابوس اضمحلال سلطنت بدل کرد و باعث شد غبار فراموشی برای همیشه بر چهره آخرین شاه ایران بنشیند.
اکنون 35 سال پس از این حادثه شگرف، مکان ها برای نسل جوانِ انقلاب نادیده، فقط مکانی برای مرور برخی خاطرات دوری که از طریق نسل گذشته یا رسانه ها به آنان منتقل شده، نیست بلکه نمادی است برای مشق استقامت و ایستادگی بر آرمان ها و باورها تا گسست نسلی، انقلاب اسلامی را به سرنوشت برخی دیگر از جنبش های بی فرجام شبیه نسازد.
هرچند نسل های جدید انقلاب در عرصه های دیگری چون دفاع مقدس، سازندگی و توسعه علمی ایران همت خود برای پیگیری آرمان های انقلاب را بخوبی نشان داده، اما هنوز هم برخی مکان ها برایشان یادآور شکوه پیروزی است و به همین خاطر هر سال با حضور در برخی از این اماکن نمادین عهد خود را با آرمان های انقلابی تجدید می کنند. این نسل بخوبی می داند تبدیل کردن کاخ ها و زندان ها به موزه و تغییر نام خیابان ها و کوچه ها از عناوینی شخص محور به حماسه محور با چه رویکردی انجام شده است و چه پیامی دارد.
بی تردید اکنون چهار دهه پس از انقلاب اسلامی شکل برخی رویارویی های فکری تغییر کرده و نمادهای تازه ای برای مراقبت از انقلاب ایجاد شده است، با وجود این هیچ کس نمی تواند نقش تاریخ ساز نمادهای 35 سال قبل در خلق یک نهضت عظیم را فراموش کند. نهضتی که هنوز هم الگویی برای ملت های منطقه است تا راه خود را از راهی که از آن سوی آب ها توصیه می شود، جدا کنند.
هرچند امروز نه می توان از سخنرانی های علی شریعتی در حسینیه ارشاد سراغی گرفت و نه صحبت های پرشور شهید مطهری در مسجد الجواد یا برنامه های مسجد هدایت به مدیریت آیت الله طالقانی؛ اما همچنان میدان آزادی و دانشگاه تهران و میدان شهدا المان هایی پابرجا هستند برای یادآوری خون هایی که 35 سال قبل برای ایجاد جمهوری اسلامی بر زمین ریخته شد و اکنون همگان در برابر این نمادها و خاطراتی که مسبب چنین نمادسازی هایی شدند مسئولند تا در صفوفی به هم پیوسته و نه پراکنده و از هم گسیخته، بر پیمان خود وفادار بمانند.
بهمن، ماه یادآوری است. درست به سان اماکن منسوب به این ماه که بهترین بهانه هستند برای یادآوری شعارها، مطالبات، باورها و آرزوهای انقلابیونی که 35 سال قبل مهر ابطال بر نظام شاهنشاهی زدند. یادآوری نه فقط برای تکرار یک خاطره بلکه با هدف تداوم مبارزه و گم نکردن راه در پیچ و خم حوادث و این ادامه آرمان ها و نه الزاما شکل طرح مطالبات است که امروزه می تواند پویایی انقلاب 57 را تضمین کرده و از آن نهضتی تاریخ ساز و حتی تمدن ساز بسازد.
چنین است که نشانه های دیروز، درست در قامت رسانه های انقلابی، حامل پیام هستند برای نسل امروز که بدون شناخت گذشته، راه به سوی آینده نبرند و فارغ از اندیشه شهدای انقلاب، به کنش سیاسی مبادرت نورزند، چراکه هر ملتی در تداوم آرمان ها و ایستادگی تاریخی بر باورهای خویش است که می تواند آهسته آهسته آینده اش را بسازد و دور باطل «ماندن در حسرت گذشته، گلایه از اکنون و ناامیدی نسبت به آینده» نتیجه ای جز افتادن در سراشیبی تاریخ و از یاد بردن همه رنج ها بر سر پیمان ها نخواهد داشت. رسانه های انقلاب هرچند روزگاری نوارهای کاست، اعلامیه ها و شب نامه ها، شعارنویسی بر در و دیوار و فریاد انقلابیون بود، اما حالا شاید بتوان برخی نام ها، یادها، مکان ها و تاریخ ها را هم دارای کارکرد رسانه ای دانست که حامل پیام انقلابند و 35 سال پس از انقلاب، گویی آنها هستند که به نمایندگی از شهدای انقلاب که خون شان در پای این اماکن ریخته شده به سخن درآمده اند و ورای چوب و سنگ و آجرهای خویش، هویت ساز شده و فریاد مرگ بر شاه سر می دهند. محمود هرندی / جام جم
چهارشنبه 16 بهمن 1392 5:30
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]
صفحات پیشنهادی
تلاش برای تخریب چهره خانوادههای ایرانی در رسانههای ضد انقلاب
تلاش برای تخریب چهره خانوادههای ایرانی در رسانههای ضد انقلابرسانههای ضدانقلاب اصرار دارند این شبهه را القا کنند که اغلب خانوادههای ایرانی به همجنسگرایی و کودک آزاری مشغولند به گزارش سرویس فضای مجازی خبرگزاری فارس سایت دیده بان نوشت یکی از خطوطی که رسانه های ضد انقلاب درمدیرکل ارشاد کرمان: رسانهها چرایی و چگونگی شکلگیری انقلاب را تشریح کنند
مدیرکل ارشاد کرمان رسانهها چرایی و چگونگی شکلگیری انقلاب را تشریح کنندمدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان گفت رسانهها باید چرایی و چگونگی شکلگیری انقلاب اسلامی را برای آحاد جامعه به ویژه نسل کنونی تشریح کنند به گزارش خبرگزاری فارس از کرمان احمد سعیدی شامگاه سهشنبه درجشن انقلاب با حضور کودکان خورموجی برگزار شد/ خانواده شهدای شهر بادوله تجلیل شدند
استانها جنوب بوشهر چهارمین روز دهه فجر شهرستان دشتی جشن انقلاب با حضور کودکان خورموجی برگزار شد خانواده شهدای شهر بادوله تجلیل شدند بوشهر-خبرگزاری مهر در چهارمین روز از دهه مبارک فجر جشن انقلاب با حضورکودکان مهد زیرپوشش بهزیستی دشتی در کانون پرورش فکری و کودکان شهر خورموجبرگزیدگان جشنواره خبرگزاریها، نشریات الکترونیک و رسانههای بر خط امام رضا(ع) معرفی شدند
برگزیدگان جشنواره خبرگزاریها نشریات الکترونیک و رسانههای بر خط امام رضا ع معرفی شدند مراسم اختتامیه اولین دوره جشنواره خبرگزاریها نشریات الکترونیک و رسانههای بر خط امام رضا ع با حضور محمد صادق افراسیابی و معرفی برگزیدگان برگزار شد به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگی باشگاه خبرفجر انقلاب/213 جهانی: 10 شهید روستایی انقلاب گیلان شناسایی شدند
فجر انقلاب 213جهانی 10 شهید روستایی انقلاب گیلان شناسایی شدندمسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در جهاد کشاورزی گیلان از شناسایی 10 شهید روستایی انقلاب در این استان خبر داد و گفت یادواره شهدای روستایی گیلان همزمان با دهه فجر در نقاط مختلف استان برگزار میشود حجتالاسلام علیاصغر جها4 وزارتخانه به همراه رسانه ملی مکلف به ترویج فرهنگ تعاون شدند
سیاسی مجلس با مصوبه مجلس 4 وزارتخانه به همراه رسانه ملی مکلف به ترویج فرهنگ تعاون شدند نمایندگان مجلس شورای اسلامی با تصویب ماده ای از طرح اصلاح موادی از قانون بخش تعاونی اقتصاد وزارت آموزش و پرورش علوم بهداشت و درمان فرهنگ و ارشاد و سازمان صدا و سیما را مکلف به توسعه ترومشاور استاندار فارس خبر داد برگزاری همایش رسانه و انقلاب اسلامی در شیراز
مشاور استاندار فارس خبر دادبرگزاری همایش رسانه و انقلاب اسلامی در شیرازمشاور اجرایی استاندار فارس گفت مراسم بزرگداشت پروفسور کاظم معتمدنژاد با عنوان همایش رسانه و انقلاب اسلامی با هدف تبیین شخصیت ممتاز علمی و اخلاقی وی در شیراز برگزار میشود به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز بهتقدیر از رسانهها و خبرنگاران برتر در نمایشگاههای مدرسه انقلاب
دبیرکل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان خبر داد تقدیر از رسانهها و خبرنگاران برتر در نمایشگاههای مدرسه انقلاب اتحادیه انجمنهای اسلامی دانش آموزان در نظر دارد تا در دومین نمایشگاههای مدرسه انقلاب از بخش رسانه و مطبوعات تجلیل کند به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگدبیرکل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان خبر داد تقدیر از رسانهها و خبرنگاران برتر در نمایشگاههای «م
دبیرکل اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان خبر دادتقدیر از رسانهها و خبرنگاران برتر در نمایشگاههای مدرسه انقلاباتحادیه انجمنهای اسلامی دانش آموزان در نظر دارد تا در دومین نمایشگاههای مدرسه انقلاب از بخش رسانه و مطبوعات در حوزه ملی استانی و شهرستانی در دو بخش رسانه و خبرنگاردر نشست نمایشگاه «سیری در هنر معاصر ایران» عنوان شد چلیپا: هنر بعد از انقلاب در جستوجوی معنویت بود/
در نشست نمایشگاه سیری در هنر معاصر ایران عنوان شدچلیپا هنر بعد از انقلاب در جستوجوی معنویت بود اسکندری بیتوجهی رسانهها به آثار هنرمندان انقلابیدر نشست نمایشگاه سیری در هنر معاصر ایران که به مرور آثار کاظم چلیپا و ایرج اسکندری اختصاص دارد چلیپا هنر بعد از انقلاب را در جستروزنامه های سال 57 روایتگر قصه های انقلاب برای کودکان و نوجوانان آستارایی شدند
روزنامه های سال 57 روایتگر قصه های انقلاب برای کودکان و نوجوانان آستارایی شدند آستارا ـ ایرنا ـ روزنامه های سال 1357 در ایام پیروزی انقلاب اسلامی ایران در قالب نمایشگاهی فرهنگی روایتگر قصه های آن دوران برای کودکان و نوجوانان آستارایی شدند به گزارش روز دوشنبه خبرنگار ایرنا نماخارج شدگان از دایره انقلاب مرتکب اشتباه بزرگی شدند
آیت الله ممدوحی خارج شدگان از دایره انقلاب مرتکب اشتباه بزرگی شدند خبرگزاری رسا ـ عضو جامعه مدرسین با اشاره به این که جریانات مختلفی در طول این سالها از مسیر انقلاب خارج شدند گفت اینها اشتباه بزرگی کردند چراکه راه دین و ایمان همین راه انقلاب است آیت الله حسن ممدوحی عضو جامعولایتی خبر داد بررسی پیوست رسانهای معرفی طب اسلامی در شورایعالی انقلاب فرهنگی
ولایتی خبر دادبررسی پیوست رسانهای معرفی طب اسلامی در شورایعالی انقلاب فرهنگیپیوست رسانهای برای معرفی طب اسلام و ایران به ویژه در رسانه ملی ارتباط طب اسلام و ایران با سنن فرهنگی کشور استفاده از ظرفیتهای کشور در ترویج طب سنتی در جلسه کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران شورای عالیبازتاب گسترده سخنان رهبر معظم انقلاب در رسانههای پاکستان
بازتاب گسترده سخنان رهبر معظم انقلاب در رسانههای پاکستان خبرگزاری رسا ـ رسانههای پاکستان روز جمعه بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار پرشکوه هزاران نفر از علما فضلا روحانیان و قشرهای مختلف مردم قم را به طور گسترده بازتاب دادند به گزارش خبرگزاری رسا روزنامه انبرخی بزرگان انقلاب در سال 88 اغفال شدند
برخی بزرگان انقلاب در سال 88 اغفال شدند کلهر گفت بازخوانی فتنه باید جدی محققانه و بدون هیچ گونه گرایشی انجام شود چرا که در این فتنه برخی از بزرگان انقلاب هم گول خورده و اغفال شدند و در واقع این فتنه برای هیچ یک از گرایشات سیاسی داخل کشور مفید نبود خبرگزاری مهر چهارمین جشتقدیر از رسانه ها و خبرنگاران برتر در نمایشگاه مدرسه انقلاب
اجتماعی آموزش و پرورش تقدیر از رسانه ها و خبرنگاران برتر در نمایشگاه مدرسه انقلاب اتحادیه انجمنهای اسلامی دانش آموزان در نظر دارد تا در دومین نمایشگاههای مدرسه انقلاب از بخش رسانه و مطبوعات در حوزه ملی استانی وشهرستانی در دو بخش رسانه و خبرنگار برتر با در نظر گرفتن شاخصهای ماخبار ویژه روزنامه کیهان رسانههای اصلاحطلب شوکه شدند/ سعودیها بیشترین تلفات را در جنگ سوریه دادهاند
اخبار ویژه روزنامه کیهانرسانههای اصلاحطلب شوکه شدند سعودیها بیشترین تلفات را در جنگ سوریه دادهاندروزنامههای اصلاحطلب کنارهگیری محمدعلی نجفی از معاونت رئیس جمهور و ریاست سازمان میراث فرهنگی را شوک غافلگیرکننده و یک رکورد در زمینه سرعت استعفا توصیف کردند به گزارش سرویس ف-
گوناگون
پربازدیدترینها