تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 29 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):دانشمندی که از علمش سود برند ، از هفتاد هزار عابد بهتر است .
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842095236




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

مطالعات پژوهشگران درباره حفره های دریاچه ارژن/ ایجاد بند برای جلوگیری از خروج آب دریاچه


واضح آرشیو وب فارسی:مهر:


استانها > جنوب > فارس
مطالعات پژوهشگران درباره حفره های دریاچه ارژن/ ایجاد بند برای جلوگیری از خروج آب دریاچه
شیراز- خبرگزاری مهر: پژوهشگران و دانشمندان دانشگاه شیراز مطالعات خود را پیرامون دو حفره عمیقی که در وسط دریاچه ارژن وجود دارد و باعث خروج و گریز آب از دریاچه می شود آغاز کرده اند و امیدوارند بتوانند با ایجاد بند ، از خروج آب دریاچه جلوگیری کنند.



به گزارش خبرنگار مهر، منطقه حفاظت شده ارژن و پریشان در بخش جنوبی رشته کوههای زاگرس و در 60 کیلومتری شیراز قرار دارد. بلندترین ارتفاعات این منطقه رویشگاه سرو کوهی است. کمی پایین تر از قله، جنگل بلوط شروع شده و بخش عمده منطقه را تا دشت برم می پوشاند. این منطقه در سال 1351 با وسعت 191 هزار هکتار به عنوان پارک بین المللی انتخاب و در سال 1353 با وسعت 65 هزار هکتار به عنوان منطقه حفاظت شده معرفی شد. طی مدت اخیر با خشک شدن دریاچه ارژن دو حفره طبیعی در این دریاچه مشاهده شد که محققان را برآن داشت که پیرامون آن بررسیهای لازم را صورت دهد، مطالعات آنها نشان داد که این دو حفره باعث فرار یا گریز آب از دریاچه می شوند. عضو هيات علمي دانشگاه شيراز در خصوص ایجاد دو حفره دریاچه ارژن به خبرنگار مهر گفت: این سوراخها یا فروچاله ها در دشت ارژن طبیعی بوده و از میلیونها سال قبل وجود داشته است. عزت الله رئیسی افزود: زمانیکه دریاچه ارژن خشک می شود این فروچاله های کاستی بیرون آمده و نمایان می شود اما در زمان پرآبی این فروچاله ها به دلیل عمق آب قابل رویت نیست. وی با بیان اینکه در زمان پرآبی این فروچاله ها پوشانده می شوند، ادامه داد: طی 10 سال گذشته به دلیل حفر چاه در بالادست دریاچه یا در چشمه ارژن ورودی آب آنقدر به دریاچه کاهش یافت که ارژن خشک شد. وی ادامه داد: دو عامل خشکسالی و حفر چاه های متعدد در اطراف دریاچه ارژن باعث خشک شدن دریاچه و در نهایت نمایان شدن این فروچاله ها شد. دبیر قطب زمین شناسی زیست محیطی استان فارس افزود: در گذشته هر شش سال یک بار دریاچه خشک می شد اما هم اکنون پنج سال است که این دریاچه خشک شده و مشکلاتی برای آن به وجود آمده است. پرفسور رئیسی در خصوص تحقیقات دانشگاه شیراز برای بررسی فرار آب از این دریاچه گفت: به درخواست محیط زیست فارس دانشگاه شیراز اقدام به انجام تحقیقی برای بررسی این موضوع کرد زیرا برخی بر این اعتقاد بودند که آب دریاچه به سمت پریشان می رود. وی بیان کرد: در این راستا دانشگاه شیراز اقدام به ریختن مقادیری رنگ در چشمه پایین دست دریاچه کرد که پس از آن مشخص شد که این آب به هیچ عنوان وارد پریشان نشده و به سمت چشمه دیگری می رود زیرا رنگ آب آن چشمه تغییر کرد.

عضو هيات علمي دانشگاه شيراز ادامه داد: در زمان پرآبی دریاچه به دلیل اینکه ورودی آب زیاد است مشکلی به وجود نمی آید اما در زمان کم آبی این چاله ها به طور کامل مشخص می شود. وی در بخش دیگری از سخنان خود پیرامون برخی از موضوعات مبنی بر اینکه دریاچه بر روی گسل واقع شده، ادامه داد: از میلیونها سال قبل دو گسل در این منطقه وجود داشته که این گسلها از چشمه ارژن یا از هیمن چاله ها عبور می کنند. رئیسی ادامه داد: در این راستا با تحقیقات مشخص شد که منطقه ارژن در گذشته های دور در بالای کوه بوده اما پس از سالیان به منطقه کف رسیده است. وی با بیان اینکه دخالت انسان در این امر موثر بوده است، گفت: یکی از دلایل اصلی این امر و خشک شدن دریاچه دخالت انسان بوده زیرا با حفر چاه و کشاورزی اطراف دریاچه از ورود آب به داخل آن خودداری کرده که در نهایت منجر به خشک شدن آن شده است. عضو هيات علمي دانشگاه شيراز در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به انعقاد قرارداد دانشگاه با محیط زیست برای جلوگیری از خروج آب از دریاچه اظهار داشت: در این راستا مقرر شده میط زیست با اختصاص بودجه ای و عقد قرارداد با دانشگاه شیراز  مطالعاتی را بر روی جلوگیری از خروج آب انجام دهد و مسائل و موضوعات آن را بررسی کند. وی گفت: پس از انجام آزمایشهای متعدد پیرامون این موضوع به طور حتم نسبت به ایجاد بند برای جلوگیری از خروج آب اقدام خواهد شد.  یک کارشناس حوزه محیط زیست در استان فارس نیز به خبرنگار مهر با بیان اینکه یکی از دلایل اصلی خشک شدن دریاچه به ایجاد این دو حفره طبیعی بر می گردد، گفت: این دو حفره باعث فرار آب یا به تعبیری گریز آب شده که این امر در آبدار نشدن دریاچه ارژن تاثیر بسزایی داشته است. علمدار علمداری با اشاره به ضرورت ایجاد حوضچه هایی در این دریاچه گفت: باید با احداث این حوضچه ها و با انجام مطالعات گسترده نسبت به مهار سیلاب به داخل این حوضچه ها اقدام کرد تا پس از آن آب به سمت دریاچه ارژن مهار شود در غیر این صورت دو حفره آب را به سرعت می بلعند.

مدیر مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور(مركز شيراز) در رابطه بامكان تشكيل فرونشست نیز اظهار داشت: در حاشيه نواحي در حال فرونشست حوضه آبرفتي، در نزديكي رخنمون سنگ بستر در دشت،نواحي كه سنگ بستر توسط ضخامت كمي از آبرفت پوشيده شده وتغيير رخساره در رسوبات آبرفتي به وجود مي آيد.  طهمورث یوسفی افزود: پدیده فرونشست زمین ناشی از برداشت آبهای زیرزمینی بیشتر از میزان بارندگیهای است و زمانی که میزان برداشت از آبهای زیرزمینی بیشتر از میزان تغذیه آبخوان‌ها باشد، سطح آب زیرزمینی پایین رفته و فرونشست رخ خواهد داد.  يوسفي گفت: حداقل بايد به جلوگيري از ادامه فعاليت از چاه هاي حفر شده غيرمجاز که در بسياري موارد تعداد آنها از چاههاي مجاز بيشتر است مبادرت كرد در غير اين صورت و با ادامه روند موجود، ضمن از دست دادن بخشهاي عظيمي از منابع آب براي هميشه ، پديده هايي نظير فروچاله ها و فرونشستهاي ناحيه اي با ابعاد نامعلوم و با آسيبهاي جبران ناپذير  باز هم به وقوع خواهد پيوست.


۱۳۹۲/۱۱/۱۳ - ۰۹:۲۰





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 116]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن