واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
تحلیل موتلفه از چرخش ترکیه به سمت ایران تهران - ایرنا - هفته نامه «شما » ارگان موتلفه اسلامی در تازه ترین شماره خود با طرح پرسش «چرایی چرخش ترکیه به سمت ایران» سفر اخیر نخست وزیر ترکیه به تهران را مورد ارزیابی قرار داده است .
در ادامه این مطلب آمده است : سفر اخیر اردوغان نخست وزیر ترکیه به تهران را اگرچه می توان در چارچوب حفظ روابط دو جانبه و توسعه همکاری های مختلف بین دو کشور تلقی کرد، اما با مرور رفتارهای چند ماه اخیر ترکیه در مسائل منطقه ای ای و بین الملل، و مهم تر از آن روی کار آمدن دولت جدید در ایران اهمیت بررسی این سفر را چند برابر می کند.
احمد داووداغلو، وزیر امورخارجه ترکیه در میان میهمانان مراسم تحلیف رییس جمهوری به چشم می خورد.
روابط ایران با همسایه اش ترکیه طی سال های اخیر با توجه به عملکرد دولت اردوغان در برخورد با بحران سوریه و موضع این کشور در تحولات بهار عربی، رو به واگرایی بین دو کشور تبدیل شده بود .
این ماجرا تا آنجایی پیش رفته بود که ایران به دلیل سیاستهای منطقه ای ترکیه عنوان کرده بودند که به جای استانبول مذاکرات ایران و 1+5 در بغداد یا دمشق صورت می گیرد..
آنکارا به علت مشکلات خارجی و تسلط بیشتر اسد بر تروریست ها و برخی ملاحظه های داخلی مجبور شده که سیاست خود در مورد سوریه را اصلاح کند.
این تغییر نگاه ترکیه به مسائل مرتبط با حل بحران سوریه و اتخاذ سیاست های تعدیل شده در این باره را می توان از مهمترین علل همگرایی دو کشور و نزدیکی به یکدیگر دانست.
همچنین توافق اخیر ژنو و کنار رفتن ابرهای بی اعتمادی میان ایران و غرب باعث شده تا طرف ترک سعی در بازسازی روابط خود با تهران کند.
از این رو ترکیه برای جلوگیری از بین رفتن منافع بین المللی خود تلاش می کند سیاست نزدیکی با ایران را دنبال کند.
روابط قدیمی و گسترده ایران و ترکیه به این روند مطمئنا کمک خواهد کرد، هرچند که پس از افزایش فشارهای غرب بر ایران، ترکیه مجبور شد واردات نفت خود از ایران را تا 40 درصد کاهش دهد.
حجم اقتصادی حجم روابط تجاری ایران و ترکیه تا پایان سال 2011 فراتر از 16 میلیارددلار می رسید. رقمی که دو کشور تلاش داشتند آن را تا سال 2015 به 30 میلیارد دلار افزایش دهند.
اما کاهش روابط دو کشور به واسطه فشارهای غربی مانع رسیدن به این اتفاق شد.
از نظر ترکیه بهبود روابط ایران با غرب و کاهش تحریم ها قطعا می تواند راههای بهتری را بر روابط میان دو کشور باز کند.
ایران و ترکیه تشابهات بسیار از نظر فرهنگی دارند. قرن ها همسایگی دو کشور باعث شده تا دو کشور نزدیکی ها و تشابهات فراوانی از نظر فرهنگی و مذهبی با یکدیگر داشته باشند.
زبان مشترک و حضور کردها در هر دو کشور به همراه از مواردی است که ایران و ترکیه بیش از پیش با تکیه بر آنها به روابط خود و پشت سر گذاشتن اختلافات میان یکدیگر اقدام کنند.
موضوع تامین انرژی ترکیه نیز از مسائلی است که پس از برگزاری اقتصادی داووس و دعوت روحانی از غول های انرژی دنیا برای سرمایه گذاری در ایران باعث شده بود تا اردوغان در این سفر وزرای اقتصاد، توسعه و انرژی خود را به همراه داشته باشد.
وزیر انرژی ترکیه نر ییلدیز با اشاره به گفت وگوهای مقامات ایرانی و ترک بر سر صادرات انرژی ایران گفته بود: در سفر رجب طیب اردوغان، نخست وزیر کشورمان درباره خرید گاز از ایران گفت وگوهایی انجام گرفت. همچنین مباحثی درباره قیمت گاز.
متحد سابق ایران این روزها ظاهرا اختلافات خود با ایران را کنار گذاشته است و دوباره رو به سوی ایران آورده است.
اول**1654**1104
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
12/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]