محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844112887
زلزله در تهران: تصور اکنون، تصویر آینده
واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: چنانکه از قرائن برمیآید، لولهکشی گاز بخصوص روی گسلها و نواحی مجاور آن در تهران (همانند بسیاری از شهرهای دیگر) طبق برنامهای مدون برای مقاومسازی در برابر زلزله یا حتی فرآیندی مبنی بر واکنش سریع برای مهار آن گسترش نیافته است. این عامل میتواند خسارتهایی به بار آوَرَد، چه بسا بیشتر از زلزله؛ همانند زلزله کوانتو (اول سپتامبر ۱۹۲۳ میلادی) که گریبان مردم توکیو و یوکوهامای ژاپن را گرفت و ۱۵۰ هزار کشته بر جا گذاشت، اما چنان که خبرها حکایت میکند حدود ۱۴۰ هزار نفر آنها کشتگان آتشسوزیهای ناشی از زلزله بودهاند (نه خود زلزله با دههزار کشته حاصل از آن!) جام جم سرا: با توجه به نقشههای زمینشناسی، بیشتر مناطق کشور زلزلهخیز است اما هنوز درون شهرها و مناطق همجوار، انبارها و کارخانههای تولید یا تجمع مواد شیمیایی بسیاری موجود است که بویژه در تهران میزان تلفات و خسارات ناشی از آتش را افزایش میدهد. به انبارها و کارخانهها و انشعابات انتقال گاز باید خطوط و جایگاههای حامل مواد نفتی و ذخیرهسازی و عرضه بنزین را نیز افزود و دردسرها را با تخریب انشعابهای انتقال آب لولهکشی و خطوط برق نیز (بویژه در نواحی گسل) جمع زد و از خود پرسید اگر در ساختمانهای مسکونی زیادی به هر سبب (اعم از قدمت، بافت و...) طرحهای مقامسازی اجرا نشده، اگر روی گسلها به جای فضای سبز ساختمانسازی شده (حتی ساختمانهای دولتی و بیمارستانی) براستی چه تدابیری برای تجهیز و ایمنی اماکن خطرناکتری چون جایگاههای ذخیره بنزین، مواد شیمیایی، انبارها و کارخانههای درونشهری و حومه در نقاط کشور، بویژه پایتخت اندیشیده و کاربردی شده است؟
آتشسوزیهای ناشی از زلزله احتمالی طبیعی است، چنان که با وجود همه آمارها، آمادگیها، تمرینها و مانورهای انجام و بیان شده از سوی مدیران و دستاندرکاران، در زلزله ورزقان یکی از خبرها نیز که میان آمار تخریب زلزله و تعداد تلفات و خسارات گم شد، خبر بروز آتشسوزی ناشی از ترکیدگی لوله گاز در «کاسین» از توابع این شهرستان بود.
تهران و کرج جمعیتی میلیونی دارد؛ هر دو در مجاورت گسلهایی فعال و دارای پتانسیل لرزهخیزی قرار گرفته و زلزلههایی به یاد ماندنی را در تاریخ گذشته تجربه کردهاند؛ هر دو ـ بویژه تهران به عنوان پایتخت ـ از مهمترین شهرهای کشور و بهنوعی دربرگیرنده مراکز مهم تصمیمگیری سیاسی، اقتصادی، صنعتی و... به شمار میرود؛ تمرکز جمعیتی و شبکههای سازهای حیاتی و کارخانهای در این دو شهر و حد فاصل آن بسیار مملو و انباشته است؛ سطح زیرین برخی مناطق پر از کانالها و قناتهاست (چنان که در برخی جاها با کندن چاهی چند متری میتوان به آب رسید) و در صورت وقوع زلزلهای شدید، معلوم نیست از صدها جایگاه عرضه سوخت و پمپ بنزین در این دو استان چه تعداد از آنها در نتیجه فرونشست زمین به بمب بنزین تبدیل خواهد شد؛ در برخی نواحی بخصوص در تهران، بویژه در مناطق مرکزی و جنوبی خاک مقاومت لازم و مناسبی ندارد و از قضا شبکه پیرتر توزیع گاز در خاک سست همین نواحی لم داده و کمر خم کرده است؛ نزدیک به یک میلیون علمک گاز و استفاده 15 میلیون مشترک گاز طبیعی در هر دو استان البرز و تهران طول شبکه توزیع گاز را به بیش از 20 هزار کیلومتر رسانده است؛ نشت انواع مواد شیمیایی انبار شده در جایجای این دو استان بشدت خطرساز است و... با این حال سالهاست که در پی هر زلزله شدیدی بحثهایی در این باره بیشتر میشود، توصیهها و لزوم اقدام عملی مناسب منتشر میشود، اندرزهای ایمنسازی، افزایش مقاومت سازهها، حتی مباحثی چون لزوم انتقال پایتخت یا سرریز کردن جمعیت به شهرهای دیگر مطرح میشود و از عموم گرفته تا متخصصان متفقالقول تاکید میکنند که در صورت وقوع زمینلرزهای شدید در این پهنه پرگسل و پرازدحام، کل کشور دامنگیر اثرات مخرب آن خواهد شد، اما هنوز هیچ اطمینان امیدبخشی در این زمینه به چشم نمیآید و گویا به رغم همه این بررسیها و طرحها و توصیهها، آب و گاز و سوخت و مواد شیمیایی هنوز از همان جوی و خاک و لوله و پمپ و قناتی میگذرد که سالهاست از آن میگذشته است!
تصور کنید زلزلهای در تهران رخ داده: تاسیسات و ساختمانهای شیک و چند طبقه روی گسلها، خطوط انتقال برق، آب و گاز، به سبب گسل یا تحت فشار و جابهجایی طی چند ثانیه آسیب دیده، ساختمانهای دولتی و مراکز درمانی تخریب شده است، گروههای امداد خود یا خانوادهشان در زلزله صدمه دیدهاند و زیر آوار ماندهاند، اقداماتی چون تجهیز سوله و برنامههای مقابله با بحران (باز هم بهفرض!) از حد آمار فرا نرفته یا در خوشبینانهترین حالت هنگام بروز فاجعه معلوم میشود که ناکافی بوده است، رسانهها آموزش مردم را جدی نگرفتهاند جز در مواقع بروز زلزلهای (همانند رودبار یا ورزقان) چند خطی بیشتر در باب آمادگی ننوشته، نگفته، یا نمایش ندادهاند و بیشتر مشغول انتقال اخبار بودهاند. خود مردم به دلایل متعدد اقتصادی و فرهنگی توصیهها و آموزشها را فراموش کردهاند و... اکنون زلزله رخ نموده و تمام شهر با آثار ویرانیهای گسترده ناشی از فقط چند ثانیه وقوع زلزله، گرفتار انفجارهای متعدد و آتشسوزیهای گسترده شده است! فقط تصور کنید! تصوری در مخیله خود برای پی بردن به حدودی از عمق فاجعه؛ آنگاه بگویید چه تعداد از آنها که با ترس و سختی، از زلزله جان سالم به در بردهاند با پیکری شعلهور، میان دستهای مرگ خواهند خفت؟
سهراب سوخته، به کار مهیج کردن اشعار و داستانها و فیلمها میآید؛ عاقلانه است اگر نوشدارو را قبل از مرگ به وی برسانیم. برخی گسلهای اطراف تهران متخصصان گسلهای اطراف تهران را به سه گروه تقسیم کردهاند: گسلههای اصلی و پرلرزه که درازایی بیش از ده کیلومتر دارند. گسلههای متوسط که بین دو تا ده کیلومتر طول دارند و گسلههای فرعی کوچکتر از دو کیلومتر. طول زیاد و سن جوان گسلهای اصلی آنها را در شمار مناطق خطرناک با احتمال وقوع زلزله قرار داده است.
نام و مشخصه گسلهای اصلی تهران چنین است:
مشا: به نام موشا ـ فشم نیز معروف است. گسلهای فشاری، طولانی و پرلرزه در راستای البرز است که حدود 400 کیلومتر طول دارد. زمین لرزههای متعددی حاصل جنبش و جابهجایی این گسله بوده است که برخی از آنها عبارت است از: سال 1075 دماوند با بزرگای 5/6، مهر 1309 آبادیهای آه ـ مبارکآباد با بزرگای 2/5، و آذر 1334 مشا با بزرگای 4 که دستاندرکاران خطر آن را همچنان پابرجا میدانند.
محمودیه: از نوع فشاری است، به طول 11 کیلومتر در شمال شرقی ونک تا بزرگراه چمران و حوالی هتل استقلال. همچنین مناطق الهیه، قیطریه و فرمانیه را در نزدیک خود دارد. فرونشست مناطق اوین، تجریش و نیاوران به سبب حرکت آن پدید آمده و اطراف آن را چند گسله دیگر چون شیان و کوثر فراگرفته است.
نیاوران: از آن با عنوان راندگی یاد میشود. حدود 13 کیلومتر طول دارد و در موازات سعادتآباد ـ فرحزاد تا نیاوران و شمال اقدسیه کشیده شده.
جنوب ری: در حوالی قلعه نو واقع در 14 کیلومتری تهران است که حدود 18 کیلومتر طول دارد و به سمت جنوب غرب تهران ادامه یافته است.
شمال ری: از دو گسله تشکیل شده و حوالی بزرگراه بهشت زهراست با 16 کیلومتر درازا.
کهریزک: در ده کیلومتری جنوب شهرری است و بیش از 40 کیلومتر طول دارد. زمین لرزه سال 1383 ری احتمالا به سبب جنبش آن یا گسلهای شمال و جنوب ری رخداده است.
تلو پایین: در حوالی یک کیلومتری روستای تلو پایین است با درازای 13 کیلومتری و راستای شمال شرقیـ جنوب غربی.
شیان و کوثر: در شمال تهران پارس و شیان با سه کیلومتر طول و راستایی شرقی ـ غربی گسل شیان قرار دارد و در حوالی کاریز کوثر، گسل کمانیشکل کوثر به طول 13 کیلومتر.
گرمسار: در جنوب شرقی تهران است که حدود 70 کیلومتر طول و راستایی شرقی ـ غربی دارد و به گسله پیشوا در حوالی ورامین منتهی میشود. زمین لرزه بیست و یکم اردیبهشت 1324 گرمسار در این محور رخ داد.
شمال تهران: برخی زمینشناسان، این راندگی را گسله مرز البرز هم نامیدهاند؛ برخی هم آن را شاخهای از مشا دانستهاند. بیش از 75 کیلومتر طول دارد و در کوهپایه شمال تهران از شرق دره لشگرک تا شمال بزرگراه تهران ـ کرج کشیده شده. جوان و پرلرزه است و بعضی از زمینلرزههای پیشین را حاصل تکاپو و راندگی آن دانستهاند. به عنوان مثال: در فوریه 958 زلزلهای با بزرگای 7/7 روی داد که در گستره ری ـ طالقان رودخانهها از لغزش سنگ پر شد و زمین در شمال تهران شکاف برداشت. زمینلرزههای ماه می1177 میلادی شهرری ـ قزوین با بزرگای 2/7، لرزه یازدهم مهر 1349 در رودبار قصران با بزرگای 1/4 و مانند آن نیز از آن جملهاند.
گسلهای قصر فیروزه، نارمک، شاهآباد، عباسآباد، ایوبی، داوودیه، باغ فیض و پارک جنگلی شهرداد نیز از جمله گسلهای متوسط گرداگرد تهران است.
از میان برخی گسلهای فرعی که طول کمتری از همه گسلهای موجود دارد نیز میتوان به گسلههای جنوب سوهانک، جنوب تلویزیون، حدیقه، تخت طاووس، سعادتآباد، حلبیآباد، شمال مرکز ژئوفیزیک، دانشگاه ملی، برزیل، سرخهحصار، گرمدره، ملاصدرا، رآکتور اتمی، ونک پارک، مترو (میرداماد تا آپادانا)، گردنه قوچک، شهرک غرب، کاظمآباد و... مانند آن اشاره کرد.
گسلهای تهران و گرداگرد آن به این تعداد ختم نمیشود و نباید فعالیت برخی از آنها را نادیده گرفت. مثلا گسله سد لار که در امتداد رودخانه لار و به موازات گسله مشا کشیده شده؛ یا گسل رباط کریم که درازای آن از 60 تا یکصد کیلومتر تخمین زده شده و گرچه ظاهرا از گرمسار آغاز شده، به سهراه افسریه در تهران منتهی میشود. همین طور است گسل فیروزکوه که حدود 35 کیلومتر طول دارد و در یک کیلومتری جنوب شهر فیروزکوه زلزلههایی چون سیام دی 1368 را به نام خود ثبت کرده است. |جام جم سرا|فرشید حسامی|
0
0
۶ بهمن ١٣٩٢ ساعت ١٧:١۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]
صفحات پیشنهادی
استمرار آلودگي هواي تهران تا دوشنبه هفته آينده
استمرار آلودگي هواي تهران تا دوشنبه هفته آينده براساس نفشه هاي هواشناسي پيش بيني مي شود كه وضع پايداري جوي و آلودگي هواي تهران تا روز دوشنبه هفته آينده ادامه يابد البته ممكن است شدت و ضعف داشته باشد مجيد آزادي مدير گروه پژوهش ديناميكي و هم ديدي پژوهشكده هواشناسي و علوم جوي در گهمزمان با سالروز زلزله بم صورت گرفتاجراي مانور تخليه و اسكان اضطراري در جنوب تهران
همزمان با سالروز زلزله بم صورت گرفتاجراي مانور تخليه و اسكان اضطراري در جنوب تهران همزمان با سالروز زلزله بم مانور تخليه و اسكان اضطراري بههمت جمعيت هلال احمر شهرستان ري و با همكاري ستاد مديريت بحران منطقه 15 برگزار شد به گزارش خبرگزاري فارس از جنوب استان تهران بهنقل از روابطتهران هم زلزله آمد
تهران هم زلزله آمدزمان این زمین لرزه ساعت ۰۵ ۱۰ ۰۷ ۵ با قدرت 1 6 ریشتر در ورامین تهران ثبت شده است زمین لرزهای به بزرگی 1 6 در مقیاس امواج درونی زمین ریشتر شهر ورامین تهران را لرزاند باشگاه خبرنگاران جوان زمین لرزهای به بزرگی 1 6 در مقیاس امواج درونی زمین ریشتافتتاح اولین زیرگذر ضد زلزله درتهران +تصاویر
افتتاح اولین زیرگذر ضد زلزله درتهران تصاویرنخستین زیر گذر عابر پیاده تهران صبح امروز با حضور شهردار تهران در چهارراه ولیعصر عج پایتخت افتتاح شد زیر گذار عابر پیاده چهار ولیعصر عج که کلنگ احداث آن فروردین ماه 90 به زمین خورده بود پس از دو سال به بهره بردقطعا در تهران زلزله رخ میدهد!
قطعا در تهران زلزله رخ میدهد یک مشاور ارشد سازمان ملل متحد و استاد دانشکده شهرسازی و معماری دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه برای ساخت مسکن مهر جایابی درستی انجام نشده گفت متاسفانه در بحث حوادث صریحا باید بگویم که هیچ نوع شعور اجتماعی بلاخیزی در اغلب ایرانیان نهادینه نشده استرادیو تهران ۶۰ سال پیش/ تصویر
رادیو تهران ۶۰ سال پیش تصویر ساختمان رادیو تهران سال 1330 خورشیدی تاریخ انتشار ۰۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۸ ۳۴نگرانی استاندار از وقوع زلزله در بافت فرسوده تهران
نگرانی استاندار از وقوع زلزله در بافت فرسوده تهرانتاریخ انتشار دوشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۲ ساعت ۱۷ ۴۳ استاندار تهران با تاکید بر اینکه بدنبال تعیین عامل اصل آلودگی آب شرب پردیس هستیم گفت به طور قطع با دستگاه مقصر برخورد جدی خواهد شد و اگر کوتاهی از سوی امور آبفای شرق تهران و اشکال در تخواب غفلت تهران بر بستر ۲۱ گسل زلزله
خواب غفلت تهران بر بستر ۲۱ گسل زلزله رييس پژوهشگاه بين المللي زلزله شناسي و مهندسي زلزله با اشاره به اين كه تهران يكي از ۲۵ كلانشهر دنيا با بيشترين آسيب پذيري در برابر زلزله است اظهار داشت تهران بر روي ۲۱ گسل قرار گرفته است كه ۱۶ گسل فعال و بقيه نيمه فعالند به گزارش ايسنا دكتگزارش تصویری - ادامه تهرانگردی مسجدجامعی رییس شورای شهر - منطقه ۱۲
ادامه تهرانگردی مسجدجامعی رییس شورای شهر - منطقه ۱۲ عکس حمید فروتن - ایسنا جمعه ۲۷ دی ۱۳۹۲ - ۱۶ ۴۳تهران تهران می ماند/ حقانی: غیر از کویر لوت کجای ایران روی گسل زلزله قرار ندارد؟
رییس کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران تأکید کرد تهران تهران می ماند حقانی غیر از کویر لوت کجای ایران روی گسل زلزله قرار ندارد رییس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران در خصوص موضوع انتقال پایتخت با تأکید بر این که هیچ شهری را نمی توانیم جایگزین تهران کنیتهران تهران می ماند/ حقانی: غیر از کویر لوت کجای ایران روی گُسل زلزله قرار ندارد؟
رییس کمیته محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران تأکید کرد تهران تهران می ماند حقانی غیر از کویر لوت کجای ایران روی گُسل زلزله قرار ندارد رییس کمیته محیط زیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران در خصوص موضوع انتقال پایتخت با تأکید بر این که هیچ شهری را نمی توانیم جایگزین تهران کنادامه آلودگي هواي تهران تا دوشنبه هفته آينده
ادامه آلودگي هواي تهران تا دوشنبه هفته آينده مدير گروه پژوهش ديناميكي و هم ديدي پژوهشكده هواشناسي و علوم جوي گفت براساس نفشه هاي هواشناسي پيش بيني مي شود كه وضعيت پايداري جوي و آلودگي هوا تا دوشنبه هفته آينده ادامه دارد البته ممكن است شدت و ضعف داشته باشد مجيد آزادي در گفتزلزله 3 بار تهران را لرزاند
زلزله 3 بار تهران را لرزاند بر اساس آخرين آمارها از مركز ژئوفيزك دانشگاه تهران در 48 ساعت گذشته تهران سه بار لرزيد روز گذشته زلزله 2 ريشتري شهرري در منطقه 20 تهران را لرزاند و امروز هم دو زلزله در منطقه آب سرد تهران به مقياس 1 7 ريشتر و منطقه رودهن به مقياس 1 6 دهم ريشتر موجب ل-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها