واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری رسا:
استاد جامعةالمصطفی:
استفاده از تحلیل گفتمان در علم اصول و فلسفه، مدیریت اسلامی را دگرگون خواهد کرد خبرگزاری رسا ـ استاد جامعةالمصطفی در نشست علمی کاربرد روشهای کیفی و کمی تحقیق در مدیریت اسلامی با بیان اینکه استفاده از تحلیل گفتمان در علم اصول و فلسفه، مدیریت اسلامی را دگرگون خواهد کرد، گفت: تحلیل گفتمان روشهای اثبات مسائل را دنبال میکند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام محمدمحسن سعیدی، استاد جامعةالمصطفی العالمیه در نشست علمی کاربرد روشهای کیفی و کمی تحقیق در مدیریت اسلامی که پیش از ظهر امروز در سالن اندیشه مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) برگزار شد، به بیان کاربرد روش های کیفی و کمی تحقیق در مدیریت اسلامی پرداخت و گفت: روش تحقیق کمی دارای محدودیتهای عمدهای است که شامل مواردی همچون عدم نقش فعال چارچوب نظری در هدایت تحقیق، دشواری کشف روابط علی، عدم امکان تعمیم و عدم امکان تکرارپذیری میشود.
وی افزود: نتیجهگیری جمعی از تمرکز بر فرد، قصور در شناخت جهان اجتماعی، ندیدهگرفتن طبیعت جهان اجتماعی، اصالت روش در تحقیق کمی و ناموجهبودن تبعیت از علوم طبیعی از دیگر محدودیتهای عمدهای است که در روش تحقیق کمی به وجود می آید.
این استاد جامعةالمصطفی با بیان اینکه روشهای تحقیق کیفی نیز دارای مبانی نظری است، اظهار داشت: این موارد شامل پدیدارشناسی، کنش متقابل نمادین، تفهم، هرمونوتیک و طبیعتگرایی میشود.
حجتالاسلام سعیدی با اشاره به تفاوتهای مبنایی روش تحقیق کمی و کیفی خاطرنشان کرد: این تفاوتها در پیشفرضها و هدف دیده میشود که در بحث پیشفرضها در روش تحقیق کمی چند مورد وجود دارد که در روش تحقیق کمی متفاوت است.
وی تصریح کرد: در روش تحقیق کمی حقایق اجتماعی دارای واقعیتی عینی هستند، اصالت روش وجود دارد، میتوان متغیرها را شناسایی و روابط بین آنها را اندازهگیری کرد و اصالت دیدگاه خارج از تحقیق است ولی در روش تحقیق کیفی واقعیت شناختهشده اجتماعی است، اصالت سوژه وجود دارد، متغیرها پیچیده و در هم تنیدهاند و اندازهگیری آنها مشکل است و اصالت دیگاه داخل تحقیق است.
این استاد جامعةالمصطفی با اشاره به تفاوتهای مبنایی روش تحقیق کمی با کیفی در هدف، بیان داشت: در روش تحقیق کمی تعمیمیابی، پیشبینی و تبیین علی وجود دارد ولی در روش تحقیق کیفی مفهومسازی، تفسیر و فهم دیدگاه کنشگران به چشم می خورد.
وی با بیان اینکه نیاز است استفاده از روش کیفی در تحقیقات مدیریت اسلامی ارزیابی شود، افزود: استقراء مشتمل بر قیاس و تخمین است و کیفی بودن، تحقیق را از استقراءبودن خارج نمیکند.
حجتالاسلام سعیدی قانون بنیادی در تحقیقات اسلامی، فرق میان تجربه و استقراء، روش تحقیق در مدیریت اسلامی، ظهور روشهای تلفیقی؛ پایان نبرد پارادایمها و امکان دستیابی به تعمیم در تحقیقات اسلامی را از دیگر موارد مورد ارزیابی در استفاده از روش تحقیق کیفی در تحقیقات مدیریت اسلامی برشمرد.
وی چیستی تحلیل گفتمان، پیشینه تحلیل گفتمان، مبانی روش شناختی تحلیل گفتمان، رویکردهای عمده به تحلیل گفتمان، تحلیل گفتمان و دانش مدیریت، نقد مبانی تحلیل گفتمان، ارزیابی کاربرد تحلیل گفتمان در تحقیقات مدیریت اسلامی، دیدگاه موافق و مثبت، کاربست تحلیل گفتمان در تحقیقات اسلامی و دیدگاه سلبی و مخالف را برخی از موارد ارزیابی کاربرد تحلیل گفتمان در تحقیقات مدیریت اسلامی دانست.
این استاد جامعةالمصطفی با بیان اینکه تحلیل گفتمان چیز بیگانهای نیست و در قواعد فقهی و اصولی استفاده میشود، گفت: اگر از قواعد تحلیل گفتمان در علم اصول و فلسفه استفاده کنیم، شاهد تغییرات بسیار خوبی در مدیریت اسلامی خواهیم بود.
وی در پایان با اشاره به اینکه تحلیل گفتمان قائل بر این است که آیات قرآن از سطح گفتو گو باید خارج شده و تدریس و تحلیل شود، ابراز داشت: به نوعی باید گفت تحلیل گفتمان روشهای اثبات مسائل را دنبال میکند./907/پ202/ع
۱۳۹۲/۱۱/۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری رسا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]