واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: رییس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام خبرداد
بانک اطلاعاتی "طرحهای پژوهشی" در حال طراحی است
ارتباط دانشگاه و صنعت هم اکنون محقق شده اما هم اکنون نیازمند کاربردی شدن طرحهای پژوهشی هستیم و باید جدیت بیشتر به کار ببریم.
جعفر مهراد رییس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)، در گفتگو با خبرنگار دانشگاهی باشگاه خبرنگاران گفت: چندین سال است که مقامات عالی رتبه کشوری نسبت به هدفمند بودن طرحهای تحقیقاتی تاکید میکنند و تجاری سازی نتایج تحقیقات علمی را یادآوری مینمایند.
وی افزود: گاهی این تصور وجود دارد که دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور عمدتا نتایج طرحهای تحقیقاتی خود را در قالب مقالههای علمی به چاپ میرسانند و از عملیاتی شدن طرحهای تحقیقاتی غفلت شده و افزایش پیوسته تعداد مقالات اعضای هیات علمی و پژوهشگران دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی کشور را تامل برانگیز میداند.
طرحهای تحقیقاتی پژوهشگران و دانشگاهیان تقاضا محور است
مهراد تصریح کرد: نگاهی اجمالی به تعداد بیشماری از طرحهای تحقیقاتی که توسط دانشگاهها و پژوهشگاهها انجام میگیرد، نشان میدهد که بسیاری از این تحقیقات تقاضا محور بوده و متناسب با نیازهای گوناگون جامعه انجام میگیرد. حتی، این مطالعه نشان میدهد که ارتباط میان صنعت و دانشگاه برقرار شده و تنها چیزی که در این زمینه لازم است با تاکید و جدیت صورت پذیرد، تقویت ارتباطات و تحکیم زیر ساختها است که ناشی از کاربردی بودن طرحهای پژوهشی است.
وی اظهار داشت: در چند ماه گذشته نامههایی را به دانشگاه و مراکز تحقیقاتی کشور ارسال کردم و از این مراکز درخواست شده است که فهرست طرحهای پژوهشی سفارش شده خاتمه یافته را جهت ایجاد بانک اطلاعاتی به مرکز منطقهای اطلاع رسانی علوم و فناوری ارسال کنند.
مهراد در ادامه گفت: نتایج چندان نگران کننده نیست و من بر اساس همین مطالعه معتقد نیستم که طرحهای تحقیقاتی در کتابخانهها خاک میخورند و استفاده از آنها توسط سازمانها، صنایع و کارخانجات میسر نیست.
وی با بیان اینکه فهرست طرحهای پژوهشی خارج از دانشگاه، گویای این واقعیت است که دامنه طرحهای تحقیقاتی کاربردی بسیار وسیع و گسترده است، افزود: این طرحها نه تنها در علوم پایه و رشتههای فنی مهندسی، بلکه تعداد بیشماری از این طرحها در رشتههای مختلف علوم انسانی و اجتماعی به اجرا در آمده است.
کوتاهی در اطلاع رسانی طرحهای پژوهشی رخ داده است
وی اظهار داشت: گزارش دانشگاهها بسیار جالب، آموزنده و آگاهی بخش است. این گزارشها عناوین طرحهای تحقیقاتی، نام مجری یا مجریان، اسامی دانشکدهها، نوع و وضعیت طرح، تاریخ تصویب و تاریخ خاتمه، نام سفارش دهنده، زمینه کاربرد، هزینه تحقیق و سازمان حامی را به تصویر کشیده است.
مهراد افزود: با وجود این تعداد طرحهای تحقیقاتی کاربردی و سفارشی، به نظر میرسد در مورد اطلاع رسانی در این مورد کوتاهی شده و نقش برجسته پژوهشگران و تاثیر علمی و فناورانه دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور در اجرای طرحهای کاربردی و پژوهشی مورد غفلت قرار گرفته است.
سرپرست ISC خاطر نشان کرد: مروری در عناوین طرحهای کاربردی و سازمانهای حامی مبین آن است که برنامههای توسعه علمی کشور از موفقیت خوبی برخوردار بوده و دستاوردهای علمی پژوهشی در جهت تجاری سازی هدایت شده و سعادت و رفاه جامعه مدنظر قرار گرفته است.
وی در ادامه گفت: گزارشهای دریافتی در مورد دانشگاههای جوان مانند دانشگاه صنعتی همدان، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، دانشگاه زنجان و دانشگاه کاشان نیز بسیار امیدوار کننده است، در حالیکه دانشگاههای بزرگ و جامع مانند تبریز، صنعتی اصفهان، شهید باهنر کرمان و چندین دانشگاه دیگر هر کدام بالغ بر چندین صد طرح تحقیقاتی کاربردی و تقاضا محور به اجرا در آوردهاند.
مهراد در پایان خاطرنشان کرد: بانک اطلاعاتی طرحهای پژوهشی سفارشی و کاربردی در دست طراحی است و به محض آماده شدن و پردازش و دروندهی اطلاعات، آمار طرحهای تجاری سازی شده به تدریج منتشر خواهد شد.
انتهای پیام/
تاریخ انتشار: ۲۳ دی ۱۳۹۲ - ۱۲:۴۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]