واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: از احياي فرهنگهاي قديمي تا شكستن تابوي تحميل هزينه در اثر فرزندآوري
يك عضو كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي با تاكيد بر اينكه افزايش جمعيت يك مساله كاملا فرهنگي است، ابعاد مختلف طرح جامع جمعيت و تعالي خانواده را تشريح كرد.
نصرالله پژمانفر در گفتوگو با خبرنگار پارلماني ايسنا، عنوان كرد: اعتقادمان بر اين است كه مهمترين مسئلهاي كه موجب ميشود ما بتوانيم در ارتباط با بحث جمعيت، عقبماندگي موجود را جبران كنيم و در يك وضعيت مطلوب قرار بگيريم عوامل فرهنگي هستند يعني باور به اينكه خود ازدياد نسل يك وظيفه جدي خانوادگي است؛ بعضي خانمها و آقايان مسئله فرزندآوري، تربيت فرزند و بزرگ كردن فرزند را اولويت دوم و بعضا سوم در زندگي خودشان حس ميكنند و به همين دليل بايد انگيزه فرزندآوري در بين خانمها وآقايان كه كم شده را بتوانيم برطرف كنيم.
وي تاكيد كرد: كسي حس نميكند كه من اين وظيفه را دارم. در مقابل تحصيل احساس وظيفه ميكنم، در مقابل كيفيت اجتماعي و شغل احساس وظيفه ميكنم اما در موضوع فرزندآوري احساس وظيفه نميكنم. البته هيچ منعي ندارد كه اينها با يكديگر جمع شوند مثل اينكه يك نفر اولاد داشته باشد و فعاليتهاي بيروني انجام دهد؛ حتي خانمهايي داريم كه در خانه هستند اما تمايلي به فرزندآوري و اولاد ندارند و به يك يا حداكثر دو فرزند اكتفا مي كنند. اين موضوع فرهنگي بايد حل شود.
نماينده مردم مشهد خاطرنشان كرد: به همين دليل سعي كنيم عواملي كه ميتواند روي اين فضاي فرهنگي تاثير داشته باشد را بالا ببريم. بر همين اساس هم مشوقاتي گذاشتيم مثلا مشوق گذاشتيم كه كساني كه متاهل هستند و تحصيل ميكنند، امتيازات و خدمات رفاهي بيشتري در اختيارشان قرار بگيرد تا دانشجويي كه مجرد است يا وامي كه ميگيرد به همين ترتيب، يا مسئله اشتغال كساني را كه متاهل هستند در اولويت اشتغال قرار دهيم و اينها وارد چرخه اشتغال شوند. در مورد سربازي و موضوعات ديگر پيشنهاداتي داشتيم كه هنوز بين ما و ستاد مشترك بحثهايي مطرح ميشود.
پژمانفر درباره چرخهي تحصيل، اشتغال، ازدواج و فرزندآوري كه در جامعه رايج شده، گفت: شايد چرخه اشتغال و فرزندآوري برعكس باشد؛ اينها مسائلي است كه ما بايد به آنها بپردازيم. مثلا سابق بر اين افرادي داشتيم اول ازدواج ميكردند همزمان به دنبال كار ميگشتند و جامعه هم اقبال داشت نسبت به كساني كه متاهل هستند و امتيازاتي را در اين باره قائل بود.
وي ادامه داد: يكي از اشكالات همين است؛ جوان ما ميگويد من بايد اول تحصيل كنم بعد از ديپلم وارد دانشگاه شوم ،4 سال كارشناسي و بعد دو سال سربازي هم ميروم. در اين صورت، حداقل 24 ساله ميشود يعني جواني كه كارشناسي گرفته و سربازي رفته حداقل 24 ساله است؛ تا بخواهد شغل پيدا كند حداقل دو سال ميگذرد و يك جوان 26 ساله مي شود يعني اگر كارشناسي ارشد گذرانده باشد 28، 29 ساله ميشود. اگر پسري بخواهد به اين شرايط برسد به مرز 30 سالگي ميرسد اما اين فرد با توجه به شرايط سنياش فرصت زيادي براي فرزند آوري نخواهد داشت يعني شرايط سختي دارد و طبيعتا نميتواند بيشتر از دو فرزند را تصور كند.
اين عضو كميسيون فرهنگي اضافه كرد: در زمانهاي قديمتر پدر و مادرهاي ما بين 8 تا 10 فرزند داشتند. البته اينها همه كار ميكردند و زحمت ميكشيدند اما احساس خانمها اين بود كه در تربيت بچه وظيفه بزرگي بر دوش شان است و آقايان هم به همين ترتيب همين حس را داشتند اما آيا در اجتماع ما بعضي كارهاي پيش پا افتاده معمولي مثل دفترداري، اپراتوري كه هيچ ضرورتي ندارد يك خانم آن جايگاهها را پر كند، براي خانمها لازم است؟ در واقع هم سن ازدواجشان بالا ميرود و هم انگيزه براي فرزندآوري كاهش مييابد. به همين دليل موضوع جمعيت يك موضوع فرهنگي است نه اينكه خلل قانوني داشته باشد و ما چند تا قانون بياوريم و اين مسئله حل شود.
وي درباره مشكلات اقتصادي هم خاطرنشان كرد: به اقتصاد هم بايد توجه شود اما مدل اقتصادي هم مهم است. آيا مدل اقتصادي كه امروز كه در جامعه تصور ميشود يك نفر بايد تمام امكانات را داشته باشد درست است؟ اقتصاد حداقلي را به حدي بالا بردهاند كه يك نفر خانه و ماشين و آپارتمان داشته باشد. اين كف زندگي را بالا بردهايم و مدل زندگي اقتصادي تغيير پيدا كرده است.
نماينده مشهد تصريح كرد: سابق بر اين كسي اولاد ميشد خانواده براي اينكه كمكي به دختر و پسر جوان بكنند هديهاي به آنها ميدادند و اسمش را سيسموني ميگذاشتند اما امروزه متاسفانه قيمتهايي كه براي اين سيسمونيها در نظر گرفته ميشود، قيمتهاي بالايي است و حتي به 50 ميليون تومان رسيده است؛ شرايطي شده كه پدر و مادرها هزينههاي زيادي را متقبل ميشوند يا لباسهاي فاخري كه براي بچه تهيه ميكنيم؛ به قدري سطح را بالا بردهايم كه هزينهها متفاوت شده است. در گذشته در خانوادهها اين طور بود كه با توجه به اينكه لباسهاي بچهها معمولا كهنه نميشود و كوچك ميشود از تن يك بچه به بچه ديگر و به بچههاي ديگر فاميل منتقل ميشد اما حالا اسرافهاي فراواني صورت ميگيرد. اگر بتوانيم اين فرهنگهاي قديمي را احيا كنيم احساس اينكه فرزندآوري هزينه زيادي را به ما تحميل ميكند تا حدود زيادي بشكنيم.
انتهاي پيام
جمعه 6 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]