تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 3 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام حسین (ع):اگر مردم تعقل می کردند و مرگ را تصور می کردند، دنيا ويرانه مى‏شد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1832546958




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چرا آمريكا از سياست خارجي و منطقه‌اي چين مي‌هراسد؟


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: چرا آمريكا از سياست خارجي و منطقه‌اي چين مي‌هراسد؟
چين بنگاههاي دولتي خود را در سراسر جهان وارد عمل كرده است و در زمان مناسب به مناطق خاص و مدنظر پكن كه بهترين فرصت براي تقويت نفوذ چين در جهان را فراهم مي‌كند، مورد استفاده قرار خواهد داد.
سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران گزارش مي‌دهد،

در اين گزارش مي‌خوانيد:

چرا ايالات متحده از سياست‌هاي خارجي و منطقه‌اي چين مي‌هراسد؟

چگونه سياست‌هاي اخير پكن بر سياست‌هاي منطقه‌اي واشنگتن تاثير گذاشته است!؟

مهمترين نگراني و چالش اقتصادي حال حاضر چين،مسئله تامين امنيت انرژي است. مصرف انرژي چين در طول دو دهه گذشته بيش از دو برابر افزايش يافته است و اكنون پس از پشت سر گذاشتن ايالات متحده (در سال 2010 )به عنوان بزرگترين مصرف كننده انرژي جهان شناخته مي‌شود.(بنا به گزارش آژانس بين المللي انرژي)

مقامات چيني از خليج فارس تا شاخ آفريقا به دنبال تامين منابع انرژي مورد نياز خود هستند. منابع خارجي بيش از 30 درصد از كل مصرف نفت چين را تشكيل مي دهند.

77 درصد از واردات نفت چين از غرب افريقا و آسيا ،عمدتا از طريق آبي و از طريق اقيانوس هند تامين مي شود.

علاوه بر واردات نفت، حدود 30 درصد از معاملات چين از طريق راه‌هاي دريايي -به ارزش بيش از 300 ميليارد دلار –و از طريق اقيانوس هند،انجام مي‌شود.

چين حفاظت از حمل و نقل دريايي را، عمدتا براي واردات انرژي خود،و براي حفظ منافع ملي‌اش حياتي مي داند. چين و رقباي جهاني اين قدرت نوظهور،به خوبي مي دانند كه اخلال در راه‌هاي دريايي در تامين انرژي اين غول مصرف كننده،باعث صدمات جدي به بدنه اقتصادي چين خواهد انجاميد.

بنابر همين امر، پكن نگاه ويژه اي به راه‌هاي آبي و تامين امنيت آن داشته است.

از گسترش بنادر در امتداد مسيرهاي دريايي و اتصال خاورميانه تا سواحل چين،و تلاش‌هاي چيني‌ها براي نفوذ در اقيانوس هند را به عنوان استراتژي "رشته مرواريدها" مي‌شناسند.

ايالات متحده و هند از اولويت‌هاي اين استراتژي مي‌باشند.

اقيانوس هند داراي 36 كشور در سراسر كمربند ساحلي خود است.

بالاترين تناژ كالا جهان، يعني 65٪ از نفت و 35 درصد از گاز جهان ، از اقيانوس هند مي‌گذرد. در حال حاضر روابط بين المللي براساس مزيت جغرافيايي اقتصاد و امنيت انرژي لحاظ مي‌گردد كه همين امر مهم‌ترين بخش از رشد اقتصادي يك كشور محسوب مي‌شود.

امنيت انرژي يكي از منافع امنيت ملي حياتي براي كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه است.

در حال حاضر، ايالات متحده، قدرتمندترين نيروي دريايي جهان است كه نگاه ويژه‌اي براي حضور در منطقه اقيانوس هند دارد.

چين نيز براي ايجاد تعادل ميان قدرت ايالات متحده در منطقه در دفاع از منافع خود - با توجه به نيازهاي اقتصادي و انرژي رو به رشد خود- وارد صحنه شده است.

بيش از 75 درصد از واردات نفت چين از طريق تنگه مالاكا از طريق اقيانوس هند انجام مي‌شود.

رهبري چين نيز از اين ضعف استراتژيك به عنوان "معضل مالاكا " نام مي‌برد.

چين زيرساخت‌هاي دريايي در منطقه را براي ارتقا امنيت راه‌هاي دريايي و مسيرهاي تامين انرژي خود مهم مي‌داند.

اتحاد با پاكستان و ميانمار نيز در اين خصوص بوده است.

استراتژيست‌هاي چيني خواستار ساخت خطوط انتقال نفت از طريق ميانمار و پاكستان مي‌باشند تا از اين طريق وابستگي پكن به راه‎هاي آبي كمتر گردد.

از لحاظ امنيت انرژي چين، بندر گواتر به عنوان يك حصار استراتژيكي عمل مي‌كنند،چرا كه مسدود كردن تنگه مالاكا از سوي آمريكا در جريان تنش با تايوان،چين و تامين انرژي آن را به مخاطره خواهد انداخت.

از نقطه نظر نظامي، بندر گواتر در حال حاضر براي نظارت بر ترافيك تجاري و نظامي از طريق تنگه هرمز از اهميت ويژه‌اي برخوردار است.

دسترسي مستقيم به اقيانوس هند از طريق بندر گواتر براي چين يك مزيت استراتژيكي و يك مكان كليدي براي نيروي دريايي پكن در آينده خواهد بود.

پيشتر پاكستان و چين بر ايجاد يك خط 3000 كيلومتري راه آهن بين گواتر و كاشغر در جولاي 2010 رايزني كرده‌اند. برقراري امنيت در پاكستان و همسايگان اسلام آباد براي تحقق روياي چين از اهميت خاصي برخوردار است.

با اين اوصاف،با نگاهي به فعاليت‌هاي منطقه‌اي آمريكا در كشورهايي مانند پاكستان هند افغانستان تايوان و كره جنوبي و غيره،مي‌توان چنين استنباط كرد كه بيشتر تحولات منطقه آسيا به عرض اندامي آمريكا و چين بر مي‌گردد.

چين در دهه گذشته تلاش زيادي براي ايجاد روابط ديپلماتيك با تعداد زيادي از كشورهاي اقيانوس هند داشته است.

در اين استراتژي امكانات حمل و نقل براي اتصال استان‌هاي غربي محاط به خشكي چين به مسيرهاي بازرگاني دريايي در اقيانوس هند مدنظر قرار داشته است.

چين در سالهاي اخير بندرهاي زيادي را در منطقه اقيانوس هند ايجاد كرده است كه همين امر افزايش توان عمليات نيروي دريايي پكن در منطقه مورد نظر را افزايش خواهد داد. اين بنادر به ادعاي مقامات چيني كاركرد تجاري دارند، اما همين بنادر تجاري مزيتي هم براي نيروي دريايي چين در منطقه خواهند داشت، اعم از تعميرات، منابع و تداركات و غيره...

استراتژي"رشته مرواريدها"، بنگلادش (چيتاگونگ)، برمه (سيتو جزيره كوكو)، سريلانكا (هامبانتوتا)، پاكستان (گوادر) و تانزانيا (باگامويو) را شمال مي‌شود. اقيانوس هند به يكي از مسيرهاي اصلي تجارت چين با دنياي بيرون تبديل شده است و همين امر امنيت اين مسير را به يكي از دغدغه هاي پكن تبديل ساخته است. هند توانايي رويارويي با استراتژي رشته مرواريدهاي چين را ندارد چراكه پكن به يك نيروي اقتصادي مهم در اقيانوس هند تبديل شده است از طرفي پكن با ارائه مشوق‌هاي اقتصادي بسيار جذاب به كشورهاي هدف،شرايط پذيرش ساخت پورت هاي چيني و تلاش‌هاي مديريتي را براي خود فراهم ساخته است.

نيروي دريايي چين نيز ماموريت آموزشي خود در خارج از آب هاي ساحلي را در شش سال گذشته افزايش داده است. در آن دوره شش ساله،حدود بيست تمرين (مانور) نظامي در درياهاي آزاد در غرب اقيانوس آرام برگزار شده است. ماموريت‌هاي برون مرزي مانند مبارزه با دزدان دريايي سومالي،و انجام مانورهاي نظامي در آب‌هاي آزاد از جمله فعاليت‌هاي اخير نيروي دريايي چين به شمار مي‌آيد.

نوگرايي در حوزه نظامي يكي از چهار برنامه اصلي چين براي تغيير، اصلاح و ارتقا چين بشمار مي‌آيد.در اين سالها پكن چهار حوزه آموزش و پرورش، صنعت و زيرساخت، نظامي و كشاورزي را در دستور كار خود قرار داده است.

بزرگترين نگراني استراتژيك چين - بقاي رژيم و ثبات داخلي -مستقيما با اقتصادش مرتبط است. براي تداوم رشد اقتصادي خود، چين به طور فزاينده‌اي به تامين كنندگان خارجي انرژي، مواد خام و مواد غذايي وابسته است. بنابراين توسعه "راه ارتباط دريايي" يا (SLOCs) براي پكن بسيار حياتي است چرا كه بيش از 70٪ از تجارت چين از طريق خطوط دريايي است. بيشترين بخش تامين كننده انرژي چين از معادن زغال سنگ (65%) و نفت (30%) است ،كه مابقي انرژي چين مربوط به گاز، برق هسته اي و برق آبي است.

پيشتر چين به عنوان بزرگترين صادر كننده نفت در شرق آسيا شناخته مي‌شد، اما در سال 1993 به يك واردكننده كامل تبديل شد و در سال 2004،پس از پيشي گرفتن از ژاپن به دومين وارد كننده نفت جهان تبديل شد. براساس برآوردهاي انجام شده تا سال 2020، 60 درصد از نفت كشور چين را واردات تشكيل خواهند داد كه اين رقم در سال 1995 تنها 8 درصد را به خود اختصاص مي‌داد. همچنين بيش از 65 درصد از واردات نفت چين از خاور ميانه و آفريقا بوده است.

موضوع ديگر اينكه،تنگه مالاكا به لحاظ استراتژيك براي چين بسيار مخاطره آميز است چرا كه اگر در باريكترين قسمت آن در سنگاپور تنش يا اخلالي ايجاد شود،مي‌تواند تا 2 هفته رفت و آمد به چين را مختل كند. بنابراين اگر يك اختلال در جريان انتقال و تحويل كالا (اعم از انرژي) ايجاد شود،اقتصاد چين مستقيما متضرر خواهد شد. بنابراين چين به خوبي بر اهميت حفاظت از راه‌هاي ارتباطي دريايي خود واقف است بنابراين ثبات ارتباطات فرامنطقه اي چين ،عرضه نفت از خاور ميانه را بدون وقفه تضمين خواهد كرد.

چنين حفاظتي پيشتر توسط نيروي دريايي ايالات متحده در قالب استقرار دائمي يك ناو هواپيمابر در منطقه خليج فارس صورت پذيرفته است. چين تاكنون در موضع يك "سواري مجاني" قرار داشت،به عبارتي ديگر از حفاظت آزاد و مجاني نيروي دريايي ايالات متحده بدون نياز به پرداخت هزينه براي آن،از منطقه خاورميانه انرژي مورد نظر خود را تامين مي‌كرد.

با اين حال، در چند سال گذشته ايالات متحده روند كاهش بودجه دفاعي خود را (هرچند جزئي) در كنار كشف ميادين نفتي بيشتر در دستور كار قرار داده است و همين امر وابستگي ايالات متحده به نفت خاورميانه را در آينده نزديك كاهش خواهد داد. دير يا زود ايالات متحده در تعهد خود براي تامين امنيت خطوط حمل و نقل در خاور ميانه (راه هاي آبي) تجديد نظر خواهد كرد.

از اين رو، پس از آنكه واشنگتن چنين رويه‌اي را اتخاذ كند،چين نيز متعاقبا منابع بيشتري را بايد نسبت به حفظ امنيت خطوط حمل و نقل در خاور ميانه اختصاص دهد!

در نقشه زير خطوط حمل و نقل نفتي چين از جزيره هاينان تا خاورميانه را مشاهده مي‌كنيد.

منبع: استراتفور

** استراتژي "رشته مرواريدها" چين

اين استراتژي مانند مرواريدهايي مي‌ماند كه در يك رشته به هم گره خورده‌اند و هر يك از مرواريدها نشان دهنده يك كشور است كه به مثابه يك پورت (دروازه) مي‌مانند كه چين از اين طريق به آن كشور و كشورهاي همسايه دسترسي خواهد داشت. رشته‌اي كه با مرواريد نقش رابط را ايفا مي‌كند همان خطوط ارتباط دريايي است. رشته مرواريد حضور چين و پايگاه‌هاي نظامي در امتداد "خطوط ارتباط دريايي" را از چين به خليج فارس در خاور ميانه مهيا مي‌كند. هر مرواريد به طور معمول با امكانات رفاهي، باندهاي پروازي و پايگاه‌هاي نيروي دريايي همراه است.

اولين مرواريد در جزيره هاينان در جنوب چين واقع شده است. چيني ها پيشتر به روز رساني پايگاه نيروي دريايي و تجهيزات نظامي را در اين جزيره انجام داده‌اند. اين ميدان بزرگ زيردريايي و پايگاه كشتي جنگي، به دليل موقعيت استراتژيك آن در جنوب درياي چين ساخته شده است. ورودي آن بسيار بزرگ و وسيع است،كه همين مزيت مي‌تواند امكان ورود 50 زيردريايي متعارف و هسته اي را به داخل و خارج آن فراهم نمايد، بدون آنكه ماهواره‌هاي جاسوسي غربي چنين جابجايي را تشخيص دهند!

مرواريد دوم بندر هامبانتوتا در سريلانكا -با وجود اعتراض‌هاي زياد هند- است. با اين حال اين پروژه با مشكلات موجود،در جريان است و چين در نظر دارد بسته مالي 1.2 ميليارد دلاري را براي تاسيسات اين پايگاه اختصاص دهد. سرمايه گذاري چين در اين زمينه افزايش خواهد يافت .يكي از دلايل مطرح، حفاري نفت در شمال شرق سريلانكا و موضوع انرژي اعلام شده است. بندر هامبانتوتا در حمل و نقل هوايي تاسيسات ذخيره سازي سوخت، پالايشگاه LNG و سوخت گيري كشتي از مزيت هاي منحصر بفردي هم برخوردار است.

سومين مرواريد در بندر چيتاگونگ در بنگلادش واقع شده است. چهارمين مرواريد، جزيره وودي است كه در 300 مايلي شرق مجمع الجزاير پاراسل واقع شده است. يك فرودگاه هم براي اين منظور تدارك ديده شده است. بندر سيتو در ميانمار، مارآو در مالديو و بندر گوادر در پاكستان نيز چنين رويكردي را دارند. بندر گواتر و پايگاه نيروي دريايي آن، به دليل اهميت استراتژيكي اش در فاصله 240 كيلومتر از تنگه هرمز،در نوع خود از اهميت ويژه اي برخوردار است.

در خصوص "استراتژي بزرگ چين" ،چين 3 مرحله را در يك دوره 50 ساله براي خود مشخص كرده است. در اين برنامه (3 مرحله اي) دو بعد اقتصادي و نظامي مدنظر قرار گرفته است.

در مرحله اول توسعه از سال 2000 تا 2010 ،چين دو برابر كردن توليد ناخالص داخلي و همچنين ارتقا نيروي دريايي از "آب هاي سبز" تا "آب هاي آبي" (از ژاپن تا فيليپين) را محقق كرد.

مرحله دوم از سال 2010 تا 2020 ، دو برابر شدن توليد ناخالص داخلي و توسعه ناوگان "ناو هواپيمابر" ،گسترش حوزه فعاليت هاي دريايي (فراتر از مرحله اول) از گوام به اندونزي،از برنامه هاي اين مرحله اعلام شده است.

و در نهايت، از سال 2020 تا 2050 برنامه ارتقا چين به عنوان يك ملت نسبتا پيشرفته و حضور در سطح جهاني آب‌هاي آبي ، كه مي تواند قدرت رو به جلوي چين را در تمام اقيانوسهاي جهان محقق گرداند،در دستور كار قرار دارد. با تغيير دكترين از بعد داخلي به دنبال ايجاد يك چشم انداز فرا منطقه اي، سياست خارجي چين نيز متاثر از اين دكترين در مسير گسترش نفوذ جهاني خود برآمده است.

هند پيشتر به ايالات متحده درخصوص "استراتژي رشته مرواريدها"ي چين اين هشدار را داده بود كه اين موضوع استراتژيك فراتر از بعد تجاري است و از شمال به جنوب را شامل خواهد شد. يكي از دلايل نگراني هند اين است كه برخي از دشمنان قديمي هند مانند پاكستان و سريلانكا در اين استراتژي به عنوان مهره‌هاي مروايد نقش ايفا مي‌كنند. بنابراين همه اين تحولات نشان دهنده آن است كه " نفوذ ژئوپوليتيك چين" از طريق پورت هاي جديد و باندهاي پروازي و همچنين ايجاد روابط ديپلماتيك از جزيره هاينان تا خليج فارس رو به رشد بوده است. اين مرحله گذر در منطقه آسيا،به عنوان يك استراتژي براي قطع نفوذ ايالات متحده در اين بخش از جهان و همچنين كنترل هند تلقي مي‌شود.

نقشه زير نشان مي‌دهد كه چگونه استراتژي رشته مرواريدهاي چين ،هند و ساير نقاط آسياي جنوبي را محاصره كرده است:

رشته دوم مرواريدها نيز در اقيانوس آرام در حال شكل گيري است. چين پيشتر نيز بخاطر يك خلاء قدرت به جا مانده از فرانسوي‌ها و آمريكايي‌ها، حضور قوي در جزاير اقيانوس آرام داشته است.

دلايل ذيل چرايي اهميت اين منطقه براي پكن را نشان مي‌دهد:

> اجراي سياست‌هاي چين در منطقه (قدرت منطقه)

> مقابله با نيروهاي ايالات متحده در گوام و هاوايي در صورت رويارويي (در آينده)

> موقعيت استراتژيك اقيانوس آرام

از چندي پيش ،تايوان به لابي كردن از همسايه‌هاي خود در اقيانوس آرام براي به رسميت شناختن تايوان به عنوان يك كشور و جمع آوري راي در سازمان ملل متحد روي آورده است. تايوان براي مدتي با ملت هايي مانند كيريباتي، نائورو، پالائو، تووالو، جزاير مارشال، و جزاير سليمان روند موفقي را طي مي‌كرد. در عوض تايوان وعده ارائه كمك به اين همسايه ها را به عنوان اقدام تشويقي ،اعلام كرده بود. متعاقبا چين وارد عمل شد و براي مقابله با تايوان پيشنهاداتي را براي 24 همسايه منطقه‌اي ارائه داد كه تنها 6 كشور همكنون به تايوان وفادار مانده‌اند. چين نه تنها كمك‌هاي مالي را براي آنها فراهم كرده بلكه زيرساخت هايي مانند جاده‌ها، مدارس و ساختمان‌هاي دولتي را براي آنها فراهم ساخته است.

موضوع انرژي،در خصوص برقراري روابط با اين كشورها براي چين نيز اهميت ويژه‌اي برخوردار است. بنابر گزارش‌هاي موجود، بيش از 1000 بنگاه دولتي وجود دارند كه بيش از 10 ميليارد دلار جابجايي سرمايه را رقم مي‌زنند. اين منطقه بازار بسيار مناسبي براي كالاهاي چيني نيز بشمار مي‌آيد.

جزاير اقيانوس آرام بين خط استوا و خط روزگردان بين المللي قرار دارند كه همين امر آن را به يك مكان ايده آل براي رديابي ماهواره‌اي تبديل ساخته است. كيريباتي تنها كشور در اين دسته محسوب مي‌شود كه چين در سال 1997 يك ايستگاه رديابي ماهواره‌اي در آن ساخته است.(بر روي جزيره مرجاني تاراوا.)

از ايستگاه تاراوا براي راه اندازي و پيگيري موشك (يا كلاهك هاي هسته اي و يا ماهواره) و نيز براي كنترل نيروي دريايي ايالات متحده و تاسيسات نظامي در اقيانوس آرام مي‌توان استفاده كرد. اين ايستگاه نيز نقش مهمي را در اولين ماموريت فضايي براي فرستادن سرنشين و همچنين ماموريت ماه دارا است.

رشته سوم اين مرواريدها به احتمال زياد قاره آفريقا است چرا كه بيش از 20 درصد از واردات نفت چين از اين منطقه بوده است. به گفته منابع، سوآكوپموند در ناميبيا در حال حاضر سومين مقر استقرار ماهواره و ايستگاه رديابي چين پس از بسته شدن پايگاه تاراوا، محسوب مي‌شود. ديگر ملت‌هاي آفريقا در ساحل شرقي آفريقا در مرحله بعدي قرار خواهند گرفت. بندر هامبانتوتا در سريلانكا كه داراي امكانات سوخت براي سوخت گيري كشتي و تداركات است، نقطه اتصال مناسبي براي كشتي هاي چيني در راه آفريقا نيز محسوب مي‌شود.

توسعه استراتژي "رشته هاي مرواريد" چين مي تواند به عنوان بخشي از طرح بلند پروازانه چين براي تقويت و نفوذ پكن در طرح ريزي قدرت جهاني قلمداد شود.

نقشه زير: حركت استراتژيك چين با پراكندگي بنگاههاي دولتي در سراسر جهان -كه از آنها براي سرمايه گذاري در هر گونه تحول مثبت اقتصادي در نقاط مختلف جهان استفاده مي‌كند-را نشان مي‌دهد.

همانطور كه مي‌بينيد، چين بنگاههاي دولتي خود را در سراسر جهان وارد عمل كرده است و در زمان مناسب به مناطق خاص و مدنظر پكن كه بهترين فرصت براي تقويت نفوذ چين در جهان را فراهم مي‌كند،مورد استفاده قرار خواهد داد.

گزارش از حسيني

منابع:

http://www.malaysiachronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=201131:chinese-string-of-pearls-strategy-complement-its-global-economic-domination&Itemid=2#ixzz2oE7OjnPl

http://www.strategypage.com/dls/articles/The-String-Of-Pearls-That-Is-Choking-India-4-30-2013.asp

ipripak.org/pa/ipr13.pdf‎China’s String of Pearls: An Analysis

انتهاي پيام

جمعه 6 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن