واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
10 اشتباه بزرگ سیاست خارجی آمریکا در سال 2013
سال 2013 برای رئیسجمهوری آمریکا سال سختی بود، اما بیشترین سختی و پیچیدگی آن در صحنه جهانی بود که آمریکا مدام از یک بحران به ورطه بحرانی دیگر کشانده میشد و یک راهبرد منسجم نیز در قبال این مشکلات وجود نداشت که باعث شد منافع و اعتبار آمریکا خدشهدار شود.
به گزارش نامه نیوز، دیوید فرانسیس در گزارشی برای روزنامه فیسکال تایمز، به بررسی اشتباهات عمده دولت باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا در سال 2013 پرداخته و مینویسد: «هر چند که اقدامات برجستهای نیز در این سال اتخاذ شدند -مذاکرات صلح بین اسرائیل و فلسطین با میانجیگری جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا از سرگرفته شد- اما از سال 2013 بیشتر با اشتباهاتش یاد خواهد شد.
این اشتباهات تا حدی زیاد بودند که به نظر میرسید اوباما از یک بحران به بحرانی دیگر وارد میشود. هر چند که برخی از این مشکلات تحت کنترل او نبودند اما وی معمولا در حوادث بینالمللی سال اخیر میلادی، اقدامات و تصمیماتی اشتباه اتخاذ کرد.
در اینجا 10 مورد از بزرگترین اشتباهات سیاست خارجی آمریکا در سال 2013 ذکر شده است که به نقل از ایسنا می خوایند،
1-افشاگریهای ادوارد اسنودن
تمام جوانب افشاگری ادوارد اسنودن، مقاطعهکار سابق آژانس امنیت ملی آمریکا، فاجعهبار بود. مقامات آمریکایی به دلیل استفاده از املای غلط نام اسنودن نتوانستند او را در هنگ کنگ دستگیر کنند! همچنین اوباما نتوانست در قابل حضور او در مسکو کاری انجام دهد. اکنون نیز او در روسیه غیب شده و در حال انتقال اطلاعات محرمانه خود به برزیل است تا در تحقیقات آنها درخصوص فعالیتهای آژانس امنیت ملی آمریکا شرکت داشته باشد.
2-ولادیمیر پوتین دائما آمریکا را رنجاند
همین که علیرغم درخواستهای رسمی کاخ سفید برای استرداد اسنودن، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه به او پناهندگی داد به اندازه کافی بد بود. اما این اول کار بود و پوتین در بحران شیمیایی سوریه نیز تلاشهای آمریکا برای وضع تحریم علیه این کشور را نقش بر آب کرد و در نهایت هم با توافق آمریکا با دولت سوریه بر سر امحای تسلیحات شیمیایی و چشمپوشیاش از حمله نظامی، این پوتین بود که برنده بازی شد. همه اینها در حالی است که پوتین همچنان روسیه را با مشتی آهنین اداره میکند.
3-بحران سوریه
وقتی که اوباما خط قرمز خود را نادیده گرفت و در سوریه از سلاح شمیایی استفاده شد، به اعتبار آمریکا ضربهای مهلک وارد شد. در واقع بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه با قبول امحای تسلیحات شیمیاییاش از خطر مجازاتی شدید گریخت. چیزی که باقی ماند، این بود که او اعتبار آمریکا را لگدمال کرد.
4-آشفته بازار افغانستان
قرارداد امنیتی درازمدتی که مد نظر آمریکا است همچنان با دولت افغانستان به امضا نرسیده است. حامد کرزای، رئیسجمهوری افغانستان به روشنی به آمریکا خصومت میورزد. این در حالی است که همچنان خون سربازهای آمریکایی در این کشور ریخته میشود- شش تن هفته گذشته مردند- و میلیاردها دلار به دلیل فساد و عدم مدیریت صحیح پنتاگون در آنجا گم میشوند. بسیاری نیز پیشبینی میکنند که به محض خروج نیروهای آمریکا از افغانستان، همان مشکلات پیش از 2001 دامنگیر این کشور خواهند شد.
5-عراق در حال از همگسیختن است
آمریکا عراق را در هم شکست، اما نتوانست آن را به دست آورد. اکنون نیز با وجود درخواستهای کمک مقامات عراقی از آمریکا، این کشور در هرج و مرج فرو رفته است و کاخ سفید نیز از مداخله خودداری میکند. خواهیم دید که آیا این تصمیم مقامات آمریکایی بجا بوده است یا خیر؛ زیرا نگرانیها از اینکه عراق به پناهگاهی امن برای تروریستها تبدیل شود، در حال افزایش است.
6-روابط آمریکا با متحدانش در خاورمیانه در حال فرو ریختن است
مقامات عربستان اذعان کردهاند که دیگر به اوباما اعتماد ندارند. اسرائیل از تمایل آمریکا برای توافق با ایران بدون فشار برای پایان دادن به برنامه تسلیحات هستهایاش خشمگین است. آن دو همچنین بابت شرایط ناخوشایند عراق و عدم دخالت نظامی آمریکا در سوریه نگرانند. آمریکا دیگر دوستان زیادی در خاورمیانه ندارد و همان تعداد کم نیز در حال پراکنده شدن هستند.
7-رسوایی جاسوسی از آلمان
هر چند که افشاگری اسنودن از جاسوسی آمریکا از متحدانش، به روابط بین آنها ضربه زد، اما هیچ کس به اندازه آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان از این موضوع ناراحت نشد. وقتی که افشاگریهای اسنودن نشان داد که آژانس امنیت ملی آمریکا بر تماسهای تلفنی مرکل نظارت داشته است، او و آلمانیها به شدت خشمگین شدند. روابط آمریکا و آلمان مانند گذاشته مهم نیست اما در بهترین حالت، اعتماد بین طرفین به خطر افتاده است و این امر باعث شد که اوباما که زمانی در آلمان محبوب بود،اکنون مایه سرخوردگی آلمانیها شود.
8-کودتای مصر
آمریکا هیچ واکنشی نسبت به کودتایی که باعث سرنگونی محمد مرسی، رئیسجمهوری مخلوع مصر شد، نشان نداد. اکنون که ارتش مصر قدرت را در دست دارد، کشوری که زمانی متحد آمریکا بود، دچار آیندهای نامعلوم است.
9-سال فاجعهبار برای سامانتا پاور
او با نوشتن از نسلکشی در رواندا و لزوم واکنش آمریکا به اتفاقاتی از این قبیل، نامی برای خود دست و پا کرد. بسیاری نیز معتقد بودن که احراز پست نمایندگی آمریکا در سازمان ملل توسط او باعث میشود که چنین نظراتی را ارتقا ببخشد. اما با این وجود همچنان قتل عام در کشورهایی همچون سوریه، عراق، مصر و جمهوری آفریقای مرکزی رخ میدهد و در چنین شرایطی صدای او در بحثهای بینالمللی سیاسی کمتر شنیده میشود.
10-مذاکرات هستهای ایران
هر چند که ممکن است مذاکرات هستهای با ایران دچار اختلال شود، اما اکنون اوضاع خوب به نظر نمیرسد. توافق اولیه تهران و 1+5 باعث خشم اسرائیل و قانونگذاران مردد آمریکایی شد و اگر این قانونگذارها تحریمهای جدید علیه ایران تصویب کنند، تمام توافق زیر سوال رفته و دچار اختلال خواهد شد.»
1392/10/2
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]